De verloren punten van AZ na een voorsprong

By
Updated: november 28, 2018
Je kon het aan zien komen, zondagavond in De Koel. Zelfs het decimeren van tegenstander VVV-Venlo door een overigens schandalige overtreding van Peter van Ooijen, hielp AZ niks. In Noord-Limburg regende het in het slotkwartier lange ballen en uiteindelijk zou dat vroeg of in dit geval extreem laat, misgaan. Patrick Joosten werd de beul: 2-2.
AZ verloor zo al vijftien punten na een voorsprong. Dat is na dertien speelronden een ronduit absurdistisch hoge waarde. FC Utrecht en FC Groningen volgen met negen verspeelde punten. Ajax en PSV pakten zelfs alle punten nadat ze op voorsprong kwamen. Als AZ dat ook kon, stonden ze keurig in de top 3. Helaas voor John van den Brom had hij op de flinke busrit van Venlo naar Alkmaar ruim de tijd om alle verloren punten in zijn hoofd bijeen te harken. Hier zijn ze.

Speelronde 4: Heracles Almelo – AZ 3-2

Op het Almelose kunstgras neemt AZ een droomstart: Myron Boadu schiet de club uit Alkmaar al binnen twee minuten aan de leiding. Bij Heracles is het alleen al vanaf speeldag één feest. Via Mohammed Osman, Kristoffer Peterson en Lerin Duarte komt de ploeg uit het oosten aan een ruime leiding. Björn Johnsen doet nog wel iets terug voor de bezoekers, het mag niet meer baten. AZ verliest voor het eerst.

Speelronde 5: AZ – Feyenoord 1-1

Ook tegen de Rotterdammers verspilt AZ geen tijd met het openen van de score. Albert Gudmundsson staat binnen vijf minuten aan het kanon. Na een halfuur valt er een grauwe deken over het AFAS Stadion, talent Myron Boadu raakt opnieuw zwaar geblesseerd. En de spoeling is al zo dun in Alkmaar. Feyenoord komt nog voor rust langszij door ex-AZ’er Steven Berghuis. Na rust proberen beide ploegen de wedstrijd te winnen, maar meer dan een gelijkspel zit er niet in.

Speelronde 7: AZ – PEC Zwolle 2-2

Bij PEC Zwolle lukt dit seizoen helemaal niks. En als er eens wat lukt, ondervinden de Blauwvingers ergens anders wel tegenslag. Ook in Alkmaar, want AZ start opnieuw als een razende: Oussama Idrissi maakt binnen tien minuten 1-0. Dat AZ een voorsprong weggeeft zijn we gewend. Een kwartier voor tijd tekent Guus Til dan voor de 2-1, daarmee moet de zaak toch beklonken zijn? Nee, opnieuw niet. Zian Flemming kopt in de slotfase de 2-2 binnen en dompelt het stadion opnieuw in chagrijn onder.

Speelronde 9: FC Utrecht – AZ 2-1

Het begint een gimmick te worden. Ook de vierde verspeelde voorsprong komt namelijk al bliksemsnel tot stand: in de tweede minuut schiet Johnsen AZ op 0-1 in de Galgenwaard. Het riedeltje is hetzelfde: Urby Emanuelson zet de thuisclub nog voor rust op gelijke hoogte. In de tweede helft gaat het dan vlak voor tijd mis: ditmaal is Ricardo van Rhijn de schlemiel met een eigen goal. Herman Kuiphof zou ‘zijn we er toch ingetuind’ roepen.

Speelronde 10: AZ – sc Heerenveen 2-3

AZ heeft geleerd dat al te vroeg scoren kennelijk ongeluk brengt en wacht een heel kwartier voordat Thomas Ouwejan zich niet langer kan beheersen. Dan begint de grote Michel Vlap-show: de revelatie uit Sneek scoort tweemaal op fraaie wijze. Gudmundsson zet AZ nog naast de Friezen, maar zij verlaten Alkmaar als eerste ploeg dit seizoen met de volle buit. Sam Lammers velt het vonnis.

Speelronde 13: VVV – AZ 2-2

Om gek van te worden. Teun Koopmeiners 0-1 uit een vroege strafschop, daarna 0-2 door Idrissi na een prachtige individuele actie. Dat VVV nog voor rust de aansluitingstreffer vindt deert amper: AZ is in de Koel de baas. In het eerste deel van de tweede helft vergeten de Noord-Hollanders het af te maken, vervolgen vergeten ze helemaal te voetballen. Het komt ze duur te staan: tien VVV’ers vinden de gelijkmaker nog via Patrick Joosten. Bron: Elfvoetbal

5 Comments

 1. WallyAZ

  28 november 2018 at 12:16

  Mooi nieuws dat zeg ik al maanden dat AZ een voorsprong niet kan vasthouden. Volgende vraag wat gaat AZ eraan doen ? dat roept iedereen hier ook al maanden.

 2. Ruud

  28 november 2018 at 15:18

  AZ heeft geen team om zijn Italiaans een wedstrijd uit te spelen. Dat is een bepaald gogme dat in de spelers moet zitten om het uit te voeren. Noem het overleven of uitspelen, maar het zit er niet in. AZ helpt dan ook deze ploegen ‘over het dooie punt heen’ en doet zichzelf de das om. Een doelpunt extra afgelopen zondag had een hoop ellende gescheeld, maar het afronden zat ook niet mee. Kortom, het is aan de coach om dit te keren. Of dit in het pakket van VDB zit, is de vraag omdat het nu al vele malen heeft plaatsgevonden. Dan maar zorgen voor een voorsprong die groot genoeg is door simpelweg iedere kans ook echt tussen de palen te spelen en op die manier meer goals te creëren. Dan komt het vertrouwen terug in de koppies.

 3. Gerrit Vooijs

  30 november 2018 at 12:44

  Tja, het is niet anders. AZ maakt het niet af. Kansen krijgt het genoeg maar in de afronding gaat het veel te vaak mis.
  Wat zegt dit. AZ kan buiten de top 2 alle ploegen aan. Alleen moet AZ nog leren dat een wedstrijd pas afgelopen is als je in de bus zit.
  Aan de tactiek ligt het niet en ook niet aan de opstelling. Volwassenheid: de ploeg moet blijven voetballen en elkaar aanspreken als iemand gas terug neemt of zijn verantwoording niet pakt – het afspelen van de bal in scoringspositie bv – want dan zullen de resultaten ook goed zijn.

  • AZ4Altijd

   30 november 2018 at 13:22

   Normaal gesproken ben ik het wel met je eena, maar nu zit je er naast.

   Taktisch rampzalig. Kunnen maar 20 min redelijk voetballen en daarna kakt het weer in. Opstelling goed?echt niet. Bij elke andere ploeg hadden Til en Gyros allang op tribune gezeten.

   Voor Til zie ik het afnemen van aanvoedersband als een mogelijke oplossing. Gyros is geen oplossing voor beschikbaar. Die heeft het gewoon niet. Kokt te kort. ELKE wedstrijd maakt hij cruciale fouten. Het is dat het onbreekt aan niveau bij meeste tegenstanders, anders zou je elke pot verliezen met die kneus Gyros. Daar valt niet tegenop te scoren.

   Dit seizoen wordt niets. Dan. Og vaak van die kansloze wissels. De bank is nog niet eens goed genoeg voor Koedijk 6. Dit seizoen is plaats 8-11 hoogst haalbare.

  • Brandon

   30 november 2018 at 13:37

   Ook niet aan de opstelling? Gerrit, gerrit, gerrit van jou had ik dit niet verwacht. Hatzikidakos een serieuze basisspeler?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *