Loting: AZ treft BK Häcken

By
Updated: juni 19, 2019

AZ neemt het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen het Zweedse BK Häcken. Dit bleek woensdag uit de loting in het Zwitserse Nyon. De Alkmaarders beginnen donderdag 25 juli met een thuiswedstrijd. 1 augustus volgt de return in Göteborg.

BK Häcken is de huidige nummer vijf van de Allsvenskan, de hoogste competitie in Zweden, waar zij vanaf 2009 in uitkomen. In mei won de club de Zweedse beker (Svenska Cupen). De ploeg werd vorig jaar in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld door het Duitse RB Leipzig.

Bekende spelers
In de ontmoeting met Getingarna (bijnaam: wespen), treft het team van Arne Slot oud-AZ’er Joona Toivio en Rasmus Lindgren (ex-Ajax en FC Groningen). Rasmus Wendt – speler van Jong AZ – kwam in januari van dit jaar over van BK Häcken.

2 Comments

 1. Brandon

  19 juni 2019 at 17:59

  Gelukkig legt de competitie in Zweden ook een maand stil. Hacken begint 1 juli weer met de competitie. Dus ook die moeten weer opnieuw beginnen. Hebben dan wel al alles op orde en dat moeten we bij AZ nog maar zien.

 2. Ruud

  20 juni 2019 at 08:24

  AZ-trio mag vertrekken

  Theo Brinkman

  WIJDEWORMERMarko Vejinovic gaat op zoek naar een nieuwe club. Hij heeft AZ laten weten dat hij wil vertrekken en krijgt anderhalve week de tijd om een andere club te vinden. Hij hoeft zich derhalve vandaag niet te melden bij de eerste training van het nieuwe seizoen.

  Datzelfde geldt voor Bjørn Johnsen en Mats Seuntjens. Ook zij zijn er vanochtend nog niet bij en krijgen de tijd om een andere club te zoeken. Lukt ze dat niet binnen die periode, dan melden ze zich weer bij AZ. De drie waren daarom gisteren ook niet op het trainingscomplex, waar de andere spelers diverse fysieke metingen en testen ondergingen. Ook Oussama Idrissi ontbrak, maar dat is omdat hij met Marokko meedoet aan het toernooi om de Afrika Cup. Dat toernooi begint morgen.
  Dat de drie mogen vertrekken, is opmerkelijk. Johnsen en Vejinovic tekenden vorig jaar een contract voor maar liefst vier jaar. Seuntjens heeft nog maar één jaar, maar hij was afgelopen seizoen nog maandenlang basisspeler. Trainer John van den Brom gebruikte hem als spits. Arne Slot, vorig jaar assistent-trainer en nu de nieuwe hoofdtrainer, ziet voor Seuntjens echter geen rol in het basiselftal weggelegd.

  Waardering

  Ook Vejinovic (29) kreeg onlangs in een gesprek met Slot te horen dat hij dit seizoen vooralsnog niet in de basis zou beginnen. ,,De trainer vindt dat ik in bepaalde aspecten die hij belangrijk vindt, minder goed ben dan andere spelers. Dat is zijn goed recht, dat respecteer ik’’, zegt Vejinovic. ,,Maar ik weet van mezelf wat ik kan, ik ben overtuigd van mijn kwaliteiten. Daarom ga ik op zoek naar een club waar ik wél de waardering krijg. Hier is dat niet het geval, want AZ kiest voor iets anders.’’
  Er is genoeg interesse voor Vejinovic, onder meer uit Rusland, Kazachstan, Servië en Polen. In dat laatste land speelde hij afgelopen voorjaar enkele maanden op huurbasis voor Arka Gdynia. ,,Daar heb ik het heel goed gedaan. Daarom is er nu veel interesse van Poolse clubs.’’

  Creativiteit

  Vejinovic heeft bij AZ weinig geluk gekend. Hij kwam in de zomer van 2017 op huurbasis over van Feyenoord en speelde zich vrij snel in de basis, maar scheurde al vroeg in het seizoen een kruisband. Die zware knieblessure hield hem de rest van het seizoen aan de kant. Toch besloot AZ hem na dat jaar definitief over te nemen van Feyenoord. Vejinovic tekende een contract voor vier jaar. Spelen deed hij sindsdien echter amper nog voor AZ. Toen hij eenmaal hersteld was van zijn blessure, kreeg hij nog maar mondjesmaat speeltijd. De inmiddels aangetrokken Adam Maher kreeg de voorkeur en verdween niet meer uit de basis. Dat was voor Vejinovic reden om zich na de winterstop te laten verhuren. ,,Het is jammer dat AZ geen gebruik wil maken van mijn kwaliteiten en mijn creativiteit. Zo gaat dat soms in het voetbal’’, zegt Vejinovic.

  Jordy Clasie

  Voor de positie van Vejinovic (waar vorig seizoen dus Adam Maher speelde) wil AZ Jordy Clasie aantrekken. Clasie werd vorig seizoen door Feyenoord gehuurd van Southampton. Bij de Engelse club heeft hij geen toekomst, ondanks een doorlopend contract, en ook Feyenoord wil niet met hem verder. AZ ziet in de oud-international (zeventien interlands tussen 2012 en 2016) juist wel een versterking. ,,We zijn met elkaar in gesprek’’, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken.

  Vejinovic, Johnsen en Seuntjens op zoek naar nieuwe club

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *