Passief AZ ruim onderuit bij FC Utrecht

By
Updated: februari 19, 2012

AZ heeft zondag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 3-0 verloren. De Alkmaarders – die donderdag nog zo overtuigden tegen Anderlecht – lieten het in Stadion Galgenwaard op alle fronten afweten. Op de thuiszege via goals van Alexander Gerndt (2x) en Edouard Duplan was niks af te dingen.

Met Ragnar Klavan op de plaats van Nick Viergever startte AZ zeer nerveus aan de wedstrijd. Steeds was de uitploeg een stapje te laat in de duels, waardoor FC Utrecht direct de overhand had. Met veel opportune werd telkens het spitsenduo Gerndt/Demouge gezocht en gevonden. De Zweedse helft van de tandem loste met een vrije trap op Esteban het eerste waarschuwingsschot.

Rood Moisander: 1-0
Een minuut later was het wel raak. Niklas Moisander trok Nana Asare binnen het strafschopgebied neer. Gerndt verzilverde de toegekende strafschop door laag langs Esteban te schieten. Als extra domper moest Moisander met een rode kaart het veld verlaten.

Kluts kwijt
Zonder haar aanvoerder – en met Rasmus Elm een linie naar achteren – waren de bezoekers na de 1-0 de kluts kwijt. AZ kreeg de bal slecht weg, wat de 2-0 van Gerndt opleverde. De spits schoot vanuit de tweede lijn laag in doel.

Duplan: 3-0
Gertjan Verbeek greep na de tweede treffer in en bracht Nick Viergever als extra verdediger voor Brett Holman. Veel rust bracht het zijn ploeg niet. Buiten een slappe kopbal van Charlison Benschop en een vrije trap van Elm op het dak van het doel, kwam AZ niet. Aan de andere kant verkeek Klavan zich op Duplan. De rappe Fransman schoot oog-in-oog met Esteban via diens lichaam binnen: 3-0.

Schade beperken
Met invallers Jozy Altidore en Johann Berg Gudmundsson voor Benschop en Maarten Martens trachtte AZ na rust de zaken op orde te krijgen. Doel leek de schade in ieder geval zoveel mogelijk te beperken om een oorwassing zoals vorig seizoen in Stadion Galgenwaard (5-1) te voorkomen.

Kansen
In die opzet slaagden de Alkmaarders. In een helft waarin het tempo bijna volledig uit het spel verdween, kwam AZ nog tot enkele goede kansen. Simon Poulsen en Gudmundsson (2x) troffen doelman Roberto Fernandez op hun pad en Altidore kopte de bal tegendraads tegen de paal. FC Utrecht liet het initiatief aan de bezoekers en bracht de 3-0 uiteindelijk veilig tot over de eindstreep.

Voorsprong geslonken
Door de nederlagen van AZ en PSV (eerder op de dag, 3-0 bij FC Groningen) sluiten de rijen in de top van de Eredivisie. Zo is de voorsprong van beide koplopers op onder meer sc Heerenveen (twee punten), Feyenoord (vier) en Ajax (vijf) geslonken.

Moisander geschorst
Komende zondag – drie dagen na de return tegen Anderlecht – treft AZ concurrent sc Heerenveen in het AFAS Stadion. Verbeek zal het in die thuiswedstrijd moeten stellen zonder Moisander, die automatisch een wedstrijd schorsing uitzit.

Verbeek: ‘Op alle fronten afgetroefd’
“We zijn zeker tijdens de eerste drie kwartier op alle fronten afgetroefd”, was Verbeek na afloop duidelijk. “Alles wat ik nu teveel zeg, daar doe ik FC Utrecht mee tekort. Daarom beperk ik mijn analyse tot mijn eigen ploeg. Als je een wedstrijd zo begint, dan vraag je om moeilijkheden. Die hebben we gekregen. We konden het niet meer rechtzetten. FC Utrecht heeft dik verdiend gewonnen. De twee wissels in de rust? Ja, ik mag er van de KNVB geen elf wisselen.”

Bron: AZ.nl

14 Comments

 1. Mike

  19 februari 2012 at 19:37

  Weer zo slap begin dan gebuurt dit. en ook weer als PSV een mis stap zet doet AZ het ook weer. ongelofelijk wat een verschil een uit wedstrijd is met een thuis wedstrijd. verwacht dan ook dat AZ niet door gaat in Europa league tegen Anderlecht ze kunnen die passie wat er thuis wel is niet over brengen en zo slap voetballen in uit wedstrijden blijft een probleem. als ze nou altijd zo beginnen als ADO uit 2e helft dan worden we kampioen als je al een beetje strijd toont zit het wel goed in de wedstrijd. je kan ook zo zien of ze winnen of niet dat zie je al in de eerste 5 minuten.

  Hoop dat het beter gaat tegen Anderlecht en dat ze daar kunnen stunten en sowieso winnen thuis van Heerenveen dan is er nog niet zo heel veel aan de hand. want we moeten gewoon voor de plekken 2 en 3 gaan. Kampioenschap vragen van dit team is te overdreven al had het dit jaar zeker gekund als je gewoon van NAC uit en Utrecht uit had gewonnen.

 2. Mike

  19 februari 2012 at 19:43

  Ik vond het trouwens ook geel voor Moisander en geen rood dat is een beetje zwaar en penalty hier voor is al zwaar. zo kan je iedereen een penalty geven als er iemand vast gehouden word. al vind ik toch een dom actie van Moisander want Estaban had die bal toch wel gehad. en voor hun nog wel Rood die overtreding van demouge slaat toch nergens op

 3. Jeroen

  19 februari 2012 at 19:48

  Ik weet niet wat ik over deze wedstrijd moet zeggen. Super slecht…. dat sowieso, maar wat waren we toch slecht. Iedereen zat dik beneden zijn niveau.

  Moisander.. geen goed woord voor over. Je weet dat het een penalty is en een rode kaart. Hij mag wat mij betreft drie wedstrijden toe gaan kijken hoe Klavan en Viergever het overnemen van hem. Dit is al de zoveelste domme overtreding van hem.

 4. Jeroen

  19 februari 2012 at 19:49

  Er is overigens wel een positief punt…. we verliezen nu met drie doelpunten verschil.. vorig jaar met vier… Er zit dus een stijgende lijn in.

 5. rucarni

  19 februari 2012 at 20:59

  het team moet zich kapot schamen,, al die suporters die hun trouw volgen en dan zn slape hap neer zetten op het veld.
  ongelooflijk ze moeten een vlinke schop onder hun reet hebben wat valt mij dit tegen zeg van hun.
  en geel of rood maakt geen reet uit ze spelen gewoon klote maar strijken wel weer hun handje op als er betaald moet worden bahhh wat een slappe hap zeg ben er ziek van.

 6. Geert

  19 februari 2012 at 21:22

  Ik ga er ook eigenlijk al vanuit dat we niet doorgaan in de EL. Een team wat zo’n wanprestatie neerzet, verdient t haast niet. Uit bij Anderlecht ga je echt keihard onderuit als je zo speelt. Anderlecht had in Alkmaar een offday en zullen dat thuis recht willen zetten. En wij zijn nou eenmaal niet zo goed in uitwedstrijden. Dat is (helaas) wederom gebleken….

  • Jeroen

   19 februari 2012 at 22:37

   Ben ik niet helemaal met je eens. Vorige week versloegen we ADO met 6-0. Dat vandaag sloeg helemaal nergens op. Laten we dit maar snel vergeten. Er komen straks een aantal thuiswedstrijden aan en daar moet je alle punten van pakken. Sowieso tegen Heerenveen, want die beginnen toch best in ons nek te hijgen.

 7. Frans

  20 februari 2012 at 00:49

  Wat gaan julliie roepen,als AZ van Anderlecht en Heereveen wint? Oh wat zijn WE goed bezig??!!
  Bizar hoe snel “Fans” hun cluppie weer onder uit de zak geven.
  De doelstelling van de fans (Derde plek) staat toch nog steeds!

  Afgeven is voor de zwakke!!
  Maar dat er slecht gespeeld werd,staat als een paal boven water,maar daar kan je ook milder op reageren.

  Je bent of Fan door dik en dun,of je bent een misselijk meelopertje,zoals zoveel “fans” zijn.

  Wie had vooraf gezegd dat AZ hier zou staan? NOU? Niemand goed zo.
  Dit werd alleen gehoopt (ook door mij),dus probeer een beetje positief te blijven en niet gelijk afzeiken.
  Kom op zeg. Fans!!

 8. rucarni

  20 februari 2012 at 08:26

  beste Frans ho the fuck ben jij om mij een misselijk meelopertje te noemen ik kom bij az vanaf mijn 8e jaar en ben nu 43.
  dus praat niet over fans als je er geen reet van weet.
  als ik az zo zie spelen mogen je best een snauw hebben en mogen wij die veel geld betalen in thuis en uit wedstrijden om voetbal te zien zo als we verwachten van onze club,als ik zn wan prestatie neer zet bij mijn baas zegt hij ,,je moet maar wat anders gaan zoeken,,deze jongens krijgen evengoed flink betaald.
  dus praat niet over mij als je mij niet kent.

 9. Geert

  20 februari 2012 at 08:59

  Na AZ-Anderlecht vond iedereen ons inderdaad helemaal geweldig, maar ook toen was ik kritisch. Omdat ik weet dat we in Brussel een zware wedstrijd gaan krijgen. Dan is een voorsprong verdedigen van 1-0 niet heel geweldig. Het is helemaal niet raar als je daar 2-0 verliest, ook al je goed speelt. En we weten hoe ze uit bij Heerenveen speelde. Ik mag hopen dat dat iets losmaakt, anders kan Heerenveen zo weer over ons heen walsen. Alleen verwacht ik dat dat niet zo snel gebeurt voor eigen publiek. Het verschil tussen uit en thuis blijft gewoon te groot.

  En voor mij, met een Utrechtse vriendin en werkend in Utrecht, was dit een heel pijnlijke nederlaag waar ik echt ziek van was!

 10. hAnZ

  20 februari 2012 at 14:59

  Tja, het was er weer eentje van de categorie snel vergeten.
  Persoonlijk kon ik het niet langer aanzien en ben halverwege maar onder de douche gaan staan….
  gelukkig dat we dit keer geen kaartje hadden gekocht. vorig jaar uit was het ook al gedonder toen we met 5-1 op de broek kregen.
  Wel een leuk commentaar van GJV; jammer dat de KNVB het niet toelaat om 11 spelers te wisselen….Hhahaha
  Het is wel te hopen dat ze donderdag wel genoeg motivatie kunnen opbrengen. We gaan lekker met de bus naar Brussel en dat kost wel een paar stuivers.

 11. KeesK

  20 februari 2012 at 20:18

  Verbeek mag dit zich aantrekken want de achilleshiel is wel duidelijk na de derde zeperd volgens hetzelfde scenario.
  Ik mag hopen dat AZ zich donderdag weer het vuur uit de sloffen speelt en zich niet laat verrassen omdat Anderlecht goed naar de beelden van Heerenveen, Roda JC en FC Utrecht hebben gekeken.
  Anders maar het beloftenelftal een week opstellen. Die winnen tenminste wel van FC Utrecht uit…

 12. Frans

  21 februari 2012 at 01:33

  Moeilijk he? Lezen!

 13. rucarni

  21 februari 2012 at 06:57

  moeilijk he ? normaal doen !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *