Gudde onaangenaam verrast door poging AZ

By
Updated: mei 26, 2020

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB is onaangenaam verrast door de vergeefse poging van AZ om het Nederlandse ticket voor de groepsfase van de Champions League te krijgen. De Alkmaarders menen daar meer recht op te hebben dan Ajax.

“We zijn op de goede weg qua solidariteit, we maken stappen met de top vier, inclusief AZ. Vandaar dat onze verbazing groot is. We waren hier niet van op de hoogte”, zegt Gudde maandag tegen De Telegraaf.

AZ wilde de beslissing van de KNVB om Ajax als nummer één van dit Eredivisie-seizoen aan te wijzen via de UEFA ongedaan maken. De Alkmaarders stuurden daarvoor vrijdag een brief naar de Europese voetbalbond, maar die stuurde de club door naar de KNVB.

“De UEFA heeft de club geantwoord dat het bepalen van de eindrangschikking een zaak van de lokale bond is. De brief van AZ heeft geen aanleiding gegeven om onze beslissing te veranderen. Inmiddels hebben wij AZ schriftelijk laten weten dat de verdeling van de Europese tickets ongewijzigd blijft”, aldus Gudde.

AZ heeft evenveel punten als Ajax, maar is de nummer twee vanwege een minder doelsaldo. De club vindt echter dat zij alsnog boven Ajax geplaatst moet worden op de ranglijst omdat beide ontmoetingen met Ajax dit seizoen werden gewonnen.

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax reageert op soortgelijke wijze als de KNVB op de poging van AZ. “Bij ons was hiervan niets bekend. We hebben geregeld contact en zijn hierdoor verrast”, vertelt hij aan VI. Maar hij benadrukt ook meteen dat er niets verandert wat betreft solidariteit.

“Wij zijn solidair, geven daarom ook al geld aan beide divisies en willen komend seizoen juist een extra bedrag reserveren. Hierover zijn we nu in gesprek. Dat willen we doen voor de Eredivisie, maar zeker ook voor de Keuken Kampioen Divisie. Zodat we met zo veel mogelijk clubs zo goed mogelijk door deze zware tijden kunnen komen.” Bron: NU

18 Comments

 1. Ruud

  26 mei 2020 at 10:45

  Natuurlijk vindt Gudde dit niet fijn, maar een club mag voor zichzelf opkomen. Andersom zal het ook gebeuren en dan zou het wel normaal zijn? Kortom, wees niet roomser dan de Paus en laat de arbitragecommissie een goede uitspraak doen die een sportief belang dient.

 2. NHN

  26 mei 2020 at 11:34

  Wat zit die Gudde nu te lullen over “solidariteit”.
  Tussen AZ en ajax heerst altijd rivaliteit.

  Waarom zou je de eerste plaats van Ajax niet aanvechten??
  Nee heb je , ja kun je krijgen.

  Ik lees in allerlei berichten dat AZ zijn ‘goodwill feelings’ uit de hoek van die UFO heeft verspeeld.

  ALSOF WE DAAROP ZITTEN TE WACHTEN !!!
  Goodwill van ajax-minded media , pffffffffff

  AZ heeft het geprobeerd , niet gelukt.
  Maar een pluim voor Eenhoorn en Huiberts.
  Niet gedwee afwachten wat de KNVB en haar troetelkindjes , de ‘godenzonen’,
  beslist.
  De beuk erin.

 3. brandon

  26 mei 2020 at 15:03

  Ben het geheel oneens met de leiding van AZ en het is zelfs een blamage voor de club. Als je leest dat er op het laatste moment een brief gestuurd werd en als je van tevoren al weet dat de ranglijst bindend is, is dit gezien de situatie van de standpunten van de UEFA, weggegooid geld. Ook gezien de onderhandelingen met de top vier over solidariteit is dit geniepig. Hier hebben we als AZ veel goodwill mee verspeeld in het land.

  • VakJ

   26 mei 2020 at 19:49

   Helemaal mee eens. een actie die je van Ajax verwacht. Daarom ben ik juist zo trots op AZ dat ze dit soort acties niet uithalen. Misschien wil Eenhoorn weg??

 4. Kaazie1987

  26 mei 2020 at 15:05

  Treurige actie van az om dit zonder medeweten van ajax en de knvb tr moeten doen, az had in nederland enorm veel goodwill vanwege goeie acties uit het verleden. Az was volgens velen een voorbeeldclub, en de gunfactor van az was enorm hoog, na deze actie doe je dit alkemaal teniet. Aan de andere kant bij ajax houden ze zich al jaren niet aan het heerenakkoord, dus ergens snap ik het ook weer wel..

 5. az woman

  26 mei 2020 at 15:57

  Al hadden de hoofdstedelingen in onze schoenen gestaan, werd het heel normaal gevonden om dit aan te kaarten, maar nu is het AZ en wordt het raar bevonden door menigeen.

 6. Kaazie1987

  26 mei 2020 at 17:37

  Dit had bij geen club gepast, az heeft meetdere gesprekken gevoerd met de knvb en de andere clubs die europa ingaan en bij geen van die gesprekken heeft az kenbaar gemaakt naar de uefa te zijn gestapt. Zowel van der sar als gudde wisten van niks. Daarnaast is het in nederland zo dat doelsaldo ten alle tijden heilig is, dat dat in frankrijk en in europa niet geld valt de knvn niks te verwijten, gewoon een kut streek

 7. Kaazie1987

  26 mei 2020 at 17:40

  Wat az wil bereiken is zeer waarschijnlijk dat ajax rechtstreeks in gaat stromen in de groepsfase als ze 2e worden vanwege de behaalde punten die zij hebben opgebouwd, en dat betekent dan dat er 2 clubs in de cl actief zouden zijn, andere reden kan ik niet bedenken..

 8. brandon

  27 mei 2020 at 09:38

  Barry van Galen heeft geen goed woord over voor de actie van AZ om achter de rug van Ajax en de KNVB om bij de UEFA te proberen om het Champions League-ticket van de Amsterdammers in te pikken. De procedure die de Alkmaarders in gang zetten had geen succes. Van Galen, die tussen 1997 en 2006 het shirt van AZ droeg, snapt niet dat de clubleiding de poging heeft gewaagd.

  De KNVB besloot bij de beëindiging van het seizoen door de coronacrisis om de ranglijst zoals hij was te gebruiken als eindstand voor de verdeling van Europese tickets. Ajax en AZ hebben evenveel punten (56), maar de ploeg van trainer Erik ten Hag heeft een beter doelsaldo en dus eindigen de Alkmaarders op de tweede plaats. Als gevolg heeft Ajax een gunstiger Champions League-ticket dan AZ, dat een extra voorronde zal moeten spelen op weg naar de groepsfase. De clubleiding van AZ had dit liever anders gezien en klopte daarom aan bij de Europese voetbalbond, zonder succes.

  “Zoiets stiekems doe je niet, dít is heel slecht voor de club”, aldus de oud-voetballer in gesprek met De Telegraaf. Naar eigen zeggen viel Van Galen, die zijn taken als scout van AZ in april neerlegde, bijna van zijn stoel toen hij het nieuws vernam. “Het is bizar dat Robert Eenhoorn (algemeen directeur, red.) zoiets uithaalt. Het is gewoon een luizenstreek.”

  Van Galen snapt niet dat AZ heeft geprobeerd om de eerste plaats van Ajax via de UEFA over te nemen. “Als je met de andere clubs de afgelopen dagen zo’n close contact hebt, dan ga je niet zoiets stiekems doen. Dat doe je gewoon niet. Zég het dan gewoon”, aldus Van Galen. “Je kan het proberen. Aan de andere kant: de regels zijn toch duidelijk in Nederland? Waarom probeer je het dan? Het heeft geen enkele zin.”

  De manier waarop AZ heeft gehandeld stuit Van Galen tegen de borst. “Ach, het verbaast me niks dat dit is gebeurd. Maar laat ik verder maar mijn mond houden. Nou ja, één ding wil ik eraan toevoegen: dit is niet goed voor de club en past ook helemaal niet bij AZ.”

  Rancune ten top maar o zo waar.

 9. Vincent

  27 mei 2020 at 14:36

  Van Halen geweldige speler maar dat is dan ook meteen alles. Zijn scout rapporten werden altijd met een pot zout nagekeken

  • Vincent

   27 mei 2020 at 14:38

   Galen*

   • brandon

    27 mei 2020 at 20:43

    Jij hebt dus inside informatie. Nu weet ik uit ervaring dat dit normaal gesproken binnenskamers besproken en gehouden wordt.

    • Vincent

     29 mei 2020 at 14:04

     Weet ook niet of het klopt de desbetreffende persoon is zelf niet meer actief binnen de organisatie AZ

 10. Kaazie1987

  29 mei 2020 at 18:56

  Van galen is vorig jaar op non actief gezet, dat hij dit naar buiten brengt is pure rancune gebaseert op emoties..

 11. Vincent

  29 mei 2020 at 23:28

  Pinas naar AZ wat vinden we daarvan? Staat al langer op de radar bij de scouting

 12. Ruud

  30 mei 2020 at 23:43

  De KNVB heeft AZ niet serieus genoeg genomen

  PlusJaap de Groot

  30 MEI 2020
  Misschien heeft AZ achterbaks gehandeld, misschien ook niet. Helemaal omdat de Alkmaarse directeur Robert Eenhoorn nooit iets zonder reden doet. Alleen heeft hij nog niet willen uitleggen waarom zijn club, zonder de KNVB daarover te informeren, naar de Europese voetbalunie (Uefa) is gestapt om alsnog het eerste Champions Leagueticket ten koste van Ajax te claimen. AZ laat het bij de verklaring dat eerst gewacht wordt op de beslissing van de Uefa.

  Aldus ontstaat het eerste misverstand. De KNVB heeft namelijk bij monde van directeur Eric Gudde al gesuggereerd dat de Uefa het voorstel van AZ heeft afgewezen. Dit blijkt niet te kloppen. Een definitief besluit wordt uiterlijk 15 juni verwacht, de nieuwe deadline voor inschrijvingen voor de Europese toernooien.
  Zoals er ook nuance kan worden aangebracht in het verwijt van de KNVB en Ajax dat zij door AZ ­totaal zijn verrast. De Alkmaarders hebben op vrijdag 24 april, direct na de zo tumultueus verlopen bijeenkomst met alle clubs uit het betaald voetbal, officieel laten weten niet akkoord te gaan met de verdeling van de Europese tickets. AZ was extra geïrriteerd omdat de KNVB diverse schriftelijke voorstellen van de club niet had beantwoord. Er bleek zelfs geen bevestiging van ontvangst te zijn gestuurd.

  Toen tijdens de meeting de KNVB ook het Alkmaarse verzoek van tafel veegde om het draagvlak voor de verdeling onder de clubs te onderzoeken, wat wel bij de promotie-degradatieregeling gebeurde, besloot AZ zich niet bij het besluit neer te leggen. Later zou Eenhoorn in radio- en tv-interviews steeds aangeven dat AZ zich nog aan het beraden was over het vervolg.
  Dan is er nog iets. De voetbalbond gaat wel heel gemakkelijk voorbij aan het feit dat het tot een dag voor de bijeenkomst van 24 april de bedoeling was dat niet AZ, maar PSV zou worden ingeschreven voor de Champions League. Dat plan, gebaseerd op het ongeldig verklaren van de competitie 2019-2020 en uitgaan van de eindstanden van 2018-2019, werd door ingrijpen van de Uefa op het laatste moment afgeblazen. Die maakte op 23 april bekend dat het aanmelden voor Europa diende te geschieden op basis van in het seizoen 2019-2020 geleverde prestaties.
  Zo werd AZ gered door de gong.
  Het niet openen van de post uit Alkmaar, het negeren van voorstellen tijdens de bijeenkomst van 24 april en de bijna gelukte beroving van een Champions Leagueticket ten faveure van een andere club uit de traditionele top 3 (PSV), zijn niet bepaald incidenten die het voor de KNVB vanzelfsprekend maken om ervan uit te gaan dat een maand later ­alles weer koek en ei is.
  En waarom heeft Eric Gudde nadien niet bij ­Robert Eenhoorn geïnformeerd hoe het nou zat met zijn statement van 24 april? Zelfs die verklaring is niet serieus genomen

  • az woman

   2 juni 2020 at 09:55

   De KNVB heeft Ajax een kado gedaan, en wilde PSV ook financieel ook vooruit helpen. Die clubs hebben met Feyenoord een veel te grote vinger in de pap bij de KNVB, vergeleken met clubs als AZ, Utrecht, Heerenveen, Groningen en Vitesse, laat staan in vergelijking met de andere clubs en zeker die in de KKD. Een objectieve bond zou een verfrissing zijn voor het hele Nederlandse voetbal. Neem alleen al het thuis voordeel, als Feyenoord een bekerfinale haalt, voor een objectieve denker niet te bevatten! Dan vergeet ik bijna de thuisfluiters in de stadions in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Ajax , PSV en Feyenoord mogen zelfs kakken op het bureau van Gudde, zolang ze maar niet spetteren, de andere moeten met dicht geknepen billen maar afwachten wat de bond beslist en dan ja-knikken bij wat Gudde en de directeuren van bovengenoemde clubs hebben besloten. Als Utrecht of AZ voor hun eigen belangen opkomen, wordt dat als lastig ervaren door Gudde, v/d Sar, Gerbrands en Koevermans, dus worden bewust brieven/mails genegeerd en telefoontjes niet opgenomen en blijven allen onbeantwoord. Nu AZ en naar ik begreep Utrecht geen ja-knikkers blijken te zijn, roept de bond met zijn billenlikkers uit Eindhoven, Rotterdam en uit de hoofdstad voorop totaal verrast te zijn over de handelswijze van Robert Eenhoorn, terwijl Robert Eenhoorn juist zijn functie goed vervult en doet waarvoor hij mede is aangesteld, namelijk de belangen voor AZ behartigen, maar dat wordt weer als erg vervelend ervaren door een on-objectieve bond en hun gekleurde keuzes. Robert van mij en wwp krijg je een pluim, laat je niet van de wijs brengen, hou vol en succes met je werkzaamheden bij en voor AZ!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *