AZ voorziet hoofdtribune van dakconstructie op ‘symbolische dag’

By
Updated: maart 24, 2021

In Alkmaar is een belangrijke stap gezet in de bouw van het nieuwe dak van het AZ-stadion. Algemeen directeur Robert Eenhoorn sprak woensdagochtend van ‘een symbolische dag voor het hele proces’. Met twee grote kranen werd een loodzware dakconstructie op de hoofdtribune van het AFAS-stadion gehesen.

,,Als je naar de hele dakconstructie kijkt, dan is dit een kritiek deel. In het hele dakproces is het een bijzondere dag”, aldus Eenhoorn op het clubkanaal van AZ. ,,Het is spannend, want het is geen dagelijkse kost voor ons. Maar ik heb het gevoel dat wij er ons drukker om maken dan de mannen die het moeten doen. Hierna zullen nog zat werkzaamheden verricht moeten worden, maar de rest is een formaliteit. Het is daarom een belangrijke dag voor de organisatie.”

Volgens Eenhoorn waren er woensdagochtend negentig mensen betrokken bij het bevestigen van de dakconstructie. De werkzaamheden waren live te volgen via een livestream. ,,Vanwege de veiligheid is het niet mogelijk om het hijsen van de ‘mega truss’ op locatie te aanschouwen: het stadionterrein, P8 en P9 zijn afgesloten voor publiek. AZ roept alle geïnteresseerden daarom op om niet naar het AFAS Stadion te komen”, meldde AZ.

Ingestort 

Begin augustus 2019 stortte een deel van het dak van het AFAS-stadion in tijdens een storm. AZ liet vervolgens ook de rest van het dak demonteren. Eind december 2019 keerde AZ terug in het eigen stadion, maar de club zat sindsdien wel zonder dak. Een jaar geleden kreeg de Alkmaarse club een vergunning voor het nieuwe dak.

Op langere termijn heeft AZ nog meer plannen met het stadion. ,,In fase 2 willen we twee tribunedelen, waaronder de hoofdtribune, doortrekken naar het veld. Dat kunnen we pas volgende zomer aanpakken, maar de financiering is wel rond. Uiteindelijk willen we ook de andere twee tribunedelen nog doortrekken, maar dat is fase 3″, zei Eenhoorn in januari van vorig jaar.

AZ komt pas op 10 april weer in Alkmaar in actie. Dan is Sparta de tegenstander. AZ speelt dit seizoen nog drie thuiswedstrijden. Bron: AD

5 Comments

 1. Gerritvooijs

  24 maart 2021 at 21:21

  Prachtig !
  Het stadion krijgt nu zijn vorm. Wanneer de beplating op het dak is aangebracht zal er een nieuw stadion zijn. Ik kijk er naar uit om weer in het stadion te zijn 🙂

  • Vincent

   25 maart 2021 at 20:13

   Ben benieuwd of we al die extra plekken bezet kunnen krijgen. Zie om mij heen wel veel meer mensen die een seizoenskaart willen nemen

   • Ruud

    26 maart 2021 at 07:31

    Corona gaat de mensen ook weer naar buiten sturen, Vincent. Oma gaat ook weer naar het stadion 🙂

 2. Edward

  29 maart 2021 at 18:33

  Ik weet niet of ik het nieuwe dak wel zo mooi vind als een vele mede supporters.

  Het dak loopt schuin naar achter waar het allemaal grootser en massaler wordt t.o.v. het oude dak dat schuin naar beneden liep en het toch wat knusser maakt.

  Tevens vind ik het een 12 in een dozijn stadion worden. Die dak type kom je overal op de wereld tegen. Dat golvende had juist dat speelse.

  Maar goed, kan er pas echt wat over zeggen als ik binnen heb gestaan.
  Hoop dat het snel weer kan.

  • Gerrit Vooijs

   31 maart 2021 at 09:49

   Dit dak met randverlichting is absoluut geen 13 in een dozijn….. 🙂
   Daarnaast verdwijnt “de gracht” waardoor het veld nu door de tribunes opgesloten wordt,
   De hoeken kunnen nu dichtgebouwd gaan worden en dat betekent dat de wind zijn invloed in het stadion minder zal doen voelen.
   Al met al vind ik dat flinke verbeteringen. Wel wordt het tijd dat we het van binnenuit zelf kunnen beleven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *