AZ gaat voor eerste zege ooit in Champions League

By
Updated: augustus 25, 2020

AZ wil voor de tweede keer in de clubhistorie meedoen aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Woensdagmiddag is Viktoria Plzen de eerste horde in de tweede voorronde. Het wordt in Alkmaar een do or die-wedstrijd, waarin AZ voor de eerste keer ooit een Champions League-zege kan boeken.

De ploeg van Arne Slot moet drie clubs uitschakelen, wil het zich plaatsen voor het ‘miljardenbal’. AZ begint, als nummer twee van de Eredivisie, in de tweede voorronde van de Champions League tegen Viktoria Plzen. Die ploeg werd tweede in de Tsjechische competitie achter kampioen Slavia Praag. Nog niet eerder speelde Plzen in Europees verband tegen een Nederlandse club.

Arne Slot kan woensdag historie schrijven door de eerste AZ-trainer te worden met een overwinning in de Champions League. De teller van AZ staat op zes duels op het hoogste niveau (4x gelijk en 2x verlies) sinds het debuut in 2009-2010.

Ontslag Koeman

Als regerend landskampioen wordt AZ dat seizoen in de groepsfase gekoppeld aan Arsenal, Olympiakos Piraeus en Standard Luik. Onder trainer Ronald Koeman beleeft AZ een turbulent Europees seizoen.

De Alkmaarders beginnen met een nipte nederlaag tegen Olympiakos en een gelijkspel tegen Standard Luik en zien daarna dat hoofdsponsor DSB Bank failliet gaat. Het knappe gelijkspel in eigen huis tegen Arsenal wordt overschaduwd door financiële malaise. Na een 4-1 nederlaag op bezoek bij Arsenal, een gelijkspel tegen Olympiakos én slechte resultaten in de Eredivisie wordt Ronald Koeman, de huidige Barcelona-trainer, ontslagen. Directeur voetbalzaken Marcel Brands zegt na een nederlaag tegen Vitesse in december 2009: “We hadden niet het gevoel dat Koeman het tij kon keren. We kregen geen regelmaat in de prestaties. De ploeg blijft kwakkelen.”

Laatste CL-duel van AZ is historisch

Met interim-trainer Martin Haar op de bank wil AZ op bezoek bij Standard Luik in de laatste groepswedstrijd de derde plaats veiligstellen in de groep, zodat er Europees wordt overwinterd. Door een goal van Jeremain Lens lijkt dat ook te gebeuren. De eerste CL-zege lonkt, maar in de 95ste minuut maakt uitgerekend doelman Sinan Bolat in de allerlaatste minuut een einde aan het Europese avontuur van AZ. Bron: Fox

25 Comments

 1. az woman

  25 augustus 2020 at 12:26

  Als ik de kop lees, denk ik dat menigeen zo denkt dat AZ voor de eerste CL zege gaat ooit. Maar of iedereen binnen de AZ gelederen er zo over denkt, kan ik niet met zekerheid zeggen.

 2. Gerrit Vooijs

  25 augustus 2020 at 15:46

  Ik denk dat ook en het moet ook. Maar het klopt ook, want AZ heeft pas 1 seizoen CL ervaring.
  Boadu zonder Stengs is als strand zonder zee. Laten we vooral hopen dat hij kan spelen. Die 2 voelen elkaar zo goed aan dat die geen oefenduels nodig hebben.

 3. brandon

  25 augustus 2020 at 16:01

  Lieve mensen schei nou uit met je CL ervaring er zit er niet een meer in deze ploeg van vroeger. Deze ploeg heeft internationale ervaring van verleden jaar en dat is genoeg. Om hier op af te schuiven is zo goedkoop en ook niet terecht. Nee het schort aan kwaliteit achterin en daar gaan we misschien aan kapot. Trouwens Viktoria Pilzen moet te doen zijn alleen met deze achterhoede reist er twijfel bij iedereen en ik denk dat dit ook doorwerkt in het team. Stengs is de sleutel dat klopt als 2×2 4 is.

 4. Vincent

  25 augustus 2020 at 17:37

  Waar is het te zien?

  • Vincent

   25 augustus 2020 at 18:41

   Gevonden op Fox Sports 1 Dus mooi gratis

 5. Gerrit Vooijs

  25 augustus 2020 at 18:34

  Morgenmiddag nog een beetje regen en windkracht 7 !
  Als je wind mee hebt wordt zelfs een doelpoging vanaf de middellijn nog kansrijk…….

  In ieder geval zullen de mannen geen last hebben van de warmte.
  Slot laat nog in het midden of Stengs aan de aftrap staat of pas in de 2e helft komt.
  Ik ga er vanuit dat hij start en een uurtje meedoet.

  • Vincent

   25 augustus 2020 at 18:41

   En vlaar denk je?

 6. brandon

  25 augustus 2020 at 20:05

  Omdat er 5 wisselspelers mogelijk zijn kunnen ze de gok nemen met Vlaar maar dat gaat Slot denk ik niet doen. De uitvinding van Max de Leeuwin gaat spelen had liever een echte tijger gezien. Hopelijk zet hij Stengs meteen in. Als we van een achterstand moeten komen krijgt Stengs helemaal geen ruimte meer. Dus liever vanaf het begin en kijken hoe lang hij het volhoudt.

  • Gerrit Vooijs

   25 augustus 2020 at 20:21

   Met 5 wisselspelers zou ik juist wel met Vlaar en Stengs starten. Vlaar – Koopmeiners is toch wat degelijker.
   Ook voor de rest van het team geeft dat net iets meer vertrouwen als het basisteam op 1 man na compleet is.

   • brandon

    25 augustus 2020 at 23:06

    Gerrit daarom zeg ik ook beginnen maar alleen denk ik dat Vlaar niet begint en Stengs wel. Ik hoop net als jij dat ze alle twee starten en het Leeuwinnetje in zijn kooi blijft.

 7. Vincent

  26 augustus 2020 at 15:31

  Heeeerlijk Vlaar begint!

 8. Vak j

  26 augustus 2020 at 17:17

  matig voetbal veel verkeerde passes en balverlies

 9. Gerrit Vooijs

  26 augustus 2020 at 17:24

  Boadu, Idrissi en Midtsjo kunnen geen bal vast houden. Stengs doet het niet slecht maar hij kan vaak de bal alleen kwijt aan De Wit.

 10. brandon

  26 augustus 2020 at 18:07

  1 minuut meedoen en geel voor haar van Leeuwin. Meteen 0-1 door Blunder Bizot na de overtreding van de slechtste speler van de eredivisie. Bedankt Max jij bent de grootste lul bij AZ. Wat een ergernis dat een TD niets begrijpt van het spelletje voetbal.

 11. Vak j

  26 augustus 2020 at 18:08

  hoppa dat was het dan. matig gekeept en Leeuwin er 1 minuut in

 12. brandon

  26 augustus 2020 at 18:23

  Dank U wel scheids.

  • Gerrit Vooijs

   26 augustus 2020 at 18:30

   En Druijffie die er voor ging !

 13. Gerrit Vooijs

  26 augustus 2020 at 18:32

  AZ trapt op de rem en gaat voor strafschoppen
  Snap ik niet. Door gaan

 14. Gerrit Vooijs

  26 augustus 2020 at 18:34

  Hoppa Gudmundsson

 15. Urdal

  26 augustus 2020 at 18:43

  Blijft billenknijpen.

 16. hatse

  26 augustus 2020 at 19:16

  Verblijvend in m’n campertje in Jokkmokk (Lappland)heb ik AZ zien spelen tegen Victoria Plzen via Hesgoal. Weinig mee gekregen van de voorbereiding…want ‘k ben al een tijdje van huis. Netjes 3-1 in AZ’s voordeel. Wel heb ik begrepen dat Brandon zich een beetje druk maakt omdat er nog geen CV is aangetrokken door Max. Net zoals altijd zal het wel weer goed komen. De kop is er af…de eerste officiele wedstrijd gespeeld en ik zie alweer diverse gezichten voorbij komen op de site. Niemand besmet geraakt met de corona? En met Oma ook alles goed? Ik ga jullie reacties weer volgen. Groet van Hatse.

 17. brandon

  26 augustus 2020 at 19:46

  Veel plezier Hatse. Ja ik maak me druk om een CV en als je het vandaag zoals jij gezien hebt is dat geen overbodige luxe. We hebben heel veel geluk gehad, maar dat dwing je ook af, wat we ook nodig hadden. Nu heeft die Max het toch wel door dat het zo niet kan? Al met al Lucky AZ en op naar 12 september de moeilijke uitwedstrijd naar Utrecht.

 18. brandon

  26 augustus 2020 at 19:47

  Veel plezier Hatse. Ja ik maak me druk om een CV en als je het vandaag zoals jij gezien hebt is dat geen overbodige luxe. We hebben heel veel geluk gehad, maar dat dwing je ook af, wat we ook nodig hadden. Nu heeft die Max het toch wel door dat het zo niet kan? Al met al Lucky AZ en op naar 12 september de moeilijke uitwedstrijd naar Utrecht. Veel plezier allemaal.

 19. Gerrit Vooijs

  26 augustus 2020 at 19:56

  AZ is door al ligtvdat niet aan Boadu…….
  Alleen voor de keeper mist hij decryptiebevel voor de 3-1.
  Even later ontsnapt AZ aan de 2-2….
  Later krijgt Boadu de bal in de voeten geschoven op rand 16m en weer verprutst hij het.
  Nee, met 10 man winnen in deze vorm op karakter is nog een hele prestatie.
  Niet goed, zeker niet, maar wel door dank zij mooie goals van Gudmundsson ! en natuurlijk de koelbloedige Koopmeiners

  • brandon

   26 augustus 2020 at 20:30

   Stengs 1e wedstrijd na maart 1 week getraind, Boadu 1 1/2 week getraind 1 wedstrijd gespeeld, dit was de 2e en zich de pleuris gewerkt. Wat goedkoop Gerrit. Maar jij vond Vlaar en Leeuwin dus wel volwaardige spelers als je over 10 man spreekt. Na 1 minuut geel is een wereldrecord, maar dan wel negatief zoals alles bij deze flapdrol. Vlaar heeft zoveel ballen aan de tegenstander gegeven maar daarvoor geldt ook geen ritme. Bizot gekeept als een beginner. Het was over de gehele linie bedroevend maar ook daar was een verklaring voor n.l. het weer. Als je de bal alle kanten op zag waaien was goed voetbal niet mogelijk. Keihard gewerkt en dat wel als team en dat heeft de doorslag gegeven. De twee mannen van de match heb jij al genoemd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *