Van den Brom bevestigt vertrek bij AZ aan eind van seizoen

By
Updated: december 10, 2018

John van den Brom vertrekt na dit seizoen bij AZ. De trainer bevestigt dat hij in goed overleg met de club heeft besloten om komende zomer na vijf jaar te stoppen in Alkmaar.

“Het moment is gekomen om allebei te gaan kijken naar een nieuwe stap. Dat moet vanaf komende zomer gaan gebeuren”, zegt Van den Brom maandag in De Telegraaf. Naar verluidt heeft de 52-jarige Van den Brom zelfs al met FC Utrecht gesproken om daar aan het eind van het seizoen Dick Advocaat op te volgen, maar dat bevestigt hij niet.

Van den Brom is al sinds september 2014 trainer van AZ. Hij leidde de club twee keer naar een derde plaats in de Eredivisie en haalde twee keer de KNVB-bekerfinale, waarin werd verloren van Vitesse (2017) en Feyenoord (2018). De Amersfoorter gaat de geschiedenisboeken in als de langstzittende trainer van AZ.

“Dat is op zich al een unieke prestatie in deze wereld”, zegt Van den Brom, die momenteel zesde staat met AZ. Hij zegt niet te vrezen dat de prestaties van zijn ploeg zullen lijden onder zijn aangekondigde afscheid.

“Dat zou iedere trainer zeggen, maar ik ben daar helemaal niet bang voor. Dit soort dingen gebeurt vaak in de voetbalwereld. En we hebben nog een half seizoen met elkaar voor de boeg, na ruim vier jaar te hebben samengewerkt. Onze groep is dusdanig sterk om dat met elkaar tot een goed einde te brengen.”

Slot opvolger Van den Brom

Van den Brom werkte eerder bij AGOVV, ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht. In maart van dit jaar verlengde hij zijn contract in het AFAS Stadion tot medio 2019 en dat gaat hij dus niet verlengen.

Arne Slot zal volgend jaar de hoofdtrainer worden van AZ.

De veertigjarige Slot is sinds de zomer van 2017 de rechterhand van Van den Brom, nadat hij drie seizoenen assistent-trainer was bij SC Cambuur. Hij beëindigde in 2013 zijn loopbaan als speler bij PEC Zwolle.

AZ en Van den Brom vervolgen het Eredivisie-seizoen zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. De landskampioen van 1981 en 2009 maakt in het laatste jaar van de trainer ook nog kans om de KNVB-beker te winnen. Dinsdag 18 december spelen de Alkmaarders in de achtste finale thuis tegen PEC Zwolle.

14 Comments

 1. Jay

  10 december 2018 at 09:15

  Waarschijnlijk is dit nu al bekend gemaakt om een einde te maken aan alle #bromout roepers. Verder verwachtte iedereen dit natuurlijk al.

  Of Slot een goed vervanger is, dat zal nog moeten blijken. Die is toch ook mede verantwoordelijk voor het huidige spel en er zal dan denk ik niet veel veranderen. Een frisse wind voor de ploeg had mij beter geleken.

 2. Woonwagenpower

  10 december 2018 at 14:33

  John ik hoop voor jou dat je loopbaan een mooi vervolg krijgt. Bedankt voor de twee derde plaatsen op de eindstand in de competitie. Je durfde het aan met jeugd, al was je soms gedwongen. Jammer dat Max je dit seizoen liet beginnen met een uitgeholde selectie en wat figuranten ter aanvulling. Doe jezelf, de spelers en ons een plezier en neem waardig afscheid met het winnen van de KNVB beker. John de koffie staat altijd klaar.

 3. Brandon

  10 december 2018 at 15:18

  Wwp kan me helemaal vinden in je woorden. Het is 4 jaar prima gegaan en dit jaar was voor hem een kwelling door de blessures en de onvolwaardige selectie. Huiberts en de honkballer hebben AZ dit jaar minimaal 15 miljoen gekost.

 4. AZ woman

  10 december 2018 at 17:01

  Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van wwp. Maar ik hoop dat er een trainer /coach komt met ervaring, ook in Europa. Laat slot eerst verhuren en ervaring opdoen als hoofdvrrantwoordelijke voor hij aan het roer gaat staan bij AZ, of is dit weer de zuinigste oplossing? Want als het op uitgeven aankomt heeft onze technisch directeur wel eerder verkeerde keuzes gemaakt. John alle succes toegewenst.

 5. Brandon

  10 december 2018 at 22:53

  Het wordt dus Arne Slot. Geen ervaring als hoofdtrainer, maar kent wel de spelers. Zou goed in de groep liggen dus geef hem het voordeel van de twijfel. Wel is het weer zo dat AZ weer voor een dubbeltje op de 1e rang gaat zitten. Het geeft aan dat dit bestuur een andere koers vaart dan de supporters zouden willen zien. De honkballer en TD beloven veel maar hetgeen ze geven zijn HOLLE VATEN. Het enige wat voor ons supporters nog iets goed kan maken is in de winterstop een drietal ervaren spelers kopen. Alleen ben ik bang voor een andere verhaaltje op de mouw knopen. Dan in het nieuwe seizoen weer voor een dubbeltje op de 1e rang en ons wederom zand in de ogen strooien. Hopelijk gaat het nog goed komen over 6 weken weten we het.

 6. Gerrit Vooijs

  11 december 2018 at 13:58

  John vd Brom heeft in zijn periode wel iets neer gezet.
  Zeer regelmatig waar zelfs zijn roemruchte voorgangers een puntje aan kunnen zuigen terwijl de middelen duidelijk minder zijn.

  Slot wordt de nieuwe man en feitelijk betekent dit dat er niets veranderd. Slot is de technische man en John de people manager met de totale eindverantwoording.

  Nu staat AZ in de grote middenmoot een straatlengte achter Feyenoord. Het gat met Feyenoord moet weer kleiner en liefst gedicht gaan worden.
  Dat gaat een zware opdracht worden want ook na dit seizoen zal AZ weer spelers zien vertrekken.

  Ik wens Slot en AZ in hun samenwerking veel succes !

 7. az woman

  11 december 2018 at 16:00

  Slot als eerste verantwoordelijke, bij een club als AZ, die zegt ambities te hebben. De ambitie spat ervan af om te beginnen met het aanstellen van een coach, die nog niets bewezen heeft. Met deze keus is AZ aan het koorddansen. Niets tegen de persoon Arne Slot, maar mijn voorkeur zou uitgaan naar een ervaren coach, die ook een groot uithangbord van AZ zou zijn en grote sponsors aan de club verbindt, door zijn aanwezigheid bij AZ.

 8. Evert

  11 december 2018 at 17:49

  Tegenwoordig is alles middelmaat bij AZ………..

  • Gerrit Vooijs

   11 december 2018 at 18:33

   Nou Evert, AZ is wel een provincieclub met een heel kleine vaste achterban.
   Met successupporters erbij kan het Afas stadion uitverkocht worden.
   Slechts door heel creatief te zijn probeert AZ clubs als Utrecht, Vitesse en Heerenveen voor te blijven.
   Maar zelfs vorig seizoen toen AZ elke wedstrijd uitstekend voetbal op de mat legde was het stadion zelden uitverkocht.
   Je kunt als club ambities hebben maar je hebt voor groei ook supporters nodig die er zijn in voor en tegenspoed.
   En tegenspoed heeft AZ in de vorm van zware blessures bij Boadu, Vlaar, Wuytens, Vejinovic, Mihalik.
   Dat levert AZ een groot probleem op, de club is niet meer stabiel.

   Daar zit het probleem van onze club. AZ voetbalt nu een stuk minder en dan is er ook nog eens erg weinig krediet. Altidore, Janssen, Weghorst, jahanbakshs en Henriksen stonden er ook niet in hun eerste seizoen vanaf het begin.
   Bergsma, Weigelt, Gudmundsson, Johnsen zullen echt nog wel hun waarde hebben voor onze club maar dat heeft tijd nodig net als Calvin Stengs en dadelijk weer Boadu.

   AZ kan nog steeds voor de 4e plek gaan, een plek in de play-offs en De Beker. Voor AZ is dat bijna het maximale.
   De 3e plek of Bekerwinst is de kers op de taart.

   Bij vlagen liet AZ tegen Fortuna eindelijk nog eens zien ook nog mooi voetbal op te mat te kunnen leggen.
   Laten wij onze club blijven steunen !

   • Ruud

    12 december 2018 at 09:32

    Mooi gesproken! Ik noem je geen Gerrit want dat ben je natuurlijk niet. Wel vind ik het knap hoe jij jouw gedachten over AZ aan het scherm toevertrouwt. Van jou zou ik nog willen weten wat voor assistent AZ nodig heeft, aangezien de peoplemanager in jouw ogen vertrekt.

    • Gerrit Vooijs

     12 december 2018 at 13:36

     Met Slot heb je een technisch man die nog moet bewijzen of hij ook het people management beheerst.
     AZ zou hiervoor bv Martin Haar kunnen benaderen.
     In ieder geval iemand met ervaring want bv Jean Paul de Jong is hierop bij Utrecht gesneuveld.

     • Ruud

      12 december 2018 at 13:50

      Dank voor je antwoord, maar ik denk dat het tijdperk Haar is afgesloten bij AZ. Zie jij nog andere mogelijkheden? Ik vraag het omdat Max Huiberts ook deze site leest volgens mij…

     • Gerrit Vooijs

      12 december 2018 at 17:55

      Mocht Martin deze rol op de achtergrond niet zien zitten misschien een outsider als Foppe de Haan. Dat is een kampioen in teambuilding. Hij geeft ze een aai over hun bol of een schop onder hun kont.
      Hij hoeft geen veldtrainingen te doen maar heeft wel het luisterende oor.

   • VakJ

    12 december 2018 at 15:07

    Met je eens Gerrit, onze club blijven steunen. Te beginnen bij de bekerwedstrijd a.s. dinsdag. Daar valt nog wat te halen. Laten ze proberen weer de finale te halen onder de noemer 3 x scheepsrecht!!!
    Er zijn echt nog te kort kaarten voor deze wedstrijd verkocht. Het wordt zo een kaal en kil stadion de 18e

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *