Hoofdpijndossier voor AZ-coach: ’Vertrouwen is heel broos’

By
Updated: oktober 29, 2018

AZ leed zondagmiddag tegen SC Heerenveen (2-3) alweer de derde competitienederlaag op rij.

Woensdag wacht voor de geplaagde formatie van coach John van den Brom alweer het bekerduel in eigen huis met VVV-Venlo. „Het vertrouwen in onze selectie is momenteel heel broos”, erkende de trainer. „Het enige medicijn is een overwinning.”

Geen persoonlijkheden

AZ heeft een gebrek aan echte afmakers, is centraal achterin ontzettend kwetsbaar en heeft geen sterke persoonlijkheden die het voortouw kunnen nemen in moeilijke tijden. Het uitverkochte stadion liep ruim voor tijd al leeg. De supporters die wel bleven zitten, waren woedend. Erger is nog dat Van den Brom weinig kanten op kan, met recht een hoofdpijndossier voor de coach.

In de punt van de aanval moet Van den Brom het doen met Bjørn Johnsen, die ook tegen Heerenveen niet kon overtuigen. Aangezien Myron Boadu nog maandenlang aan de kant staat met een enkelblessure, is middenvelder Mats Seuntjens de tweede keus achter Johnsen. De jonge Ferdy Druijff scoort erop los in Jong AZ, maar is (nog) niet goed genoeg om het verschil te maken in de hoofdmacht. Fred Friday is afgeserveerd en kwijnt weg in het beloftenteam van AZ.

Centraal achterin heeft hij voorlopig geen beter materiaal dan de spelers die hij de voorbije weken de kans gaf, onder wie Ron Vlaar, Pantelis Hatzidiakos en Ricardo van Rhijn. Afgelopen zomer haalde AZ met Henri Weigelt (Arminia Bielefeld) en Leon Bergsma (Jong Ajax) twee jonge centrale verdedigers binnen, maar zij komen (vooralsnog) te kort. Stijn Wuytens, die wél een meerwaarde kan zijn, is nog geblesseerd. Bron: Telegraaf

11 Comments

 1. hatse

  29 oktober 2018 at 13:47

  Mogelijk een paracetamol voor John van de Brom….
  Zo niet … dan andere trainer

 2. az woman

  29 oktober 2018 at 15:24

  Onbalans in het elftal, geen persoonlijkheden, stappen achteruit ipv stapjes vooruit, het merk AZ uithollen, wie zijn daar verantwoordelijk voor?………………………………………. juist, ja.

 3. Remko

  29 oktober 2018 at 15:26

  “Afgelopen zomer haalde AZ met Henri Weigelt (Arminia Bielefeld) en Leon Bergsma (Jong Ajax) twee jonge centrale verdedigers binnen, maar zij komen (vooralsnog) te kort.” Dit is wat hierboven beschreven staat. Ik denk dat Weigelt en Bergsma wellicht meer in huis hebben dan het huidige centrale verdedigingsduo. Dat hebben ze al weken bewezen. Ik blijf het ook deze competitie weer vreemd vinden dat er niet geïnvesteerd wordt in verdedigers. Welk middenveld of aanvalslinie je ook hebt, als ze er achterin net zo gemakkelijk invallen dan blijft het dweilen met de kraan open. Maar het moet wel anders want ik zag zondag de kopjes gaan hangen en er werd vertwijfelt naar elkaar gekeken. Maar goed ik zit er wel weer aanstaande woensdag tegen VVV.

 4. Kaazie1987

  29 oktober 2018 at 18:45

  Bergsma was dit weekend weer man off the match bij jong az, verdient echt een kans ook al ziet er bij hem allemaal heel lomp uit. Slechter als vlaar en hatzidiakos is hij zeker niet

  • Vincent

   29 oktober 2018 at 19:47

   Doe mij maar weigelt

 5. Vincent

  29 oktober 2018 at 19:48

  Veldspel is dramatisch tikkie terug van de boer is zelfs nog minder erg. Lekker aanvallend counteren zoals psv dat is heerlijk

 6. Kaazie1987

  29 oktober 2018 at 20:45

  Zou die michel vlap van Heerenveen te halen zijn? Wat een heerlijke goeie speler is dat, lijkt in alles op Harry kane

  • Vincent

   30 oktober 2018 at 13:10

   Alleen Kane is een spits Vlap niet

 7. AZ4Altijd

  30 oktober 2018 at 13:54

  Druijf is nog niet goed genoeg? Ne Seuntjes is een echte top speler als spits. Man man man.

  Als je in KKD ze er elke week inknalt dan ben je wat mij betreft goed genoeg voor het eerste.

  Johnson is ALLEEN bruikbaar als je buitenspelers hebt die de bal in de 16 pompen.

  Druijf is een voetballende spits die zelf iets kan creeeren.

  Weigelt en Bergsma kunnen NOOIT slechter zijn dan het huidige clownsduo Gyros en Appelvlaai. Dat zou betekenen dat er slecht gescout is. Anders zeg ik, dit was weer verkeerde zuinigheid. En dus afdankertjes.

  Mbt geen spelers die kar trekken dat zei ik meteen al aan begin van seizoen. Zijn allemaal lieve introvertjes. Geen leider. Enige die ik evt. als Aanvoeder kan aanwijzen is Bizot. Hij kan het team in goede banen leiden, echter, we hebben ook 1 of 2 klootzakken nodig. Smerige gluiperts. Iedereen had een hekel aan Weghorst, maar hij was uiterst belangrijk voor het moraal binnen het team.
  Zijn mentaliteit en inzet was niets over te zeggen. Itt Johnson die lui oogt.

  Dat er dan spelers uitvallen met blessures, lees: Boadu is natuurlijk bedroevend en zeer jammer. Hij was belangrijk en zeer bewegelijk, wat een Johnson niet is. Johnson is eerder een speler die je rond minuut 70 erin brengt als pinchhitter. Ballen in de 16 pompen om een pot open te breken.
  Anders moet je Druijf die WEL kan voetballen erin zetten. Die past veel beter bij het huidige spel.

  Feit blijft, ALS we tegen VVV verliezen mogen conclusies getrokken worden, vdPrutser ontslaan. Dan een interim trainer aanstellen tot einde van seizoen en dan Bosz naar Alkmaar zien te halen. Dat is in huidige generatie NL trainers de enige waar ik vertrouwen in heb. Een man met ontzettend grote ballen en die voor aantrekkelijk voetbal staat. Waarmee je best wel eens keihard mee op je plaat gaat, maar liever zo verliezen als de manier waarop we het nu doen met lachend paard vdPrutser.

  Het materiaal wat we nu hebben zouden we moeten kunnen spelen tussen plek 5 en 8. Meer zit er niet in. Te veel onbalans. In de winter MOET er eindelijk eens geinvesteerd worden in AZ1 en niet alleen maar in een fancy pants trainings complex. Ja dat is leuk allemaal, maar als er geen resultaat gehaald door AZ1 daalt ook de marktwaarde van AZ als bedrijf en van daaruit ook de inkomsten in de club. Je kunt niet alleen lange termijn investeren. Soms moet je korte termijn oplossingen vinden.

  Daarom zeg ik, Als je Druif niet goed genoeg vindt, dan moet je een Spits Huren. Eentje die er wel meteen staat. Kost wat, maar levert ook een hoop op.

  Datzelfde doe je met verdedigende linie. Je hebt in CV een Lompe klootzak nodig en een Technische snelle CV. Die moet je dan maar huren.

  Daarnaast uiteraard aanvoedersband van Til afnemen. Die jonge kan zo leuk voetballen. Die gast kan het, dat zagen we afgelopen seizoen. Maar die last om zn arm als aanvoeder heeft van hem een van de slechtere spelers gemaakt in het team. Erg jammer.

  Midtsjo ook maar even op de bank zetten. Ook die is zwaar uit vorm. Ook van hem weten we dat hij wat kan, maar momenteel is hij het niet. Ik zie liever een Vejo en Maher nu op middenveld samen met Koopmeijnders.

  Wat mij wel tegen het been stoot is dat AZ NOOIT communiceert naar zijn supporters over de ontwikkelingen van de geblesseerden.
  Ik zou wel eens willen weten hoever Wuijtens, Mihalik zijn in hun revalidatie. Op een een of andere manier duren revalidaties bij AZ spelers achterlijk lang.
  Nu is AZ zowieso een bedrijf / club die schijt aan zijn fans heeft. Dat is in afgelopen 15 jaar wel gebleken. Ijskoud bedrijf. Nul warmte. Mis dan ook de gezelligheid van die oude tijden waar het niet zo profi was.
  Nu wil ik wel dat onze club ontwikkeld, maar communicatie naar de fans is gewoon zwaar onder nul.

  Dan nog speeltechnische analyse:
  Als je met zo weinig vertrouwen speelt als nu, dan moet je gaan werken aan andere manieren om te scoren. Ga eens werken aan Std. Situaties. Ik kan mij de laatste goals uit een vrije trap of corner niet meer herinneren. AZ is meest inefficiente ploeg in ED uit std. Situaties. Zeker zoals het nu gaat moet je daar aan werken omdat je weet dat verder weinig scorend vermogen heb. Dit doen vooral kleinere ploegen. Die proberen slim te counteren. Bal bij tegenstander over achterlijn krijgen en corners te verdienen of proberen een vrije trap binnen 25m van de goal te krijgen op goede plek.
  Nee wat doen onze meisjes. Knallen vol in de muur, hoog over het stadion uit en bij corners zo van die fantasieloze korte corners. Ipv eens 1 a 2 spelers net buiten 16 te zetten. Daar strak snel op schieten zodat tegenstander die in 16 staat niet kan reageren en dan vol uithalen.

  En vrije trappen zijn zoveel creatieve variaties ipv direct op de goal proberen te knallen. Ow wat mis ik toch tijden als toen met Cziommer en Rasmus Elm. Die konden wel direct op goal schieten, maar daarna hebben we nooit meer een specialist gehad.
  Ik blijf dit een mooi vidje vinden:
  https://www.youtube.com/watch?v=KIqjk2H_C9k

  Zo dit was mijn essay.

  • Vincent

   31 oktober 2018 at 00:38

   Netjes stuk. Mihalek traint inmiddels mee met de selectie en gaat binnenkort 45 min met Jong AZ spelen.

 8. WallyAZ

  31 oktober 2018 at 10:57

  De angst die ik heb is dat net als 2 jaar geleden van de Brom het niet meer weet en continu gaat rommelen aan de opstelling. Zet Ferdy Druijf lekker in de spits en centraal achterin twee andere spelers en laat het zo staan tot aan de winterstop. Tenzij Calvin weer wedstrijd fit is die moet je altijd opstellen maar goed daar ben ik niet geheel objectief in die sierlijkheid doet mij altijd een beetje denken aan Kirsten Nygaard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *