Voorbeschouwing AZ – LASK

By
Updated: februari 20, 2020

In de Co Adriaanse persruimte van het AFAS Stadion blikten Arne Slot en zijn aanvoerder Teun Koopmeiners woensdagmiddag vooruit op het Europa League-duel met LASK van donderdag. “Goed aan de bal zijn.”

Koopmeiners trapte af met een korte terugblik. “Het is geen topweek geweest”, zei hij over de twee recente verliespartijen. “Dat zijn de feiten. De bekerwedstrijd tegen NAC is een dreun geweest. Zo’n wedstrijd tegen FC Twente is ook niet lekker. Dat neemt niet weg dat we er onwijs veel zin in hebben om morgen een fantastische wedstrijd te spelen.”

Positie
Na het uitvallen van Stijn Wuytens in het duel met Twente zakte Koopmeiners een linie terug. Of dat donderdag weer het geval is, is nog de vraag. “Het kriebelt om morgen weer te spelen. Het belangrijkste is dat we met het team presteren. Hoe de trainer dat gaat invullen, zullen we zien. Aan mij is het de taak om op elke positie zo goed mogelijk te presteren.”

LASK
Over de tegenstander: “Ik verwacht een lastige wedstrijd. LASK zit in een goede fase. Daarnaast is het een team dat keihard als collectief werkt. Alleen dat zijn wij ook. Laat duidelijk zijn dat we vol voor de winst spelen. Ook volgende week in Oostenrijk.”

Slot
Na Koopmeiners was het de beurt aan Slot om vragen van de media te beantwoorden. “Winst en verlies liggen heel dicht bij elkaar”, begon hij. “Dat zien we ook de laatste weken. Elk duel heeft zijn eigen verhaal. Tegen FC Twente bleef ons goede aanvalsspel achterwege, maar dat zag ik in de andere wedstrijden wel. Het team maakt het individu goed.”

AZ-code
“Men zegt nu dat de code van ons aanvalsspel over de zijkanten gekraakt is”, ging Slot verder. “Wat ik overigens bestrijd. Het is dus zaak om meer druk op het midden te generen. We gaan niet 180 graden de andere kant op, maar we gaan wel proberen de gaten op de zijkanten weer te vinden of te zoeken naar een andere manier om tot kansen te komen.”

Puzzelen
Met onder meer een geblesseerde Wuytens en een geschorste Fredrik Midtsjø is Slot genoodzaakt om dingen te wijzigen in zijn ploeg. “Ik heb het liefst dat iedereen beschikbaar is”, zei hij daarover. “Elke ploeg heeft gedurende een seizoen echter last van blessures. Dat hebben wij nu. Ik denk dat we nog steeds in staat zijn om 11 goede spelers op te stellen. Soms betekent het dat andere jongens de kans krijgen. Daardoor kunnen ook weer dingen ontstaan.”

Tegenstander
Over LASK: “Zij zetten heel agressief en massaal druk. Als wij in staat zijn om daar onderuit te voetballen, dan ligt er veel ruimte om zelf te voetballen. Ik kan echter ook heel veel situaties laten zien waarin dat niet lukt, wat resulteert in kansen en doelpunten voor LASK. We zullen goed aan de bal moeten zijn om tot kansen te komen. Natuurlijk denken we er ook over na om onder hun druk vandaan te komen. Voetbal zal in ieder geval leidend zijn.”

Speciaal
Tot Slot: “In de afgelopen zes jaar is het pas voor de tweede keer dat AZ bij de laatste 32 van de Europa League zit. Aan de vorige keer, de duels met Lyon, hebben we niet heel goede herinneringen. Dat was een seizoen waarin het in de competitie ook wat minder ging. Als ik de recente historie dus bekijk, is het speciaal wat we nu presteren. We doen het namelijk ook in de Eredivisie goed met een huidige tweede plaats.”

Alle podia
“Het is bijzonder om op alle podia mee te doen. Het was onze grote uitdaging om goed te zijn in de Eredivisie, de KNVB Beker en de Europa League. De beker is niet gelukt, maar op de andere twee fronten kan dat nog wel. Daar gaan we alles aan doen”, aldus de AZ-trainer. Bron: AZ

5 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  20 februari 2020 at 13:41

  1) een heel nieuw middenveld – geen Koopmeiners en Midtsjo en De Wit in een andere rol –
  2) een centrum achterin die niet eerder samen in de basis zijn gestart,
  3) Stengs en Boadu die geen knikker raken.

  Dit overziend hoop ik tegen beter weten in natuurlijk op het beste,maar ik heb er niet veel vertrouwen in.

  • Vincent

   20 februari 2020 at 14:08

   Ach bekijk het positief nu kunnen ze ons niet teleurstellen alleen verrassen. & Misschien gaat Evjen zich meteen laten zien

 2. brandon

  20 februari 2020 at 16:55

  Zoals al eerder gemeld: in dit soort wedstrijden staan team ineens op een loopt het als een zonnetje, we laten ons verrassen.

  • Gerrit Vooijs

   20 februari 2020 at 19:03

   Dat zou mooi zijn !

   • brandon

    20 februari 2020 at 23:01

    Mooi was het niet Gerrit maar wel een hard werkend AZ gezien die daarvoor met 1-1 door de late gelijkmaker beloond werd. Was moeilijk met de wind en AZ kon er voetballend een uur niet doorkomen. Overdrijf ik als ik zeg dat er wel 50x is teruggespeeld? Na een uur was de pijp wel een beetje leeg bij Lask en kwamen er toch een paar kansjes die op dit niveau gemaakt moeten worden. Gelukkig de strafschop door de VAR. Al met al nog niet kansloos met de uitwedstrijd voor de boeg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *