Dubbelslag Altidore levert AZ een punt op in ArenA (Incl. Video)

By
Updated: augustus 12, 2012

Landskampioen Ajax heeft in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen direct punten laten liggen. De ploeg van Frank de Boer kwam zondagmiddag dankzij een prachtig doelpunt van Gregory van der Wiel op voorsprong tegen AZ, maar twee doelpunten in drie minuten tijd van Jozy Altidore kantelden de wedstrijd. Ajax vond uiteindelijk nog wel de gelijkmaker, gemaakt door Kolbeinn Sigthórsson, maar zal toch geen goed gevoel overhouden aan de seizoensouverture: 2-2. Vurnon Anita en Theo Janssen speelden vermoedelijk hun laatste wedstrijd voor Ajax: de middenvelders zijn op weg naar Newcastle United en Vitesse.

Janssen leek in de blessuretijd nog uit te groeien tot grote man bij Ajax, toen zijn gevaarlijke schot richting de kruising vloog. De inzet belandde echter in het zijnet, waardoor Ajax teleurstellend begon aan het nieuwe seizoen. De wedstrijd begon nog wel uitstekend voor de ploeg van De Boer, die met een wat geïmproviseerde opstelling was begonnen, maar AZ direct onder druk zette. De thuisploeg had in de openingsfase veelvuldig balbezit en kwam binnen tien minuten op voorsprong. Siem de Jong tikte de bal opzij naar Van der Wiel, die zijn geluk beproefde met een schot van afstand en zijn inzet prachtig in de kruising zag vliegen. Ajax verloor nog nooit een wedstrijd waarin de rechtsback scoorde en bleef na de openingstreffer de bovenliggende partij.

Veel kansen vielen er echter niet te noteren. Anita werd nog een keer gevaarlijk, na een goede pass van Toby Alderweireld, maar zijn lob was matig en werd gepakt door Esteban. Meer noemenswaardige mogelijkheden zagen de fans in de Amsterdam ArenA niet. AZ kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas en de ploeg van Verbeek liep vooral achter de bal aan. Kenneth Vermeer, die ook dit seizoen de voorkeur heeft gekregen boven Jasper Cillessen, werd geen enkele keer getest. In de beginfase van de tweede helft verrichte de keeper ook geen reddingen, maar in een kort tijdsbestek werd hij wel twee keer gepasseerd door Altidore. De Amerikaan fopte eerst Alderweireld en hield vervolgens Van der Wiel van zich af, waarna hij Vermeer naar de grond dwong en de bal in het doel wipte. Kort hierna zette de spits AZ ook op voorsprong, door na een combinatie met Nick Viergever de bal hard binnen te knallen.

De wedstrijd had in een paar minuten tijd een opvallende wending gekregen. Voor Ajax leek er in de eerste helft geen vuiltje aan de lucht, maar de ploeg stond nu dus wel op achterstand en moest in de achtervolging. Sigthórsson kreeg een goede kopkans maar kon geen kracht zetten, voordat debutant Tobias Sana (ingevallen voor Lasse Schöne) met een hakje Daley Blind bediende. De linksback stuitte echter op Esteban, die zag dat Sigthórsson kort hierna van dichtbij overschoot. Ajax zocht met man en macht naar de gelijkmaker en Sana scoorde bijna bij zijn debuut, maar raakte uit een moeilijke hoek de lat. Een schotje van Sigthórsson kon vervolgens gepakt worden door Esteban, die even later zag dat Sana de bal nog over het doel wipte. Aan de overkant maakte Altidore nog bijna een hattrick, maar zijn schuiver ging voorlangs.

De Boer besloot Janssen, die in eerste instantie was gepasseerd omdat hij al rond is met Vitesse, als derde invaller in de ploeg te brengen. Dat was een goede zet, want acht minuten voor het einde stond Janssen aan de basis van de gelijkmaker: met een goede pass bereikte hij Jody Lukoki, die in het strafschopgebied goochelde met de bal en het speeltuig bij Sigthórsson wist te krijgen. Die schoot uit de draai de 2-2 binnen, waarna Ajax nog probeerde om de overwinning te forceren. Anita kreeg daar een goede mogelijkheid voor, maar hij schoot over, waarna Janssen in blessuretijd de kruising op een haar na miste. Ajax en AZ gingen daardoor in evenwicht uit elkaar: vorig seizoen eindigde de Noord-Hollandse derby in de ArenA ook al in een 2-2 remise.

Bron: Voetbalzone.nl

8 Comments

 1. Mike

  12 augustus 2012 at 18:43

  toch wel blij met een punt want ajax was gewoon beter. Alleen geeft AZ weer een overwinning weg in de slot van de wedstrijd hoe vaak dat wel niet gebeurd bij AZ. ze voetballen het nooit uit.

 2. Leo

  12 augustus 2012 at 19:02

  Wat n slechte eerste helft van AZ. Gelukkig een goede tweede met Altidore als uitblinker. Gezien de kansenverhouding is de 2-2 een resultaat wat er mee doorkan.
  Een goede wedstrijd van Gorter en Viergever. Ik hoop wel dat de basisopstelling met Martens als linksbuiten snel over boord gaat.

 3. gerard

  12 augustus 2012 at 21:37

  Duidelijk was te zien in de eerste helft dat AZ het spel niet breed kon houden.
  Op links stond Martens die toch deze positie in moest vullen omdat Falkenburg op 10 stond teveel uit positie waardoor op links regelmatig een gat lag.
  Wederom is duidelijk dat juist daar het probleem bij AZ ligt.
  Verbeek is nu gaan schuiven met martens op linksvoor en Falkenburg als de aanvallende middenvelder met als gevolg dat het gehele middenveld van vorig seizoen behalve Maher niet meer intact is. Neem daarbij dat Martens niet de dynamiek heeft voor linksbuiten om zijn mannetje regelmatig te paseren en op snelheid een voorzet tegeven.
  Verbeek moet weer terug naar het AZ van vorig seizoen om de creativiteit op het middenveld terug te brengen met Maher en Martens en V.Elm neemt dan gewoon de plaats in van zijn broer. Met een aankoop in de persoon van sneltrein Wildschut kan het het gemis van Poulsen/Holman doen vergeten en kunnen we het zelfde spelletje gaan spelen zoals vorig seizoen.
  Kortom ik blijf hopen dat AZ van de 6 miljoen van Rasmus er tenminste 2 voor Wildschut over heeft en we met Beerens en Wildschut het veld breed kunnen houden.

 4. Fortuna

  12 augustus 2012 at 21:42

  Waar is die andere linksbuiten dan die ze hebben overgenomen van twente ?

 5. gerard

  12 augustus 2012 at 23:32

  Berghuis? Die is al geflopt voor die een bal geraakt had en is feitelijk veel meer een middenvelder. Nee, AZ mist een linksbuiten daar moeten ze hun blik naar richten en sneltrein Wildschut aantrekken. Wil het een soort gelijk seizoen maken zoals het vorige dat was zal er voorin wat bij moeten komen want het duo Poulsen/Holman was vorig seizoen toch meestal wel de gangmakers om het elftal op stoom te laten komen.

 6. De echte supporter

  12 augustus 2012 at 23:39

  De uitslag klopt wel t.o.v. De wedstrijd. Ajax was de eerste helft beter, maar dat kwam doordat az slecht speelde. In de tweede helft werd dat recht gezet. Jammer dat we maar één punt overhouden..

 7. Michiel

  13 augustus 2012 at 07:46

  Gelijk spelen in de Arena is geen schande, de bal had ook op de stip gekund bij het uitkomen van Esteban, dus wees blij met een punt…

 8. Jeroen

  13 augustus 2012 at 19:49

  Samenvatting net vanuit hotelkamer gezien. Vond eerste helft erg slecht van AZ. Geen enkele kans terwijl we niet eens tegen de A-selectie speelde van Ajax. Tweede helft ging een stuk beter. Twee mooie doelpunten van Altidore. Vooral die laatste was toch wel erg mooi. Jammer dat we het weer uit handen geven, want eigenlijk hadden we de drie punten moeten hebben. Vooral gezien het feit dat Sigthorsson tussen twee man alsnog weet te scoren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *