AZ komend seizoen al vroeg Europees in actie

By
Updated: juni 17, 2020

AZ kan de data van 25 en 26 augustus omcirkelen in de agenda’s. Op die dagen worden de duels in de tweede voorronde van de Champions League gespeeld. Omdat de KNVB AZ heeft aangewezen als nummer twee van de eredivisie, gaat AZ naar die tweede voorronde.

Hoewel AZ bezwaar heeft gemaakt tegen die beslissing van de KNVB – de club vindt dat ze recht heeft op de eerste plaats in het afgebroken eredivisieseizoen – zal er vrijwel zeker niets veranderen. De Uefa liet woensdag in de persconferentie weten dat de aanmelding van clubs voor de Europese toernooien ’een zaak van de nationale bonden is’.

Ajax is door de KNVB benoemd tot ’winnaar’ van de voortijdig beëindigde competitie en krijgt daarom het meest gunstige Champions Leagueticket. Daarmee hoeft Ajax maar één voorronde te spelen of zelfs helemaal niet één om de groepsfase te halen. AZ, dat evenveel punten had als Ajax, maar een slechter doelsaldo, krijgt het tweede ticket. Dat betekent dat AZ drie voorrondes moet overleven om de groepsfase te halen.

Eén enkel duel

De voorronde waarin AZ begint zal dit keer niet bestaan uit een uit- en een thuiswedstrijd, maar uit slechts één wedstrijd. Bij de loting zal bekend worden welke club thuis mag spelen.

De derde voorronde, die eveneens bestaat uit één wedstrijd, staat geprogrammeerd voor 15/16 september. De play-offs, de laatste voorronde, gaan wél over een thuis- en een uitwedstrijd. Die staan gepland voor 22/23 september en 29/30 september.

De groepsfase van de Champions League begint vervolgens op 20 oktober, wat ruim een maand later is dan normaal gesproken.

Competities

In de tweede voorronde moet AZ het opnemen tegen de nummer twee van Turkije, Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland of Kroatië. Welke clubs dat zijn, is nog niet bekend. Dat hangt af van het verdere verloop van die competities. In tegenstelling tot de eredivisie zijn de competities in die landen namelijk niet beëindigd. Ze worden in de komende weken uitgespeeld.

Welke clubs aan de voorronden meedoen, is op 3 augustus definitief bekend. Dan is de deadline voor de aanmelding. De loting zal dus ook pas in augustus zijn.

Mogelijke tegenstanders

Kijkend naar de huidige ranglijsten in die betreffende landen, kan AZ stuiten op een club uit het volgende lijstje: Trabzonspor of Istanbul Basaksehir (beide Turkije), Rapid Wien (Oostenrijk), Viktoria Plzen (Tsjechië), PAOK Saloniki of AEK Athene (Griekenland), Hajduk Split, NK Rijeka of Lokomotiva Zagreb (Kroatië).

Mocht AZ die tweede voorronde overleven, dan komt het in de derde voorronde en de play-offs normaal gesproken nog sterkere tegenstanders tegen. In die ronde komen namelijk de nummers twee van Portugal, België (AA Gent) en Oekraïne erbij, alsmede de nummers drie van Frankrijk (Stade Rennes) en Rusland. Bron: NH dagblad

13 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  17 juni 2020 at 17:47

  Geziendat zeer stroevematige start die AZ elk seizoen in Europa maakt, zijn de kansen minimaal.
  Dat wordt gewoon knokken om de EL te halen.

 2. Gerrit Vooijs

  17 juni 2020 at 17:48

  Gezien de zeer stroeve / matige start die AZ elk seizoen in Europa maakt, zijn de kansen minimaal.
  Dat wordt gewoon knokken om de EL te halen.

 3. Urdal

  17 juni 2020 at 21:18

  Terecht dus dat AZ naar de UEFA is gestapt om het beste CL-ticket te bemachtigen.
  Barry van Galen, en vele andere vonden dit achterbaks en een steek in de rug.
  Volgens mij is het heel simpel en begrijpelijk.
  We moet 3 rondes overleven om in de CL te komen, wat bijna onmogenlijk is.
  Dan moeten we maar proberen om in de poule fase Europa-League te komen.
  Heb je net een zware tegenstander lig je er in September europees al weer uit.
  Rechtstreekse plaatsing CL is goed voor 20, 30, 40 miljoen?
  Veel geld voor AZ.
  Europa league paar miljoen?
  Geen europees is dus niks.
  Feyenoord heeft al zeker poule fase europa league, is paar miljoen, en AZ kan met zijn “2de” plaats op 0 euro uitkomen.
  40 miljoen of 0 is een groot verschil, dus alles proberen.
  Niet geschoten…….
  Geprobeerd helaas niet gelukt.
  020 heeft 40 miljoen cadeau gekregen van de KNAB.

 4. woonwagenpower

  18 juni 2020 at 11:01

  En zo zie je weer, waarom bepaalde besluiten genomen zijn. Het gaat de bond alleen om de de amsterdammers, rotterdammers en eindhovenaren. hun belangen tellen zwaarder als die van andere clubs. Het laat zien dat de bond niet objectief is. Ajax moest van de bond miljoenen krijgen, toch een leuk kado en dan gaat gladde van Praag zich er mee bemoeien en AZ op de vingers tikken in zijn uefa functie, maar dat is ineens een prive mail, zodat hij zijn baantje en zijn ajax belangen kan voortzetten. Philips is jaren flinke sponsor geweest van de KNVB en PSV, of zoals de knvb zelf het noemt, Philips is een van onze partners. Daarom moest PSV aan alle kanten geholpen worden. Gudde in zijn functie bij de knvb en zijn verleden bij Feyenoord maken het duidelijk dat hij Feyenoord de poule fase miljoenen kado heeft gedaan en zijn goede vriend van Geel , met wie hij een verleden heeft bij Feyenoord en inmiddels werkzaam is bij Willem II ook een europees kaartje heeft gekregen van Gudde en zijn bende, ten koste van FC Utrecht. Het zou mij zelfs niet verbazen als de arbitrage de opdracht mee krijgt om AZ en FC Utrecht komend seizoen en misschien wel seizoenen veel onterechte kaarten te geven, veel penalty’s tegen te geven en weinig tot geen terechte strafschoppen mee krijgen, terwijl de eindhovenaren, rotterdammers en amsterdammers, die natuurlijk wel geregeld zullen krijgen om de onevenredige, oneerlijke cultuur binnen professioneel voetballend Nederland in stand te houden. Ik vind het heel jammer dat ik zo denk, maar ik kan mij niet aan die gedachte onttrekken. Robert, AZ ik blijf achter jullie staan, hoe de bond en kornuiten ook opereert, met al hun streken.

 5. Vincent

  18 juni 2020 at 23:38

  Hopelijk wint een non CL team de CL kan Ajax mooi in de play offs uitgeschakeld worden. Met heel veel geluk kunnen we die 40 miljoen nog opeisen

 6. woonwagenpower

  19 juni 2020 at 09:47

  Robert was niet aanwezig bij de vergadering die de KNVB georganiseerd, zelfs geen één AZ bestuurslid/RVC lid was aanwezig, al zou AZ hier nog een best een goede bijkomende reden voor kunnen hebben, het komt over als het maken van een statement en dat voelt bij mij goed, KLASSE! Als mails niet worden beantwoord, telefoontjes niet worden opgenomen, elke vorm van communicatie genegeerd wordt, tot de bond/Ajax denkt nu zijn alle beslissingen gevallen en gaan we over tot de orde van de dag en dan in eens weer in gesprek wil met 33 makke schapen en AZ (Robert), dan maar niet aanwezig, waarbij je van tevoren weet dat je als AZ zijnde alleen voor spek en bonen aanwezig mag zijn en niet serieus wordt genomen! Alkmaar is net als het kleine dorp van Atrix en Obelix, die streden tegen de Romeinen en waren onoverwinnelijk , wij tegen de bond met kornuiten en gaan ook door. Hun, de Galliërs hadden een toverdrank, maar wij hebben Robert, met zijn winnaarsmentaliteit. De Romeinen zijn te vergelijken met de bond/Ajax, ze willen ook de betaald voetbalclub uit Alkmaar hun wil opleggen, maar die club uit Alkmaar blijft Altijd Zichzelf. De bond/Romeinen krijgen de Alkmaarders/Zaanstrekers maar niet onder de duim, maar kunnen ook niet om ze heen. Over afgelopen seizoen en het gevolg daarvan zal ongetwijfeld ook nog eens een boek of documentaire verschijnen. Het dak, de thuiswedstrijden in Den Haag, de corona crisis, de houding en keuzes van de bond/Ajax, van Praag die zich er mee gaat bemoeien, het wegblijven van AZ vertegenwoordiger(s) bij bondsoverleggen en wat nog volgt. Robert GROOT RESPECT voor je inzet van de belangen voor AZ, waardering is nog een veel te klein woord voor je vastberadenheid. Je zet je tanden ergens in en laat niet meer los, je gaat voor het maximale voor AZ. Nu verliest onze club misschien hier en daar wat sympathie , maar uiteindelijk zullen meer clubs en voetballiefhebbers zeggen en denken, hadden wij maar het doorzettingsvermogen wat AZ heeft. Robert, dan maar voorlopig het stoutste jongetje van de klas, maar mijn steun heb je! KLASSE ROBERT!

 7. ruud

  19 juni 2020 at 14:56

  AZ-trainer Arne Slot is het er nog altijd niet mee eens dat Ajax als nummer één van de Eredivisie het meest gunstige Champions League-ticket heeft gekregen. In gesprek met FOX Sports vertelt de coach zijn kant van het verhaal en hij laat weten het jammer te vinden dat het in de media vooral is gegaan over de manier waarop de Alkmaarders hebben geprobeerd om het ticket van Ajax af te pakken. Hij had liever gezien dat er gesproken werd over de inhoud van het vraagstuk. Eind mei werd bekend dat AZ bij de UEFA had aangeklopt om het Champions League-ticket op te eisen dat door de KNVB aan Ajax was toegewezen. “Het is eigenlijk nooit over de inhoud gegaan”, reageert Slot nu de storm weer is gaan liggen. Hij verklaart de handelswijze van AZ: “We kregen geen contact met de KNVB en zijn toen rechtstreeks naar de UEFA gegaan. Dáár is het vooral over gegaan, niet zozeer wáár we nou eigenlijk voor pleitten.” De Alkmaarders moeten als nummer twee van de Eredivisie via de voorrondes de groepsfase van de Champions League zien te bereiken. Slot hoopt volgens Voetbal International nog altijd dat AZ het ticket van Ajax kan overnemen. De KNVB moet voor 3 augustus de verdeling voor de Europese tickets doorgeven aan de UEFA. Volgens Slot heeft de KNVB aangegeven dat de bond het afgebroken seizoen niet naar de reglementen kijkt. “Want die voorzien niet in het feit dat een seizoen na 25 of 26 wedstrijden wordt afgesloten. Dus: sorry Cambuur, sorry De Graafschap, jullie promoveren niet. En heel mooi voor jullie, ADO en RKC, dat jullie in de Eredivisie mogen blijven”, aldus de AZ-trainer. “Dan zegt de UEFA: we willen dat jullie de Europese tickets verdelen en dat moet gebeuren op sportieve gronden. Nou, dat is de reden dat de KNVB keuzes heeft moeten maken. Mijn lezing: als je dan teruggrijpt naar de reglementen (doelsaldo vóór onderling resultaat, red.), dan is dat best een beetje vreemd.” “Als de KNVB had gezegd dat ze doelsaldo een betere sportieve grond dan onderling resultaat vinden, had ik het daar ook niet mee eens kunnen zijn, maar dan was het wel makkelijker te accepteren”, zo vertelt Slot, die baalt van de gang van zaken en wijst naar Frankrijk. Daar besloot de bond dat onderling resultaat wel doorslaggevend was. “Dan is het volgens mij niet zo heel gek dat je daar vragen over hebt.” De trainer is benieuwd wat de reacties zullen zijn op zijn uitspraken. “Het is niet uitgesloten dat morgen iedereen roept dat ik complete onzin heb gesproken, maar dit is zoals ik het gezien heb de afgelopen weken.”

 8. Vincent

  20 juni 2020 at 13:13

  Nou Max gaat toch de transfermarkt op gelukkig. Hoe had hij gedacht om het verlaten van Wuytens intern op te vangen? Weigelt en Jacobs zijn nog niet toe aan een vaste plek bij het 1e

  • az woman

   20 juni 2020 at 13:55

   Net wat je zegt, gelukkig wel. al ben ik ook een voorstander van de eigen jeugd, maar die zal waarschijnlijk nog niet klaar zijn voor het grote werk, misschien hier en daar minuten maken. Ik ben benieuwd wie er op de lijstjes staan.

   • Vincent

    20 juni 2020 at 21:37

    Ja ik ook. Zie trouwens dat VP interviews met Idrissi, Boadu en Koopmeiners heeft gepubliceerd. Blijkbaar vind Idrissi afscheid nemen met de titel niet zo belangrijk zoals Boadu. Die wilt echt met een prijs vertrekken uit Alkmaar.

 9. Ruud

  22 juni 2020 at 08:20

  Zeg mensen, ik zie in de landen om ons heen dat onderling resultaat leidend is boven doelsaldo. Waarom zou dat niet in Nederland kunnen zijn? Kortom… nog even afwachten?

  • woonwagenpower

   22 juni 2020 at 17:19

   Dat kan ook wel in Nederland, maar de wil moet er ook zijn en misschien zijn er in andere landen objectieve bonden. Als het aan onze bond had gelegen had PSV het ticket voorronden CL gekregen, in plaats van de nummer 2 op de stand in de competitie nadat noodgedwongen de stekker eruit werd gehaald. Maar hier stak de Uefa ook een stokje voor. Dit wel allemaal met het idee dat Ajax als nummer 1 aan de CL mocht deelnemen. Wij zijn een doorn in het oog van de KNVB. Ik hoop zo dat de bond wordt teruggefloten door de Uefa, zodat van Praag voor schut gezet wordt, Gudde en zijn kornuiten pruilend, stotterend en schutterend hun on-objectieve besluit moeten terug draaien. Al is het alleen maar om ze voor Joker te laten staan. Met in het achterhoofd de hoop dat Gudde en die bandieten uit vrije wil aftreden en ruimte maken voor een eerlijk, objectief en verfrissend bestuur betaald voetbal in Nederland!

 10. woonwagenpower

  22 juni 2020 at 18:03

  De K = kliek, Gudde, v/d Sar, Koevermans en Gerbrands met hun achterkamertjes politiek.
  De N = nare, dat is hun aard, iedereen zag hun ware.
  De V = voorkeuren, die hebben ze voor Ajax,PSV en Feyenoord, dat is makkelijk te bespeuren.
  De B = bandietenbende, want andere clubs mogen alleen ja-knikken met alle gevolgen en ellende.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *