Het wordt tijd dat ook Verbeek zich zorgen gaat maken over AZ

By
Updated: december 12, 2012

Sterk artikel op Voetbalzone.nl:

Trainer Gertjan Verbeek maakt zich (ogenschijnlijk) geen zorgen over AZ. Na de zwakke en deels onthullende 0-0 tegen Willem II strooide hij achteloos met complimenten. Zijn ploeg had zo ongeveer alles goed uitgevoerd; misschien in een iets te laag tempo, maar dat zou met die jonge gasten vanzelf beter gaan. De analyse sloeg nergens op. En dekte zeker niet de waarheid.

Het gezicht van Gertjan Verbeek spoorde ook niet met zijn overdreven positief betoog. Wilde hij zijn team beschermen tegen de boze buitenwereld? Wat bezielde hem de wanprestatie zo demonstratief te bedekken met de mantel van zijn liefde voor AZ? Een paar spelers distantieerden zich van al die vals klinkende loftuitingen. Adam Maher erkende ruiterlijk dat de vertoning tegen Willem II absoluut AZ-onwaardig was. En aanvoerder Nick Viergever pleitte zonder schroom voor maatregelen. Wat hem betreft was het de hoogste tijd dat er iets moest gebeuren. Zo kon het niet verder! AZ is immers afgezakt naar de twaalfde plaats, gelijk met sc Heerenveen en nog maar vier punten verwijderd van de laatste plaats. De laatste keer dat het zo laag ronddoolde, was in het seizoen 2000/01, toen het als dertiende finishte. En in 2008 passeerde het als tiende de streep.

Sinds 2008/09 manifesteerde AZ zich constant als topper in de Eredivisie: kampioen en vervolgens vijfde en de laatste twee jaar vierde. Ter vergelijking: vorig seizoen wapperde het trots bovenaan na zestien wedstrijden, met liefst 38 punten. Kortom, 23 meer dan op dit moment. In de afgelopen competitie incasseerde AZ in totaal zeven nederlagen, allemaal uit, waaronder de 5-1 bij Heerenveen. Nu knalde het al in zestien wedstrijden op zeven zeperds, waarbij thuis twee keer 0-2 tegen Feyenoord en NEC, en 1-2 tegen VVV-Venlo. Het verschil met de goede tijd valt simpel niet weg te moffelen onder de grasmat.

Een viiftal waardevolle spelers trokken vanuit Alkmaar verder de wijde wereld van het voetbal in. Rasmus Elm, Brett Holman, Simon Poulsen, Niklas Moisander en, al eerder, Pontus Wernbloom. Geen geringe aderlating, zoals dat heet, en zeker niet de lichtste steunpilaren onder het elftal in de voorbije editie. Niettemin gaf AZ toch weer dezelfde doelstelling af als de voorgaande keren: eindigen bij de eerste vijf ofwel aantikken bij Europees voetbal. Daarna week Moisander toch nog uit naar Ajax, maar raakte ook Maarten Martens ernstig en langdurig geblesseerd. Vooral die tegenslag holde de potentie fors uit. AZ heeft de veel te optimistische doelstelling al lang weer afgezworen.

Begrijpelijk, want dit seizoen geldt het al maanden niet meer als één van de top vijf. Ten aanzien van PSV, Ajax, FC Twente, Feyenoord en ook Vitesse komt het hopeloos veel klasse tekort. Desondanks kende het in Arnhem een zeldzame opleving, maar die 1-2 in de Gelredome achtervolgt het ensemble van Verbeek sinds eind oktober als vooralsnog de laatste zege in deze donkere en sombere maanden. AZ zal niet snel degraderen, maar het kan wel terugvallen naar de Eerste divisie, zoals voor het laatst in 1997. De kandidaten voor mogelijke degradatie roeren zich de laatste weken opvallend collectief en met een bewonderenswaardige instelling. Na Willem II wacht nu PEC in Zwolle, wellicht niet veel minder en ook al weinig productief. Wie AZ ondanks alle lof van de trainer zag ploeteren tegen de Tilburgers, koestert toch enig vrees voor de toekomst.

Jurgen Streppel, trainer van Willem II, was zo sympathiek om AZ nog steeds te bestempelen als een prima ploeg, die te laag staat. Maar de Brabanders omarmden het gelijke spel negentig minuten lang zonder al te veel spierpijn. Aanvoerder Nick Viergever vroeg zich af of AZ soms de kwaliteit ontbeert om structureel beter te presteren. Maar de verdediger concludeerde ook dat hij zelf het team wel degelijk hoger aanslaat dan de lage en verontrustende klassering van het moment. In elk geval goed genoeg voor een plaats in de brede middenmoot.

Dat is waar, maar het hele zogenoemde rechterrijtje is qua verhoudingen compleet inwisselbaar. Het eerste van AZ oogt zeker niet sterker dan sc Heerenveen of NAC Breda, waar wekelijks hele discussies losbranden over de zorgwekkende situatie en het perspectief. Met name Heerenveen voedt na bijna elke speelronde praatprogramma’s en krantenpagina’s. Trainer Marco van Basten heeft al vele en vele malen antwoord moeten geven op de klemmende vraag of hij niet zelf overweegt op te stappen. Over Gertjan Verbeek wordt merkwaardigerwijs consequent gezwegen. Niet dat de trainer slechter zou functioneren dan in het verleden, maar het is de hoogste tijd dat hij eens ingrijpt. En ingaat op het verzoek van de aanvoerder. Hij blijft maar trouw aan een aanvallend systeem, met drie man in de voorhoede. Maar zowel de aanval als het middenveld harmonieert bepaald niet en tussen de twee linies gaapt de werkelijke zwakte van het actuele AZ.

De vleugels zijn met Roy Beerens en Johánn Gudmundsson of Steven Berghuis zeer matig bezet. Als spits hongert Jozy Altidore al weken naar een doelpunt. Bedenk evenwel dat de Amerikaan ook vorig seizoen in totaal niet meer dan vijftien keer scoorde. Hij heeft wel het postuur van Wilfried Bony, maar bij lange na niet diens instinct en aanpak als meedogenloze goalgetter. Bovendien is Altidore vaak gedwongen de bal op te halen, omdat op het middenveld het talent Maher zowat alles in zijn eentje moet opknappen. Viktor Elm kan niet tippen aan zijn broer Rasmus, die veelal beslissend was voor AZ. En Markus Henriksen is een jonge Noor, nog volop in ontwikkeling en niet in staat tot meer dan wat hij nu te beperkt bijdraagt.

Ofschoon de defensie van AZ ook al 28 treffers moest toestaan, voldoet dit deel nog het meest aan de visie van Gertjan Verbeek. Mede daardoor zou het wellicht verstandig zijn de ploeg een wat meer behoudend concept aan te meten. Bijvoorbeeld vanuit een 4-4-2 stelling, al gruwt de trainer van dat soort voetbal. Zaterdagavond, PEC uit: dat zal Verbeek ongetwijfeld weer op zijn eigen wijze benaderen. Maar AZ heeft al zes wedstrijden op rij niet kunnen winnen. En dat kan niet maar doorgaan, zoals Viergever al waarschuwde….. Bron: Voetbalzone.nl

 

 

 

6 Comments

 1. Jeroen

  12 december 2012 at 09:10

  Sterk stukje over de coach… Zijn manier van wedstrijd analyseren is ook niet normaal. Soms mag je best hard zijn voor je spelers. Misschien dat hij dit intern wel doet, maar laat het ook even aan de buitenwereld zien.

  Ik weet eerlijk gezegd niet wat er moet gebeuren. Er loopt genoeg kwaliteit op het veld, maar het komt er niet uit. Zou een ontslag van Verbeek helpen?

 2. Jay

  12 december 2012 at 09:35

  Verbeek zal iig geen drastische dingen veranderen. Ik denk dat hij echt gelooft dat het goed gaat komen als we op deze manier doorgaan. Op papier hebben wij ook de beste selectie van alle clubs in het rechterrijtje, dus ik heb die hoop ook nog steeds.

  In de winterstop zal AZ wel gedwongen zijn om versterkingen te halen, dat ziet de leiding ook en daarom zijn ze oa met Gouweleeuw bezig.

  Het is nu puur een mentale kwestie geworden en dat los je alleen op door een overwinning of 2. En als dat echt te lang duurt, dan pas is een trainer wissel nog een oplossing om te hopen op een nieuwe frisse wind. Maar wanneer die grens bereikt is? Ik geef Verbeek nog tot 1 of 2 wedstrijden na de winterstop.

 3. urdal

  12 december 2012 at 12:09

  Verbeek te ontslaan heeft totaal geen zin. Het is aan de spelers in het veld om eens fel er op te vliegen. Het is aan de slappe instelling van de spelers dat het niet loopt. Reijnen speelt zowaar best aardig en ik vond wijnaldum op links het goed doen. Maher doet nu alleen alsof hij Messi is, en moet gewoon gaan voetballen. Gudmundsson is echt slecht. komt geen man voorbij en voorzetten is ook drama. Hendriksen een linie naar voren zou ik wel eens willen zien. Hij heeft het wel maar staat te ver naar achter.

 4. De echte supporter

  12 december 2012 at 22:07

  Verbeek moet opouden zijn team te blijven verdedigen. Als je hem hoort geloof je geen enkel woord van wat hij zegt. Ik heb de mening een nieuwe coach met nieuwe inspiratie en vooral enthousiasme, dat laatste zie ik niet bij Verbeek.

 5. De Zuid Amerikaanse AZ fan a.k.a. KeesK

  13 december 2012 at 01:10

  Wat me opvalt aan Verbeek is dat hij altijd lang achter zijn keuzes blijft staan. In tegenstelling tot andere coaches kunnen sommige spelers lang onder de maat blijven presteren maar toch blijven staan. Vaak door blessures krijgen reservespelers pas een kans. Soms is die aanpak succesvol maar nu denk ik dat hij zich er in verslikt en krampachtig volhoudt er niet in te stikken.
  Maar goed, de beste stuurlui staan altijd aan wal en de wal zal het schip keren als het te lang deze koers houdt, die is immers al aardig dichtbij…

 6. NHN

  13 december 2012 at 09:08

  Ik denk dat Verbeek gewoon aan moet blijven, maar hij moet nu toch wel eens tot een ander inzicht komen. Je team continu wisselen is vaak ook geen goede zaak,vertrouwen houden in de spelers die je opstelt is ook wel nodig. Maar hij zal nu na een half seizoen modderen op deze wijze, toch ook tot de conclusie moeten komen dat het zo niet gaat.
  AZ zal in zijn geheel toch ook eens naar buiten moeten komen tegenover haar supporters dat er gewoon een (enigzins) verkeerde koers is gevaren. Met die zogenaamde filosofie is er veel te veel de nadruk gelegd op “talent” (nu kun je ook discussiëren over wat dat precies is) en te weinig op ervaring.
  Hierdoor is de huidige selectie onevenwichtig en slaat wekelijks een modderfiguur.
  AZ heeft gewoon de voetballers niet om het systeem uit te voeren wat ze willen.
  in mijn ogen zijn er 2 opties: of van een aanvallende systeem afstappen (werd toch ook gedaan na dat rampseizoen 2007/2008 !), of het huidige voetbal blijven aanhangen , maar dan moeten er stevige versterkingen worden gedaan in de winterstop. ( ook met een meer behoudender spelstijl zal je denk ik wel moeten versterken, want verdedigend is het sowieso te weinig).
  Gerbrands bestempeld zichzelf tot “schuldige” van de huidige penibele 12e stek, dus zal hij nu ook het voortouw moeten nemen, om Verbeek op andere gedachten te brengen dat er veranderingen moeten komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *