Halve finale KNVB beker: Willem II – AZ

By
Updated: februari 28, 2019

“We gaan niet drie keer in een jaar van Willem II verliezen.” AZ-speler Guus Til liet zondagmiddag na de nederlaag in Tilburg (2-1) niets aan duidelijkheid te wensen over wat betreft zijn verwachting voor de halve finale van de KNVB-beker die vanavond op het programma staat. Tegen, inderdaad, Willem II.

Zowel uit als thuis ging AZ in de eredivisie onderuit tegen de assertiever spelende Tilburgers. Drie keer moet dus scheepsrecht zijn voor de Alkmaarders die om 20.45 uur aan de aftrap staan in Tilburg.

Trainer John van den Brom kan zich vinden in de woorden van zijn aanvoerder. “Ja, absoluut, een mooie uitspraak. Voor de derde keer verliezen kan helemaal niet. Er zal donderdag echt een ander AZ staan, daar ben ik van overtuigd.”

De slechte uitslagen tegen Willem II in de competitie ten spijt, doet AZ het in de beker opvallend goed de laatste jaren. Sinds 2012 haalden de Alkmaarders elk jaar minimaal de kwartfinales. De laatste twee jaar werd zelfs de finale bereikt.

“Dat kan geen toeval zijn, toch”, zegt Martin Haar, jarenlang als assistent- en jeugdtrainer actief bij AZ. “Zonder AZ iets tekort te doen, is het altijd lekker als je een beetje gunstig loot. Maar we hebben ook Ajax al eens uitgeschakeld, toen Gertjan Verbeek trainer was (in de achtste finales in 2012, red.).”

“Je kunt AZ wel betitelen als een cupfighter”, slaat Haar de spijker op z’n kop. Hij weet immers wat bekersucces kan doen met een selectie. “Vanaf de kwartfinales gaat het wel leven dat je dicht bij Europees voetbal bent.”

Haar heeft zelf twee bekerfinales meegemaakt als assistent-trainer. “In 2007, toen verloren we… Dat is vervelend, maar het is zo’n belevenis, het evenaart de Champions League. Al in de eerste ronde moet je je daarop focussen. En in 2013 wonnen we van PSV.”

In 2017 en 2018 stond AZ ook in de finale, maar beide keren werd verloren, van respectievelijk Vitesse en Feyenoord. Voor een derde poging op rij in de Kuip moet Willem II met assertief voetbal verslagen worden, zegt Van den Brom.

“Willem II is twee keer heel fel begonnen, dat zijn we niet te boven gekomen. Ik verwacht dat ze dat weer gaan doen. Maar wij moeten zorgen dat we dat zelf gaan doen. We moeten met risico en lef spelen. Dat kunnen we, dat hebben we vijf wedstrijden gezien”, doelt Van den Brom op de vijf competitie-overwinningen op rij van zijn ploeg zonder tegengoal, begin 2019.

De ezel en de steen

Haar is ervan overtuigd dat AZ in het Koning Willem II-stadion als winnaar van het veld zal stappen. “Ze zijn tot op het bot gewaarschuwd om Willem II te pakken en wéér naar de finale te gaan. Ik denk niet dat een ezel zich voor de derde keer aan dezelfde steen stoot.”

Volgens Haar is het spel van AZ sinds de winterstop veel stabieler geworden na een moeizame eerste seizoenshelft. “Ze spelen minder naïef, er is meer beweeglijkheid met Mats Seuntjens in de spits. De buitenspelers en Guus Til zoeken de diepte en de vleugelverdedigers spelen dynamisch. Dat betaalt zich uit.”

De beker is bovendien de laatste kans voor John van den Brom, die aan het einde van het seizoen vertrekt, om een prijs te pakken in Alkmaar. De honger daarnaar is groot. “Dat geldt voor het hele team”, zegt Van den Brom, “iedereen snakt naar iets tastbaars. We zijn er weer dichtbij, al moet het eerst vanavond maar gebeuren. Maar ergens droom je wel een beetje weg.”

Op 5 mei tegen Ajax

De bekerfinale is pas op 5 mei en AZ moet er nog maar zien te geraken, maar Haar gunt Van den Brom de ‘dennenappel’. “Het zou de bekroning zijn op vijf geweldige jaren bij AZ en een mooi cadeau voor hem. Ik denk dat de spelers extra gemotiveerd zijn.” Bron: NOS

12 Comments

 1. Jay

  28 februari 2019 at 09:37

  Ik ben het ook eens met Til, we gaan toch echt niet nog een keer verliezen van Willem II, daarvoor is de kwaliteit bij ons te groot t.o.v. die van Willem II. En meestal spelen we in de beker ons beste voetbal. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in.

 2. woonwagenpower

  28 februari 2019 at 11:20

  Iedereen weet wat hem te doen staat. We hoeven het Carnaval komend weekend in Tilburg niet op te fleuren met een finaleplaats voor Willem II. Mocht AZ naar de finale gaan treffen we onze provinciegenoot.Gelukkig niet de club die mijn inziens toch thuisvoordeel heeft met een finale in de Kuip. Nog twee Beker wedstrijden winnen, dan kunnen de spelers John het afscheidscadeau geven wat John verdient. Maar eerst vanavond nog alles uit de kast halen, AZ succes.

 3. Gerrit Vooijs

  28 februari 2019 at 13:23

  Voorbeeld nemen aan onze buurman.
  Zwaar verloren voor de competitie en overtuigend gewonnen in de Beker.

  Het uitval is dit keer uitverkocht dus dat geeft extra steun. 🙂

 4. Brandon

  28 februari 2019 at 20:45

  Hou m’n hart vast v Rhijn speelt. Dus Willem II de favoriet, kan dus alleen maar meevallen.

 5. Jeroen

  28 februari 2019 at 21:47

  Komt wel goed! Vooralsnog staan we 1-0 voor door prachtdoelpunt van Stengs.

 6. Urdal

  28 februari 2019 at 22:45

  Het is weer!!! hetzelfde liedje bij AZ.
  Inzet, inzet, inzet.
  Elke 2de bal is voor Willem2.
  Dit gaat hem weer niet worden tegen Willem2.

 7. Brandon

  28 februari 2019 at 23:04

  Johnson kan het niet en Idrissi is met z’n gedachten niet bij deze wedstrijd.

 8. NHN

  28 februari 2019 at 23:26

  Ongelooflijk….
  Wat een deceptie…

 9. Urdal

  28 februari 2019 at 23:33

  Je zag het al aankomen.
  Wederom weer, totaal geen inzet, elke 2de bal voor Willem2.
  Na afgelopen zondag moest je toch al een enorme waarschuwing hebben gehad, maar Brom weet ze weer niet klaar te stomen en op scherp te zetten.
  Brom kan meteen zijn biezen pakken, wieberen met die slappe hap.
  Een ezel stoot zich niet 2x aan dezelfde steen, AZ is nog dommer, die stoot zich 3x!!!!!

 10. NHN

  28 februari 2019 at 23:38

  Stelletje klootzakken!
  Plaats je aub niet voor de EL

  Ik kan het niet aanzien ,dit slampamper voetbal.

  Van Rhijn opstellen,en ook nog een penalty laten nemen.

  Van de Brom: neem die oetlul mee naar Utrecht.
  En vertel vandaag nog.

 11. quando

  1 maart 2019 at 00:11

  Slechtste teamprestatie in de historie van AZ. Van de Brom heeft de zaak niet meer onder controle. Een ander AZ beloven, ja, ja, hou jezelf voor de gek. Meer dan een half elftal was rijp voor een wissel, maar dan Wijndal inbrengen als rechtsbuiten, dat slaat nergens op. Willem II ook niet geweldig spelend heeft uiteindelijk verdiend gewonnen.

 12. KeesK in Paraguay

  1 maart 2019 at 09:23

  Iedereen is zo zwaar teleurgesteld dat deze fanpage het niet eens meer op zijn site zet, zo’n pijnlijke afgang was het.
  Mooi weer voetballers! Een hele week trainen met een regeninstallatie boven het veld!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *