AZ-fans eisen staanplaatsen voor meer sfeer in stadion

By
Updated: april 17, 2013

De wedstrijd AZ – FC Utrecht eindigde zondag in een riante 6-0 overwinning en dat was hard nodig om uit de degradatiezorgen te komen. Toch grepen fanatieke supporters van de Ben-side, verenigd in Victoria Alkmaar, de gelegenheid aan om hun onvrede nogmaals kenbaar te maken. Zij weigerden demonstratief plaats te nemen in het vak en verzamelden zich met z’ n allen bij het hek. De stewards hadden er hun handen aan vol om de protesterende supporters tot bedaren te brengen.

In het oude stadion Alkmaarderhout konden de AZ-fans kiezen voor sfeervollere en goedkopere staanplaatsen of gemoedelijkere zitplaatsen. In 2006 was het nieuwe stadion klaar, dat ruim 17.000 toeschouwers een plaats biedt. Voor het thuispubliek zijn nu alleen zitplaatsen beschikbaar, maar in het uitvak wordt soms wel gekozen voor staanplaatsen. Dat is de fanatieke fans een doorn in het oog maar AZ zegt dat daar bewust voor gekozen is, omdat er dan 300 plaatsen extra beschikbaar komen voor de eigen supporters.

Met spreekkoren en door demonstratief staand de wedstrijden te volgen en vraagt Victoria Alkmaar meer aandacht voor hun vurige wens voor meer sfeer in het eigen vak. De KNVB staat niet afwijzend tegenover het idee maar stelt wel extra eisen aan de komst van staanplaatsen om de veiligheid van de toeschouwers te kunnen garanderen. Zo moeten bijvoorbeeld de lokale autoriteiten hun goedkeuring geven, mogen niet meer dan 1.000 personen in een vak plaatsnemen, moeten de video-opnames flink uitgebreid worden, het ontruim- en calamiteitenplan worden aangepast, het fouilleren worden aangescherpt en zullen veel meer stewards toezicht moeten houden. Vooralsnog zijn er geen plannen om in het AFAS-stadion te verbouwen. Bron: Alkmaarcentraal

5 Comments

 1. Jay

  17 april 2013 at 21:31

  Het zou mooi zijn als er door staanplaatsen extra sfeer in het stadion zou komen. Helaas lijkt AZ hier niet aan mee te willen werken, terwijl het van de KNVB dus wel zou mogen.

 2. timon

  18 april 2013 at 09:20

  Onzin , moest je die sukkels zien staan zondag : wat zijn wij stoer , vooral flink naar elkaar kijken en nauwelijks naar de wedstrijd , pillen op > teveel adhd ??

 3. Jay

  18 april 2013 at 16:39

  Die “sukkels” willen tenminste hun best doen om een beetje sfeer te maken. Je kan lekker de hele wedstrijd blijven zitten en je mond houden, maar het lijkt mij voor de spelers lekkerder voetballen met fanatieke steun van de supporters.

  Maak gewoon een sfeer/staan vak en op de overige plekken kan je lekker rustig naar de wedstrijd kijken. Toch niks mis mee, lijkt me.

 4. De echte supporter

  18 april 2013 at 20:13

  ik ben het wel met jay eens. er is niks mis mee om ook staanplaatsen te creeren in het stadion. en als dat extra sfeer geeft is dat alleen maar mooii voor het voetbal. ik vind az soms iets te moralistisch.

 5. Mike

  19 april 2013 at 10:48

  Hopelijk lukt het want de laatste wedstrijden gingen het welk goed ook na de slechte prestaties. Al vond ik het tegen Utrecht wel weer erg stil

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *