Nijhuis: “Ik moest rood geven”

By
Updated: december 21, 2011

Bas Nijhuis stuurde woensdag in de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ keeper Estéban met een rode kaart van het veld. De doelman trapte hard in op een supporter, die het veld was opgekomen en Esteban aanviel en schopte. ‘Ik ben er als scheidsrechter voor om de regels na te leven’, zo legde Nijhuis uit. ‘En de regels schrijven in dit geval voor dat ik Estéban een rode kaart moest geven.’

Nijhuis zag het incident niet aankomen. ‘Ik hoorde wat rumoer op de tribune en de vierde man gaf aan dat er een fan het veld opkwam’, aldus de scheidsrechter. ‘Ik draaide me om en zag dat Estéban zich verweerde nadat de supporter hem aanviel. Daarna trapte Estéban meerdere malen op de fan in. Dat noemen we een ‘gewelddadige handeling door de doelman’. En dat is rood.’ Bron: Volkskrant.nl

20 Comments

 1. rucarni

  21 december 2011 at 23:49

  nijhuis een stomp voor ze kop geven kijken of hij ook weg loopt pfffffffff

  • Jeroen

   21 december 2011 at 23:51

   Die Nijhuis is het kwijt… hoe kan je met je stomme kop dergelijke regels opvolgen.. Er is sprake van verdediging en niet zoals hij zegt een gewelddadige handeling.

 2. gerard

  22 december 2011 at 00:01

  Als je goed de beelden bestudeerd zie je dat Esteban zich bedreigd voelde ook nadat de holigan op het veld lag. Er komt namelijk een Steward(?) naar Esteban en de relschopper gelopen om die holigan beet te nemen, echter Esteban stelt zich verdedigend op naar deze man gezien hij de situatie niet meer kan overzien.
  Dit moet AZ ook zeker meenemen in de strafrechtelijke zaak gezien dus Esteban zich ook nadat de man op het veld lag bedreigd voelde!

 3. Anti ajax

  22 december 2011 at 00:02

  Nijhuis houd je mond dicht want je gaf al een penalty niet voor az en een vrij trap niet verder viel het men op dat je in het voordeel van ajax floot vervolgens word de doelman van achter aangevallen waarop hij zich verdedigd wat elk ander zou doen en daarop geef jij rood schandalig verder geef ik esteban groot gelijk en heb verbeek goed gehandeld nijhuis moet geschorst worden en nooit meer az ajax of ajax az fluiten nijhuis je bent een schande en een jood verder esteban grote klassen je had nog even moeten doortrappen en hulde voor verbeek zou ook niet verder spelen nijhuis je moeder is een hoer

 4. gerard

  22 december 2011 at 00:14

  update:
  Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, heeft woensdagavond getwitterd dat de rode kaart voor AZ-doelman Esteban moet worden geseponeerd.

  Daarnaast beschuldigt hij Ajax dat het niet veilig genoeg was: ‘Kan toch geen schorsing opleveren. Ajax moet de veiligheid van de spelers garanderen. Dit heeft helaas grote gevolgen voor Ajax. Supporters, zuiver je eigen achterban!’.

  ‘De rode kaart moet worden geseponeerd! De VVCS zal zich daar tot het uiterste sterk voor maken. Heb inmiddels een mail gestuurd naar de KNVB met het verzoek. Morgen zal ik telefonisch contact zoeken’.

 5. rucarni

  22 december 2011 at 00:21

  ik was vanavond al trots op verbeek en doelman Esteban maar ben nu ook bere trots op me eigen suporters een groots onthaal bij het stadion.

 6. gerard

  22 december 2011 at 00:42

  In het theoretische geval dat AZ-doelman Esteban wordt aangeklaagd voor het plegen van geweld tegen de man die hem vanavond belaagde, kan hij zich beroepen op noodweer. Dat vindt advocaat Frank van Ardenne.

  Tijdens de wedstrijd Ajax – AZ stormde een Ajax-supporter het veld op en belaagde de keeper van AZ. Esteban gaf hem vervolgens een paar flinke trappen tegen het lichaam.

  Volgens Van Ardenne had Esteban het recht om zichzelf te verdedigen. ‘Als je wordt aangevallen mag je je verdedigen met een beroep op noodweer.’

  Vervolgens is het de vraag of de reactie van doelman Esteban te ver ging. Volgens Van Ardenne moet je dan kijken naar de omstandigheden. ‘Op de videobeelden zie je de doelman meteen na het incident om zich heen kijken. Hij ziet dan twee aanstormende mannen zonder te weten dat het suppoosten van Ajax zijn. Je ziet dat hij erg bang is om aangevallen te worden. Die gemoedstoestand kan leiden tot wat we ‘noodweerexces’ noemen. Je gaat te ver in je noodweer maar het is te verdedigen door een hevige gemoedstoestand.’Van Ardenne lijkt het twijfelachtig of deze zaak echt voor de rechter zal komen, want daarvoor moet Esteban wel aangeklaagd worden. ‘Als dat gebeurt zal hij aangeklaagd worden voor geweldpleging. Je mag immers niemand slaan of schoppen. Ik zeg ‘als’, want het is niet erg waarschijnlijk dat het ook echt zal gebeuren.’

  Voor de advocaat is het vrijwel zeker dat de doelman dan niet veroordeeld wordt. ‘In dit geval denk ik dat de rechter hem ontslag van rechtsvervolging zal geven vanwege het noodweerexces. Dat betekent overigens niet vrijspraak van zijn strafbare feiten.’

  Van Ardenne vindt dat arbiter Bas Bijhuis de daden van de doelman ook zo had moeten beoordelen. ‘De scheidsrechter had ook in moeten zien dat de keeper uit noodweer handelde. Hij had dus niet strikt het reglement van de KNVB moeten volgen.’

 7. Stefan

  22 december 2011 at 00:47

  Vreemd die hooligan is geen speler toch krijgt Esteban rood ivm geweldadige handeling kut-beker nu de kaartverkoop 22euro door de plee getrokken door die mongool-ajaxsupporter,

 8. gerard

  22 december 2011 at 00:53

  [img]http://static3.volkskrant.nl/static/photo/2011/0/2/14/20111222001539/media_l_1052999.jpg[/img]

 9. gerard

  22 december 2011 at 00:56

  Helaas kan ik niet via de bovenstaande link laten zien dat er een tweetal mannen naar Esteban rennen zonder gekleed te zijn als suppoost. Esteban voelde zich dus goed bedreigd wat je kunt zien op de foto’s en videobeelden en kon dus onmogelijk rustig blijven in deze paniekerige situatie.

 10. KeesK

  22 december 2011 at 08:47

  Wat ik echt sneu vind is dat de sympathieke Esteban gewoon weer de Sjaak is in iets waarin hij gewoon in zijn gelijk staat. Eerst die gold digger die hem vals crimineel beschuldigde voor geld, dan het gekneusde vinger incident met de Costa Ricaanse voetbalbond en vervolgens in de laatste wedstrijd van een mooie seizoenshelft nog worden aangevallen door een agressieve Ajax hooligan met het IQ van een fruitvlieg! Esteban verdient nu alle ondersteuning van de wereld want dit is teveel onrecht voor zo’n jonge en goede doelman. Vivá Esteban!

 11. Geert

  22 december 2011 at 09:02

  Die supporter deed duidelijk geen goed onderzoek van te voren. Ik zei toch al dat Esteban een killer was?

  Nou maar hoepn dat ajax reglementair verliest!

 12. rucarni

  22 december 2011 at 09:09

  Nijhuis
  gaf al geen penalty wat het zeker was voor az en miste ook een vrije trap rand zestien verder viel het men op dat hij in het voordeel van ajax floot vervolgens word de doelman van achter aangevallen waarop hij zich verdedigd wat elk ander zou doen en daarop geef Nijhuis rood ? schandalig verder geef ik esteban groot gelijk en heeft verbeek goed gehandeld nijhuis moet geschorst worden en nooit meer az ajax of ajax az fluiten nijhuis je bent een schande voor het nederlandse voetbal ,,verder esteban grote klassen ,, en hulde voor verbeek zou ook niet verder spelen nijhuis tijd om te stoppen of de amateurs te gaan fluiten want nogmaals je bent een schande voor het nederlandse voetbal als je op deze manier de regeltjes gaat hanteren.

 13. Mike

  22 december 2011 at 09:29

  rucarni heeft helemaal gelijk kijk wat hij zou doen als er iemand met een karatetrap inkomt.

  Al wat ben ik toch blij gister zij ik alleen Estaban en Verbeek zijn mijn held.
  Maar die support van AZ geweldig zou er ook graag bij zijn geweest alleen ik won er 50 KM vanaf. en nog Heijblok wat is die jong toch belangrijk dat mag ook wel is gezegt worden als hij iets later was had estaban het zelf als douglas gedaan die scheids een klap voor zijn kop verkocht.

  AZ !

  • KeesK

   22 december 2011 at 09:50

   Inderdaad, enorm professioneel en collegiaal optreden van trainingsmaatje Heijblok die zich direct goed ontfermde over de begrijpelijk zeer emotionele en van de adrenaline strak staande Esteban. Wie zou niet zulke collega’s willen hebben! Klasse Erik!
   Door de slangenkuil die de KNVB is zullen we pas na hun uitspraak het verhaal en de mening van Esteban en Verbeek horen. Heel verstandig dat Verbeek zich niet liet verleiden tot interviews. Alles wat je zeg wordt in Zeist tegen je gebruikt. Steek die KNVB beker van ze trouwens maar in het gat waar het licht nooit schijnt wat mij betreft. Ook voor PSV en FC Twente zal het een moeilijke dag worden na dit incident en onrecht.

 14. Derek

  22 december 2011 at 10:40

  regels zijn er om richtlijnen uit te zetten, niet om dit als een bevel op te volgen. Nijhuis had wat meer overleg moeten plegen. volgens hem was er kort overleg, hoe kun je nou dan zo’n beslissing nemen als je niet uitgebreid bent geinformeerd door je grensrechters en 4e man. Dat hij vertelde dat hij rood moest geven vind ik te kort door de bocht. en deze meneer wil op internationaal niveau fluiten? schande.

  Maar de werkelijke schande ligt bij die idioot die Esteban aanviel. Pluim voor Verbeek en de rest van AZ.

 15. paul van den einde

  22 december 2011 at 13:23

  dit is onbegrijpelijk die rode kaart,als een scheidsrechter deze beslissing neemt kan het niet zo zijn dat die man ooit nog fluit.
  stel dat de keeper hem niet had zien aan komen ,hadden ze hem mischien wel een rolstoel in getrapt en wat was er dan gebeurt.
  Ik vindt dan ook dat de rode per omgaande teniet moet worden gedaan,en az door in de beker.
  Gert jan verbeek heeft de juiste beslissing genomen om zijn spelers van het veld tehalen ,
  paul

 16. Elf voetbal

  22 december 2011 at 13:34

 17. dylaq

  22 december 2011 at 14:14

  Hoihoihoi SCHORSING!

 18. az fan willemsen

  22 december 2011 at 14:17

  die nijhuis heeft geen verstan van voetballen en de meneer die weet waar ik het over heb ook niet. dit is zelfverdedeging en als die ajax fan dervoor kan zorgen dat het voor az verpest is dan is dat de omgekeerde wereld. en ajax fan meursiedepeursie ajax is kut

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *