Falkenburg schiet tien man van AZ naar kwartfinale EL

By
Updated: maart 15, 2012

Het zwartste scenario tekende zich na één minuut af voor AZ na de snelle rode kaart voor Nick Viergever. Maar met tien man overleefde de Alkmaarse ploeg bij Udinese, dat ondanks een 2-1 zege uitgeschakeld is in de Europa League.

AZ-trainer Gertjan Verbeek zag na één minuut zijn plannen al in duigen vallen. De aanvallende intenties konden in de koelkast na een dubieuze beslissing van scheidsrechter Milorad Mazic. De Servische arbiter zag in een duel tussen Antonio Floro Flores en Nick Viergever een overtreding van de laatste.

De gevolgen waren voor AZ ingrijpend. Niet alleen kreeg Udinese de kans via een strafschop op voorsprong te komen, maar ook moest de Alkmaarse club met een man minder verder. Na de nodige commotie, waarbij Mazic aanvankelijk de rode kaart aan Niklas Moisander toonde, verdween Viergever mokkend naar de kleedkamer.

Aanvoerder Antonio Di Natale klaarde vanaf elf meter de klus naar behoren en zadelde daarmee AZ op met een zeer lastige opgave de 2-0 voorsprong uit de eerste wedstrijd te verdedigen. Verbeek offerde aanvaller Roy Beerens op om het gat in de defensie met Ragnar Klavan te dichten. Maar dat was niet het antwoord op de aanvalskracht van Udinese, zo bleek na een kwartier. Uit een voorzet van Giovanni Pasquale tekende Di Natale voor de 2-0. De voorsprong van AZ was daarmee weggepoetst.

Halverwege de eerste helft dook AZ voor het eerst gevaarlijk op voor het doel van Udinese. De corner van Rasmus Elm was geen probleem voor keeper Samir Hamdanovic, maar het gaf de Alkmaarse burger moed. Dat leidde na ruim een half uur voor de belangrijke tegentreffer.

Back Simon Poulsen maakte zijn karakteristieke rush over de linkerkant en vond Erik Falkenburg in het strafschopgebied van Udinese. De vervanger van de geblesseerde Maarten Martens speelde zich tussen drie Italianen in knap vrij en rondde de actie af met een even fraai schot in de kruising.

De belangrijke Alkmaarse treffer op vreemde bodem betekende voor Udinese dat het nog minimaal twee keer diende te scoren om door te gaan in de Europa League. Het offensief direct na rust onderstreepte de bedoelingen.

AZ bleef knap op de been en kreeg na ruim een uur de uitgelezen kans op de genadeklap. Na een overtreding van Pasquale op Brett Holman in het strafschopgebied mocht Elm vanaf elf meter aanleggen. De Zweedse middenvelder schoot de strafschop echter over. Ook Jozy Altidore liet tien minuten later na de wedstrijd te beslissen

In het vervolgens levendige duel probeerde Udinese invulling te geven aan de steeds lastigere opdracht. De ploeg van trainer Francesco Guidolin slaagde niet in die opzet, waardoor de treffer van Falkenburg AZ een plaats in de kwartfinale van de Europa League opleverde.

Bron: VI.nl

5 Comments

 1. Mike

  15 maart 2012 at 20:59

  Geweldig dit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! op naar Manchester en daarna naar Bucharest

 2. NHN

  15 maart 2012 at 23:05

  Echt een uitstekend resultaat. Met z’n tienen tegen een ploeg uit de serie A, die ook nog eens de scheids mee had. Zeer volwassen gevoetbald. Klasse!! Maar hopen dat er een leuke tegenstander in de kwartfinale uitrolt die we ook kunnen verslaan.

  • Jeroen

   15 maart 2012 at 23:54

   Ik hoop het ook. Man utd en city zijn eruit, dat waren toch wel de grootste kandidaten voor de titel. Wanneer horen we trouwens wie de nieuwe tegenstander gaat worden?

   • KeesK

    16 maart 2012 at 07:44

    Vanmiddag om 13:00 is de loting.

 3. Geert

  16 maart 2012 at 09:12

  WAT EEN HELD!!!

  De loting wordt spannend. Er zitten een aantal zware tegenstanders in de koker, waaronder Valencia, Atletico Bilbao, Atletico Madrid, Schalke 04… Ik hoop op een mooie tegenstander. Dus eigenlijk maakt het me niets uit, zolang het maar geen Mentalist Charkov is… Tegen Hannover en Sporting maken we denk ik de meeste kansen. Maar PSV of Twente laten zien hoe je Valencia/Schalke verslaat, zou ook wel leuk zijn 😉 Maarja Schalke… Wat is die Huntelaar toch goed. Ik wist van te voren dat Twente geen kans zou hebben als Huntelaar zou spelen. En dat is gebleken…

  AZ krijgt het nu wel het zwaarst met het oog op de titel. Want Twente en ajax kunnen zich volledig op de titel richten, PSV kan zich op de beker richten en wij hebben nog 3 competities waarin we meedoen. Zou toch jammer zijn als we niet minimaal 1 prijs zouden halen..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *