Huiberts: “Ik wil de groep bij elkaar houden”

By
Updated: mei 24, 2019

Hij geeft ruiterlijk toe dat AZ niet het maximale uit het seizoen heeft gehaald. Desalniettemin geeft Max Huiberts, de technisch directeur die geen trek heeft in een baan bij Feyenoord, de voorbije jaargang een ruime voldoende. Ook is daar zelfreflectie: „Ik reken het mezelf aan dat ik de selectie in de zomer nog niet op orde had.”

Hoe kijkt u terug op het tijdperk John van den Brom?

„We hadden een hele sterke band. Het is prettig om met mensen samen te werken die een klein ego hebben, zoals John. Die niet denken dat ze het hebben uitgevonden, maar ook openstaan voor de mening van een ander. Dat zal mij altijd bijblijven aan hem.”
„Hij heeft in al die vijf jaar nooit gezeurd over de spelersgroep, heeft niet één keer gezegd dat er spelers bij moesten komen. Daarmee sprak hij het vertrouwen uit in de organisatie, de scoutingsafdeling en de jeugdopleiding. Dat is de basis voor een goede samenwerking.”

Toch hebben jullie besloten uit elkaar te gaan. Waarom?

„Het verhaal is bekend. We hebben vroeg in het seizoen met John om de tafel gezeten. Daar is uitgekomen dat hij na vijf jaar een andere uitdaging zou aangaan en dat Arne Slot hem opvolgt. Daar hadden we allemaal vrede mee.”

AZ staat bekend om zijn grote trainers. Met Arne Slot, allesbehalve een grote naam, haalt u een onervaren trainer in huis. Is dat geen risico?

„Arne Slot is inderdaad geen grote naam. Maar dat was John bij zijn komst ook niet. Hij had bij Anderlecht goed gepresteerd, maar hij is geen Van Gaal of Adriaanse. Vergeet niet dat Arne twee jaar met John heeft meegelopen, hij heeft de organisatie goed leren kennen.”

„Arne weet heel goed wat hij kan verwachten en hoe we hier werken. Hij zal niet voor verrassingen komen te staan. Zijn aanstelling is zeker geen gok. We hebben er goed over nagedacht, goede gesprekken over gevoerd. Het is afwachten hoe Arne zich staande houdt nu hij eindverantwoordelijk is. Hij is een stabiele persoonlijkheid, ik verwacht niet dat dit problemen gaat opleveren.”

Bent u tevreden over de sportieve prestaties van het eerste elftal?

„Ik vind dat we een relatief goed seizoen hebben gedraaid. Met een goede tweede seizoenshelft, maar ook met twee grote dompers: het missen van de bekerfinale én het mislopen van de groepsfase van de Europa League. Dat waren gemiste kansen, dat zal ook John toegeven.”

Is de mislukte Europa League-kwalificatie te wijten aan het vertrek van Weghorst en Jahanbakhsh?

„Dat zou een slecht excuus zijn. Met de jongens die toen in het veld stonden hadden we ons ook kunnen plaatsen. We hadden de pech dat Teun Koopmeiners geblesseerd was, hij is een belangrijke kracht voor ons. Daarnaast misten we een echte spits: Myron Boadu kampte nog met zijn blessure en Björn Johnsen was er nog niet.”

„Dat is wat ik mezelf kan aanrekenen: dat ik de selectie toen nog niet op orde had. Alleen: het is in deze wereld zo moeilijk te voorspellen wat er op de korte en lange termijn kan gebeuren. Dat is ook nu weer lastig.”

Toch oogt het rustig rond AZ. Niet geheel toevallig, toch?

„Ik heb heel duidelijk aangegeven dat ik de groep voor het grootste deel bij elkaar wil houden. We hebben de spelers niet voor niets langlopende contracten aangeboden. Ik verwacht niet veel transfers en wil op tijd klaar zijn, omdat ik komend seizoen heel graag de groepsfase van de Europa League wil halen. Het is een belangrijke doelstelling. Europees voetbal is aantrekkelijk voor de spelers en goed voor ons. En de supporters vinden het geweldig. We moeten de boel dus heel snel compleet hebben.” Bron: Telegraaf

21 Comments

 1. Jay

  24 mei 2019 at 11:27

  Dan ga ik er toch vanuit dat er na Maher nog maximaal 1 basisspeler mag vertrekken. Of er komt een bod waar we geen “nee” tegen kunnen zeggen. Verder kunnen we voor het seizoen begint dus nog wat directe versterkingen verwachten. Ik ben benieuwd.

 2. Vincent

  24 mei 2019 at 11:47

  Ipv Maher komt Marko Vejinović weer terug ik zag dat hij sinds zijn komst elke wedstrijd in de basis is gestart en tot het einde heeft gespeeld dus die is mooi hersteld. Heeft ook net zoveel gescoord als de buitenspelers in een heel jaar.

  2 goede verdedigers aantrekken die er meteen staan is toch het enige wat Max moet doen

  • Vincent

   24 mei 2019 at 12:25

   En een Rechtsback die wel het niveau heeft om in de eredivisie te spelen *kuch van Rhijn kuch*

 3. az woman

  24 mei 2019 at 13:11

  Heel gek misschien, maar het komt op mij niet zo geloofwaardig over. Zoek eens een oplossing voor Bel Hassani, Friday, Hatzidiakos, Johnsen (kan wel weg als Druijf terug komt), Velthuizen. Ik zou graag lezen dat deze weggaan. Dan ben ik nieuwsgierig naar wie Slot uit Jong overhevelt naar de A selectie en wie er nog op de markt gehaald wordt. Met dit verhaal kan ik niet zo veel Max. Het siert Max wel dat je, je fouten toegeeft.

  • Vincent

   25 mei 2019 at 10:20

   Velthuizen zijn contract loopt af dus die is al weg

 4. Brandon

  24 mei 2019 at 19:10

  Ik verwacht niet veel transfers en wil op tijd klaar zijn, omdat ik komend seizoen heel graag de groepsfase van de Europa League wil halen. Het is een belangrijke doelstelling. Europees voetbal is aantrekkelijk voor de spelers en goed voor ons. En de supporters vinden het geweldig. We moeten de boel dus heel snel compleet hebben.

  Hij verwacht niet veel transfers. In-en of uitgaande wordt niet genoemd. De supporters verwachten wel inkomende transfers. Anders is Europa league nu al uitgesloten. 2 Centrale verdedigers en een goeie spits is NOODZAAK.

 5. Gerrit Vooijs

  24 mei 2019 at 22:07

  AZ is en blijft een kleine club, met een stabiele goede organisatie en een financiële buffer om klappernoot te vangen.
  Roda staat op punt van faillissement en Heerenveen glijdt steeds verder af. Dit zijn ploegen met een Europees verleden die niet meer meetellen.
  AZ weet dat de gemeente Alkmaar geen hand zal uitsteken als AZ in de problemen komt.

  AZ moet sus met de hand op de knip voorzichtig manoeuvreren .
  Friday, Johnsen, zijn dure aankopen die niet renderen en op dit moment met zwaar verlies verkocht zouden worden. Bergsma, Weigelt lijken hun op te volgen.

  Friday, Johnsen, Bel Hassani en Van Rhijn zijn dure jongens die niets opleveren bij verkoop.
  Kortom AZ heeft wat zure appels waar het doorheen moet bijten terwijl het op eigenvermogen inteert.
  Maher levert helemaal niets op.

  Ik zie ook graag spelers komen maar zolang er alleen maar Euro’s uitvliegen zal de directie op basis van lange termijn beleid slechts beperkte middelen ter beschikking stellen.

  Tot nu toe heeft AZ bewezen op basis daarvan een constante subtopper te zijn. Niet spectaculair maar het blijft knap.
  Utrecht, Heerenveen, Vitesse en Groningen zijn gelijkwaardige clubs met een flinke achterban, groter stadion die minder presteren.

  De vraag is of ik meer mag verwachten van mijn cluppie.
  Ja en nee.
  AZ heeft zelf aangegeven meer te willen als een plek vier of vijf.
  Mijn verstand zegt dat dit niet kan zonder extra inkomsten van een investeerder over een langere periode.

 6. az woman

  25 mei 2019 at 06:05

  Gerrit, daar heb je ook een punt mee. Dat houdt in dat keuzes uit het verleden, nu als een blok om het been van AZ hangen. Keuzes waar mede het scoutingsapparaat voor verantwoordelijk is. Je noemt al Friday, Bel Hassani, Johnsen. Weigelt en Bergsma waarschijnlijk het zelfde laken een pak. Van Rhijn is al weg. Eerder al Levi Garcia. Dat zijn spelers waarvoor een afkoopsom of huur is betaald en een voor Eredivisie begrippen een redelijk salaris denk ik. Ik weet niet wat het AZ onder aan de streep heeft gekost dit lijstje, maar dit kan en mag niet zo doorgaan, anders glijden we net zo af als clubs als bijvoorbeeld Heerenveen of erger een RODA JC. Ik weet niet niet wie hier binnen het scoutingsapparaat verantwoordelijk voor is, maar misschien doet AZ (Max) er goed aan om het team van scouts eens tegen het licht aan te houden, daar te evalueren en harde keuzes in maken. Als ik de media moet geloven, is het heel knap van Ted van Leeuwen, wat hij bij FC Twente doet met zeer beperkte middelen. Zou Max moeten proberen om Ted van Leeuwen te benaderen voor een overstap naar AZ. Wat vindt jij Gerrit?

 7. Brandon

  25 mei 2019 at 08:55

  Gerrit en AZ Woman Max houdt ons allemaal een vette worst voor maar doet niets. Er is door uitgaande transfers zoveel geld binnengekomen dat er zeker spelers gekocht kunnen worden. Dat de missers veel geld gekost hebben is 100% maar daar heb je dan ook Max voor. Het is niet de slimste TD van Nederland. Maar ze zullen toch wel snappen dat je zo geen Europa League kan halen?

 8. Gerrit Vooijs

  25 mei 2019 at 09:28

  @ AZ Woman
  Ted van Leeuwen doet het prima maar vergeet niet dat daar een veel grotere achterban zit. Het stadion is veel groter en Twente heeft ook in de KKD veel hogere toeschouwers aantallen als AZ.
  Maw, AZ moet het in principe doen met nog bescheidener middelen doen. In feite houden de transfers AZ op dit prestatieniveau.
  Die transfermijoenen heeft Max wel binnengehaald.

  @ Brandon
  Max is hier best reëel, hij verwacht geen transfers. Maw zolang er niets verkocht wordt gaat er niets gehaald worden.
  Die miljoenen op de bank zijn nodig om exploitatie tekorten aan te kunnen vullen om zo 1-2 slechte seizoen op te vangen zonder te moeten verkopen.

  25 miljoen zijn weg als AZ 2 seizoenen op rij geen Europese inkomsten heeft en geen grote transferklapper > 10 miljoen heeft gemaakt.

 9. Brandon

  25 mei 2019 at 14:21

  25 miljoen zijn weg als AZ 2 seizoenen op rij geen Europese inkomsten heeft en geen grote transferklapper > 10 miljoen heeft gemaakt

  Gerrit dan zou er vanaf nu geen eredivisie meer zijn. De AZ begroting zal toch niet zoveel hoger zijn dan de gemiddelde eredivisieclub? Die clubs maken op Groningen na bijna nooit een klapper.

  • Gerrit Vooijs

   25 mei 2019 at 16:00

   Nou, Groningen zit op € 18 milj, Heerenveen ook, Utrecht 22, AZ 25, Vitesse 27, fey ruim het dubbele.
   Maar Utrecht en Vitesse hebben een flinke sponsor.

   AZ moet je dus vergelijken met Grun. Als AZ zonder financiële reserve moet draaien zal het terug moeten naar €18 milj

   Weg Europees voetbal.

 10. 1AZ1

  26 mei 2019 at 11:57

  Bel Hassani 1,35 mil
  Fred Friday 1,5 mil
  Björn Johnson 2,3 mil
  Henri Weigelt 1,2 mil
  Mihalik 1,5 mil

  Aardig wat miskopen afgelopen 2/3 jaar hoop geld gekost…

  • az woman

   27 mei 2019 at 09:12

   Ik ken de cijfers niet, AZ is nooit zo scheutig met het geven van cijfers voor wat betreft aankopen, maar je zou best gelijk kunnen hebben. Ik neem aan dat je de salarissen nog buiten beschouwing hebt gelaten.

   • 1AZ1

    27 mei 2019 at 10:26

    Zeker dit zijn de bedragen die op transfermarkt staan maar die zitten altijd wel redelijk in de buurt. Salarissen staat er los van..

    • az woman

     27 mei 2019 at 11:07

     Bijna 8 miljoen + salarissen.

 11. Gerrit Vooijs

  27 mei 2019 at 16:25

  Toch wanneer je de in en verkopen van Max Huiberts op een rij zet is het niet slecht:
  Bizot. €0,00 milj
  De Boer. €0,25 milj
  Bergsma. €0,00 milj
  Svensson €2,20 milj
  Maher. €0,00 milj
  Seuntjes. €0,00 milj
  Idrissi. €2,00 milj
  Gudmundsson €1,80 milj
  Johnsen. €2,30 milj
  Mihalik. €1,50 milj
  Friday, IBH en Weigelt voor €4,00 milj.

  Totaal €14,00 milj

  Verkopen
  Janssen. €21,0 milj
  Jahanbakshs €19,0 milj
  Weghorst. €10,5 milj.

  Totaal € 50,00 milj

  Er zit dus een ruime plus balans. Mede hierdoor heeft AZ de nieuwe trainingsfaciliteiten betaald + een reserve van €25,00 opgebouwd.

  Kortom Max Huiberts maakt fouten, net als iedereen, maar heeft ook behoorlijk wat successen geboekt bij de aankoop en verkoop van spelers.

  Cijfers van transfermarkt.nl

 12. Brandon

  27 mei 2019 at 18:43

  Gerrit prachtig die cijfers. Nu even een vraag, eigenlijk een inkoppertje, wie zijn er teruggehaald voor Jahanbahksh en Weghorst? Niets nada. Of wil je Johnson een aankoop noemen voor deze twee? Nee toch van tevoren wist een beetje kenner dat dit een surrogaat spits is en blijft. Jij mag hem het voordeel van de twijfel geven ik zeg word nooit iets. Past niet in het systeem van AZ. Was ook een paniek aankoop he. Zo stom weggegooid geld met een hoog salaris waar ze nog 3 jaar aan vast zitten. Ook vergeet je de aanschafprijs van Jahanbahksh en Weghorst + salaris te vermelden dus je rekensom klopt niet echt. Aan-en vooral verkoop Janssen topactie dat zeg ik dan ook hoor niet alles negatief.

 13. AZ woman

  27 mei 2019 at 20:17

  Natuurlijk is er ook verkocht en niet onverdienstelijk. Dat mag ook benoemd worden. Maar de andere resultaten kunnen we ook niet onder het tapijt vegen. Als men leert van fouten uit het verleden, zijn we al een heel eind op de goede weg. Maar ik weet dat Max eindverantwoordelijke is voor het aan en verkoop beleid. Maar laat Max zich wel goed informeren door de scouts? Want dat het zonde van de tijd, energie en geld is, is wel duidelijk. Misschien hebben we niet van die goede scouts, als gedacht werd. Ergens is er ruimte voor verbeteringen en als we die benutten en leren van het verleden, kan AZ de missers misschien beperken tot een minimum.

 14. woonwagenpower

  28 mei 2019 at 14:56

  Bron voetbalprimeur: Pusic aan de slag bij AZ, Als assistent van Slot. Ik dacht dat ze een grote naam aan de staf wilden toevoegen! Max hou je eigen soort voor de gek. dit is toch geen grote naam, of tovert Max nog meer assistenten uit zijn hoge hoed? Zo doorgaan Max, dat komt je geloofwaardigheid ten goede!

  • Vincent

   28 mei 2019 at 15:55

   Max redeneert anders…. Is uitgeroepen tot beste coach van de KKD en kampioen geworden dus Max denk dit is een grote naam. Ookal staat hij bij FC Twente bekend als een matige coach

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *