De tijd dat AZ ’alles maar accepteerde’ is voorbij, zegt directeur Robert Eenhoorn

By
Updated: juni 29, 2020

De woede bij AZ over de handelwijze van de KNVB is nog niet gezakt. Integendeel.

De club voelt zich niet serieus genomen, vindt het kwalijk dat de KNVB in de afgelopen maanden niet heeft gereageerd op brieven en dat voorstellen van de club niet serieus zijn behandeld. Daarnaast vindt AZ dat er ‘willekeurige keuzes’ zijn gemaakt bij de toewijzing van de Europese tickets.

In het Parool van zaterdag haalt AZ’s algemeen directeur Robert Eenhoorn uit naar de KNVB. ,,Ik zit 33 jaar in de topsport als speler, coach, technisch directeur en nu algemeen directeur. Ik heb met clubs, bonden en leagues te maken gehad, maar heb nog nooit meegemaakt dat ik totaal genegeerd werd.’’

Pijn

De pijn bij AZ zit hem natuurlijk vooral in de uitkomst van de coronacrisis: van de twee koplopers in de eredivisie is Ajax vanwege het betere doelsaldo benoemd tot nummer één en AZ tot nummer twee. De uitleg van de KNVB zint AZ niet. De bond verwijst naar het competitiereglement (‘doelsaldo is bepalend’), maar zegt tegelijkertijd dat datzelfde reglement dit seizoen niet geldt omdat de competitie niet afgemaakt is. Daarom zijn er dit keer geen clubs gedegradeerd of gepromoveerd.

,,Het voelt nu alsof er willekeurige keuzes zijn gemaakt. Keuzes waardoor de één (Ajax, red.) straks 35 miljoen kan krijgen en de ander (AZ, red.) misschien nul. Dan klopt er iets niet’’, zegt Eenhoorn in het betreffende verhaal.

Richtlijnen Uefa

Omdat AZ van de KNVB niet de antwoorden kreeg waar het op hoopte, stapte de club in mei naar de Uefa om de beslissing van de KNVB aan te vechten. Volgens de KNVB is dat een kansloze zaak, maar AZ heeft nog altijd enige hoop dat het gehoor vindt bij de Uefa. Op 3 augustus maakt de Uefa de aanmeldingen voor de Europese toernooien definitief.

Om succes te hebben met het protest, zal AZ moeten kunnen aantonen dat de KNVB zich niet heeft gehouden aan de richtlijnen van de Uefa voor het toewijzen van de Europese tickets. In die regels staat dat de nationale bonden de toewijzing ‘op sportieve gronden en op objectieve en transparante wijze’ moeten doen.

Onderling resultaat

Over die ‘sportieve gronden’ werd eerder al duidelijk dat AZ het onderling resultaat (AZ won in de competitie twee keer van Ajax) een eerlijkere weging vindt dan het doelsaldo. Daarnaast zal AZ, afgaande op het verhaal van Eenhoorn, vinden dat het besluit van de KNVB niet transparant is geweest. Vragen werden niet beantwoord en op 24 april was er opeens het besluit. ,,Het loket van de KNVB ging op 24 april even open, de bond deed wat mededelingen en daarna ging het loket meteen weer dicht’’, zegt Eenhoorn.

Kritiek

Dat AZ kritiek en hoongelach over zich heen heeft gekregen vanwege het protest, laat de algemeen directeur koud. ,,De meeste mensen denken blijkbaar dat AZ tevreden moet zijn met een tweede plaats. Daar vergissen ze zich in. We zijn de fase voorbij dat we alles maar moeten accepteren.’’ Bron: NH Dagblad

5 Comments

 1. Ruud

  29 juni 2020 at 10:27

  Fantastisch gedaan, Robert! Dit hoort ook bij het proces naar volwassenheid van AZ als grotere club in Nederland. Nu is ook de irritatie duidelijk van de directie en die is terecht in mijn ogen. Los van het feit dat ik AZ supporter ben, is er iets voor te zeggen om dit signaal van AZ te negeren en te zeggen dat ze niet gebeld zijn volgens Gudde.

 2. Geert schenk

  29 juni 2020 at 17:19

  Zeker Eenhoorn vat de ” koe” bij de hoorns

 3. woonwagenpower

  29 juni 2020 at 17:56

  Klasse Robert!

 4. Vincent

  30 juni 2020 at 03:24

  Heerlijke directie!

 5. az woman

  30 juni 2020 at 07:42

  Gudde probeert zijn handen in onschuld te wassen, wat een onpasselijk mannetje is dat. we mogen blij zijn met Robert. Wat de Uefa ook beslist, petje af voor Robert!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *