Is AZ klaar voor een aanval op de topdrie?

By
Updated: september 15, 2018

In de duels met Vitesse en Heracles Almelo bleek dat de ploeg in defensief opzicht zeer kwetsbaar was. Drie tactische zaken die AZ zal moeten repareren, willen de Alkmaarders Feyenoord aftroeven.

John van den Brom stak vorige week zijn onvrede niet onder stoelen of banken. ‘Met de bal hebben we best goed gespeeld, al klinkt dat misschien raar als je verliest’, zei de coach voor de camera van de NOS. ‘Maar in een wedstrijd heb je niet altijd de bal. Dan moet je in de duels komen en dat hebben we vanmiddag heel slecht gedaan’, klaagde Van den Brom. ‘Als je die jongens dingen vraagt die ze niet beheersen, dan kan je ze niets verwijten. Maar normaal gesproken is dat waar we het nu over hebben altijd wel in orde. Nu niet, waardoor je eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aanloopt.’

De statistieken van dit seizoen laten zien dat AZ in aanvallend opzicht dreigend is, maar in defensief opzicht steeds meer steken laat vallen:

Duel | Scoringspogingen AZ | Scoringspogingen tegenstander:

AZ-NAC 5-0 | 28 | 5

FCEmmen-AZ 1-4 | 16 | 12

AZ-Vitesse 0-0 | 16 | 13

Heracles Almelo-AZ 3-2 | 16 | 22

Waar gaat het mis? Drie defensieve pijnpunten die opvielen tijdens de laatste twee duels en die AZ zal moeten repareren wil het met succes de strijd aanbinden met de Nederlandse topdrie:

I. INZAKKEN OF HOOG DRUK ZETTEN?

Het is de keuze die iedere ploeg moet maken: wat doen we als we de bal verliezen? Wat doen we in die eerste paar seconden? Lopen we dan terug of zetten we meteen druk om de bal zo snel mogelijk weer te heroveren? Dat laatste is een keuze die heel veel ploegen tegenwoordig maken. AZ is geen uitzondering. Ook de ploeg van John van den Brom probeert zo snel mogelijk de bal weer te veroveren.

Wat doe je echter als ploeg wanneer je dat in die eerste seconden niet lukt? Blijf je dan hoog druk zetten of zak je in? En tot welke hoogte zak je in? Vang je de tegenstander op twintig meter over de middenlijn? Of tien meter? Of zak je in op eigen helft?

Dat laatste is waar heel veel ploegen problemen hebben. Bij balverlies is het namelijk essentieel dat de onderlinge afstanden in een ploeg zo klein mogelijk zijn. Dan kan er namelijk altijd druk op de bal worden gezet zodat een tegenstander geen tijd en ruimte heeft om de juiste voortzetting te vinden en er geen tegenstanders tussen de linies kunnen komen.

Vorig seizoen was dat laatste in de eerste wedstrijden matig verzorgd bij AZ, maar werd dat onder meer door het aanpassen van de formatie (twee in plaats van één controlerende middenvelder) gerepareerd. In de laatste twee Eredivisie-duels zien we echter weer de problemen van vorig seizoen terug. Zowel in de thuiswedstrijd tegen Vitesse als in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo zagen we opnieuw een AZ waar de onderlinge afstanden tussen de spelers veel te groot waren. Aanvallers die na balverlies ontspannen terug hobbelden, middenvelders die hoog druk probeerden te zetten en verdedigers die naar achteren liepen. Het gevolg was dat er tussen middenveld en defensie een niemandsland lag waar aanvallers en middenvelders van de tegenpartij ongehinderd in konden bewegen en dat de defensie meer dan eens werd geconfronteerd met een numerieke meerderheid.

Was hier te weinig op getraind, of op gehamerd tijdens de teamtactische besprekingen? Of was er een gebrek aan tactische discipline? Wanneer de afstanden niet kloppen, dan krijg je in ieder geval precies wat John van den Brom na afloop aangaf: dan kom je als ploeg niet meer in de duels.

II. MANDEKKING OF ZONE-VERDEDIGING?

Hoe verdedigt AZ? Wordt er in de zone verdedigd of is er sprake van mandekking? Bij de Alkmaarders is er sprake van een combinatie van beide en dat zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid en kortsluiting. Aan de ene kant pakken de centrale verdedigers de spits van de tegenstander pas op wanneer die in hun zone komt, aan de andere kant zie je Ron Vlaar soms aan de zijlijn omdat linksback Thomas Ouwejan ervoor heeft gekozen om druk te zetten op zijn directe tegenstander op de middenlijn.

Die spagaat zien we ook terug in deze videofragmenten. Bij de eerste goal van Heracles Almelo is middenvelder Teun Koopmeiners plotseling te vinden in de defensie waar hij in de mandekking staat op een tegenstander. Als hij gewoon zijn tegenstander had laten oppakken door Thomas Ouwejan en in zijn zone was gebleven op het middenveld naast Fredrik Midtsjø dan was Mo Osman van Heracles Almelo niet aanspeelbaar geweest en had hij nooit vrij kunnen uithalen. Bij het andere fragment zie je juist het omgekeerde. Daar laat Koopmeiners zijn directe tegenstander los om druk te zetten op Brandley Kuwas, terwijl die al wordt aangevallen door Ouwejan. Het gevolg is dat er opnieuw een kansrijke situatie ontstaat voor Heracles Almelo.

Het zijn situaties die niets hebben te maken met werklust of inzet, integendeel, maar juist alles met het kiezen voor een speelwijze met duidelijke afspraken en daar dan consequent aan vasthouden.

III. BEIDE BACKS ZIJN TE VAAK SAMEN OP PAD

Jonas Svensson wordt gezien als een van de betere rechtsbacks van de Eredivisie, maar van centrale verdediger Pantelis Hatzidiakos is bekend dat hij nog wel een steekje laat vallen en met name in de één-tegen-één problemen kent. Helaas heeft het een met het ander te maken. Svensson is er namelijk de oorzaak van dat Hatzidiakos heel vaak in de één-tegen-één komt, en dan ook nog in de grote ruimte. De rechtsback van AZ is constant op weg naar de achterlijn van de tegenstander, maar is in de omschakeling zelden op tijd terug om de overige verdedigers te helpen.

Het probleem is dat AZ op de linkerflank ook een back heeft die graag mee in de aanval gaat. Dat hoeft normaal gesproken geen probleem te zijn, maar bij AZ is het dat wel omdat zijn collega aan de andere kant (Svensson) consequent weg is. In de omschakeling staan Ron Vlaar en Hatzidiakos daardoor te vaak met twee man in een grote ruimte te verdedigen.

Wanneer een ploeg aanvalt moet de restverdediging ervoor zorgen dat de counter van de tegenpartij niet gevaarlijk is. De regels daarvoor zijn (normaal gesproken), dat je minstens vijf man achter de bal houdt: drie verdedigers en twee middenvelders. Dat betekent dat slechts één van de twee backs mag aanvallen, zodat nog drie man (twee centrale verdedigers en de andere back) achterblijven in de achterste linie. Dat aantal van in totaal vijf man achter de bal is in het huidige topvoetbal het minimum om te kunnen aanvallen zonder je zorgen te maken over de omschakeling.

Bij AZ is die restverdediging in de laatste twee duels slecht verzorgd. Met Teun Koopmeiners en Fredrik Midtsjø heeft de ploeg weliswaar twee controlerende middenvelders die de balans in de gaten houden, maar met name met een back als Svensson die nooit achterom kijkt, komen de centrale verdedigers in de omschakeling heel vaak in de grote ruimte te spelen. Misschien wordt het toch eens tijd om de Noorse rechtsback te wijzen op het feit dat een verdediger ook wel eens defensief

Bron: Taco van den Velde – VI

10 Comments

 1. Ruud

  15 september 2018 at 08:07

  Ok, het is VI maar wilde jullie deze informatie toch niet onthouden.

 2. prins

  15 september 2018 at 09:19

  “Is AZ klaar voor een aanval op de topdrie?”

  De media hebben echt niks te doen. Zomaar de druk bij AZ leggen om achteraf te zeggen dat het WEER niet is gelukt om de top 3 aan te vallen.

  • Gerrit Vooijs

   15 september 2018 at 20:20

   Goed stuk Ruud !
   Mooi om het zo verduidelijkt te krijgen.

  • Gerrit Vooijs

   15 september 2018 at 20:28

   Vi is een gespecialiseerd weekblad. . Dus ja, dit blad heeft niets anders te doen. Daarbij is AZ – Feyenoord het meest aansprekende duel van deze speelronde.

   AZ heeft achter gesloten deuren getraind. Ik ben echt benieuwd waarvoor dat is gedaan. Een andere speelwijze ?

 3. AZ4Altijd

  15 september 2018 at 19:56

  We zijn al meerdere jaren de weg kwijt als we tegen de top 3 moeten. Je mag al blij zijn als we eens een puntje scoren. Terwijl mindere clubs wel regelmatig punten scoren tegen die top 3. Top 3 is een ziekte die heerst bij AZ. Spelen vaak hele seizoen leuke potten voetbal maar bakken er nket meer van als we tegen Snavel, 010 pf subsidie moeten. En dat weten die clubs. AZ speelt vaak naief en verliest daardoor vaak totaal kansloos.

  Naja we zullen zien morgen.

 4. Woonwagenpower

  15 september 2018 at 21:45

  Nu is AZ nog niet zover, incidenteel kan het wel. Voetballen kunnen ze wel. Schijt aan zogenaamde kuip vrees. En die twee ringetjes in Amsterdam moet AZ bij wijze van spreken ook hun reet mee afgeven. Als het in de hoofden goed en fris is, kan AZ het iedereen moeilijk maken en van iedereen in Nederland winnen. Morgen zou het zomaar eens kunnen.

 5. Brandon

  16 september 2018 at 00:53

  PSV en Ajax zijn deze competitie veruit de sterksten en daar zal AZ ook dit jaar normaal gesproken niet van kunnen winnen. Feijenoord in de Kuip is voor AZ ook een onneembare veste gebleken de laatste keren, dus alleen morgen is er een kans. Als de Graafschap kan winnen waarom AZ thuis dan niet? Alleen gaat AZ in al deze belangrijke wedstrijden niet van eigen kracht uit en is er elke keer weer een ander systeem waarmee v.d. Brom mee op de proppen komt. Nu ook weer achter gesloten deuren getraind zoals ze dat zo mooi noemen. Dus morgen weer iets anders? Ga van je eigen kracht uit en knal erop net zoals ze tegen de andere ploegen thuis ook doen. Dat de vleugels minder bezet zijn dan verleden jaar kan je aanpassen met 4-4-2 maar erop klappen blijft hetzelfde.

 6. Brandon

  16 september 2018 at 11:10

  Allemaal de Tafel van Kees gezien? Zoals ik dus al aangaf het wordt 4-4-2 ben daar erg blij mee en gaan er ook opklappen vanaf nu veel vertrouwen. Jullie ook?

 7. Brandon

  16 september 2018 at 11:47

  Toch geen 4-4-2 zoals het er naar uitziet en v Rhijn voor Vlaar, mijn optimisme is geheel omgedraaid in negativisme v Rhijn-Hatzikidee kan het nog slechter? Hopelijk speelt F een van zijn slechtste wedstrijden maar ik vrees met grote vrezen.

 8. Brandon

  16 september 2018 at 14:19

  1-1 Had alleen voor AZ beter kunnen zijn. Nadat Boadu uitviel was de angel eruit. Johnson is nog lang niet klaar voor AZ en ben beng dat hij dit niveau ook niet aan kan. Gudmundsson is wel een welkome versterking. Vrij en onbevangen en past precies in het positiespel wat AZ voor ogen heeft. Nou NOOIT meer Hatzikidokolososos want weer was dit de 12de man voor Feijenoord. Koopmeiners was de verrassing maar wel erg goed op de plek achterin.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *