Vijf voor twaalf voor AZ

By
Updated: maart 8, 2013

De ploeg van coach Gertjan Verbeek plaatste zich vorige week ten koste van Ajax voor de bekerfinale, maar is negen duels voor het einde van de competitie ook nog verwikkeld in de lastige strijd tegen degradatie.

De Alkmaarders staan inmiddels op een gedeelde zestiende plaats, slechts drie puntjes boven nummer zeventien VVV-Venlo. En dat is een historisch lage positie. Nog nooit stond AZ er deze eeuw zo slecht voor na 25 gespeelde wedstrijden. Ter vergelijking: vorig seizoen stond de club in deze fase van de competitie nog bovenaan. Ondanks de plaatsing voor de bekerfinale moet Alkmaar daarom rekening houden met een dramatische ontknoping van de Eredivisie.

Morgenavond krijgt de equipe van Verbeek de eerste kans om de lange weg naar boven in te zetten, als ADO Den Haag op bezoek komt in het AFAS-stadion. De oefenmeester beseft dat zijn ’voetballende’ manier van spelen niet in het voordeel werkt van AZ in de strijd tegen degradatie.

„Clubs als Roda JC of NAC Breda, die dit seizoen al langer onderin hebben gestaan, weten meer strijd te leveren”, reageerde de coach vorige week. „Spelers van die clubs willen ten koste van alles play-off voetbal voorkomen. Goedschiks of kwaadschiks. Dat besef lijkt bij onze spelers nog steeds niet helemaal te zijn doorgedrongen.”
Het is waarschijnlijk ook dubbel frustrerend voor de AZ-spelers, die de laatste weken vaak wedstrijden voetballend controleren, maar uiteindelijk aan het einde meestal met lege handen staan. „Ik weet niet of dat dubbel hard aankomt bij de spelers. Maar dit is nu eenmaal onze speelstijl en die ga ik niet veranderen. Zo steek ik niet in elkaar.”

Vooral de op papier minder sterke tegenstanders laten AZ dankbaar het spel maken om dan vervolgens bij een spaarzame counter hard toe te slaan. Tegen de grote clubs, als de ploeg van Verbeek het spel niet hóeft te maken, komt AZ tot zijn beste wedstrijden.
„Ook tegen topclubs hebben we soms vrij kansloos verloren, maar het klopt dat wij op zich liever tegen Ajax spelen, dan tegen NAC. Ajax wil ook voetballen en dan ontstaat er meer ruimte voor ons, terwijl ploegen als NAC alleen maar wachten op een foutje van ons en dan toeslaan. Vorig jaar konden we daar goed mee omgaan, maar wij zijn niet meer zo goed als toen.”

Dat blijkt uit de cijfers. Van de twaalf thuiswedstrijden won AZ er slechts drie. Dat belooft weinig goeds voor de slotfase van de competitie, waarin de Alkmaarders nog vijf thuisduels moeten afwerken, om te beginnen morgen tegen ADO Den Haag. Bron: Spitsnieuws

3 Comments

 1. Jeroen

  8 maart 2013 at 10:27

  ehhmmm Verbeek ben je het kwijt? ‘Maar dit is nu eenmaal onze speelstijl en die ga ik niet veranderen. Zo steek ik niet in elkaar.’ We kunnen dan toch wel stellen dat, als we degraderen, dat het komt vanwege de koppigheid van Verbeek. Ongelooflijk!! Wanneer grijpt er iemand eens in bij AZ? Als we zaterdag verliezen moeten we misschien als supporters maar eens duidelijk maken dat we het niet eens zijn met dit beleid. Het moet toch niet zo zijn dat Verbeek zijn opstelling niet wilt aanpassen omdat hij niet zo in elkaar steekt :S Dit slaat echt alles….

 2. Jay

  8 maart 2013 at 11:36

  Gelukkig lijkt hij tegen ADO eindelijk te gaan wisselen, Lam er in voor Reijnen. Ook Gorter is nog geschorst, dus nu wordt het zien of de nieuwe verdediging het idd beter zal gaan doen.

 3. NHN

  8 maart 2013 at 14:00

  Alleen jammer dat het nu pas gebeurt, het wisselen van spelers. Die Reijnen heeft er bijna een compleet seizoen een zootje van gemaakt, en nu komt, nu het (bijna) te laat is, alle druk op een gozer als Lam te liggen. Neemt niet weg, dat ik hoop dat die Reijen nu voor eens en altijd verbannen wordt uit de selectie, ik kan die vent niet aanzien.
  Maar wel weer onthutsend om te lezen, dat Verbeek inderdaad z’n speelstijl niet wil veranderen omdat hij er te eigenwijs voor is. Dus nu eindelijk een paar klaplopers uit de selectie weg, maar hij blijft uit halsstarrigheid vasthouden aan het hopeloze balletje terug-tikkie breed voetbal. Het lijkt nergens op, met een dergelijke selectie als die van AZ, raakt geen enkele tegenstander daarvan onder de indruk.
  Waarom in hemelsnaam? Het is nu toch wel duidelijk geworden dat het geen resultaten oplevert?
  Als we degraderen, komt dat inderdaad door o.a. de koppigheid van Verbeek, maar ook door de gehele leiding die de selectie, de “komt wel goed” houding heeft aangepraat.
  Ik hoop gewoon op een overwinning of een puntje hopen tegen ADO, maar ik vrees met grote vrezen. En de andere degradatie kandidaten ruiken bloed…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *