KNVB zet streep door seizoen betaald voetbal

By
Updated: april 22, 2020

De KNVB wil het seizoen in de eredivisie en eerste divisie niet meer uitspelen. Dat heeft de voetbalbond besloten na de mededeling van het kabinet dat er tot 1 september geen duels in het betaald voetbal afgewerkt mogen worden.

De KNVB zegt snel in overleg te gaan met de Europese federatie UEFA. Daarna wil het stichtingsbestuur van de voetbalbond het besluit bekrachtigen. De KNVB komt vrijdag bijeen met alle profclubs om de consequenties van het beëindigen van de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te bespreken.

Zo moet de KNVB beslissen of de eredivisie en eerste divisie een kampioen verdienen. De bond moet ook ploegen aanwijzen die volgend seizoen aan de Champions League en Europa League mogen deelnemen. Degraderen er clubs uit de eredivisie en promoveren er ploegen vanuit de eerste divisie?

Gesprekken met UEFA

De KNVB voerde dinsdag al gesprekken met de UEFA, samen met 54 andere Europese bonden. De Europese voetbalfederatie sloeg een mildere toon aan dan eerder deze maand. Toen dreigde het landen die de competities wilden beëindigen met uitsluiting van de Champions League en Europa League van komend seizoen. “Er is streng geadviseerd om de competities en bekerwedstrijden af te maken, maar voor speciale situaties zijn scenario’s ontwikkeld”, stelde de UEFA .

Financiële gevolgen

De KNVB heeft de onderbroken competities nog niet definitief afgelast, omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis. De bond belooft alles in het werk te stellen de profclubs zo veel als mogelijk te beschermen tegen de financiële gevolgen.

De KNVB benadrukt dat het altijd de richtlijnen is blijven volgen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zonder goedkeuring van die organisatie zou de bond de competities nooit hebben hervat. Bron: NH-nieuws

14 Comments

 1. Kaazie1987

  22 april 2020 at 18:26

  Het zal toch niet gebeuren dat dit seizoen nietig verklaard gaat worden? waar ik wel bang voor ben. Dan zal az v.r europa moeten gaan spelen wat niet gespeeld gaat worden.

 2. oma

  23 april 2020 at 07:47

  in mijn ogen is het niet zo moeilijk.
  gewoon de stand van deze competie handhaven.
  dus Ajax 1 (beter doelgemiddelde.
  Az 2
  Feyenoord 3
  P.S.V 4

  geen degradatie

  de bovenste twee ploegen van de eerste divisie,in laten instromen naar de eredivisie.
  dan heb je 20 ploegen.

  het nieuwe seizoen dus beginnen met 20 ploegen
  maar 4 ploegen laten degraderen dan hou je seizoen 21 -22 weer 18 ploegen.
  dit is na mijn mening het meest eerlijke.

  • az woman

   23 april 2020 at 10:28

   Kan ik mij gedeeltelijk wel in vinden. waar ik dan wel een balletje over op zou gooien en voor zou gaan, als ik in de schoen stond van Robert Eenhoorn, is de verdeling van de start gelden in de CL, want dit seizoen was niets zeker.Wat wel zeker is, is dat met de huidige stand Ajax en AZ 6 punten los staan van de nummer 2/3 Ik wens de heren die hierover gaan vergaderen veel wijsheid toe. Ik hou hier ook rekening met televisiegelden, het Europese ticket wat een gevolg zou zijn bij beker winst, de situatie met het feit dat niet elke club evenveel wedstrijden heeft gespeeld(o.a. FC Utrecht en Willem II hebben hierbij hun Europese ticket belangen) en als je alleen clubs uit de KKD laat promoveren, verzwak je daarmee tegelijkertijd diezelfde KKD, die ook voor hun belangen opkomen. Het blijft een nieuwe/ lastige kwestie om een oplossing te vinden waarbij alle clubs zich tevreden weten. AZ heeft zijn collegiale/sociale gezicht al laten zien, maar kreeg weinig bijval, dat zegt waarschijnlijk al iets, over hoe de verhoudingen tot elkaar als betaald voetbal clubs zich verhoudt en zal een snel besluit niet vergemakkelijken.

 3. woonwagenpower

  23 april 2020 at 10:34

  Wij waren de beste tegen Feyenoord in Rotterdam, tegen PSV in Eindhoven en 2 X tegen Ajax, wat jammer dat door overmacht de stekker uit de competitie wordt gehaald. Robert ik wens je alle succes toe om voor AZ het beste er uit te halen wat erin zit in overleg met de bond en de overige betaald voetbal clubs. AZ VOORUIT!

 4. Kaazie1987

  23 april 2020 at 14:38

  Az speelt voorronde cl is net besloten, maar wat als de voorrondes niet doorgaan wat gaan ze dan met die 6 cl tickets doen vraag ik me af??

  • Gerrit Vooijs

   23 april 2020 at 22:02

   Voorronde CL lijkt zeer waarschijnlijk op basis van de stand.
   Maar ja, AZ wacht waarschijnlijk op basis van de ranking een pittige tegenstander. Bij uitschakeling valt AZ terug naar de eerstvolgende voorronde EL. Verlies je die heb je niets………
   Feyenoord gaat als nr 3 rechtstreeks naar de poulefase en is dus verzekerd van 6 wedstrijden iets later in het seizoen.
   Daarnaast, er wordt waarschijnlijk gespeeld zonder publiek( Spanje tot 1-1-2021).
   Er zullen dus alleen inkomsten zijn uit televisiegelden.
   Ik ben dus bang dat er nogal wat BVO’s in 2020 in grote problemen gaan komen en dat belooft niet veel goeds met deze knvb bestuurders.

 5. Kaazie1987

  24 april 2020 at 12:58

  Ik vraag me sterk af of de voorrondes gespeeld gaan worden

 6. Vincent

  25 april 2020 at 02:29

  AZ is het niet eens met de verdeling van de Tickets. Kom maar op lekker aanvechten die hap!!!!

 7. az woman

  25 april 2020 at 09:31

  Nu de KNVB gesproken heeft en een klap met de hamer heeft gegeven, kan ik alleen maar concluderen dat de heren van de KNVB met verschillende maten meten. Ze nemen de huidige stand in de competitie als het gaat om tickets CL en EL, maar in die zelfde competitie doen ze onderin een uitzondering maken, wat zijn doorwerking heeft naar de KKD.
  Ik begrijp Robert (AZ) heel goed om dit niet op voorhand voor zoete koek te slikken, net als van Seumeren van FC Utrecht. Mijn voorstel zou zijn (Robert, misschien kan je er iets mee) omdat bekend is dat er in Duitsland wel gevoetbald mag worden ( zonder publiek geloof ik) dat de bond terug komt op hun besluit en er beslissingswedstrijden op grond van onze ooster-buren worden afgewerkt. Een wedstrijd tussen AZ-Ajax om te spelen voor plek 1/2, een bekerfinale en promotie/degradatie wedstrijden met de Graafschap, Cambuur, RKC en ADO Den Haag. Mochten er één of meer van deze clubs besluiten hiervan af te zien ivm gezondheid risico’s , is het een keus van clubs zelf.
  Nu krijgt Ajax de miljoenen waarschijnlijk weer in de schoot geworpen, maar gelukkig hebben wij (AZ) capabele bestuurders , met Robert voorop, die zich niet zomaar bij elk besluit neerleggen. Robert, menigeen snapt je keus hierin lees ik op voetbalprimeur o.a. Alleen die gastjes met eierdopjes op hun hoofd en hun meelopertjes uit de hoofdstad willen recht praten wat krom is, of in ieder geval krom aanvoelt. Nogmaals onderin de eredivisie en bovenin de KKD maakt de KNVB zijn uitzonderingen, maar bovenin de eredivisie hanteren ze maar de huidige stand voor de toekenning van tickets. Want ze willen Ajax niet tegen de haren instrijken. Het lijkt wel of de bondsbestuurders bang zijn voor die gladjanussen, maar dat zijn Robert (AZ) en wij niet.

 8. woonwagenpower

  25 april 2020 at 10:01

  Bovenin de eredivisie durft de voetbalbond Ajax niet tegen te spreken blijkt maar weer. Bovenin de keuken kampioen divisie durven ze wel impopulaire beslissingen te nemen. Net als tegen de zogenaamde provincie clubjes zoals Utrecht en AZ. Ik hield hier al rekening mee, maar het is voor mij een bevestiging dat deze heren van de bond niet geschikt zijn, als je in 1 competitie verschillende keuzes maakt, wat ook zijn gevolgen heeft voor de keuken kampioen divisie. Robert laat je juridisch goed adviseren, trek samen op met andere gedupeerde clubs/bestuurders uit het betaalde voetbal. Al vinden sommige andere collega bestuurders je keuze om het niet zomaar te accepteren te bediscussiëren, wij (AZ) durven wel als het nodig is voor het rechtvaardige te gaan en impopulaire keuzes tegen de bond en/of Ajax te maken. Robert je bent een winnaar, als ex topsport man weet je, opgeven is geen optie. Ik wens je alle goeds en succes die je nodig hebt, bij het maken van je keuzes en in je strijd voor een rechtvaardig voetbalklimaat.

 9. az woman

  25 april 2020 at 10:29

  Ik durf er bijna gif op in te nemen als Ajax net als AZ 25 wedstrijden gespeeld zou hebben , allebei evenveel punten verzamelt heeft en in de zelfde jaargang twee keer in onderlinge duels zou winnen van AZ, maar op doelsaldo op de tweede plaats stond, dat de bond op grond van onderling resultaat Ajax als nummer 1 beschouwt in een onafgemaakt/incomplete competitie. Ik denk dat als de heren die de huidige keuzes bij de bond hebben gemaakt zichzelf recht in de ogen willen kijken in de spiegel, de spiegel spontaan barsten vertoont. Hoe zeer ik het ADO den Haag ook gun om in de eredivisie te spelen, voor Cambuur en de Graafschap voelt het meer als oneerlijk.

 10. pinkelman

  29 april 2020 at 00:42

  Heb ik iets gemist? Nos journaal van 23.41 meldt Tom Egberts dat na AZ ook Cambuur naar de rechter stapt.
  Zover ik begrepen had was AZ zich aan het beraadde maar heb nergens vernomen dat ze als eerste naar de rechter waren gestapt.
  Klopt dit verhaal van Egberts?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *