AZ schakelt wederom FC Dordrecht uit: 4-2

By
Updated: december 18, 2012

AZ heeft zich vanavond met enige moeite de kwartfinales van de KNVB beker bereikt. Uit in Dordrecht werd het uiteindelijk 2-4. AZ stond in de eerste helft al 3-0 voor, maar moest toezien hoe Dordrecht nog terugkwam tot 2-3. Uiteindelijk was het Boymans die in de slotfase het duel op slot gooide.

Op de zeer hobbelige grasmat aan de Krommedijk waren AZ – met Donny Gorter als linksback – en FC Dordrecht het eerste kwartier gelijkwaardig. Daarna schroefden de bezoekers de duimschroeven steeds strakker aan. Het overwicht resulteerde na zeventien minuten in de openingstreffer. Marcellis nam de bal na een afgeslagen corner ineens op zijn slof en zag hem via de paal binnengaan: 0-1.

Dat AZ uiterst effectief met de geboden kansen omsprong, werd even later duidelijk. Nog geen minuut nadat Jeffrey Rijsdijk zijn vrije trap op de lat uiteen zag spatten, legde Altidore de 0-2 achter doelman Warner Hahn. Na een pass van Elm kapte de Amerikaan zich vrij en schoot hij met links laag in de verre hoek.

AZ leek door de voorsprong steeds meer vertrouwen te krijgen. Bij vlagen legde de equipe van Gertjan Verbeek weer het zo gewenste dominante positiespel op de mat. Nog binnen het halfuur resulteerde een goede aanval via rechts in de 0-3. Elm zette het offensief zelf op, waarna hij de bal na een goede voorzet van Roy Beerens gretig over de doellijn gleed.

Met Steven Berghuis als invaller in de ploeg voor Viktor Elm, kwam AZ in een groot deel van de tweede helft steeds minder aan voetballen toe. Na ruim een uur spelen kreeg de thuisploeg – toen ook Jozy Altidore al naar de kant was gehaald – weer hoop op een stunt. Moussa Kalisse liep slim weg uit de rug van Gorter en tikte beheerst raak: 1-3.

Het thuispubliek ging helemaal achter de thuisclub staan toen Marcellis in de slotfase ongelukkig op de hakken van Mendes Rodrigues stond. Serdar Gözübüyük wees na overleg met zijn assistent naar de stip. Lars Veldwijk benutte het buitenkansje koelbloedig: 2-3.

In de slotminuut kwam aan alle Dordtse hoop een einde toen Boymans van dichtbij de 2-4 binnen tikte, na een snelle combinatie tussen Berghuis en aangever Maher. Zodoende plaatste AZ zich vrij eenvoudig voor de kwartfinales van de KNVB beker. Bron tekst en foto: AZ.nl

 

8 Comments

 1. Jeroen

  18 december 2012 at 21:59

  Eerste helft was zeer goed. We waren erg effectief en de doelpunten waren ook nog eens fraai. Helaas konden we dat niet over de tweede helft zeggen. Enige positieve punt is dat Boymans sinds tijdens weer eens het net wist te vinden. Hoelang heeft die al droog gestaan?

  Gorter zat er vandaag weer twee keer flink naast. Is snap Verbeek echt niet.

  Gelukkig zijn we door en laten we hopen dat we nu eens het niveau van de eerste helft kunnen vasthouden. Dan zie ik ons wel stunten tegen Twente….. of ben ik nu te optimistisch?

  • De echte supporter

   18 december 2012 at 22:27

   Nee, jeroen maar dan moeten we een keer een hele wedstrijd scherp en strijdlustig zijn, dan zie ik mogelijkheden tegen twente

 2. Jay

  19 december 2012 at 09:26

  Zo goed is Twente niet, dus we kunnen thuis echt wel van ze winnen. Deze 2 overwinningen zorgen hopelijk voor wat meer zelfvertrouwen. Zou mooi zijn om de eerste seizoenshelft toch nog goed af te sluiten, dan wordt de kerst nog wat leuker.

  • Jeroen

   19 december 2012 at 10:06

   Ja dat hoop ik ook! Van Twente thuis winnen zal inderdaad een goed gevoel geven en hopelijk ook voldoende vertrouwen om tweede seizoenshelft te gaan vlammen.

 3. Geert

  19 december 2012 at 11:12

  Die penalty die Dordrecht kreeg, was wel heel erg onterecht. Heeft geen gevolgen gehad, maar dat was wel een arbitrale blunder. Over blunders gesproken… Reijnen heeft bewezen dat hij ook dit niveau niet goed aan kan. Wat een drama die kerel… Hopelijk geeft de overwinning wat zelfvertrouwen voor de wedstrijd naar Twente.

 4. Maarten

  19 december 2012 at 16:28

  Ik vond reijnen eigenlijk heel goed spelen

 5. De echte supporter

  19 december 2012 at 19:49

  Ik vond reijnen ook niet slecht spelen

  • Jeroen

   19 december 2012 at 21:33

   Nou…. ik kan me nog heel goed een bal herinneren die hij recht in de voeten speelt van de tegenstander ;-)… Ik denk dat we na 17 wedstrijden wel kunnen concluderen dat Reijnen en Gorter de zwakke schakelds zijn achterin. Verbeek weet dat ook! Het is niet voor niets dat ze interesse hebben in Gouweleeuw van Heerenveen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *