Verbeek: ‘We moeten de absolute wil hebben om te winnen’

By
Updated: maart 1, 2013

“Gorter heeft tegen Ajax waarschijnlijk een verrekking in zijn bovenbeen opgelopen”, trapte Verbeek de bijeenkomst af. “Zoals ik het kan inschatten ligt hij er een of twee weken uit. Sowieso had hij tegen RKC vanwege een schorsing niet gespeeld. Giliano Wijnaldum gaat zondag starten als linksback. Verder spelen dezelfde tien als tegen Ajax.”

Heymans
Door de afwezigheid van Gorter krijgt de Belg Jonas Heymans voor het eerst een selectieplaats toebedeeld. Verbeek: “Ik kan kiezen tussen hem en Ridgeciano Haps. Het voordeel van Heymans is dat hij zowel centraal achterin als linksback kan spelen. Haps zie ik alleen als linksback.” Naast Gorter zijn ook de geblesseerde Maarten Martens (knie) en niet wedstrijdfitte Ali Messaoud en Aron Jóhannsson niet van de partij.

Ajax
“Ik heb net de samenvatting van het duel met Ajax gezien”, ging Verbeek verder. “Men zei dat AZ 74 minuten lang niet voetbalde en geen kans creëerde. Nou, ik zag op video dat het wel meeviel. Alleen al in het eerste kwartier konden we bij een goede eindpass drie keer vrij voor de keeper opduiken. Ajax had meer de bal, maar dat was onze spelstrategie. Dat we beter kunnen voetballen dan we woensdag deden, is wel duidelijk.”

Uitgelaten
“De sfeer in de spelersgroep was behoorlijk uitgelaten”, zag Verbeek in de dagen na de bekerzege in Amsterdam. “Omdat we in de fysieke herstelperiode zitten, hebben we wat spelvormen gedaan. Tijdens de rondo werd er veel gelachen. Dat is prima, maar de focus moet vanaf nu op RKC.”

RKC Waalwijk
“RKC is een ploeg die het moeilijk heeft”, weet Verbeek. “In de laatste zeven wedstrijden hebben ze slechts een doelpunt gemaakt. Zeker na de winterstop hebben ze een reeks mindere resultaten gehaald. Dat werkt door in het vertrouwen. Erwin Koeman heeft ook aangegeven dat het besef moet komen dat het anders moet, omdat ze anders in degradatieproblemen komen.”

Mentaliteitsverandering
“Die mentaliteitsverandering moet ook tot mijn spelersgroep doordringen”, kent Verbeek ook de positie van zijn eigen elftal. “We moeten de absolute wil hebben om te winnen. Goed positiespel en kansen creëren is leuk en aardig, maar nu tellen de punten. Zeker tegen een directe concurrent als RKC. Als we niet kunnen winnen met mooi voetbal, dan maar op een andere manier. De doelstelling staat voorop: eindigen in het linkerrijtje.” Bron: AZ

3 Comments

 1. NHN

  2 maart 2013 at 11:17

  Wat een slap gelul is dit : “we moeten de absolute wil hebben om te winnen”.
  Beste Gert Jan, als je niet met deze intentie het veld opstapt , moet je helemaal geen profvoetballer worden!.
  En als je vindt dat “de absolute wil om te winnen”, ze nog bijgebracht moet worden, waar heb je deze spelers dan in hemelsnaam vandaan gehaald??.
  Gert Jan maakt er een sport van om spelers achteraf op hun vingers te tikken omdat ze iets fouts gezegd hebben, maar hij mag z’n eigen lulkoek-commentaar (in dit geval dan) wel eens overlezen.
  Of : zou hij eindelijk eens gaan toegeven dat z’n selectie vooral afgelopen zomer alleen maar “versterkt” is met slampampers die niets toevoegen, en geen winnaars mentaliteit hebben. Het is al zo vaak gezegd: te veel ideale schoonzonen, maar het wordt steeds afgewimpeld met het lulverhaal over de AZ-filosofie, dat ze alleen maar mooie voetballers willen hebben.
  Ik wordt kotsmisselijk van al die mooie voetballers, die alles voetballend willen oplossen (en iedere week weer als verliezer afdruipen)
  Hopenlijk wordt Gert Jan eindelijk eens wakker. Maar zeg dat dan ook gewoon.

  • Gerrit Vooijs

   2 maart 2013 at 17:20

   In het aantrekken van de ideale schoonzonen heeft Verbeek nauwelijks de hand gehad.
   Gerbrands bepaalde dat het binnen gekomen transfergeld werd gebruiktomschulden af te lossen.
   Verbeekmoest dus met een lege portemonnee gaan winkelen en dan nog moesten die nieuwe spelers voldoen aan de AZ filosofie: jong, spot goedkoop, een laag salaris en geen huur !

   Ga daar maar eens aanstaan als Verbeek. Natuurlijk was hij teleurgesteld in Gerbrands maar die kritiek heeft hij goed binnenskamers weten te houden.

   In december nam Gerbrands in een persverklaring wél de verantwoording voor de tegenvallende/slechte resultaten maar daar koop je geen brood van.

   Desondanks, Gertjan valt toch te verwijten dat hij door zijn starre houding t.a.v. de vaste opstelling, dat hij de spelers in het 2e gedemotiveerd heeft.
   Die spelers staan nadrukkelijk stil in hun ontwikkeling enVerbeek is daarvoor eindverantwoordelijk.

   Ik zal daarom geen traan laten als Pastoor komt en Verbeek gaat.
   Verbeek heeft geen klik meer met deze selectie en is afhankelijkgeworden van de toevalstreffers van Altidore.

   Scoort Altidore pakt AZ een resultaat, zoniet dan verliest AZ ondanks de vaste en voorspelbare wissels in de 65e minuut die Verbeek uit zijn hoge hoed “tovert” 🙂

 2. Jay

  2 maart 2013 at 12:54

  Het gaat Verbeek volgens mij vooral om de mentaliteit van de spelers. Die hebben zo vaak gehoord dat ze wel goed voetballen en de punten vanzelf wel komen, dat ze dat ook echt zijn geloven. Daar is Verbeek natuurlijk mede schuldig aan, aangezien hij dat na elke wedstrijd riep.

  Nu blijkt dat het niet zo is, zal de beuk er in moeten. Het gaat even niet meer om mooi voetbal, maar puur om het halen van punten! Vol erop dus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *