AZ door winst op PSV verzekerd van Europees voetbal

By
Updated: mei 12, 2019

AZ heeft zondag met 1-0 van PSV gewonnen. In het AFAS Stadion maakte Guus Til vlak na rust het enige doelpunt. De ploeg uit Alkmaar verzekerde zich daardoor van een ticket voor Europees voetbal.

Voorafgaand aan het duel met PSV onthulde AZ haar nieuwe thuisshirt. Het rode tricot, met details van de burcht uit het Alkmaarse stadswapen, werd meteen ook voor het eerst gedragen in een officiële wedstrijd.

Vertrouwde namen
Na twee voetbalvrije weekenden begon AZ met elf vertrouwde namen aan het duel met de Eindhovenaren. Thomas Ouwejan keerde terug als linksback, wat ten koste ging van Owen Wijndal. Albert Gudmundsson startte opnieuw als linksbuiten, waardoor Oussama Idrissi plaats moest nemen op de bank.

Rommelig
Na een rommelige openingsfase bleven echt grote kansen uit in het eerste bedrijf. Een hakbal van Luuk de Jong werd weggewerkt door Jonas Svensson, terwijl een poging van Pablo Rosario hoog over ging.

Redding Zoet
De eerste AZ-kans kwam op naam van Calvin Stengs. De linkspoot dribbelde vanaf de rechterkant naar binnen, haalde hard uit en zag hoe PSV-keeper Jeroen Zoet de bal op zijn vuisten kreeg.

Til 1-0
AZ kwam sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft en na 49 minuten opende de thuisploeg de score. Mats Seuntjens was Nick Viergever te snel af en zette voor met buitenkant rechts. Til kon vervolgens aannemen en schoot de 1-0 tegen touwen.

Paal
Niet veel later probeerde Calvin Stengs het van vlak buiten de zestien, maar zijn inzet ging op de paal. Seuntjens eindigde een fraaie solo met een schot in het zijnet en Adam Maher legde een vrije trap op de bovenkant van de lat. Aan de andere kant moest Gudmundsson op de doellijn ingrijpen op een laag schot van Angelino.

Europees
PSV bracht vervolgens aanvallende wissels, maar tot een echte mogelijkheid kwam het niet en AZ bleef eenvoudig overeind. Na iets meer dan 94 minuten floot scheidsrechter Danny Makkelie voor het einde van de wedstrijd en stelden de Alkmaarders Europees voetbal veilig.

Afscheid Van den Brom
Na de ereronde nam het AFAS Stadion afscheid van trainer John van den Brom. De Amersfoorter stond in vijf seizoenen meer dan 200 wedstrijden aan het roer in Alkmaar. Volgend seizoen coacht hij FC Utrecht.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ – PSV 1-0 (0-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan (80. Owen Wijndal); Fredrik Midtsjø (79. Stijn Wuytens), Guus Til, Adam Maher; Calvin Stengs, Mats Seuntjens, Albert Gudmundsson (76. Myron Boadu).
Opstelling PSV: Jeroen Zoet; Denzel Dumfries, Daniel Schwaab, Nick Viergever, Angelino; Pablo Rosario (80. Mohammed Ihatteren), Luuk de Jong, Michal Sadilek (60. Érick Gutiérrez); Donyell Malen, Steven Bergwijn, Cody Gakpo (80. Zakaria Aboukhlal).

Scoreverloop: 49. Til 1-0.
Gele kaarten: Til (AZ), Schwaab (PSV).
Rode kaarten: –
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 16.555
Treffer Man of the Match: Guus Til

7 Comments

 1. Vincent

  12 mei 2019 at 19:38

  Niet verwacht maar toch gewonnen!

 2. Brandon

  13 mei 2019 at 10:53

  Prachtige overwinning en teamprestatie. Dromen kan toch nog iets opleveren. Leuk dat er nu ook even afgerekend wordt met de criticasters over Seuntjes. Het leek wel een biljartstoot van Ceulemans zoals hij de bal voorbij Schwaab krulde. Dit kunnen alleen de echte voetballers. Bizot keepte heel goed. Psv werd eigenlijk, op een paar momenten na, de wil opgelegd door AZ zonder echt super te spelen. Psv is dan ook geen schim meer van de ploeg van voor de winterstop maar ook daar zit een maar aan als je nu weet dat er minimaal 6 wedstrijden in de slotseconden zijn gewonnen. AZ Europa in en dat is een verdienste van het gehele team zo ook de technische staf, want je moet het toch maar doen als je bijna de gehele competitie zonder een echte spits moet spelen, petje af. Hopelijk gaan de ogen van Huiberts nu open maar mijn twijfels blijven staan als je nu alweer ziet dat er alleen contacten en contracten worden getekend met jeugdspelers. Dat dubbeltje moet nu echt een euro worden of Huiberts blijft iedereen met een kluitje in t riet sturen door te beloven voor meer te gaan dan de 4e plek. Woensdag mooi afsluiten en dan afwachten wat er gaat gebeuren.

  • Gerrit Vooijs

   13 mei 2019 at 14:51

   Idd, een mooie afsluiting. Het niet kunnen winnen van de top-2 is uit de wereld.
   25 juli moet AZ er staan en zitten dromen.
   We gaan zien wie er gaan vertrekken en wie blijven.
   Vlaar, sluit net als vorig jaar het seizoen weer sterk af.
   Plakt hij er nog een jaar aan vast ?
   Seuntjes, verlengen ?
   Til, Wuytens, Maher, kortom heel veel werk aan de winkel.
   Max mag ook fouten maken maar moet er wel van geleerd hebben.
   Dit jaar een selectie op tijd compleet hebben voor dat het EL avontuur wordt afgetrapt.

 3. Jay

  13 mei 2019 at 16:39

  Mooie prestatie. Over het hele seizoen genomen zijn de overwinning op Ajax en PSV dan ook meteen de hoogtepunten, dat zegt natuurlijk wel wat. Dat we Europees halen, dat is eigenlijk iets wat we ondertussen elk seizoen minimaal verwachten.

  Hopelijk starten we volgend seizoen meteen met een complete selectie en staan ze er vanaf het begin, zodat we ook wat ronden in Europa overleven.

  • Gerrit Vooijs

   13 mei 2019 at 18:23

   “Dat we Europees halen , dat is eigenlijk iets wat we ondertussen elk seizoen minimaal verwachten”

   Deze zin zegt 2 dingen: het is kin de eerste plaats een compliment vroor het uitgevoerde beleid.
   Maar 2) we zijn blasé !
   We zijn niet meer blij met het behalen van Europees voetbal !
   Waar in Utrecht, Groningen, Heerenveen, Arnhem, Almelo en Tilburg een groot feest wordt gevierd halen wij slechts de schouder op. Europees, nou en ? Niks bijzonders hoor……….

   Ik verheug mij nu alweer op de EL hymne
   Voor mij toch altijd weer bijzonder omdat ik niet vergeten ben waar AZ vandaan is gekomen.
   Omdat AZ een provincie clubje blijft met een kleine begroting en een kleine achterban die het zonder gemeentesteun zover heeft geschopt.

   Dat maakt mij een trotse AZ supporter 🙂

   • Woonwagenpower

    13 mei 2019 at 19:34

    Mooi gezegd.

 4. NHN

  13 mei 2019 at 18:26

  Toch weer ‘gewoon’ vierde.
  Een supporter van Utrecht,Vitesse, Groningen, Heerenveen zou er een moord voor plegen.

  Ik vreesde op een gegeven moment een algehele instorting, met die afschuwelijke play offs als gevolg.
  Maar toch genoeg punten bijeen gesprokkeld om de rest voor te blijven.
  Sjappoo.
  Werk genoeg voor Max. Maar we kunnen weer vooruit kijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *