Zege bij Ajax gaf AZ in 1980 een “enorme boost”

By
Updated: oktober 14, 2011

Slechts één keer won AZ in de Eredivisie bij Ajax. Dat was op 18 oktober 1980 toen AZ’67 de Amsterdammers met 1-2 versloeg. Pier Tol was een van de doelpuntenmakers.

De nu 53-jarige Pier Tol denkt met genoegen terug aan die wedstrijd en dat kampioensjaar met AZ’67. “We kwamen weliswaar op achterstand in Amsterdam (goal Edo Ophof), maar dat deed ons niet zoveel. Zo was dat het hele seizoen. We hadden veel zelfvertrouwen en wisten dat het goed zo komen”, vertelt Tol, die al jaren een sportzaak runt in Volendam, aan Goal.com. “Kurt Welzl maakte uit een penalty gelijk. Daarna kwam er een diepe bal van Ronald Spelbos, Kees Kist kopte voor en ik volleerde de bal in het net. Een aardig doelpunt. Een heel snelle aanval, één keer raken over drie schijven. Die goal was wel een typisch voor het AZ van dat seizoen. We hadden veel spelers die waar nodig de bal gewoon één keer konden raken.”

“Elftal van uitzonderlijk niveau”“We wonnen ook uit bij PSV (0-3) en Feyenoord (1-5)”, gaat Tol verder. “Ik denk dat dat elftal van uitzonderlijk niveau was. We hebben maar één keer thuis verloren van Ajax, dat toen één keer over de middenlijn kwam en scoorde. We hadden uit tegen Ajax nog niet het gevoel dat we kampioen zouden worden. Ajax, Feyenoord en PSV hadden destijds ook heel sterke teams. De overwinning op in Amsterdam gaf ons wel een enorme boost. Wij speelden echt supermooi voetbal, waren ook overtuigd van onszelf. Dat gevoel heb ik bij het huidige AZ nog niet in uitwedstrijden.”

“Compliment voor Verbeek”
AZ won in het seizoen 1980/1981 zijn eerste acht duels en momenteel staat de teller na acht speelrondes op zeven overwinningen. Ook nu staat AZ weer bovenaan en ook nu is Ajax in Amsterdam de tegenstander in speelronde negen. “Het huidige AZ speelt ook heel mooi voetbal. Er zit veel beweging in”, zegt Tol. “Dat is een compliment waard voor Gertjan Verbeek en zijn staf. Ze zijn nog geen kampioen, maar ze spelen mooi voetbal. Frank de Boer heeft Ajax nog niet op hetzelfde niveau als vorig seizoen. Als AZ zaterdag wint, geeft dat vertrouwen. Voor wie moet AZ dan nog bang zijn? Er zijn natuurlijk meer goede teams, maar mentaal zou het een enorme boost kunnen geven, net als bij ons 31 jaar geleden.”

HET WORD IS TIJD OM DAAR TE WINNEN EN DAN NET ALS DIT TEAM ZO DOOR TE TREKKEN EN KAMPIOEN TE WORDEN !!!!!!!!!!!!

2 Comments

  1. Jeroen

    14 oktober 2011 at 21:51

    We gaan daar ook winnen. Ik weet het zeker

  2. de echte supporter

    14 oktober 2011 at 21:54

    dat wordt dan daar een feest. we zullen van ze winnen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *