AZ dankt stijgende lijn aan groepsgesprek

By
Updated: mei 7, 2013

AZ heeft in de weken in aanloop naar de bekerfinale tegen PSV het goede gevoel weer weten te vinden. De koppen werden bij elkaar gestoken in de periode dat het slecht ging, nu is de stijgende lijn alweer enige tijd gevonden. Tot genoegen van Nick Viergever, die een groepsgesprek als kantelmoment zag.

“Het kon acht weken geleden niet verder zoals het ging”, zegt Viergever tegenover De Telegraaf. “Belangrijk was dat we met een paar man de kar gingen trekken. Positieve coaching stond met de hele groep, inclusief trainersstaf, voorop. Iedereen probeert nu elkaar weer op zijn plek te zetten en op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. We zijn weer meer een team geworden, dat van elkaar weet wat het wil. Daardoor ga je ook met een beter gevoel de wedstrijden in.”

Viergever ging samen met Viktor Elm, Maarten Martens en Erik Heijblok voor de groep staan en deed ‘zijn zegje’. Later sprak hij met de trainer. Duidelijk was dat men tot twee dagen voor de wedstrijd meer op het gevoel wilde werken. “Je wordt, zeker bij deze club, met alles gemonitord. Gps en hartslagmeters zijn eigenlijk alom aanwezig. Dat is goed als back-up voor de informatie, maar we wilden als groep aangeven dat we in de aanloop naar een wedstrijd ook wel eens wilden werken aan het goede gevoel. Dat kun je bijvoorbeeld krijgen door te trainen op voorzetten en afwerken.”

“De trainer is natuurlijk een stoïcijns figuur met een sterke eigen mening. Hij toonde begrip voor onze suggestie om vanaf twee dagen voor een wedstrijd meer gas terug te nemen. Vorig seizoen hadden we pijn in de spieren van de wedstrijden, nu hadden we dat door alle trainingsarbeid. De trainer luistert wel vaak, maar geeft je niet altijd gelijk. Maar hij kwam er toch op terug en deed er wat mee. Dat heeft hij met de assistenten goed opgepakt”, aldus Viergever. Bron: Voetbalprimeur.nl

8 Comments

 1. AZ4Altijd

  7 mei 2013 at 09:11

  Jammer dat dat een beetje laat kwam. Hadden ze verdomme eerder moeten doen. Dan hadden we nu allang 6e of 7e kunnen staan. Maar goed. Ben blij dat het goede gevoel er nu is. Op naar de finale voor donderdag.

  • Dedie

   7 mei 2013 at 09:27

   Dat hebben ze wel gedaan voor de winterstop hoor toen AZ zakte naar de gevarenzone. Er was een artikel waarin stond dat Verbeek de team aangemoedigd heeft op een groepsgesprek. Toen ging het beter maar nog steeds met pieken en dalen. Daarom heeft Verbeek ook Reijnen naar de basis teruggebracht ipv Lam voor meer coachen in de ploeg tijdens een wedstrijd.

 2. Gerrit Vooijs

  7 mei 2013 at 13:50

  Dussssssssss lees ik tussen de regels, Verbeek had een andere visie dan de groep. Dan voel je de goep niet aan en stond hij niet open voor de signalen uit de goep.

  Het is uiteindelijk de nieuwe aanvoerder die op staat endeconfrontatie met Verbeek is aangegaan. Moisander durfde dat vorig jaar schijnbaar niet.

  Toen was het niet nodig want de successen verbloemden de irritaties.

  Toch weer een signaal dat Verbeek niet echt voetballers beter maakt, want daarvoor moet je wel contact maken.

 3. NHN

  7 mei 2013 at 14:05

  Ik blijf Viergever geen goede aanvoerder vinden. Wel leuk dat hij vertrelt dat hij samen met anderen voor de groep gaat staan om een gesprek aan te gaan, maar dat is dan ook zijn taak als aanvoerder, zowel binnen als buiten het veld.
  Hij kan best wel aardig voetballen, maar voorl als iemand anders ‘m op sleeptouw neemt. Het is geen leider,dat is wel gebleken, ook niet nu de resultaten aan het eind beter zijn, heeft hij dat niet laten zien.

  • Gerrit Vooijs

   7 mei 2013 at 18:58

   Viergever heeft idd een matig seizoen achter de rug en is geen aanvoerder. Dat heb je of niet en op dit moment wordt hij niet gezien als de leider.
   Nota bene Martens onze van nature zachte Belgische vriend heeft hem bijgestaan dus misschien komt het later bij Viergever beter uit de verf als hij ouder is en veel meer ervaring.

   Viktor Elm was de aanvoerder van Heerenveen maar bij AZ was het een onzekere en bijna onzichtbare speler. Ik ben geneigd te denken dat Martens, mits fit natuurlijk, die rol wel eensop zich kan nemen want iedereen in deze selectie kijkt tegen hem op.

   In de komende transferperiode moet AZ dus goed kijken naar de karakters in de groep.

   • Jeroen

    7 mei 2013 at 19:32

    Helemaal mee eens. Je hebt een leider nodig als aanvoerder. Iemand die dus gewoon durft te praten in een team, en daarnaast ook gewoon kan zeggen wanneer iemand iets fout doet. We weten allemaal dat Viergever deze eigenschappen niet bezit.

    Was het overigens niet Verbeek die alleen wilt dat verdedigers of keepers aanvoerder van een team zijn? Had iets te maken met het overzicht behouden. Dat kan het beste als je alle linies kunt overzien. Dus vanuit dat perspectief is Viergever weer de beste optie.

 4. i.pjotr3

  7 mei 2013 at 18:23

  Trainert eruit en de stijgende lijn doorzetten naar volgend seizoen

  • De echte supporter

   7 mei 2013 at 22:17

   helemaal meeeens. ben hetallang zat met die eigenwijze verbeek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *