Van den Brom: “Voel me goed bij AZ”

By
Updated: oktober 1, 2018

In een tijd waarin clubs en trainers vaak snel afscheid van elkaar nemen, is de prestatie van John van den Brom een extra bijzondere. Gistermiddag zat de 51-jarige oefenmeester voor de 182e keer op de bank bij AZ, waarmee hij de langstzittende trainer in de clubgeschiedenis is. Alleen het onnodige gelijkspel tegen PEC Zwolle (2-2) was een smetje op zijn mijlpaal.

De spelers hadden je wel een mooier cadeau mogen bezorgen…

„Ik vind het te makkelijk om alleen de spelers hiervan de schuld te geven. We doen het met z’n allen, hè? Dat neemt niet weg dat ik erg baal van dit gelijkspel. We speelden niet best, maar na de 2-1 van Guus Til hadden we de wedstrijd nooit meer uit handen mogen geven. Op dat gebied, het kapotmaken van wedstrijden, kunnen we nog wel wat winst behalen.”

Toch was het voor jou ook een bijzondere dag. Je werd voorheen omschreven als clubhopper, maar zit nu al voor het vijfde seizoen bij AZ op de bank.

„Het ging op een gegeven moment heel snel. Ik ging van AGOVV naar ADO, Vitesse en Anderlecht. Het was elke keer een sportieve verbetering. Volgens mij zou iedereen dat doen in zo’n positie, maar ik werd al snel omschreven als ’clubhopper’. Ach, het zij zo. Feit is dat ik me nu ontzettend fijn voel bij een goed georganiseerde club, waar in de leiding altijd rust heerst. Bovendien doen we het goed als je kijkt naar de ontwikkeling van spelers, wedstrijdresultaten en transfers. Ik krijg nu de erkenning van langstzittende trainer, en daar ben ik hartstikke trots op, maar er staat een organisatie achter me die ook elke dag kei- en keihard werkt om dit voor elkaar te boksen. Dat zal ik nooit vergeten.”

Je raakt elke zomer je beste spelers kwijt. Van Janssen en Weghorst tot Jahanbakhsh en Berghuis. Toch lukt het telkens relatief snel om de boel weer op orde te krijgen. Wordt daar te licht over gedacht?

„Soms wordt het misschien snel vergeten. Anderzijds heeft het ook geen zin om daarover te blijven praten, want je moet door. Tijd is daarin een allesbepalende factor in deze vluchtige voetbalwereld. Kijk naar Janssen, Weghorst en Jahanbakhsh. Toen zij binnenkwamen, waren ze echt niet zo goed als ze nu zijn. Door ze tijd en vertrouwen te geven, werden ze beter en beter. Ondertussen moeten wij als staf de voorwaarden creëren om spelers optimaal te laten renderen. Op dit moment zitten we in zo’n situatie met Bjørn Johnsen. Die moet ook wennen. Nou, dan hebben we geduld met zo’n jongen.”

Je contract loopt vooralsnog door tot medio 2019. Zie je een rol zoals Ferguson bij Manchester United voor jezelf weggelegd bij AZ?

„Nou, ik denk niet dat ik tot mijn zeventigste doorga, haha. Verder leef ik vooral in het heden. Een planning qua carrièreverloop heb ik niet echt. Je kunt wel steeds met de toekomst bezig zijn, maar die heb je toch niet in de hand. Er kan van alles gebeuren, ook qua gezondheid. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik me goed voel bij een club. En dat is bij AZ zeker het geval.”

Wat is je mooiste moment tot dusver bij AZ?

„Het allermooiste vond ik misschien wel mijn eerste jaar. Ik nam tussentijds het hoofdtrainerschap over van Marco van Basten toen we ergens in het rechterrijtje stonden. Marco ging door als assistent, samen met Dennis en Martin Haar. Uiteindelijk eindigden we als derde, met een heel mooi elftal. Dat was een ultieme bekroning van dat seizoen. Maar er zijn meer mooie momenten. Het overwinteren in Europa en het spelen van twee bekerfinales, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het klote dat je ze niet wint. Maar je speelt ze wel. En het traject ernaartoe, met heel mooi voetbal, was geweldig. Een tastbare prijs ontbreekt vooralsnog, maar wie weet wat dit seizoen gaat brengen.” Bron: Telegraaf

13 Comments

 1. az woman

  1 oktober 2018 at 15:17

  Er is wel eens commentaar op John, soms terecht, soms onterecht. Over de gehele periode tot nu toe, heeft Johnny het alleraardigst gedaan, dit jaar de beker veroveren en daarna kijken we weer verder. Ik geloof ook in het verhaal, dat iedere trainer/coach voornamelijk afhankelijk is van het spelersmateriaal. Waar de coach wel zelf direct invloed op heeft is het wisselbeleid, sfeer in de groep en motivatie/werklust over brengen op spelers. John, ieder jaar gaan je beste spelers weg en kun je weer in en aanpassen, terwijl wij als kijker toch vermaakt willen worden, het liefst met mooie overwinningen. Dat allemaal meenemende krijg je van mij een ruime voldoende en mag je van mij bijtekenen. Je kent de club en de werkzame mensen inmiddels goed, je kan je vinden in het beleid van de directie, je klaagt nooit in de media. Een verdienstelijke trainer/coach naar mijn mening.

  • oma

   2 oktober 2018 at 10:36

   er is een gezegde in de voetbalwereld.
   een goede trainer met een slechte selectie maakt er iets van.
   een slechte trainer met een top selectie maakt er niets van.
   daar moet ik aldoor aan denken.

 2. AZ’67

  1 oktober 2018 at 15:27

  Van den Brom presteert inderdaad overeenkomstig de gestelde doelen die haalbaar zijn met het budget van AZ. Qua persoon is het een grijze muis die vaak laf voetbal laat spelen, ik mis echter de flair en lef waar AZ bekent om staat.

 3. AZ4Altijd

  1 oktober 2018 at 15:59

  Ajb Zeg. Laat de man vertrekken. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.

  Ja als je kijkt naar resultaten zou je zeggen dat hij het goed heeft gedaan wat ik zeker waar is. 5e 4e 3e twee keer. 2 keer bekerfinale.

  Maar als het erop aan komt zullen we NOOIT met deze slappe zak prijzen gaan winnen of punten paken gedurende de wedstrijden waar het er ECHT om gaat.

  Plus de prestaties Europees gezien zijn natuurlijk bedroevend te noemen onder hem.
  Ik zou graag een trainer zien MET ballen. Een Winnaar. Want een Winnaar is vdB niet. Plus taktisch gezien ook een ramp.

  Daarnaast vast houden aan bepaalde spelers in opstelling die allang niet meer op de bank zouden mogen zitten.

  Daarnaast zou de man ballen moeten tonen en zeggen. Til, sorry, maar ik neem je aanvoedersband af. Het werkt nog niet voor jou.

  • Jay

   1 oktober 2018 at 16:47

   Maar welke trainer zou dan het stokje over kunnen nemen? Ik kan niet zo snel een trainer bedenken die beschikbaar is en het beter zal doen dan van den Brom. Peter Bosz misschien?

   • AZ4Altijd

    2 oktober 2018 at 00:01

    Een Peter Bosz zie ik graag komen. Das een man met stale ballen en bravoure. Daar hou ik wel van.

   • oma

    2 oktober 2018 at 12:55

    peter bosz is nu ook niet beschikbaar.pas in het nieuwe seizoen.

    • Vincent

     3 oktober 2018 at 14:11

     Die verdient nu zoveel geld met niks doen die gaat echt niet een nieuwe club trainen

 4. woonwagenpower

  2 oktober 2018 at 14:37

  Ik weet niet wat John wil, ook niet wat AZ wil. Mocht AZ om welke reden dan ook op zoek gaan naar een andere trainer/coach geloof ik wel in John van ’t schip.

 5. woonwagenpower

  2 oktober 2018 at 16:03

  John van ’t Schip heeft bewezen jeugd te durven in te passen, wil graag offensief spelen, is rustig en heeft een duidelijke uitleg als hij over voetbal spreekt. Houdt zich bij de feiten, verschuilt zich niet achter termen als, we zijn bezig met een proces, iedereen heeft aan het einde van de competitie evenveel voor-en nadelen gehad door de arbitrage.

  • WallyAZ

   5 oktober 2018 at 10:59

   John van den Brom heeft ook jeugdspelers ingepast. Stengs, Koopmeiners, Boadu, Til, Helmer, en onze Griekse vriend Hamz. En nog een aantal die het tot dusverre of niet gehaald hebben of vertrokken zijn naar een andere club denk aan Spierings. Ik denk dat iedere trainer die bij AZ de verantwoordelijkheid heeft het moeilijk krijgt. Teveel spelers zijn te wisselvallig mede door hun leeftijd of te Jong of te oud zoals Vlaar. Links of rechtsom Van de Brom kan ze voorbereiden op de wedstrijd maar uiteindelijk niet zelf de ballen in het doel schieten je moet pas van trainer wisselen als het op is tussen spelersgroep en trainer maar niet omdat de resultaten even tegenvallen de rekening wordt pas opgemaakt in mei.

 6. 1AZ1

  2 oktober 2018 at 20:33

  Een prijs zal een bekroning op zijn trainerschap bij AZ zijn hopelijk kunnen ze dat voor elkaar krijgen!

 7. Vincent

  4 oktober 2018 at 08:55

  Kijk hoe pec draait dus nee geen andere John

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *