AZ behoort qua begroting bij subtop van Nederland

By
Updated: november 3, 2011

De missie van Toon Gerbrands zit er bijna op. AZ moest na het vertrek van Dirk Scheringa terug van een begroting van 33 miljoen euro naar één van 25 miljoen euro. “Daarmee behoren we tot de subtop van Nederland.”

AZ kon het gat van 33 miljoen naar 25 miljoen niet in één keer dichten. “Het kwam erop neer dat we elk jaar tussen de acht en tien miljoen aan transfers moeten overhouden”, vertelt directeur algemene zaken Gerbrands in Voetbal International. “Dat leek a hell of a job, maar na twee seizoenen is de opbrengst zelfs iets hoger.”

Daardoor kunnen de Alkmaarders weer vooruit kijken. “Over een jaar zijn er geen schulden, procedures en belastingzaken uit het verleden meer. AZ staat er dan weer, met een sluitende begroting en een nieuw trainingscomplex.”

AZ hoeft in de begroting niet nog verder te zakken, meent Gerbrands. “Omhoog kunnen we alleen nog als de commercie meegroeit. Met 25 miljoen behoor je tot de subtop van Nederland. Dat is in het nieuwe realisme onze vaste positie.”

“Het leuke van sport is ook weer de onvoorspelbaarheid. Als je het slim aanpakt, kun je de concurrentie aftroeven. Maar dat is altijd van tijdelijke aard. Het zou van de zotte zijn als je met deze begroting structureel aanhaakt bij de top twee”, aldus de oud-volleyballer. Bron: Voetbalprimeur.nl

4 Comments

 1. KeesK

  3 november 2011 at 10:02

  Ter vergelijking de begrotingen van de top en subtop (in miljoen knaken):
  Ajax 62
  PSV 60
  Twente 45
  Feyenoord 38
  AZ 28
  Vitesse 26
  Heerenveen 22
  Utrecht/Groningen 17
  bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_2011/12

  • Jeroen

   3 november 2011 at 13:32

   Moeten we bij PSV nog de 15 miljoen schuld eraf halen?

   Mooi lijstje en zo zie je maar dat geld niet alles is. PSV heeft al jaren een zeer hoog budget, maar bakt er weinig van. Laten we maar helemaal niets zeggen over Feyenoord.

   Dus moet onze begroting mogen we trots zijn op de hudige positie. Aan de fans dus om er niet teveel aan te wennen 😛

   Enig nadeel is dus dat de begroting alleen hoger kan worden als we een betere deal sluiten met een sponsor.

 2. de echte supporter

  3 november 2011 at 12:41

  Ben het met Toon eens en dan af een toe een seizoen dat je gaat strijden om de titel en de eventueel CL spelen, datmoet ook een doel zijn. Niet alles je bent een subtopper dus landskampioenschap is geen doel. Dat moet volgens mij wel.. gewoon 1x in de 5 jaar.

 3. gerard

  5 november 2011 at 16:32

  AZ staat op de 5e plaats en gezien PSV of Ajax met hun budget ook de topspelers niet uit het buitenland kunnen halen zegt die 5e plaats ten opzichte van de 1e niet al te veel.
  Met een goed beleidt, jeugdopleiding en scouting kan je in Nederland gewoon wedijveren met de bovenste. Een Toivonen is bijvoorbeeld niet beter dan Wernerbloom en een Elm of Theo Janssen valt ook over te discuseren dus qua begroting ligt AZ danwel achter maar sportief en beleidsmatig niet.
  Dit kun je volhouden gezien een PSV of Ajax niet zoals Barcelona, Madrid, Manchester, etc. echte toppers kunnen halen en dus ook gewoon moeten afwachten hoe een speler zich gaat manifesteren binnen de club een goed voorbeeld is Matavz die geen schim is wat hij bij Groningen was.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *