AZ gaat ook dak hoofdtribune stadion vernieuwen

By
Updated: oktober 23, 2019

AZ gaat ook het dak boven de hoofdtribune van het AFAS Stadion vernieuwen. Op basis van nieuw onderzoek van ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV bestaat de vrees dat ook dat deel van het dak niet bestand is tegen harde wind.

In augustus stortte een deel van het dak van het stadion in door een storm. Dat gebeurde op een moment dat er niemand aanwezig was. Er raakte ook niemand gewond. Wel ontstond een grote ravage.

De oorzaak bleek later te liggen in defecte lasverbindingen in de spanten. Ook werden er breuken en verdachte plekken in de spanten gevonden.

Zeker tot aan de winterstop speelt AZ zijn thuiswedstrijden in het stadion van ADO Den Haag. Hoe lang het vervangen van het dak in het eigen stadion gaat duren, is niet duidelijk. Het demonteren is begin oktober van start gegaan, dat zal naar verwachting zes tot acht weken duren. Bron: NOS

16 Comments

 1. Jay

  23 oktober 2019 at 09:28

  Lijkt me verstandig. Geen risico meer nemen en nu alles in 1 keer goed aanpakken.

 2. Wally_AZ

  23 oktober 2019 at 12:06

  Is er ook al bekend waar de wedstrijd van AZ tegen Ajax wordt gespeeld aangezien deze niet in Den Haag gespeeld mag worden.

 3. woonwagenpower

  23 oktober 2019 at 13:41

  De aanleiding is natuurlijk heel vervelend, maar zo blijft ons stadion en de club onder de aandacht van de mensen, zoals o.a. het NOS journaal de ontwikkelingen in de gaten houdt. Daarbij wordt ons stadion gedeeltelijk weer in nieuwstaat. Ook vind ik het knap dat het bestuur de directie, staf en spelers de situatie accepteren, zoals die is. Ik weet wel, er is weinig keus, maar er komt geen wanklank naar buiten. Het bestuur en directie houden het overzicht en raken niet in paniek. Het geeft mijn inziens aan dat het AZ bestuur en directie nuchtere mensen zijn, die met beide benen op de grond blijven staan, gelukkig wel. Mijn complimenten voor heel AZ, hoe ze met deze situatie omgaan.

 4. brandon

  23 oktober 2019 at 16:01

  Ze kunnen beter het gehele stadion opnieuw bouwen. Wie geeft de zekerheid dat er nog niet meer fouten in constructies zitten behalve het dak?

  • Gerrit Vooijs

   23 oktober 2019 at 16:46

   Ik mag toch met jou hopen dat AZ er niet klakkeloos vanuit gaat dat de rest automatisch in orde is.
   Er is al veel onderzocht door de diverse partijen en AZ heeft daarop nog een aanvullend onderzoek laten doen als ik het goed begrijp.

   De conclusie is nu dat AZ ook het dak boven de hoofdtribune gaat vernieuwen. AZ heeft al uitgesproken dat de stadionkap verbetert gaat worden, dan zou het dwaas zijn omdat op een slecht fundament te gaan doen.
   Ik vertrouw erop dat AZ de zaken goed aanpakt.

   • brandon

    23 oktober 2019 at 21:59

    Helemaal gelijk Gerrit. Alleen is het gebouwd in een tijdperk waar een nogal luguber zakenman aan het bewind stond die nergens voor terug deinst.

    • oma

     24 oktober 2019 at 10:40

     hadden AZ die luguber zaken man niet gehad,dan had AZ misschien nog in de kelder van de eerstedivisie gespeeld of helemaal niet meer bestaan.

     • az woman

      24 oktober 2019 at 14:55

      zo dacht ik ook. de branche waar hij zijn geld mee verdiende zat toen en nu nog vol met gladjanussen.

     • brandon

      24 oktober 2019 at 16:02

      Misschien wel, maar het is een blijft een RAT. Gelukkig kregen we toen Gerbrands en die heeft AZ gered en niet die smerige oplichter.

     • brandon

      24 oktober 2019 at 16:04

      AZ was al naar de klote door dat varken. Gerbrands is de grote man.

  • woonwagenpower

   23 oktober 2019 at 17:16

   Die zekerheid zal absoluut aanwezig moeten zijn, de club AZ, de plaatselijke overheid in Alkmaar, de aannemer/staalbouwer en de instantie die uiteindelijk de gehele constructie en gebouwen inspecteert en keurt, zal in geen enkel geval de vingers willen branden, als het in het vervolg mis mocht gaan. Er zal niet alleen naar de constructie en berekeningen worden gekeken, ook naar de kwaliteit van lasverbindingen, kwaliteit van staal ,want daar zijn er vele van. Daarnaast zal de jaarlijkse keuring waarschijnlijk uitgebreider worden en zal er een grondig plan met planning van het onderhoud komen. De roestvorming kreeg hier en daar vrij baan, dat zal mijn inziens veel frequenter onderhouden moeten worden, want roestvorming is aantasting en in verdere ontwikkeling verzwakking. Ik hoop dat de club AZ niet voor goedkoop gaat, want goedkoop is vaak duurkoop. De club AZ moet voor kwaliteit gaan in staal, beton, verf en ander materiaal. Ook niet onbelangrijk zijn betrouwbare vaklieden, die het niet afraffelen maar vakkundig hun werk uitvoeren en AZ moet zich niet laten besodemieteren. Dure bussen verf, gevuld met goedkope rotzooi, zodat het lijkt dat men kwaliteit aanbrengt. Nog zo’n truc dan maar. Koop nooit hout wat al in de grondverf is gezet, ik heb timmerlieden gesproken, die van hun baas zogenaamd red cedar dakgoten moesten aanbrengen (die waren al in de grondverf gezet) U raad het al, het was gewoon vurenhout wat er aangebracht werd. Ik wil niet zeggen dat alle ondernemers in de bouw zo werken, maar het komt wel voor. Ook zou AZ iedere partij staal die gebruikt wordt voor het herstel moeten blijven controleren op de kwaliteit. Nu zijn er gelukkig geen menselijke slachtoffers en alleen materiaalschade. Niemand had er aan moeten denken als er een paar kisten op de middenstip stonden.

 5. Oma

  23 oktober 2019 at 20:23

  Als red ceder in de grondverf staat, dan zit er al iets niet goed.
  Red ceder moet je helemaal niet behandelen nergens mee, dat verweerd wordt grijs van kleur, dat is de natuurlijke beschering van dat hout.
  Dat hebben meer hardhout soorten.

  • woonwagenpower

   24 oktober 2019 at 07:36

   Inderdaad, onbehandeld gaat het +/- 40 jaar mee, maar soms zijn er mensen die het in een kleur willen zetten, omdat ze vinden dat het beter bij een gebouw past.

   • oma

    24 oktober 2019 at 10:36

    daar heb je 100% gelijk in.
    ze begaan alleen een grootte fout maar goed.
    prettige voetbal avond toe gewenst,dat ons aller AZ maar mag winnen.

 6. Oma

  24 oktober 2019 at 16:39

  Lena is er goed voor Brandon.

  • brandon

   24 oktober 2019 at 16:57

   Dat zei m’n vader vroeger ook.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *