Tennisballen moeten AZ helpen

By
Updated: augustus 26, 2018

Opgepast: video-scheidsrechter aanwezig. Handen thuis dus, is de boodschap aan verdedigers in de Eredivisie. Ook bij AZ. ,,Ja, dat heb je nu met die VAR. Je hebt het gezien bij VVV – Ajax, toen Tagliafico even aan zijn shirt werd gepakt. Het was maar met twee vingers, maar het was wel een penalty’’, zegt John van den Brom.

De AZ-trainer besloot afgelopen week in te spelen op de komst van de VAR, de Video Assistant Referee. Alle verdedigers kregen een paar tennisballen, die ze in hun handen moesten houden tijdens het verdedigen van een corner. ,,Hup, ga maar verdedigen zonder je handen te gebruiken. Want we hebben verdedigers die veel met hun handen werken. Ik had Panta (Hatzidiakos, red.) zelfs víer tennisballen gegeven. Want zelfs toen hij in beide handen een balletje had, probeerde hij nog zijn handen te gebruiken.’’

De truc met de tennisballen is niet geheel nieuw. Vorig seizoen bijvoorbeeld liet PSV-trainer Cocu zijn verdediger Isimat-Mirin hetzelfde doen. Isimat-Mirin had enkele keren een strafschop veroorzaakt door een tegenstander vast te houden.

‘Iedereen op scherp’

Ron Vlaar had niet eerder tennisballen in zijn handen gedrukt gekregen tijdens een training. Hij snapt de gedachte erachter wel. ,,Iedereen staat op scherp door die VAR, want alles wordt nu gezien. Je kunt je weinig veroorloven’’, zegt de centrale verdediger.

,,Daar moet je dus goed mee omgaan. Dat betekent niet dat je maar niks meer moet doen. Je moet wel mannelijk blijven verdedigen. Ik vind ook dat een fysiek duel mogelijk moet blijven. Contact zal er altijd zijn, maar je moet wel goed opletten hóe je contact hebt met je tegenstander.’’

In de eerste twee wedstrijden van het seizoen heeft AZ nog geen ingreep van de VAR gehad. Maar Van den Brom is op zijn hoede. ,,Lepe spitsen weten wel raad met dit soort situaties. Huntelaar, De Jong: die hoef je niks te vertellen. Die voelen prima aan wanneer ze moeten gaan liggen. En Matavz (de spits van Vitesse, red.) is ook zo’n slimme spits.’’

Myron Boadu

Tegen Vitesse, zondagmiddag, stuurt Van den Brom hetzelfde elftal het veld in als de afgelopen twee weken. Na twee zeges (5-0 tegen NAC en 1-4 tegen Emmen) ziet de trainer geen reden om de opstelling te veranderen. Dat betekent dat de 17-jarige Myron Boadu opnieuw in de spits staat. ,,Hij beschaamt het vertrouwen niet. Hij heeft niet alleen twee doelpunten gemaakt, hij geeft ook heel veel tijdens de wedstrijd. Hij houdt het nog niet de hele wedstrijd vol, maar dat is logisch, gezien zijn leeftijd. Dat heb ik ook tegen hem gezegd. ’Ik heb liever dat je zeventig minuten volle bak speelt dan dat je negentig minuten speelt maar niet voluit gaat’’’, zegt Van den Brom. ,,Want we moeten het ook niet overdrijven: Myron is een groot talent, maar hij is niet zó goed dat hij op tachtig procent kan spelen.’’

Bron: NHD

4 Comments

 1. Ruud

  26 augustus 2018 at 13:49

  Ik hoop dat het werkt want Matavz weet van wanten

 2. Jeroen

  26 augustus 2018 at 14:31

  Die Huntelaar…….. ik heb het niet zo op hem. Vind het meer een persoon die andere naait. Hoe dan ook, het is goed dat ze hier op trainen. Vooral Panta. Die mag sowieso wel wat extra begeleiding krijgen.

 3. Vincent

  27 augustus 2018 at 10:47

  Haha 4 tennisballen

 4. Gerrit Vooijs

  29 augustus 2018 at 13:38

  Raar eigenlijk dat men nu pas ingrijpt. Zonder VAR was men op de zelfde voet doorgegaan…..
  Maar goed, beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald, al was er wel een externe factor voor nodig.

  Ik hoop dat AZ dit ook bij de jeugdteams gebruikt. Pas dan krijg je te zien wat het tactisch inzicht is van je verdedigers.

  Die actie van Bind gisteravond toen hij bij een dreigende scherpe counter de spits met 1 stap naar voren buitenspel zette. Hierdoor hoefde hij niet 1 op 1 het sprintduel aan te gaan.
  Dit soort zaken moeten getraind worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *