Van veel ambitie naar………

By
Updated: september 17, 2008

Er was een tijd dat AZ de meest ambitieuze club van de eredivisie was. ‘Drie landstitels in tien jaar’, sprak een directeur overmoedig. ‘Als ik hier wegga is AZ een topclub’, zei de trainer. ‘We worden kampioen, het is alleen de vraag wanneer’, voegde de voorzitter eraan toe. Lang geleden? Nee, ruim een jaar. En nu? De hand is op de knip gegaan en over prijzen wordt niet meer gesproken.

Onder het kopje ‘programma en uitslagen’ vermeldde de website van AZ zondag en maandag een 0-3 overwinning op ADO Den Haag. Soms is het lastig wennen aan de nieuwe werkelijkheid.

In ruim een jaar tijd is AZ ver weggezakt. Financieel gezien heeft de club voor het eerst in jaren een stap terug moeten doen en op sportief vlak hoeft van een ‘topvier’ voorlopig niet meer te worden gesproken. Daarvoor is het verval te groot en, naar het zich laat aanzien, te langdurig. Want de misère van vorig seizoen is nog niet tot staan gebracht.

Op financieel gebied is de rek eruit. De club die in januari nog een slordige achttien miljoen euro wilde neertellen voor Afonso Alves, kon in de zomer bijna niets meer. De begroting ging terug van 30 naar 28 miljoen euro. Dat dat komt door het ontbreken van Europees voetbal, is een magere verklaring. De laatste jaren werd in de begroting nauwelijks rekening gehouden met de inkomsten uit Europees voetbal. Bovendien was het Uefacuptoernooi niet bijzonder lucratief, heeft de club steeds gezegd. Waarschijnlijker is het dat op het hoofdkantoor van DSB de rekenmeesters dit jaar aan het werk zijn gezet.

De gevolgen van de bezuinigingen zijn divers. Zo mocht het vrouwenteam van AZ voor de Europacup niet een dagje eerder naar Servië. Te duur. De drie- à vierduizend euro moest worden bespaard. Andere gevolgen: AZ-tv is danig uitgekleed en de AZ-krant, die huis aan huis werd verspreid, bestaat niet meer. De krant was vooral een vehikel voor advertenties van de bedrijven van voorzitter Dirk Scheringa, maar er werd te weinig gereageerd op de advertenties. De krant leverde dus te weinig op, en wat niks oplevert gaat er tegenwoordig uit in Alkmaar.

Cru gesteld is het van de AZ-krant naar Louis van Gaal een kleine stap. Ook bij de trainer kan zo langzamerhand de vraag worden gesteld: wat levert hij de club nog op? Hij tekende in 2005 een contract voor drie jaar. Zijn doel destijds: een prijs winnen. Dat lukte niet. Hij tekende later bij tot 2010, want hij had het naar zijn zin en er was nog een tweede doel: van AZ een topclub maken. Ook dat is (nog) niet gelukt.

De meerwaarde van de aanwezigheid van Van Gaal is tanende. Zijn naam en faam zou het voor de club gemakkelijker maken spelers te halen. Daar blijkt niet veel meer van. Grote spelers komen niet naar Alkmaar – of de trainer nou Louis van Gaal is of niet. Ook op het veld verwatert zijn waarde. Nadat hij vorig seizoen de grip op de spelersgroep verloor en de club als elfde eindigde, staat het elftal nu op nul uit twee. Een vaste opstelling is er nog niet, net zo min als een vaste speelwijze.

Dat diverse spelers de voorbereiding misten in verband met de Olympische Spelen, is daar slechts ten dele debet aan. Van Gaal had de hele voorbereiding de beschikking over een alleszins acceptabele selectie. In plaats van daarmee de competitie te starten, gaf hij de nog maar net teruggekeerde olympiërs een basisplaats. Op zijn minst onhandig. Nu lopen meerdere spelers al met de pest in hun lijf, terwijl dat gemakkelijk te voorkomen leek. Geen van de olympiërs had er een punt van gemaakt als hij op de bank had gezeten. Dat was immers door Van Gaal al twee maanden eerder aangekondigd.

Met een stalen gezicht zei Van Gaal zaterdag dat zijn elftal ‘de beste wedstrijd van het laatste half jaar’ had gespeeld. AZ verloor dan wel met 3-0, maar dat had zo zijn oorzaken. Kansen niet benut en een slechte scheidsrechter. Een voorspelbare reactie die de trainer wel vaker gaf na een zeperd. Misschien had Van Gaal in dit geval nog wel gelijk ook. Misschien was het spel van AZ zaterdag inderdaad beter dan het in het afgelopen half jaar geweest was. Dat maakt het alleen nog maar pijnlijker.

Bron: NHD

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *