ajax neemt veelscorende spits over uit jeugdopleiding AZ

By
Updated: april 18, 2012

AZ raakt Gino van Kessel kwijt aan Ajax. De Alkmaarse club had de negentien jaar oude spits volgens RTV Noord-Holland graag gehouden, maar slaagde er niet in financiële overeenstemming te bereiken met hem. Ajax deed Van Kessel daarop een aanbod dat wél naar de zin van de spits was. De komende twee jaar speelt hij daarom in de hoofdstad.

Van Kessel werkt zijn wedstrijden afwisselend af voor het beloftenteam van AZ en een jeugdelftal. Dit seizoen scoorde de aanvaller in 21 duels al 25 keer. De kans lag er om een profcontract te tekenen bij de club uit de kaasstad, maar het financiële verschil tussen vraag en aanbod was te groot. Daarop koos Van Kessel ervoor in te gaan op de belangstelling vanuit Amsterdam.

Het financiële aspect zou niet het enige argument zijn geweest voor de overstap; Van Kessel zou zich ook hebben laten leiden door de aanwezigheid van betere trainers, spelers, faciliteiten en begeleiding bij Ajax. AZ, dat Van Kessel medio 2008 over liet komen van Telstar, blijft achter met een vergoeding van circa dertienduizend euro aan opleidingskosten.

Ajax haalde de laatste tijd al meer talentvolle spelers naar de club. Dat werd de recordkampioen niet in dank afgenomen: PSV baalde ervan dat de club Mink Peeters uit de C-jeugd verleidde tot een overstap, terwijl de topclubs een gentleman’s agreement hebben dat er over en weer geen jeugdspelers worden uitgewisseld. Ajax heeft bij AZ ook al een veertienjarige spits weggehaald, voor 52.000 euro. Toptalent Ezra Walian speelt momenteel in de C1 van AZ, maar verkast na vier jaar naar Amsterdam.

14 Comments

 1. Mike

  18 april 2012 at 10:58

  Hier baal ik echt van Gino is echt een groot talent van AZ en dan word hij weer weg gekaapt 020 echt een domme keuze Gino !!!!!!!
  en dan Ezra ook heel goed bezig maar zo jong maar wel weer weg gaan AZ geeft je de kans om je te bewijzen en dan die vertrouwen weer zo weg gooien. Zo is het moeilijk om jonge spelers op te lijden ze worden toch wel weer weg gekaapt door 020

 2. Mike

  18 april 2012 at 11:07

  Trouwens Heerenveen laat de jeugd ook zien.
  Hier een link van Jong Heerenveen 6-1 Jong AZ :
  http://www.sc-heerenveen.nl/sc-heerenveentv/tvitem/samenvatting-jong-sc-heerenveenfc-emmen-jong-az/?webtvid=1842

 3. Jeroen

  18 april 2012 at 11:09

  Ja dit is niet best Mike…. 020 kaapt mij een beetje teveel weg bij ons. Neem toch wel aan dat Stewart zn best doet om dergelijke spelers te behouden…..toch…..?

  • Mike

   18 april 2012 at 11:29

   Lijkt mijn wel dat Stewart er als aandoet als hij hem een contract heeft aangeboden.

   • Mozes

    18 april 2012 at 18:03

    Mike

    Stewart staat ondertussen wel bekend als de TD die te laat aan komt zetten met een contract. Van Kessel kreeg in loop van dit seizoen pas een contract aangeboden terwijl hij ondertussen 18 is.

    Volgens mij is het al langer bekend dat het een goeie is dus de timing is waardeloos. Hij staat ook aan kop als topscorer….dan is dit 1 + 1 = 2

    AZ gaat slecht met jeugd om. HEEL slecht en als dat niet veranderd dan gaan er meer en meer weg. Ook vorig jaar hebben aantal jeugdspelers een contract van AZ afgeslagen.

    Als dit minimaal 2 keer per jaar voorkomt dan ga ik me zorgen maken. Je kan net zo goed de opleiding opdoeken en het geld in je zak steken. Als we al die jaren telkens moeten wachten op 1 die wel verstandig is om te blijven…dan lijkt het mij toch een onbeholpen ondernemening.

    Sigthorsson zei ook dat hij slecht behandeld is toen hij geblesseerd was en slechte begeleiding kreeg.

    Wij halen middelmatige spelers als Klavan, Benschop, Boymans en hopen dat ze wereldtoppers worden. Wat denk jij dat die jongens zien?

    Spreekt amper vertrouwen uit in de jeugd als je het mij vraagt. Jongens zijn nog op hen 20e bezig om zichzelf te bewijzen in Jong AZ.

    Earnest is niet alleen een zwakke TD maar straalt geen donder uit. In het voetbal gaat het om meer dan alleen ”Wij zijn van AZ”….het gaat om de hele uitstraling van de club maar ook de mensen die daar werken zoals de TD en trainers.

    Kijk even bij onze jeugdtrainers en vertrel mij even hoeveel knappe heel Nederland kent.

    Dennis Haar is onze trainer van de jeugd….met alle respect maar spelers vragen je dan ”WIE?” Zelfs bij Twente lopen een Mulder en Kluivert rond.

    Ook in de Media mag die TD van ons wel is van zich afbijten ipv cliche antwoorden te geven. We moeten meer jongens van de club hebben op plekken waar we ze nodig hebben. AZ moet als club ervoor zorgen dat we niet alleen presteren maar ook ons gedragen als een grote club.

    Begint met het logo. Degelijk, saaie logo die net zo goed gemaakt had kunnen worden in een ver oostblok land.

    Gebruik het prachtige wapen van Alkmaar en je bent al 2 stappe verder. Dat ovale gedoe met een streep erdoorheen.

    Ik hou van me club maar wij hebben misschien wel het lelijkste logo in Europa. Ja dan stel ik die van oost europa ook mee.

    • Mike

     18 april 2012 at 19:40

     Wie vind jij dan een echt goeie TD in Nederland als ik het mag vragen er zullen er niet veel beter rond lopen.
     Ik Ben het wel eens met je dat hij laat om tafel gaat met die jongens net als met Lam iedereen wilt hem in het buitenland maar AZ is zo langzaam dat hij wel naar het buitenland gaat kijken. gelukkig heeft hij bij getekend.

     Dennis Haar vind ik helemaal onzin dus als je geen grote voetballer bent geweest ben je geen goeie trainer ? Hij staat toch 2e met jong AZ dat is zeker knap. en we hebben zeker vertrouwen in de jeugd anders gaan we niet een nieuwe complex maken.

     En met de logo ben ik helemaal mee eens het straal niks uit. Maar met alle respect maar wat straalt deze club wel uit ?
     Sorry hoor maar als je de sfeer kijkt bij AZ in het stadion tegen Twente dan schaam ik me gewoon kapot. Het was de belangrijkste wedstrijd van het Jaar (je kon kampioen worden Hoor!!!) dat werd ook aangegeven door de supporters die naar de training kwamen om de spelers een steuntje in de rug te gegeven (een goeie actie). Maar toen de spelers op het veld kwamen heb ik geen mooie spandoek of vlaggen actie gezien (kan blijkbaar alleen tegen ajax) en dan moet je is een wedstrijd van FC Twente thuis zien wat een spandoeken over de helle breedte van een tribune gaat (en elke wedstrijd weer) en wat een sfeer er altijd in dat stadion is dan sleep je team naar een overwinning. en dan kommen wij met onze klappers en 3x in het jaar een spandoek of een sfeer actie dan schaam ik me gewoon een geweldig club wat gewoon mee strijd om al prijzen en gewoon Kwartfinale haalt in Europa dan snap je dit toch niet. en als we een beker wedstrijd hebben en we mogen allemaal staan op de van der ben tribune dan is er wel opeens een beetje sfeer. Ik vraag me elk keer weer af hoe dat kan zo’n mooie club mooi stadion, goeie spelers en goeie technische staf waarom zijn de supporters zo milt we spelen het best voetbal van Nederland hoor !!!

     • Mozes

      19 april 2012 at 00:41

      Je moet ook wel kijken naar de constructie van een stadion en hoe de zitvlakken zijn bepaald. AZ heeft gekozen om een moderne stadion te bouwen en dat betekent dat het vooral pracktisch moet zijn. Althans vanuit die gedachte zijn ze te werk gegaan. Niet zozeer ”hoe kunnen wij hier meer sfeer krijgen.”

      Daar hadden we beter over na moeten denken. Natuurlijk is dit aan te passen en dat zou ook gelijk voor meer plekken zorgen. Win win situatie lijkt me.

      Ik zeg niet dat Dennis Haar een slechte trainer is maar ik zeg dat het niet echt helpt bij de uitstraling van je jeugd. Er is genoeg bewijs van goeie coaches die nooit hebben gespeeld maar ik denk dat het wel degelijk een meerwaarde is als het een ex voetballer is.

      Al is het voor de aantrekkingskracht die je club dan heeft met een Bergkamp. Van Kessel geeft ook duidelijk aan dat de trainers van Ajax hem erg aanspraken. Het is niet zo dat hij ze heeft zien trainen.

      Een nieuw complex is niet voldoende voor de jongens. Je moet stoppen met het binnen halen van matige spelers. Jongens uit eigen jeugd moeten een eerlijke kans kijgen om zich te bewijzen in de eredivisie. Er zijn zat wedstrijden geweest dat ik dacht nou Verbeek…gooi Lewis erin of een Wijnaldum. Waaorm geen Messaoud? Doe is gek.

 4. gerard

  18 april 2012 at 20:32

  O20 heeft ook alweer Schone binnen en zit ook al op het vinkentouw om Moisander binnen te halen.
  Dat bedoel ik nou waarom C.L van grote betekenis kan zijn om AZ blijvend aan de top te houden! De grote spelers staan dan niet te popelen om de club te gaan verlaten en anders heb je financiele mogelijkheden om iets te doen (inplaats van een danny verbeek) en ben je als club gewild bij de grote talenten om hier iets te bereiken!

 5. De echte supporter

  18 april 2012 at 21:50

  Mozes, mike en gerad jullie hebben volledig gelijk. Het is nu een familie voetbalclub, die mooi speelt maar nie echt gaat ttbhet gaatje. De TD straalt dat ook uit. Sfeer in het stdion, lopt ik verbaas me ook vaak, en ook die mensen die vijf minuten eerder weggaan, om optijd bij je auto te zijn. Goh wat een clubliefde.. Ik zit vaak nog even na op m’n plekkie. Even de wedstrijd laten bezinken, dan e ik maar tien minuten later thuis. Laten die zogenaamde fans die eerder weggaan fan van 020 worden, dan ben ik ervan af.

 6. Jeroen

  18 april 2012 at 22:10

  Ik erger me ook kapot aan de fans… Zit weinig sfeer in het stadion. Misschien komt dat door de nuchtere boeren? Ik ben eens in het NAC stadion geweest en daar hangt echt een sfeer. Wat kunnen we er aan doen? Ik heb ook het idee dat er weinig van AZ mag.

  • Mozes

   19 april 2012 at 18:11

   Jeroen,

   You’ve got mail!

 7. maarten

  19 april 2012 at 02:55

  Dat van die fans snap ik wel, vind het een beetje onterecht dat het bestuur van AZ hier weg word gezet als net nietjes, volgens mij zijn hun er voor een heel groot deel verantwoordelijk voor dat AZ nu op plek 2 staat en een topseizoen hebben gespeeld, je moet ook na een bijna failiesement geen wonderen verwachten.

  Vind het ook niet zo slim om naar Ajax te gaan als spits, kluivert is denk de laatste echte spits die doorgestroomt is uit de jeugd, vrees wel dat onze ”vriend” Sightorsson erg goed gaat worden, als die volgend seizoen blessurevrij blijft weet je niet wat je mee gaat maken vrees ik,

 8. rucarni

  21 april 2012 at 13:12

  Ja jongens ben het met jullie eens ,,jammer genoeg als je eens alles op een rijtje zet dan vallen we bijna op alle fronten terug.
  maar weet je wat ook een probleem is ,,,dat we wachtertjes zijn we wachten wel tot het beter gaat ,we wachten wel tot er eens een top spits wordt gehaald ,we wachten wel op die ring erbij in het stadion,, en als we een leuke top wedstrijd hebben dan verbazen we ons over het feit dat er een spandoek ligt… waar zijn we nou mee bezig ,,we moeten er wat aan doen,, ik heb namens FanvanAZ {en in overleg met jeroen} een brief gestuurd naar de directie van az waar we mee bezig zijn.
  dit over het verloop beleid en de late contracten. {bij antwoord mail ik hem door}
  Ja het is niet veel maar doe wel wat.
  we laten gewoon over ons heen lopen en wachten het wel af.
  dat is al jaren en jaren het geval en daar verbaas ik me vaak over.
  het wordt eens tijd om een vuist te maken en met een grote suporters ploeg het ongenoegen kenbaar te maken. aan spelers en directie dan komen we een stuk verder hoop ik ,,maar er alleen over kletsen ,,het is volgende week weer vergeten en wachten we gewoon weer af wat er gebeuren gaat.
  wij zijn de betalende fan hoor en mogen best eens een eis neer leggen bij AZ.

  • Mike

   21 april 2012 at 16:00

   Een goed idee hopelijk doen ze er is iets mee want volgens mijn is dit wel vaker naar de directie gegaan maar doen ze er gewoon niks mee ik hoop dat ze is wakker worden en de supporters ook we leveren elke jaar iets goed af maar wat doen de supporters die zijn stil we moeten de jongens naar de overwinning schreeuwen en zo gaan we ook mee doen om de kampioenschap een beter sfeer in het stadion kan van ons naar kampioenschappen lijden !!!!!!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *