Gemeente legde drie keer bouwstop op tijdens bouw AZ-stadion

By
Updated: oktober 30, 2019

Al tijdens de bouw van het AZ-stadion in 2005 waren er twijfels over de veiligheid. Dat blijkt uit documenten van de gemeente Alkmaar, die NH Nieuwsheeft ingezien. Drie keer moest de gemeente ingrijpen met een zwaar middel: een bouwstop. Een deel van het dak van het stadion stortte begin augustus in door falende lasverbindingen.

Uit de documenten blijkt dat aan onderdelen van het stadion werd gebouwd zonder dat daar toestemming voor was. Daarnaast ontbraken geregeld tekeningen en berekeningen, terwijl de bouwbedrijven al begonnen waren met de uitvoering.

Zo werden bijvoorbeeld de trappenhuizen gebouwd, terwijl de berekeningen er anderhalve maand later nog niet waren. Ook veel andere berekeningen waren er niet, of waren in de ogen van de gemeente onjuist of onduidelijk.

Meerdere keren tikte de gemeente de constructiebedrijven op de vingers. Toch gingen ze keer op keer in de fout door te beginnen met de bouw van onderdelen die nog niet waren goedgekeurd. “We zijn het inmiddels beu om achter de feiten aan te lopen”, schreef de gemeente destijds.

Bouten niet aangedraaid

Ook op de bouwplaats werden veel fouten gemaakt. Inspecteurs ontdekten dat belangrijke bouten niet waren aangedraaid. “Het spreekt voor zich dat dit ontoelaatbaar is”, concludeerde de afdeling Bouwen van de gemeente destijds in een brief.

Ook bleken er fouten te zijn gemaakt bij de bouw van de kapconstructie. Er waren ‘pennen’ met een andere maat gebruikt dan was berekend. “Dit kán de ontwerpend constructeur niet zijn ontgaan”, schreef de gemeente. Ook stond er dat het vertrouwen opnieuw was gedaald.

Drie keer stoppen met bouwen

Omdat er zo veel fout ging, moest op last van de gemeente drie keer worden gestopt met bouwen. Eén keer gold de bouwstop voor het hele stadion, later volgde een bouwstop voor de dakconstructie en een derde keer voor onderdelen die nog niet goedgekeurd waren.

“Deze afwijkingen kunnen ieder op zich als bijzonder ernstig worden gekwalificeerd”, aldus de gemeente eind 2005. “Bij elkaar opgeteld zouden ze, zonder ingrijpen door de gemeente, tot een zeer onveilig bouwwerk hebben geleid.” Ondanks de opgelegde bouwstoppen, zorgen om de veiligheid en duidelijke taal van de gemeente, kwam het nooit tot vervolgstappen.

Hoge tijdsdruk

De oorzaak voor alle problemen zou de hoge tijdsdruk zijn geweest. “Het probleem is, dat de voorbereidingstijd onvoldoende is geweest voor een dergelijk omvangrijk project, zodat telkens onder de druk van de voortgang te vroeg wordt begonnen met constructieonderdelen, die nog niet of pas gedeeltelijk goedgekeurd zijn”, concludeerde de gemeente.

Kritische vragen gebruikelijk

In een reactie laat de voormalig eigenaar van het inmiddels failliete bouwbedrijf Midreth aan NH Nieuws weten zich de bouwstops en de brieven van de gemeente niet te kunnen herinneren. De eigenaar van een ingenieursbureau zegt de reactie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af te wachten.

Zowel voetbalclub AZ als een adviesbureau dat bij de bouw was betrokken laat weten dat kritische vragen tijdens de bouw gebruikelijk zijn en dat er toestemming is gegeven om het stadion in gebruik te nemen.

13 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  30 oktober 2019 at 16:57

  Niets nieuws onder de zon. Sinds de problemen met het dak is dit al eerder naar buiten gebracht.
  Wat overblijft is dat AZ pas met herbouw moet beginnen als er een goede basis is.
  Tijdsdruk mag geen reden zijn om halfwerk te verrichten.
  Laat dat vooral de les zijn die AZ hier uit trekt.

 2. brandon

  31 oktober 2019 at 11:33

  Als je over lijken gaat zoals Scheringa maakt de dood voor hem van U en mij hem ook niets uit.

  • hatse

   31 oktober 2019 at 14:58

   Verkeerde opmerking Brandon!!!

   • oma

    1 november 2019 at 05:28

    soms moet je mensen laten praten hatse,ze weten misschien niet beter.

    • brandon

     2 november 2019 at 13:35

     Jij weet het Oma dat heb ik hier al meerdere keren gelezen.

   • brandon

    2 november 2019 at 13:33

    Zou niet weten waarom. Deze man is een wolf in schaaps kleren en ook nog eens een die over lijken gaat dus niets miszegd. Wanneer er mensen in dit stadion hadden gezeten hadden er doden gevallen maar omdat hij met stinkend geld AZ heeft geholpen mag hij niet aangevallen worden?

    • Oma

     2 november 2019 at 22:54

     Bradon dat is iedere topman van een bedrijf.
     Doe je ogen open, ze gaan allemaal over lijken

     • Oma

      2 november 2019 at 22:56

      Moet BRandon zijn sorry

 3. az woman

  2 november 2019 at 15:58

  Ik denk dat Dirk van het speelbord af moest, omdat hij een bedreiging ging vormen voor de gevestigde geldwolven, die ook deze producten aan de man brachten, of soort gelijke producten in de markt zetten, waarbij de consument de grote risico drager werd. De geldwolven van toen die Dirk van het speelbord wilden hebben, hebben elkaar aan mooie baantjes geholpen zoal het old boys network systeem in elkaar steekt en niet vergeten, ze houden tot op de dag van vandaag elkaars handen boven het hoofd. Het was een voor opgezet plan om Dirk te laten hangen en zijn naam aan die van schurk te verbinden en de andere geldwolven waste hun handen in onschuld. Nout Wellink voormalig president van de Nederlandse Bank in de tijd dat Dirk zijn bedrijfje groeide en groter en groter werd, is er zelf medeverantwoordelijk voor dat Dirk ook een bankvergunning kreeg, maar ook dat Dirk naar de kl.te ging. In samenspraak met de gevestigde geldwolven heeft mijn inziens Nout Wellink , Pieter Lakeman voor hun karretje gespannen om Dirk zijn bedrijf naar de kl.te te helpen en het werkte, de geld te goede werden massaal opgenomen en Dirk had geen werkkapitaal meer om handen. Wanhopig deed Dirk nog een poging bij collega bedrijven die dezelfde producten verkochten en waarvan hij dacht, dat ze een band hadden opgebouwd, want ze handelden in het zelfde om aan cash te komen, maar ze lieten Dirk allemaal vallen, met Nout Wellink voorop. Hun doel was bereikt. In middels is Wout Wellink Toezichthouder in het bestuur van de Chinese staatsbank Bank of China, zoals dat gaat in het old boys network systeem, terwijl Dirk voor zijn leven lang als voorbeeld is gesteld, gaan de andere verder met graaien.

  • az woman

   2 november 2019 at 16:20

   Dirk deed met zijn opgebouwde vermogen niet alleen aan zichzelf denken. Hij stak zijn nek uit bij het redden van AZ, waardoor er groei mogelijk werd van het aantal mensen dat genoot van AZ, zowel in het stadion, als voor de TV. Daar plukt heel voetbal liefhebbend Nederland nu nog de vruchten van, want zonder Dirk was de basis niet gelegd. Ook wilde hij een museum zodat het publiek ook daar kon genieten waar Dirk van hield of houdt. Dirk was gewoon en bleef gewoon. hij heeft in zijn woonplaats nooit zijn kaartvrienden laten vallen, ondanks wat de groei van zijn bedrijf ook teweeg bracht, hij bleef een kaartje leggen met de gewone man, die hij zeker tot zijn vrienden rekende. Onze helden van weleer zoals o.a. JP Coen, die vaak vernoemd is in straten, een tunnel en in Hoorn kreeg hij een standbeeld, was volgens de overlevering ook een schurk, maar zorgde er wel voor dat we tot de dag van vandaag in een welvaart leven, dat mogen we niet vergeten.

   • brandon

    2 november 2019 at 17:53

    AZ Woman ga helemaal mee in je betoog. Neemt alleen niet weg dat het verschrikkelijk is dat de armere mensen hun nek er werd afgesneden door ook ene Dirk. Dat de rest in die branche ook niet deugd helemaal eens. Op dit moment leven er door dit soort mensen nog steeds mensen met enorme schulden door die zg tovenaars.

   • hatse

    2 november 2019 at 18:46

    Mooi verwoord az woman, ‘k had ’t je niet kunnen verbeteren.

   • Oma

    2 november 2019 at 22:50

    Heel netjes gescheven dame ik neem mijn petje er voor af

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *