AZ van ‘best voetballende ploeg van Nederland’ naar puntensmokkelaar

By
Updated: november 15, 2018
Uitgerekend op de twee posities die uitblinkerrs Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh afgelopen zomer achterlieten, heeft AZ-coach John van den Brom op éénderde van het nieuwe eredivisieseizoen nog steeds geen definitieve keuze gemaakt. De twee topschutters van vorig seizoen laten door te zijn vertrokken een groot stempel achter op het huidige spel in Alkmaar.
“Ik vind AZ op dit moment de best voetballende ploeg van Nederland”, zei John Stegeman op 8 december 2017 op de officiële website van zijn toenmalige werkgever Heracles Almelo. “Misschien is AZ op dit moment wel de best voetballende ploeg van Nederland”, liet coach Maurice Steijn een week eerder weten op de officiële website van VVV-Venlo. “Op dit moment is AZ de best voetballende ploeg van Nederland”, verklaarde analist Pierre van Hooijdonk op 17 februari 2018.

Adequaat

Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh waren met hun doelpunten en assists de absolute uitblinkers bij het AZ dat afgelopen seizoen door iedere voetbalkenner de hemel in werd geprezen. Sinds hun vertrek naar respectievelijk VfL Wolfsburg en Brighton & Hove Albion is er veel veranderd. Maar vooral: staat er nog steeds geen adequate opvolging klaar.

In de eerste helft van het seizoen 2017/18 was de linksbuitenpositie bij AZ nog een zorgenkindje. De ene keer speelde Mats Seuntjens er, dan weer Joris van Overeem, dan weer Jeremy Helmer. Met de komst van FC Groningen-talent Oussama Idrissi was dat probleem vrijwel in één klap opgelost. De aanvaller kende de klappen van de zweep in de eredivisie al, speelde in Jong Oranje en kon er in het AFAS Stadion direct staan.

Sentiment

Hoe ironisch dat uitgerekend Idrissi een jaar later de enige speler is die voorin zeker is van zijn plaats. De linksbuiten bepaalt in z’n eentje het sentiment bij de supporters van AZ. Hij gaat voorop in de strijd, wordt daarvoor bejubeld, maar ook afgebrand als hij te gretig op zoek is naar een doelpunt en scherpte in de afronding mist.

Seuntjens is dit seizoen ineens terug te vinden in de spits van AZ. Daar speelde hij ook al kort in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Toen Björn Johnsen werd opgehaald bij ADO Den Haag, leek de nieuwe eerste spits te zijn gevonden. Maar Johnsen verloor eerst de concurrentiestrijd van Myron Boadu, kreeg een kans toen laatstgenoemde geblesseerd raakte, en zit nu alweer op de bank omdat hij niet voldoende presteert.

Op rechtsbuiten heeft coach John van den Brom dit seizoen al een beroep gedaan op Albert Gudmundsson, Dorin Rotariu en Calvin Stengs. Die laatste wordt door de AZ-aanhang gezien als de nieuwe sterspeler, maar is na zijn rentree van een langdurige blessure niet zomaar klaar om de kar te trekken. Gudmundsson is op andere plekken in het team ook bruikbaar, maar nooit ‘outstanding’, terwijl Rotariu de verwachtingen niet heeft in kunnen lossen.

Bergafwaarts

Het resultaat van deze onzekerheden is dat AZ in plaats van de best voetballende ploeg van Nederland wordt gezien als een puntensmokkelaar. Alleen de eerste twee wedstrijden van het seizoen werden vol overtuiging gewonnen. Daarna ging het snel bergafwaarts. De afgelopen wedstrijden werden met miniem verschil gewonnen óf verloren. Van ook maar enige overtuiging in het spel van de Alkmaarders is weinig te bespeuren.

Het was ook in het afgelopen seizoen niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Wat dat betreft hoeft Van den Brom zich nog helemaal geen zorgen te maken. Maar wil hij zich weer positief in de kijker spelen bij de fans, dan is daar een verandering in de mentaliteit voor nodig. En een paar definitieve keuzes voorin. De afgelopen twee jaar hebben laten zien dat alleen de spelers die zich zeker voelen van hun plek écht renderen in Alkmaar. Bron: Elfvoetbal

8 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  15 november 2018 at 14:16

  Onvolledig artikel dat voorbij gaat aan waar het echt mis gaat.
  1) het centrum is lek als een vergiet terwijl Wuytens / Vlaar vorig jaar samen met stand-in Hatzediakos qua cijfers top presteerden.
  2) Johnsen is geen Weghorst maar moet wel zo spelen. Hij kan zijn waarde hebben als hij goed gebruikt worden. Slot heeft geanalyseerd dat voorzetten onder kniehoogte het meest renderen. Ja, bij Weghorst maar niet bij Johnsen die er vorig jaar bij ADO 19 maakte terwijl ADO minder voor het doel komt als AZ.
  3) VDB heeft wel gekozen. Geen tombola. Idrissi – Boadu – Gudmundsson.
  Door blessure Boadu kwam daar Johnsen te staan. Logisch. Die heeft zijn kansen / vertrouwen gekregen.
  Pas toen hij onvoldoende zich kon omschakelen kwam na een serie wedstrijden pas Seuntjes in beeld, ook logisch op dat moment.

  Bovenstaande is de reden dat de ploeg geen vastheid / vertrouwen heeft.

  Vdb geeft de spelers het vertrouwen door de brede basis te laten staan mits blessures of een vormcrisis niet anders overlaten.

  Maher is van deze omstandigheden het slachtoffer. Vdb is niet te benijden. Alleen goede resultaten zullen het vertrouwen en daarmee het vertrouwen herstellen.
  AZ lijkt nu op te krabbelen. Een kleine serie overwinningen is nodig.

 2. Keet

  15 november 2018 at 21:04

  Het verschil is wel degelijk Jahanbaks. Hij hield het veld breed en ging buitenom. Nu staan er twee buitenspelers die alleen maar naar binnen trekken. Gevolg de spits staat tussen een kluitje verdedigers en Til heeft geen ruimte meer om diep te gaan. De ruimte buitenom zouden de backs moeten gebruiken. Ouwejan krijgt de bal vaak niet van Idrissi als hij het probeert en Svenson gebruikt de ruimte helemaal nooit en zoekt alleen maar naar zijn vriendje Mitsjo.

 3. Ruud

  16 november 2018 at 13:58

  Zou naast deze analyses Leroy Echteld er ook iets mee te maken hebben. Zijn vertrek en het matte spel dit seizoen gaan gelijk op.

 4. Vincent

  17 november 2018 at 02:06

  Gudmundsson is geen rechtsbuiten, maar een 10! Zet aub Rotariu daar neer

 5. Ruud

  17 november 2018 at 07:12

  Ja, een speler in zijn kracht laten spelen, is hem op de juiste positie zetten inderdaad. Nu zal er op Rotariu er ook wel iets aan te merken zijn dat zo weinig speelt kennelijk.

 6. VakJ

  21 november 2018 at 11:08

  De seizoenkaart hebben gretig gebruik gemaakt van hun voorrang om kaarten te kopen voor de bekerwedstrijd tegen PEC. BESCHAMEND, zo steunen wij dus onze club. Maar wel blijven mopperen nu de club onze steun het meeste nodig heeft!!!!

  • VakJ

   21 november 2018 at 11:08

   seizoenkaarthouders (sorry)

   • Vincent

    22 november 2018 at 14:58

    Ben er bij kreeg mooi 20% korting omdat er geen animo voor is

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *