AZ thuis niet langs ADO

By
Updated: maart 10, 2013

AZ heeft zaterdagavond een punt overgehouden aan het thuisduel met ADO Den Haag. In het AFAS Stadion werd het 1-1 door treffers van Mike van Duinen en Viktor Elm. Met dit punt schiet het laag genoteerde AZ weinig op.
AZ thuis niet langs ADO

Tegen de Hofstadploeg kreeg Thomas Lam centraal in de defensie voor het eerst de voorkeur boven Etiënne Reijnen. Mede door de inbreng van dit 19-jarige jeugdexponent stond AZ met de basisformatie aan de aftrap die gemiddeld nog geen 23 jaar is; de jongste opstelling in 26 jaar.

Van Duinen

Waar AZ de afgelopen weken een paar keer een vroege tegentreffer om de oren kreeg, wist het vooraf dat ADO het enige team is dat dit seizoen in de Eredivisie nog niet in de eerste tien minuten wist te scoren. Tegen de Alkmaarders lukte dat de ploeg van Maurice Steijn echter wel. Danny Holla gaf een splijtende pass op Mike van Duinen, die vervolgens ongehinderd de 0-1 over Esteban tikte.

AZ, dat geregeld de ruimte achter de ADO-defensie zocht, kreeg genoeg kansen om zelf ook tot scoren te komen: topschutter Jozy Altidore schutterde oog in oog met de ADO-doelman, de inzet van Steven Berghuis werd gestopt en de kopballen van Roy Beerens en Elm misten het doel.

Elm
Laatstgenoemde maakte er binnen het half uur alsnog 1-1 van. De Zweed stond zelf aan de basis van de aanval en tikte met gevoel een voorzet van Beerens in de bovenhoek. De vreugde-explosie van Elm die daarop volgde, was exemplarisch voor de situatie waar AZ in zit. Deze stand haalde de rust omdat Esteban een harde inzet van Tjaronn Chery keerde.

Direct na rust moest Esteban weer in actie komen toen Van Duinen gevaarlijk werd met een schot en later een stift. Aan de andere kant schoot uitblinker Beerens net naast de kruising. Het was de opmaat voor een serie kansen van de thuisploeg.

Berghuis
Bij die kansen speelde Berghuis een grote rol. De linkspoot kopte achtereenvolgens net naast, schoot hard op de vuisten van doelman Martijn de Zwart en miste in de slotminuut in kansrijke positie de kracht voor een bevrijdende uithaal. Omdat ADO deze remise wel best vond, stichtte het zelf geen gevaar meer. Met dit punt is AZ nog niet in veilige haven. Volgende week wacht het thuisduel met Ajax.

Verbeek: ‘Vertrouwen’
“Het wil maar niet lukken om thuis te winnen”, zei Verbeek na afloop tijdens de persconferentie. “We bleven vandaag goed voetballen en kansen creëren. Met de 1-1 schieten we niet veel op, maar als we de laatste acht wedstrijden zo blijven spelen als vandaag, heb ik er alle vertrouwen in dat we uit de gevarenzone komen. Daarvoor moeten we dus wedstrijden gaan winnen; te beginnen tegen Ajax. Want waarom zou dat niet weer lukken?”

Bron: AZ.nl

4 Comments

 1. Mike

  10 maart 2013 at 12:04

  Jammer had 3 punten moeten zijn. Ik vond het wel een goeie wedstrijd alleen jammer dat je weer zo snel een tegen doelpunten krijgt. Berghuis spelden echt goed jammer dat hij niet scoorde hij had het verdiend, jammer dat Wijnaldum niet kon profiteren van de ruimte die steeds werd gemaakt door Berghuis daar lag toch steeds veel ruimte.
  Zo door gaan en hopelijk kan Berghuis dit niveau vast houden dan komen die 3 puntjes snel.

 2. VakZer

  10 maart 2013 at 14:08

  Goed om te zien dat Marcelis beter stond te spelen. Verdedigend stond het (iets) beter. Voorin werd echt te veel gemist! Koppend waren we waardeloos. Zowel Elm en Beerens hadden er meer mee moeten doen. Altidore had na 5 minuten AZ op voorsprong kunnen brengen. Miste ook op uitzonderlijke wijze (stadion ui). Altidore heeft alleen meer krediet.

  Volgende week Ajax thuis. Dan komt er meer ruimte. Wellicht dat we dan weer eens wat thuis te vieren hebben.

  Forza AZ

 3. Vak J

  10 maart 2013 at 14:11

  Jammer van dit puntverlies. Dit zijn de wedstrijden, vooral thuis, waar je de volledige 3 punten moet pakken. Ik kan niet tevreden zijn met : “Gelukkig toch nog een puntje”. Bij vlagen een goede wedstrijd alleen tempo moet veel hoger en het blijft achterin allemaal heel kwetsbaar. Viergever is voor mij ook niet meer een zekere sluitpost achterin, ze zijn duidelijk zoekende. Lam heeft zeker potentie, gedrevenheid en inzet. Dan maar weer een stuntje tegen Ajax volgende week
  Maar weer een keer voor veel sfeer zorgen zoals vlaggen, spandoeken en mooi vuurwerk?

 4. NHN

  11 maart 2013 at 00:08

  Liever een puntje dan niks. Ook al schiet je er niet hel veel mee op. Er werd in elk geval wat meer strijd geleverd. In de 2e helft won AZ zelfs voor langere tijd de slag op het midden veld. Je schiet er niks mee op zolang er niet gewonnen is, maar toch.
  Wel jammer dat Lam de weg kwijt was bij die goal van Van Duinen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *