Mattias Johansson is klaar voor basisplek

By
Updated: februari 22, 2013

Hij kwam ruim een jaar geleden als grote belofte naar AZ. Jeugdinternational Mattias Johansson (21) heeft sindsdien nog geen basisplaats weten te bemachtigen in Alkmaar. AZ Media sprak met de Zweedse rechtsback: “Ik sta nog steeds volledig achter mijn transfer.”

Hoe kijk je terug op je eerste volledige jaar in Nederland?
“Ik ben uiteraard niet tevreden over de geringe speeltijd die ik heb gekregen. Wel heb ik me als persoonlijkheid en als voetballer ontwikkeld. Inmiddels ben ik wel gewend aan het Nederlandse voetbal en mijn medespelers. Bij mij overheerst de drang naar meer. Ik wil niet alleen maar invallen als rechtsbuiten. Ik wil basisspeler zijn als rechtsback.”

Waarom is dat nog niet gelukt?
“De trainer kiest voor Dirk Marcellis en hij houdt graag vast aan een vaste basis. Het is voor mij moeilijk om me in het team te vechten. Thuis tegen Willem II kreeg ik mijn kans en deed ik het naar mijn gevoel zeker niet slecht. Daarna stond Dirk weer in de basis. Jammer. Ik respecteer het, maar ik ben het niet eens met de trainer.”

Heb je wel eens bij Verbeek op zijn kantoordeur geklopt en om uitleg gevraagd.
“Ik wil geen zeurende speler zijn. Natuurlijk heb ik wel eens aan hem gevraagd waarom ik niet speel. Toen legde hij uit wat ik moest verbeteren. Wat dat was, blijft tussen ons. Of ik het ermee eens was? Ja, hij had geen ongelijk. Ik ben ermee aan de slag gegaan. Nu ben ik goed genoeg om te spelen.”

Verbeek gaf onlangs aan dat je steeds dichter tegen het basisteam aanschurkt.
“Dat is mooi om te horen. Toch heb ik dat gevoel zelf niet echt. Daarom heb ik AZ in de winterstop verzocht om op huurbasis weg te mogen. Ik kreeg echter te horen dat ik onder geen beding weg mocht. ‘We geloven in je, Mattias’, zeiden ze. Dat was goed om te horen.”

In 2011 stond je bij Kalmar FF bekend als een van de grootste talenten van Zweden. Heb je jouw niveau van toen ook bij AZ al gehaald?
“Dat is niet eenvoudig te zeggen. Ik mag steeds meer invallen, maar dan vooral als rechtsbuiten. Heel moeilijk. De wedstrijd is in volle gang en rechtsbuiten is niet mijn favoriete positie. Dat doe ik voor het team. Het niveau bij Jong AZ is daarnaast niet te vergelijken met dat van het hoogste niveau in Zweden. Voor een voetballer is het lastiger om op maandagavond voor 50 toeschouwers uit te blinken tegen Jong FC Dordrecht, dan voor 55.000 man tegen Feyenoord. Adrenaline haalt het beste in me naar boven.”

Heb je spijt van je komst naar Alkmaar?
“Absoluut niet. Ik sta nog steeds volledig achter mijn transfer. Ik ben ook zeker een betere speler geworden; zowel technisch, tactisch als mentaal. Het grootste euvel is mijn zelfvertrouwen. Laat mij meerdere wedstrijden bassispeler zijn bij het eerste. Dan ziet Alkmaar de echte Mattias Johansson aan het werk.”

Wat kun jij toevoegen aan het eerste elftal van AZ?
“Ik hou ervan om onderdeel te zijn van het offensief. Opkomen langs de lijn, aanvallen opzetten, de achterlijn halen en voorzetten geven. Ik ben een creatieve verdediger. Dat is wat AZ zocht toen ze mij scoutten. Ik wil mijn belofte inlossen. Als ik eenmaal basisspeler van AZ ben, is een plek in het Zweedse elftal ook dichtbij. De bondscoach kampt namelijk al jaren met een probleem op de positie van rechtsback. Ik weet dat ik het aankan. Blijkbaar moet ik alleen nog even geduld hebben.”

Is er voor het Zweedse elftal leven na Zlatan Ibrahimovic?
“Er zal niet snel meer zo’n grootheid als Zlatan opstaan. Toch loopt er genoeg Zweeds talent rond op de Europese velden. Vooral de generatie die is geboren in 1992 is erg goed. Kijk alleen al naar Oscar Hiljemark en John Guidetti. Ja, Guidetti speelt ook niet veel bij Manchester City. We moeten ervoor waken dat we niet uit beeld raken. Het wordt tijd dat onze generatie opstaat. Ik ben er klaar voor.” Bron: AZ.nl

8 Comments

 1. Jeroen

  22 februari 2013 at 14:52

  Ik snap Verbeek ook niet.. Marcellis is niet goed genoeg als rechtsback. Waarom zet je Johansson niet op zijn plek en Marcelis op de plek van Reijnen? Denk dat je dan een betere verdediging gaat krijgen. Soms denk ik wel dat het beleid van Verbeek onze club kapot gaat maken.. Hij wijkt niet af van zijn basiself. Zelfs niet als er genoeg bewijs is dat het gewoon niet werkt. Straks gaan jonge spelers vertrekken omdat ze gewoon geen potentie zien bij de club. Jammer….. Misschien echt tijd voor een nieuwe trainer?

 2. Mark

  22 februari 2013 at 14:57

  Mijn vertrouwen in Verbeek is ook aan het slinken… tijd voor Pastoor?

 3. Mike

  22 februari 2013 at 15:45

  Ben het met je eens jeroen reijnen er uit Marcellis naar binnen en. Johansson rechtsachter heb je naar mijn mening een veel betere verdediging

 4. Jay

  22 februari 2013 at 16:31

  Zo te lezen moet Johansson van Verbeek nog wat dingen verbeteren voordat hij in de basis mag starten. Ik heb er toch nog wel vertrouwen in dat Verbeek, die elke dag met ze werkt, de beste spelers opstelt.

 5. De echte supporter

  22 februari 2013 at 17:22

  jeroen ik ben het volledig met je eens. marcellis moet eruit hij is te traag. of hij naar binnen moet weet ik niet. opzich vind ik reijne wel steeds beter zijn rol pakken.

 6. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  22 februari 2013 at 17:27

  Het valt natuurlijk niet mee om een trouwe bijna vastgeroeste kracht als Marcellis te passeren als trainer. Dan moet je sterk in je schoenen staan. Net zoiets als Esteban of Viergever nu passeren. Er spelen meer dingen een rol dan alleen beter zijn. Voor sommige posities moet je dan soms véél beter zijn. Daarbij zijn er bij AZ erg weinig blessures. Waar was Adam Maher nu geweest als Maarten Martens altijd fit zou zijn? Daarbij spelen transfers ook een belangrijke rol. Als er op wordt gerekend dat basisspelers vertrekken maar dat niet doen dan moet er afgewogen worden of het op de bank zetten kapitaalvernietiging is ja of nee. Een speler kan niet in trek zijn bij andere clubs maar goed genoeg zijn voor de AZ basis. Het is denk ik allemaal wat gecompliceerder dan we denken gezien er verschillende factoren meegewogen worden. Zou aardig zijn als Gertjan Verbeek eens op de man af wordt gevraagd naar hoe dit allemaal afgewogen wordt.

 7. Gerrit Vooijs

  22 februari 2013 at 20:03

  Marcellis wint geen enkel persoonlijk duel!
  Marcellis als back is voor het centrum héél vervelend omdat 1 v/d 2 steeds weer naar die door gebroken speler toe moet gaan.
  Marcellis als centrumverdediger is rampzalig want dan speel je alleen nog maar verloren wedstrijden.

  Marcellis is daarbij ronduit slecht in de lucht. Nu heeft AZ al te weinig spelers die kopsterk zijn (Reijnen en Elm) dus 1 van deze 2 spelers vervangen door nog een kleintje is onverstandig.

  Marcellis heeft zijn kansen gehad, nu verdiend Johansson een aantal wedstrijden de kans.

 8. Mike

  23 februari 2013 at 17:09

  Vind ik ook dat Marcellis uit de basis en weg bij AZ moet (die jonge voegt niks toe).
  Johansson vond ik tegen Willem II een van de beste van de veld. Verder vind ik hem wel altijd slecht invallen al Rechtsbuiten maar daar hoort hij niet. Ik kijk bijna altijd Jong Zweden en dan denk ik altijd bij me zelf waarom speelt hij niet. Bij Jong Zweden is hij altijd een van de uitblinker samen met de PSVer. Vorige Interland periode spelden hij tegen Jong Engeland echt goed en spelden hij de grootse talent van Engeland eruit Zaha. Dus waarom kan hij dat niet bij AZ ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *