AZ en sc Heerenveen houden elkaar in evenwicht: 0-0

By
Updated: augustus 26, 2012

Na de 3-3 van vorig jaar hebben AZ en sc Heerenveen het publiek zondag wederom uitstekend vermaakt. Het treffen in Alkmaar werd dit keer niet opgesierd door doelpunten, maar dat maakte de amusementswaarde er niet lager om. De thuisploeg haalde het einde overigens niet met elf man. Invaller Johann Berg Gudmundsson werd in de slotfase van het veld gestuurd na een harde charge op Marten de Roon. Heerenveen wist echter niet te profiteren van de overtalsituatie.

Beide ploegen ontliepen elkaar nauwelijks. AZ begon enthousiast en had aanvankelijk ook het betere van het spel. Heerenveen bleek echter weinig hinder te ondervinden van de Europese domper van donderdag en greep vervolgens brutaal het initiatief. Tot echt grote kansen leidde dat evenwel niet, al had dat ook te maken met slordigheid voorin. Rajiv van La Parra had bijvoorbeeld tot twee keer toe de mogelijkheid een medespeler in scoringspositie te brengen, maar zijn voorzetten ontbeerden precisie. Pas na een halfuur spelen werd het vervolgens écht interessant.

AZ voerde het tempo en daarmee ook de druk op en dat leverde eindelijk kansen op. Allereerst zette Roy Beerens vanaf rechts voor, maar Maarten Martens zag zijn fraaie inzet achter het standbeen gepareerd worden door Kristoffer Nordfelt. De rebound was vervolgens voor Jozy Altidore, die de lat raakte. Daarmee was het nog niet gedaan. Adam Maher bracht de bal opnieuw in, vond de geheel vrijstaande Altidore, die echter slecht aannam. Een minuut later toonde Erik Falkenburg zich attenter dan de Friese defensie, maar zijn schot vloog hoog over.

Beide ploegen gingen na rust verder waar ze voor de onderbreking gebleven waren. De wedstrijd ontpopte zich tot een heerlijk schouwspel met kansen over en weer. Heerenveen, dat het best uit de kleedlokalen kwam, kreeg de eerste grote kans. Na een prachtige aanval belandde de bal bij Filip Djuricic, die zijn schuiver rakelings langs de paal zag zoeven. AZ antwoordde resoluut: Maher werd diep gestuurd, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Nordfelt. Voormalig Heerenveen-middenvelder Viktor Elm was enkele minuten later van dichtbij andermaal in de buurt van de openingstreffer.

Naar mate het duel vorderde nam de vermoeidheid toe en daarmee ook de amusementswaarde. De steeds groter wordende gaten leidden namelijk tot nog meer kansen. Altidore werd uitstekend bediend door Gudmundsson, maar de Amerikaan kreeg de bal verkeerd op zijn schoen, waarmee de kans verkeken was. De laatste tien minuten kwam Heerenveen weer opzetten. Aanleiding was een rode kaart voor Gudmundsson, die onbehouwen doorging op het been van De Roon en terecht van het veld werd gestuurd. Ook het slotoffensief van de Friezen leidde echter niet meer tot de gewenste treffer. Bron: Voetbalzone.nl

7 Comments

 1. gerard

  26 augustus 2012 at 15:42

  Verbeek moet niet te lang door gaan met Falkenburg en Martens weer terug op zijn positie van aanvallende middenvelder zetten. Beerens vind ik tegenwoordig wel lekker spelen zowel l=rechts als links dus die zou ik op links zetten en Rosheuvel op rechts.
  Hopelijk heeft verbeek de ballen om tegen PSV zo aan treden met snelle behendige jongens op de vleugels en met creatieve jongens als maher en Martens op het middenveld.

  • Jeroen

   26 augustus 2012 at 16:01

   Eens! Falkenburg is het gewoon nuet. Dus Martens achter de spitsen en Beerends op links. Overigens speelde de meeste spelers onder hun niveau vandaag.

 2. Leo

  26 augustus 2012 at 16:16

  Verbeek zal niet zo snel de basisopstelling wijzigen. Falkenburg doet zijn best maar heeft niet de kwaliteiten die Holman wel had. De mislukte voorzet op Altidore waardoor de 1-0 niet viel was wel een dieptepunt van de man met de slechte kapper.
  Heerenveen liet AZ niet combineren en speelde zelf gedurft en compact op de aanval.
  AZ heeft tegen Anzhi een zege nodig om met vertrouwen naar PSV af te reizen.

 3. hAnZ

  26 augustus 2012 at 18:48

  Persoonlijk heb ik de wedstrijd ervaren als een bar slechte. Falkenburg had inderdaad wel wat eerder uitgemogen. Rosheuvel hebben we al eens eerder met jong AZ in actie gezien en hij maakte daar erg veel indruk. Lekker in de selectie zetten dus. Die overtreding van Gudmundsson was terrecht rood. Beetje jammer dat hij dat doet op zo’n plek. Over Makkelie zullen we het maar niet hebben, dramatisch.
  Hopelijk halen ze donderdag de schade in en schenken ons een geweldige voetbalavond.

  • Mozes

   26 augustus 2012 at 19:30

   Wat verwacht je van een speler die gefrustreerd is. Hij ziet dat zijn trainer liever een middenvelder op zijn plek zet dan hem of andere buitenspelers. Als Gudmundsson net zoveel krediet zou krijgen als Falkenburg dan was hij nu al verder in zijn ontwikkeling. Vertrouwen is funest voor jonge spelers.

 4. gerard

  26 augustus 2012 at 22:09

  Overigens nu Falkenburg toch elke wedstrijd in de basis staat omdat Martens op linksvoor staat vraag ik me af of Messaoud al volledig is hersteld van zijn blessure.
  Ik denk namelijk dat Messaoud die opgelegde kansen die Falkenburg al een paar keer heeft gehad in de wedstrijden die zijn gespeeld wel had verzilverd gezien zijn staat van dienst bij jong AZ. Hij staat immers bekend om zijn scorend vermogen!

 5. KeesK

  27 augustus 2012 at 11:27

  Ik voorspelde deze hele anti-Falkenburg discussie al deze week en zie daar hij stelt me niet teleur door weer opvallend te falen.
  En iedereen is het eens over de oplossing. Een voorhoede met Rosheuvel, Altidore en Beerens met daarachter Martens, Maher en Victor Elm of die nieuwe vervanger van Rasmus Elm op wiens komst we vol verwachting wachten al was het Sinterklaas, terwijl Messaoud als reserve op de bank moet.
  Maar helaas voetbal is niet democratisch en mijn verwachting is dat Verbeek lekker stug vasthoudt aan zijn huidige formule…
  Wat dat betreft passen Falkenburg en Verbeek wel bij elkaar.
  Maar het is een kwestie van tijd voordat wij toekijkende coaches gelijk gaan krijgen.
  Let op onze woorden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *