Van den Brom tekent voor drie jaar bij FC Utrecht

By
Updated: januari 30, 2019

John van den Brom is zoals verwacht de nieuwe coach van FC Utrecht. De 52-jarige oefenmeester uit Amersfoort heeft zich voor drie jaar verbonden aan de club Utrecht.

Met FC Utrecht is Van den Brom, die bij AZ op dit moment de langstzittende trainer van de eredivisie, alweer toe aan zijn vierde eredivisieclub. Bij AGOVV maakte hij ooit zijn entree in het betaalde voetbal als trainer. In Apeldoorn stond hij aan de basis van de carrières van latere topvoetballers als Dries Mertens en Nacer Chadli.

De overgang van Van den Brom naar FC Utrecht lijkt in alles een logische. Hij heeft bij AZ inmiddels zo goed als alles bereikt wat hij kon bereiken, al zal hij er veel voor over hebben om het seizoen met een prijs af te sluiten. Dat lukte hem nog niet, ondanks het bereiken van twee achtereenvolgende bekerfinales. Met AZ behaalde hij wel drie keer een Europees tickets. Iets wat hem bij ADO Den Haag en Vitesse ook lukte. Het zal ook zijn missie worden bij FC Utrecht in de komende jaren.

Prijzen won hij wel bij de grootste Belgische club Anderlecht. In Brussel werd hij één keer landskampioen. Van den Brom kenmerkte zich bij AZ als een trainer die goed met talenten om kan gaan. Ook al iets waarom hij voor FC Utrecht direct een aantrekkelijke kandidaat was. Hij stuwde bovendien Vincent Janssen, Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst naar grote hoogten, iets wat AZ reusachtige transfersommen opleverden.

Meer dan in zijn eerste seizoenen als AZ-trainer, liet hij veel trainingen over aan zijn assistent Arne Slot, die hem in Alkmaar dan ook opvolgt na dit seizoen. Critici zien vooral Slot als het tactische meesterbrein van de technische staf en niet Van den Brom. De nieuwe trainer van FC Utrecht benadrukt in alle gevallen de goede samenwerking van de gehele technische staf.

Het was Van den Brom veel aan gelegen om lang bij AZ te blijven. Voor zijn periode in Alkmaar had hij nog het imago een clubhopper te zijn. Zowel bij ADO als Vitesse vertrok hij voortijdig. Bij Anderlecht werd hij ontslagen.

Van den Brom is verheugd met zijn komende uitdaging. ,,De voorbije periode heb ik uitvoerig met de club gesproken. Die gesprekken hebben ervoor gezorgd dat ik een helder beeld heb van de huidige stand van zaken en de ambities. Ik zie FC Utrecht als een club met enorm veel potentie en geloof in de visie zoals die door de club de voorbije jaren is neergezet en uitgedragen. Ik zie kansen om met FC Utrecht volgende stappen te maken en vind dat er een goede selectie staat, met daarin veel spelers met langdurige contracten. Dat vormt een goede, stabiele basis om in te stappen. Ik kijk ernaar uit samen met de club de ambities te realiseren en samen successen te hebben,” zo zei Van den Brom.

Technisch directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht is erg in zijn nopjes: ,,In de persoon van John halen we een winnaar in huis, met ervaring in binnen- en buitenland. Iemand die overal waar hij heeft gewerkt als oefenmeester voor sportieve successen heeft gezorgd met een aanvallende speelwijze. John is erg ambitieus en omarmt de langetermijnvisie van FC Utrecht. Hij heeft bewezen naast teams ook individuele spelers te kunnen ontwikkelen en verbeteren,” aldus Zuidam. Bron: AD

9 Comments

 1. Vincent

  30 januari 2019 at 13:29

 2. Gerrit Vooijs

  30 januari 2019 at 21:46

  Mooi voor vd Brom. Financieel zit dat wel goed met Frans v Seuneren als suikeroom.
  Sportief doet hij een klein stapje terug. Qua werkomgeving gaat hij van een rustige club naar een meer hectische omgeving waar de capuchonnetjes de bus opwachten als het niet naar wens gaat.

  Dankzij van de Brom zijn er veel talenten door gebroken omdat hij ze een echte kans heeft gegeven.

 3. NHN

  31 januari 2019 at 10:45

  Van den Brom heeft de tendens doorgezet om met jeugdspelers door te gaan.
  (of dit werd ‘m duidelijk gemaakt, dat dit de bedoeling was, voor/tijdens het tekenen van een contract).

  Maar dat dit een succes is geweest kan hij op z’n conto schrijven.

  Ik ben zelf wel flauw van het voorspelbare timide spel tegen de top 3.
  Die 5-0 tegen de zuiderburen, zonder ook maar enig zicht op een beetje ommekeer in de wedstrijd, zit me nog steeds dwars (om maar een voorbeeld te noemen)
  Dit heeft ook weer te maken, met het feit dat v/d Brom een wedstrijd niet kan omdraaien door z’n gebrekkige wissel-inzicht.

  Ik denk, inderdaad, dat hij het gemoedelijke Noord Holland wel zal missen, in Utrecht, waar je bij dergelijke capriolen jezelf moet verantwoorden t.o.v. een Bunnik-side.
  Maar dat is zijn zorg, niet de mijne.
  Voor mij telt alleen AZ.

  En laat het positieve overheersen. Met v/d Brom aan het roer heeft AZ zich over het algemeen kunnen manifesteren als een stabiele ‘best of the rest’.
  Een reputatie waar menig subtopper (met veelal een veel grotere achterban) stinkend jaloers op zullen zijn en blijven.

  En daarvoor verdient hij een welverdiend afscheid.

  (Maar nog één keer John…..,uitzonderingen bevestigen de regel….in mei……die denne-appel….make it happen….)

 4. Gerrit Vooijs

  31 januari 2019 at 13:02

  AZ heeft een 18 jarige spits vastgelegd tot einde van dit seizoen met een optie van 2 jaar.
  Na Friday is AZ dus wat voorzichtiger geworden …….

 5. Gerrit Vooijs

  31 januari 2019 at 13:03

  Rasmus Wendt 🙂

 6. NHN

  31 januari 2019 at 14:53

  Tsja, weer een spits.
  Voor de beloften.
  Maar weer geen centrale verdediger.
  Al had Max al laten weten, geen aankopen te willen doen in de winter.

  Deze Wendt moet in de kelder van een divisie lager z’n kunsten vertonen.

  Het wordt druk met spitsen.
  Friday is voor een half jaartje verhuurd. Maar zal in de zomer weer terugkeren.
  Net als Druijff. Waar hopenlijk dan wel toekomst voor is.
  Dan is er die Tsjechische gozer nog.
  En natuurlijk Bjorn.

  En hopenlijk snel Boadu.

  Ik zou willen dat we in de verdediging wat meer opties hadden.

 7. Gerrit Vooijs

  31 januari 2019 at 18:19

  Wanneer Maher blijft speelt Koopmeiners centraal.
  Dat is de rest van dit seizoen zijn plaats heeft Brommie hem duidelijk gemaakt in de winterstop.
  Eigenlijk net als Wuytens dus een linie naar achter gegaan.
  Nu Koopmeiners dit weet speelt hij daar beter. Tegen Utrecht en Vitesse ruimde hij de ballen resoluut op als er iets van druk leek te ontstaan.
  Voor de winterstop probeerde hij als middenvelder er onder uit te voetballen wat diverse keren gevaarlijke situaties opleverde.

  Deze Koopmeiners kan Wuytens doen vergeten. Goed in de leer gaan bij Vlaar en goed kijken hoe die de zijn duels wint.

 8. VakJ

  31 januari 2019 at 22:31

  Ik gun v/d Brom een mooie tijd bij Utrecht. Hij heeft veel gebracht bij AZ.

 9. woonwagenpower

  1 februari 2019 at 06:07

  John krijgt na alle plussen en minnen van mij een dikke duim omhoog. Wat John siert o.a. is dat hij nooit spelers of de club publiekelijk heeft afgevallen, een trainer/coach zonder branie. Dat heb ik veel liever als iemand met een grote bek en het niet waar maakt. Het inpassen van eigen kweek, de goede resultaten, ik kan er prima mee leven. Ik geloof dat John zijn grote kracht is, dat hij vertrouwen geeft in een vaderlijke rol aan spelers, waarvan de één dat iets meer nodig heeft dan de ander. John mocht het niet lukken, neem ik je niks kwalijk, maar laten we er met zijn allen alles aan doen om je afscheid te bekronen met het winnen van de KNVB Beker. John ik hoop dat het je goed gaat bij FC Utrecht, behalve tegen AZ natuurlijk. (Misschien heb je in de Domstad nog iets aan jongens die bij AZ buiten de boot vallen, dat scheelt AZ weer in de salarishuishouding en bewijs je, je voormalige werkgever ook nog een dienst, grapje).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *