De beste zet van Verbeek

By
Updated: maart 13, 2012

Sinds zondag wordt zowaar AZ hier en daar genoemd als nieuwe voornaamste titelkandidaat in de eredivisie. Eerder werden de Alkmaarders in het meningencircus vaak over het hoofd gezien, terwijl ze dit seizoen toch veruit de meeste weken bovenaan hebben gestaan.

Maar aan het succes van de ploeg van Gertjan Verbeek zou wel een keer een einde komen.

Een gedachte die te begrijpen was. AZ had toch immers in kwalitiatief opzicht niet zo’n brede selectie als de concurrenten FC Twente, Ajax en PSV?

Bovendien was de doelstelling van AZ voorafgaand aan dit seizoen een plek bij de eerste vier bemachtigen, terwijl die andere drie uitspraken voor de titel te gaan.

Tel daar de verschillen in begroting bij op en het is een klein wonder dat AZ met nog negen speelronden te gaan de trotse koploper is.
Jaloerse blik

Het vele puntenverlies van de overige titelkandidaten heeft natuurlijk meegeholpen, maar Verbeek toont opnieuw aan een vakman te zijn. Hij houdt zijn spelers mentaal en fysiek fris. Uiteraard beginnen ook de AZ-spieren het te voelen dat de ploeg nog op drie fronten strijdt, maar het aantal blessuregevallen blijft laag.

Dat is terug te voeren op het doordachte beleid van Verbeek en zijn technische en medische staf – Frank de Boer zal het met een jaloerse blik aanschouwen.

Maar de beste zet deed Verbeek al heel vroeg in dit seizoen. Maarten Martens viel voor maanden weg met een enkelblessure. Zijn vervanger was een jochie van amper achttien.

Adam Maher werd de nieuwe nummer tien van AZ en groeide in razendsnel tempo uit tot de revelatie van de eredivisie. Het moet gek lopen wil de Amsterdammer dit seizoen niet de Johan Cruijff Prijs voor het talent van het jaar ontvangen.

Maher toonde zich in zijn eerste maanden als basisspeler zowel aangever als afmaker. Meer dan eens was hij als aanvallende middenvelder beslissend, soms op betoverende wijze.

Maar toen werd in januari Pontus Wernbloom, de Zweedse breker op het Alkmaarse middenveld, verkocht aan CSKA Moskou en kon AZ door de financiële last uit het (DSB-)verleden geen vervanger aantrekken.
Onzin

Verbeek aarzelde echter geen moment en besloot Maher naar de meer controlerende rol te verplaatsen. ”Was het niet logischer om met een meer ervaren speler te gaan schuiven en de net doorgebroken jongeling op ‘tien’ te laten staan?”, vroeg ik Verbeek toentertijd. ”Nee, dat is onzin”, vond de trainer oprecht. ”Ik kijk niet naar leeftijd, maar naar wat iemand kan.”

Bovendien had Maher in de jeugd jarenlang rechtshalf gespeeld, voegde Verbeek er nog aan toe. Al kwam het hem ook goed uit dat Martens weer fit was en de rol van aanvallende middenvelder opnieuw kon vertolken.

Toch waren er onder de eredivisievolgers velen die twijfelden of een AZ-middenveld met Maher, Martens en Rasmus Elm niet te veel zou overhellen naar voren. Maar Verbeek haalde zijn gelijk. Maher kan ook controleren en bikkelen.
Knollenveld

Zijn veelzijdigheid blijft verrassen. Speelt AZ bij een tegenstander op kunstgras? Dan past hij zijn spel daar op aan en leidt dat tot een straatvoetbaldoelpunt zoals hij uit bij Heracles maakte.

Speelt AZ op een knollenveld? Dan stroopt Maher de mouwen op, verandert hij in een kilometervreter en draagt hij bij aan een zakelijke driepunter zoals zondag bij De Graafschap het geval was.

Maher handelt steeds vaker als de ervaren rot die precies weet wat er nodig is om kampioen te worden. Alsof hij, ondanks de slechts 26 eredivisieduels in de jonge benen, het allemaal al eens heeft meegemaakt.

Of dat genoeg is om met AZ daadwerkelijk de titel te pakken, blijft de vraag. Zeker is dat de razendsnelle opkomst van de kleine technicus uitstekend past bij het verrassende verloop van de titelstrijd. En wordt AZ geen kampioen, dan hebben ze in elk geval het seizoen kleur gegeven, Verbeek en Maher. En dat is ook veel waard. Zeker voor een idealist als Verbeek. Bron: Nusport.nl

3 Comments

 1. hAnZ

  13 maart 2012 at 13:33

  Alweerrrr mee eens. Dat duo is cruciaal geweest voor de successen dit jaar.
  GJV voor het trainen op conditie en van een groep van ruim 20 spelers een coherent clubje mensen maken. Geen 11 ego tjes die op het veld staan, maar 11 spelers die voor en met elkaar een wedstrijd maken. Elke wedstrijd zie je gewoon het plezier er af spatten. Let bv eens op reservekeeper Heijblok als er is gescoord. Hij viert dat dan samen met Esteban. Dat geeft aardig de sfeer binnen het team aan.
  Bij andere clubs met het veelvoud van AZ’s budget en hele goede spelers zie je dat echt een stuk minder.

  Ook wij fans hebben hierin een belangrijke rol. Steun je club ook als het wat minder gaat.
  Ik geloof er dus niet in dat we toestanden als daar in Eindhoven hier snel zullen krijgen. Een paar fans die woedend de bus bestormen en vervolgens er voor zorgen dat de trainer moet worden ontslagen. Want ze staan 3e/4e plaats met nog 8 (?) wedstrijden…..
  Tja
  Hoe gaat ons clubliedje ook alweer…??
  Ooohh wat ben ik toch blij—
  Om AZ er te zijn…..

 2. gerard

  13 maart 2012 at 18:51

  Maher was inderdaad een goede zet maar vorig seizoen was Verbeek toch echt te lang bezig om Falkenburg kost wat kost als spits te laten functioneren en zag hij de kwaliteit van Kolbeinn over het hoofd die hij als een rechtsbuiten zag. Pas nadat AZ met een echte spits ging spelen begon de inhaalslag en belande we op een keurige 5e plaats maar ik ben er van overtuigd als we vanaf het begin met een echte spits hadden gespeeld we ook van ons hadden doen laten spreken.
  Nu blijft Messaoud maar scoren en scoren en had ik ergens wel eens een invalsbeurtje van deze speler (altijd topscorer in de voorbereidingen) verwacht.
  Hopelijk heeft deze jongen het geduld en gaan er straks geen andere clubs mee aan de haal.

 3. AZFanatic

  14 maart 2012 at 18:40

  Mooi stuk. Maar nu word er gedaan of het alleen aan maher en Verbeek ligt. De hele selectie doet het gewoon goed. Kijk een reijnen die er net bij is en na iets moeizaam begin overkomt alsof hij er al jaren speelt. Dit komt natuurlijk ook doordat je als een ploeg goed draait ook makkelijker mee kan komen. Selectie van AZ is niet breed, maar zit vol goede spelers en vergeet de jeugd die er achter zit niet. Een Lewis een messaoud en nog veel meer. Dit bied perspectief voor de toekomst en ook dat we uit schulden zijn kunnen we straks weer gewoon meedraaien op transfermarkt. Dan niet de toppers, maar wel daaronder halen en we hebben het geluk dat heel veel spelers nu graag naar AZ komen, vanwege het zeer goede beleid in de club. Laten ons niet gekmaken beleid 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *