Amerikanen kopen minderheidsaandeel in AZ

By
Updated: september 4, 2020

AZ komt voor maximaal vijf procent in Amerikaanse handen. Het gaat om een deal met de bekende Amerikaanse sportbestuurder Billy Beane.

Sinds 2015 is Beane, tevens manager bij de Major League-honkbalclub Oakland Athletics, al bij de Alkmaarse voetbalclub betrokken als adviseur op het gebied van topsportbeleid en innovatie. Nu wordt er een stap verder gezet in die samenwerking.

“Billy’s ervaring in het leiden van een belangrijke Amerikaanse sportorganisatie, met een beperkt budget, spreekt voor zich. Hij zal dan ook een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van AZ’s visie en strategie voor de komende jaren”, zegt AZ-directeur Robert Eenhoorn.

Enorm netwerk

Ook binnen de Raad van Commissarissen, de toezichthoudende instantie binnen de voetbalclub, heerst tevredenheid. “Via Billy ontsluiten we een enorm netwerk in de sportwereld”, zegt RvC-voorzitter René Neelissen. “AZ laat door deze overeenkomst tevens zien dat de club openstaat voor externe financiering. Echter zullen louter financiële overwegingen nimmer de doorslag geven.”

Billy Beane vergaarde faam als grondlegger van het ‘moneyball’-principe, een op statistiek gedreven strategie om spelers te scouten. In 2011 verscheen zelfs een kaskraker, waarin Brad Pitt de rol van Beane speelt, over het succesverhaal achter de op statistiek gebaseerde revolutie bij de Oakland Athletics.

Afgelopen jaren stortte Beane zich op het zakenleven, waaronder het kopen van belangen in sportclubs. De Amerikaan wist zich afgelopen jaren te omringen met een netwerk van voetbalinvesteerders.

Zo is hij, net als bij AZ, minderheidsaandeelhouder bij de Engelse voetbalclub Barnsley FC. Samen met de Chinees-Amerikaanse multimiljonair Chien-Lee (mede-eigenaar van FC Thun in Zwitserland en KV Oostende in België) kocht hij in 2017 de club die tegenwoordig actief is op het tweede profniveau van Engeland.

Daar bleef het niet bij. Beane is ook mede-eigenaar van het miljoenenbedrijf RedBall Acquisition Corp. een investeringskantoor gericht op de sportwereld waar ook Richard Scudamore (de voormalige baas van de Engelse Premier League) en de Nederlandse investeerder Volkert Doeksen in zijn gestapt. Afgelopen zomer werd vanuit dit netwerk ook een meerderheidsaandeel gekocht in de Franse club Toulouse FC.

Breder plan

Achter het aankopen van belangen in clubs zit een breder plan. Bij iedere aankoop van aandelen is het de bedoeling om een innovatief, op statistieken gedreven strategie, verder uit te rollen en clubs beter te laten presteren (lees: in waarde te laten stijgen).

“Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe”, zegt AZ-directeur Robert Eenhoorn. “Hij (Billy Beane, red.) heeft als geen ander aangetoond via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs.” Bron: NOS

11 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  4 september 2020 at 19:03

  Toch vreemd, Billy Bean is al sinds 2015 verbonden aan AZ maar pas nu, met 5% aandelen in zijn bezit, ontsluit AZ een enorm netwerk in de sportwereld.
  Dit netwerk heeft zijn invloed al in Barnsley, Thun, Oostende en Toulouse. Erg ver zijn deze clubs er niet mee gekomen. Dit netwerk zal willen meedelen in de winsten op toekomstige transfers.

  De invloed is nu natuurlijk nog gering maar ik wordt er nog niet enthousiast van.

 2. Ruud

  4 september 2020 at 19:18

  Het is mooi gebracht door AZ, maar ik vind een absoluut verkeerde ontwikkeling.

 3. AZ woman

  4 september 2020 at 21:21

  Ik had iets anders voor ogen met een investeerder. Ik wil het ook niet het voordeel van de twijfel geven. Terwijl ik nu echt twijfels heb in de bedoelingen van deze partij. Ik kan ook niet zeggen dat ik hier nou gelukkig van wordt. Met name omdat deze partij ook bij andere voetbalclubs actief is, wat mij doet denken aan dat het eigen belang (geld)voor alles gaat en AZ een van de radertjes is waaraan verdient moet worden. Tevens is het bij Amerikanen regelmatig eerst hossana en als het tegen zit kun je barsten, in ieder geval hebben veel werknemers die ervaring bij Amerikaanse bedrijven. Ik krijg het gevoel dat AZ zich op glad ijs gaat begeven met zo’n partij.

 4. woonwagenpower

  5 september 2020 at 12:05

  Ik denk dat deze investeerder(s) maar één belang voor ogen hebben en dat is eigen belang. Hopelijk blijft het bij 5%, dan beperkt AZ hun inbreng nog enig zins. Als AZ maar niet de ziel van de club verliest, jaren geleden moest het logo al gemoderniseerd worden, waar ik veel moeite mee had en heb. Nu dit en wat brengt de toekomst ons nog meer, met een groep of éénling. AZ moet de zogenaamde liefde van deze investeerder(s) ook nog delen met andere voetbalclubs, wat al genoeg zegt, geld geld en nog eens geld maken, dat vinden dit soort groepen belangrijker dan AZ. Mocht het bij AZ niet gaan zoals ze voor ogen hebben, dan gaan ze toch vrolijk verder met Barnsley of Oostende. Nee deze groep heeft geen club liefde voor AZ zoals meneer Bas van der Veldt van Afas, die wel is waar uit de omgeving Utrecht komt maar vroeger met zijn opa die in Alkmaar woonde naar de Hout ging om daar thuiswedstrijden van AZ te bezoeken. Ik hoop dat dit niet een noodsprong is waarbij AZ zichzelf in de voet schiet.

 5. az woman

  5 september 2020 at 12:09

  Kan iemand mij vertellen wat zo’n aandeel bij AZ kost en hoeveel het inkopen in de organisatie (zo noem ik het maar) AZ heeft opgeleverd?

  • Vincent

   5 september 2020 at 18:38

   Ben ik ook wel benieuwd naar.. een aandeel van Ajax kost 16 euro

 6. Ruud

  5 september 2020 at 20:03

  Ik heb het idee dat voor verdere samenwerking met AZ een participatie is geëist in de aandelen. Ook bij andere clubs als Toulouse waar ze nu al een belang van 85% hebben. Een verkeerde ontwikkeling nogmaals…

 7. az woman

  6 september 2020 at 09:13

  it keer is er geen sprake van vage Russische (Roda) en Chinese (ADO Den Haag) investeerders, maar van iemand die buiten iedere discussie staat. Door een belang van bijna 5 procent in AZ te nemen is sporticoon Billy Beane nu een factor geworden binnen het Nederlandse topvoetbal.

  Er is weliswaar sprake van een privé-investering van de 58-jarige Amerikaan, intussen is het nog geen drie weken geleden dat zijn aan Wall Street gelieerde RedBall Acquisition Group 575 miljoen dollar uit de markt wist te halen. Een nieuw initiatief van Beane en Gerald Cardinale, ex-topman bij de bank Goldman Sachs, dat zich richt op de professionele sport en de daaraan gekoppelde media- en analyticssector.

  Aldus geeft AZ opnieuw het signaal af dat de aangekondigde aanval op de traditionele top 3 van Ajax, Feyenoord en PSV steeds serieuzer genomen moet worden. Omdat, meer nog dan het financiële aspect, met de participatie van Beane de club vooral toegang krijgt tot het unieke netwerk van de eigenaar van de Amerikaanse honkbalclub Oakland A’s, die als een briljant ondernemer te boek staat.

  ADVERTENTIE

  Terwijl in Nederland zo’n beetje iedereen over ‘lone wolf’ AZ heen viel, bleef in Alkmaar de focus gericht op het zetten van de volgende stap. Om zo in de volle breedte van de organisatie mee te kunnen blijven groeien met de komende ontwikkelingen in het topvoetbal. Beane, die sinds 2015 als adviseur aan de club verbonden is, creëerde recentelijk een nieuwe opening.

  De Amerikaan is nog altijd druk doende met nieuwe projecten binnen de internationale topsport. Daarbij zijn diens investeringen altijd gekoppeld aan structureel goed beleid en toekomstperspectief en wat dat betreft appelleert de groei van AZ helemaal aan zijn visie. Zo is het eigen vermogen inmiddels gestegen tot circa 40 miljoen euro, is de club eigenaar van het stadion, floreert de jeugdopleiding en vertegenwoordigt de huidige selectie een waarde van meer dan 100 miljoen euro. Ondanks de coronacrisis en het uitwijken naar het complex van ADO Den Haag, vanwege het instorten van het stadiondak, kan binnenkort een positief resultaat over het huidige boekjaar bekend worden gemaakt.

  Kortom, voor investeerders als Beane is AZ een lokaas vanjewelste. Intussen is de vertrouwensband tussen club en adviseur zo sterk, dat besloten is tot directe betrokkenheid. AZ krijgt nu de beschikking over de beste sportdata-analisten ter wereld. Het netwerk van Beane opent deuren naar een hoger niveau van investeerders en sponsors en de club gaat nog dichter tegen de internationale ontwikkelingen aanschurken.

  Het contrast kan niet groter zijn. In eigen land heeft AZ te maken met een branche die zonder visie, zonder onderbouwing en zonder relevante oppositie over miljoenen euro’s beslist, buiten Nederland zijn de Alkmaarders nu direct gelinkt aan internationaal gerespecteerde visionairs. Die het beleid van AZ blijkbaar wel goed kunnen volgen.

  Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

  Reageren? j.degroot@parool.nl

  MEE

 8. Gerrit Vooijs

  6 september 2020 at 15:09

  Ik maakte mij zorgen over de financiën van AZ. Nu blijkt Uit onderstaand citaat van JdG dat AZ er nog altijd goed op staat”.
  Ondanks de coronacrisis en het uitwijken naar het complex van ADO Den Haag, vanwege het instorten van het stadiondak, kan binnenkort een positief resultaat over het huidige boekjaar bekend worden gemaakt.“

  Het aan en verkoopbeleid van deze zomer moet dan ook de hand zijn van BB.
  Verliesgevende spelers Weigelt en Bergsma bv het contract ontbinden, Ouwejan verkopen, transfervrije speler voor terughalen.

  Bizot kwam ook transfervrij en dat is goed uitgepakt. Het kan dus goed gaan. Dus geef ik deze move het voordeel van de twijfel.

  Overigens las ik op VP via een link dat de dure verkopen van Janssen en Jahanbaksh ook de hand van BB was. Hij “ adviseerde“ AZ nog hoger in de boom Te gaan zitten omdat volgens zijn rekenmodel Janssen dat waard was.

  BB zijn invloed is dus merkbaar.

 9. Vincent

  7 september 2020 at 11:00

  Ik lees net dat AZ graag nog in de aanval wil versterken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *