Lewis: Dit waren de grote mannen.

By
Updated: oktober 21, 2011

Bij een 0-2 achterstand maakte Fernando Lewis (18) donderdag zijn AZ-debuut. Mede dankzij een assist van de speler uit de AZ Jeugdopleiding hielden de Alkmaarders een punt over aan het Europa League-duel met Austria Wien (2-2). “Ik heb mijn moment afgewacht en gepakt.”

“Verbeek zei: ‘Opschieten, opschieten, we staan achter!’ Hij zei het heel hard, maar hij was niet boos, hoor”, herinnert Lewis zich zijn invalbeurt. “Dus ik snel omkleden. Ik was toen best zenuwachtig, moest even uitblazen. In eerste instantie had ik ook niet verwacht dat ik moest invallen omdat ik dacht dat Verbeek met Altidore een extra spits zou inbrengen. Hij gaf me mee dat ik het breed moest houden en met een vroege voorzet moest komen. Dat heb ik gedaan. De eerste paar minuten waren onwennig, daarna kwam ik goed in de wedstrijd en kon ik belangrijk zijn voor de groep.”

Juichen
Lewis, over zijn assist: “Ik had een goede vooractie waardoor ik weg was bij mijn directe tegenstander. Eigenlijk wilde ik de bal op Altidore spelen, maar een speler van Austria gleed ‘m erin. Ik was enorm blij en ging juichen. Op dat moment vergat ik van blijdschap even dat we nog achter stonden en we geen tijd hadden om het doelpunt te vieren. Het publiek ging na die goal nog meer achter ons staan, waardoor wij veel energie kregen. Zo konden wij de 2-2 maken.”

Vanaf de bank had Lewis zijn ploeg tegen een onverwachte achterstand zien oplopen. “0-1, 0-2, ik dacht: Nee, shit. Als dit zo door gaat kan ik misschien niet mijn debuut maken. We hadden moeite met de pressing van Austria, dat met een speler als Nacer Barazite veel individuele kwaliteit heeft. We kregen in de rust op ons donder van de trainer. Daarna hebben we het goed opgepakt en zijn we gaan vlammen. Ik dacht vooraf dat we gewoon de winst zouden pakken, want we hebben het Europees goed gedaan dit seizoen. Achteraf waren we toch wel blij met dit gelijkspel.”

Luckassen
Lewis maakt sinds het seizoen 2009-2010 deel uit van de AZ Jeugdopleiding. De tweebenige aanvaller uit Haarlem kwam daarvoor uit voor Ajax en HFC Haarlem. Bij Jong AZ vormt hij een aanvalskoppel met zijn beste vriend: Kevin Luckassen. Laatstgenoemde maakte dit seizoen in het bekerduel met FC Groningen zijn AZ-debuut. Lewis: “Kevin zei woensdag tegen me: ‘Fernando, niet zenuwachtig zijn. Je hoort tijdens de wedstrijd mensen hard schreeuwen vanaf de tribune, maar laat je daar niet door afleiden. Speel voor jezelf, het team en geniet ervan.’ En dat heb ik gedaan.”

Grote mannen
“Dit voelt heel goed. Ik speelde vorig jaar nog bij de A-junioren en mocht soms meedoen met Jong AZ, maar dit waren vanavond echt de grote mannen, haha. Ik heb mijn moment afgewacht en gepakt. Ik ga enorm lekker slapen.”
Bron: AZ.nl

3 Comments

 1. KeesK

  21 oktober 2011 at 15:57

  Mooi om te zien dat het eigen talent er aan komt en gretig is. De eerste indruk is goed dus laten we hopen dat hij de lijn kan doorzetten en dat hij samen met de anderen het Verbeek moeilijk maakt om te beslissen wie er in de voorhoede blijft spelen.

 2. de echte supporter

  22 oktober 2011 at 11:16

  Laat hem regelmatig invallen en het wordt een grote speler voor AZ

 3. Jeroen

  22 oktober 2011 at 13:57

  Wat ik van hem zag was vrij positief. Natuurlijk nog een beetje onwennig, maar hij gaf het team wel een zet in de juiste richting. Voor onze jeugd is het natuurlijk allemaal zeer positief dat een aantal basisspelers niet meer kunnen spelen vanwege een blessure. Dat geeft hun de gelegenheid om zich te bewijzen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *