AZ-speler twee duels geschorst voor wedden op wedstrijden

By
Updated: maart 15, 2021

Een speler van AZ is door de onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal (CvB) voor twee duels geschorst, omdat hij gewed heeft op wedstrijden in competities waarin hij zelf is uitgekomen.

De KNVB en AZ maken beide niet bekend om wie het gaat, op verzoek van de speler zelf. De voetballer heeft zijn schorsing al uitgezeten.

De CvB benadrukt zondag in een verklaring op de site van de voetbalbond dat er geen sprake is van matchfixing. “Voor het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden is in deze zaak zelfs geen begin van bewijs.”

De speler krijgt wel een straf, omdat het voor een profvoetballer verboden is in te zetten op wedstrijden in een competitie waarin hij zelf uitkomt, ook als het om duels gaat van andere clubs. Hiermee wil de KNVB “de integriteit van het voetbal bewaken, maar ook de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid voorkomen”.

De onderzoekscommissie-integriteit van de KNVB deed een onderzoek naar de AZ-speler, nadat de bond vorig seizoen signalen had opgevangen dat hij gewed had op wedstrijden. De tuchtcommissie achtte de speler schuldig en ook na een beroepszaak bleef zijn straf staan.

De speler van het eerste elftal gokte in totaal tussen december 2019 en maart 2020 online op zeventien duels. De opvallendste weddenschap was voor de wedstrijd De Graafschap-Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Er zaten geen duels van de hoofdmacht van de Alkmaarders bij.

AZ: ‘Speler heeft aangegeven dat hij de zaak betreurt’

AZ laat in een reactie op de site weten dat de clubleiding heeft geconstateerd dat er geen sprake is geweest van wedden op eigen wedstrijden door de speler van AZ. “De speler heeft bij AZ aangegeven dat hij de zaak betreurt, maar hij heeft uitgelegd hoe het is gegaan. Na zijn uitleg en de uitspraak is de zaak daarmee voor AZ gesloten.”

Wel heeft AZ hieruit afgeleid dat “in zijn algemeenheid niet alle spelers op de hoogte zijn van de regelgeving” op dit gebied. “De club zal ervoor zorgen haar spelers nog bewuster te maken van de regels die er gelden.”

Volgens de geschorste AZ-speler zijn alle weddenschappen door zijn vriend geplaatst en wist hij niet dat die vriend gokte op wedstrijden in competities waarin hij zelf actief was. Volgens de CvB was de voetballer ermee bekend dat zijn vriend de weddenschappen op zijn naam en rekening afsloot.

11 Comments

 1. Ruud

  15 maart 2021 at 22:33

  Professioneel voetballer doet dit toch niet?

  • Gerrit Vooijs

   16 maart 2021 at 07:27

   Ach hij verveelt zich en gaat wat gokken. Niet slim, maar het is al met al geen halszaak. Maar goed, ik denk dat beide partijen wel afscheid van elkaar nemen. Hij heeft geen toegevoegde waarde helaas.

   • Vincent

    16 maart 2021 at 21:56

    Is ook erg ongelukkig met blessures dit jaar.. vorig jaar nog veel gespeeld

 2. Kaazie1987

  16 maart 2021 at 08:44

  Bij nec-volendam zag ik gisteravond hoofdscout Carlos aalbers op de tribune zitten, ik vermoed voor van der ven en van rooij. 19 jarige rechtsback van nec

 3. brandon

  16 maart 2021 at 16:54

  Veel beter nieuws voor AZ is dat Midtsjo vandaag dinsdag 16 maart weer meetrainde met de groep en dus zondag speelt tegen Psv. Nog een geluk dat ook Pantoffel Hatzidiakos nog niet kan spelen. De sterren staan goed.

  • Vincent

   16 maart 2021 at 21:55

   Kan niet beter!

 4. Kaazie1987

  18 maart 2021 at 08:08

  Stengs heeft nu ook al aangegeven graag een stap hogerop te willen maken, ik maak me wel zorgen hoe az de transfers van 5 a 6 basisspelers op gaat vangen. Zoals het er nu naar uit ziet zullen hatzidiakos, wijndal, koopmeiners, stengs, bizot en de transfervrije svensson een transfer gaan maken..

  • brandon

   18 maart 2021 at 11:53

   Het is corona tijd er zullen weinig transfers komen van dure spelers. Hatidiakos en Bizot kunnen wel een club vinden die veel minder van kwaliteit zijn dan AZ. Lekker nee hopelijk gaan die weg. Voor de rest is het afwachten en wat de TD wel goed kan is duur verkopen dus hoeft niemand zich nog druk te maken. Ook als we spelers kwijtraken zullen er weer andere aangekocht worden en er is genoeg betaalbaar in Nederland.

  • Vincent

   18 maart 2021 at 14:51

   Hatzdiakos blijft door zijn blessure nog wel ff

 5. Vincent

  18 maart 2021 at 14:50

  Pantelis Hatzidiakos staat voorlopig buitenspel. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdediger van AZ door een knieblessure enkele maanden moet toekijken. Hij kan daarom in de komende interlandperiode ook niet uitkomen voor Griekenland.

  Dit is wel zuur voor die jongen. Zie hem liever niet in de basis maar een zware blessure (alweer) gun ik hem ook weer niet

  • brandon

   18 maart 2021 at 15:13

   Dit gun je niemand, klopt. Ik ook niet, vind het alleen een verschrikkelijke slechte verdediger en zie hem liever gaan dan blijven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *