Heffingstax kost AZ ruim een miljoen

By
Updated: april 4, 2013

Waar Ajax een bedrag van bijna vijf miljoen euro zou moeten betalen en PSV 2,4 miljoen euro. Daar moet AZ een bedrag van ruim een miljoen euro overmaken als de heffingstax van de overheid doorgaat.

De regering wil op salarissen boven de 150.000 euro een extra heffing verrichten, die door werkgevers moet worden opgebracht. “Wij zijn verrast door deze heffing en maken ons grote zorgen. Dit hadden we niet verwacht”, vertelt directeur Toon Gerbrands van AZ tegenover RTV Noord-Holland.

De clubs moeten volgens die heffing 16 procent extra betalen over inkomens boven 150.000 euro. “Vorig jaar zei de regering dat het een eenmalige heffing zou zijn. Maar het gaat nu slecht en dus krijgen we weer een ronde. Toen moesten we 1,5 miljoen euro betalen. In onze bedrijfstak is het lastig, omdat veel mensen boven dat bedrag verdienen. Bij banken zijn er slechts enkelen die heel veel meer verdienen. Die hoeven relatief minder te betalen.”

Gerbrands weet niet hoe de extra belasting op een begroting van 25 miljoen moet worden weggezet. “Het gaat om een bedrag tussen de 1 en 1,2 miljoen euro. Het is een werkgeversbelasting, geen werknemersbelasting. Daardoor is het niet af te wentelen op de spelers. De club moet het betalen. We willen dit niet doorrekenen aan seizoenkaarthouders. Maar we weten nu ook even niet waar we het vandaan gaan halen.”

De directeur van AZ gaat samen met zeven andere clubs en de KNVB de heffing aanvechten. “Voor Ajax gaat het om een bedrag van zo’n vijf miljoen euro. Dat is gigantisch veel geld.” Gevraagd naar het aantal salarissen bij AZ boven de 150.000 euro zegt Gerbrands tegenover de provinciale omroep dat het er zo’n twintig zijn. “Verdeeld over spelers, technische staf en directie.”

4 Comments

 1. Nelis

  4 april 2013 at 16:28

  Het idee van Rutte is natuurlijk niet slecht, maar voor subtopclubs als AZ is dit belachelijk. Die hebben moeite om dit soort bedragen te kunnen betalen. Ajax kan het makkelijk betalen, en PSV verkoopt nog wel een parkeerplaats ofzo, maar clubs als AZ, Utrecht en Heerenveen krijgen het het zwaarst.

 2. Jay

  4 april 2013 at 16:36

  5 miljoen is voor Ajax ook veel geld hoor. Daar koop je toch een halve Maher voor. Hopelijk gaat AZ inderdaad niet de supporters weer een poot uitdraaien om aan dat geld te komen.

 3. NHN

  5 april 2013 at 15:23

  Eerst maar kijken of dan aanvechten wat uithaalt. Als het wel betalen wordt, is dat wel een domper. Zal betaald moeten worden van de transferinkomsten lijkt me.
  Ik vindt die prijzen voor een kaartje al duur genoeg bij AZ.

 4. Jeroen

  5 april 2013 at 19:30

  Schandalig. Ik snap dat we met z’n allen iets moeten inleveren omdat er crisis is, maar kunnen spelers niet meer gaan betalen? Zij verdienen toch vrij veel geld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *