Blijft AZ lang meedoen dit jaar?

By
Updated: augustus 23, 2018

Het seizoen 2018/2019 is inmiddels twee speelrondes onderweg en AZ mag zich de trotse lijstaanvoerder noemen. Het is natuurlijk ontzettend vroeg in het seizoen, dus er zijn nog weinig conclusies te verbinden aan deze huidige stand. Toch droom ik wel eens weg bij de gedachte aan een titel en de bijehorende eeuwige roem. De vraag is of dit ook realistisch is. De uitgesproken titelfavoriet zijn wij niet, toch zie ik wel degelijk kans om (heel) lang mee te blijven doen, en wel om de volgende zes redenen.

1. Spelersgroep

De spelersgroep is ten opzichte van vorig seizoen redelijk intact gebleven. Voorin zijn we wel beroofd van onze twee blikvangers, maar dat hoeft niet per se negatief uit te pakken. Met Johnsen heeft AZ iemand aangetrokken die je qua voetballende kwaliteiten wel één op één tegen het verlies van Weghorst kan wegstrepen. Op rechts zal de absentie van Jahanbakhsh zich iets zwaarder laten voelen. Toch zie ik het ook hier positief in met Rotariu, Stengs en Gudmundsson als opvolgers. Daar zit voldoende kwaliteit en talent tussen, alleen is het de vraag hoe snel die zich aanpassen en hoe Stengs terug zal keren. Verder heb je met Boadu en Johnsen nu twee volwaardige spitsen en dat is er al eentje meer dan vorig seizoen. Bovendien zijn het ook nog eens twee verschillende types die elkaar aanvullen. In de breedte zijn we er dus misschien wel sterker op geworden.

Het middenveld is hetzelfde gebleven als vorig seizoen. Deze linie is prima in balans met spelers die elkaar uitstekend aanvullen. Het loopvermogen van Til, Koopmeiners die de balans in de gaten houdt en Midtsjø die al buffelend het middenrif van de nodige power voorziet. Tel daarbij op dat Marko Vejinovic binnenkort aansluit en we ook nog de beschikking hebben over alleskunner Mats Seuntjens. Dat alles maakt dat men zich in Alkmaar weinig zorgen hoeft te maken over het middenveld.

Over de achterhoede is veel te doen als je de commentaren leest en hoort. Toch staat de defensie beter dan gedacht. Afgelopen seizoen wist Bizot liefst dertien keer zijn doel schoon te houden, iets dat alleen Zoet (veertien keer) beter deed. Verder kreeg de ploeg slechts 38 tegengoals te verwerken, enkel Ajax kan met 33 treffers tegen betere cijfers overleggen. De kunst is nu om de persoonlijke fouten eruit te halen. Zeker in de topwedstrijden gaat de ploeg nog wel eens ten onder aan onoplettendheidjes. Qua bezetting zit het ook wel goed. Weigelt en Bergsma zijn aangetrokken als versterking, al kan ik beide qua niveau nog onvoldoende inschatten. Wijndal is op links een geduchte concurrent voor Ouwejan. Wel dient er nog een rechtsback bij te komen, want bij het wegvallen van Svensson hebben we een probleem.

2. Stabiliteit

Een grote kracht van AZ vorig seizoen was de stabiliteit. Daarmee doel ik op de resultaten die men wist te behalen tegen de zogenaamde mindere goden. Als men de wedstrijden met de top drie buiten beschouwing laat ging er slechts één wedstrijd verloren, thuis tegen Excelsior. Verder werden de punten gedeeld met Groningen, PEC Zwolle, FC Utrecht, Roda JC en VVV Venlo. Al de overige wedstrijden werden gewonnen. Zaak is dus om dat minimaal te continueren, en sowieso de thuiswedstrijden tegen VVV Venlo, Excelsior en Roda JC (of de vervangende promovendus in dit geval) te winnen. Verder is Feyenoord ten opzichte van vorig seizoen verzwakt, dus is het ook mogelijk om daar meer punten tegen te pakken dan vorig seizoen.

3. Geen Europees Voetbal

Eén van de redenen waarom we vorig jaar zo stabiel konden presteren was omdat we ons geen zorgen hoefden te maken om midweekse wedstrijden. Natuurlijk baal ik van de uitschakeling tegen Kairat, maar het kan ook in ons voordeel werken. Het is geen toeval dat we derde werden in de laatste twee seizoenen dat we niet deelnamen aan Europees voetbal. Zeker voor deze jonge groep zal dat een voordeel zijn. Wij hebben nu elke week zes dagen om ons voor te bereiden op de komende tegenstander. En vergeet niet, in het seizoen dat we kampioen werden namen we ook geen deel aan een Europees toernooi.

4. Champions League deelname Ajax en PSV

Dat brengt me direct bij het volgende punt: Het dubbele programma van zowel Ajax als PSV. Beide ploegen lijken door te stromen naar de groepsfase van de Champions League, en zelfs als die missie mislukt komt men terecht in de groepsfase van de Europa League. De afgelopen twee wedstrijden hebben al aangetoond dat met name Ajax het moeilijk heeft tussen de twee Champions League wedstrijden door. Heracles hield relatief eenvoudig stand in de Arena, terwijl VVV met alle mogelijke moeite werd verslagen. In dat opzicht kan een bezoekje aan de Vijverberg een bijzonder lastig tussendoortje zijn in de wetenschap dat je drie dagen later naar Bernabeu moet.

5. Rust en visie

Een vaak onderschat punt is de rust die heerst in Alkmaar. Op technisch vlak weet men perfect waar men mee bezig is. Er is een visie voor de langere termijn uitgestippeld en deze werkt. Met een vijfde/zesde begroting presteert de club het om praktisch altijd boven zijn begroting te eindigen op de ranglijst. AZ doet dit door middel van slim beleid met het oog op de toekomst. Geen investeringen in dure spelers, maar investeren in projecten die zich in de loop der jaren uit gaan betalen.
Van één van die investeringen zien we nu de resultaten al terug. Dat is namelijk de doorbraak van een groot aantal talenten uit de eigen opleiding zoals Wijndal, Til, Koopmeiners, Boadu, Ouwejan en Stengs. De komende tijd zal men blijven investeren in de opleiding, zodat we ook in de toekomst pareltjes van het jeugdcomplex in de Wijdewormer in het stadion zullen zien schitteren. Een stadion dat AZ sindskort ook weer in eigen bezit heeft, waardoor nu structureel geld bespaard wordt.

Een ander punt dat meehelpt is dat er rust is rond de trainerspositie. John van den Brom staat op het punt de langstzittende trainer te worden in de geschiedenis van de club, en dat is niet voor niets. De geboren Amersfoorter wist in zijn jaren in Alkmaar uitstekend te presteren met tweemaal een derde plek, een vierde en zesde plaats op de eindrangschikking. Op één seizoen na ging dit ook nog eens gepaard met goed voetbal. De huidige technische staf met Arne Slot en Pascal de Jong lijkt elkaar uitstekend aan te vullen en men weet wat men aan elkaar heeft. Zowel de staf onderling als de spelers en staf.

6. Onderschatting

Het laatste punt waarom ik denk dat we wel eens lang mee kunnen gaan doen is onderschatting. Niemand houdt serieus rekening met ons. Na de eerste twee speelrondes hoorde je menig analist al zeggen: ‘Ja ze speelden tegen Emmen en NAC’. Dat is in principe een waarheid als een koe. Maar PSV en Ajax struikelden (bijna) over VVV, Heracles en Fortuna Sittard. Dus wat zegt dat over hen? Natuurlijk heeft Ajax als je de selecties één op één naast elkaar legt een beter elftal, maar dat zegt niet altijd alles. Door de bovengenoemde punten kan het zomaar eens een verrassend leuk seizoen worden.

Marius Wiegman

12 Comments

 1. Lothar

  23 augustus 2018 at 20:57

  Niet realistisch om te denken dat we lang mee blijven doen. De selectie is kwetsbaar in mijn ogen. Verdediging is niet TOP-waardig. Ik ben bang dat we bij tegenslag, kijk de EL wedstrijden, onvoldoende ervaring en veerkracht hebben. Zondag is wat dat betreft een goede krachtmeting. Vitesse heeft een sterke en ervaren ploeg. Ik ben blij als we top 5 spelen dit jaar. En dan heb ik echt geen zuurpruim visie maar een realistische denk ik.

 2. Gerrit Vooijs

  23 augustus 2018 at 22:09

  Wie Ajax en PSV deze week heeft zien spelen heeft het grote niveauverschil duidelijk kunnen zien.
  Waar AZ de bal te lang achterin rondschuift, daar spelen deze clubs de bal binnen 5-6 passes naar voren. Az geeft de tegenstander zo alle tijd zich in te graven.

  Ook het drukzetten bij balverlies gebeurd bij AZ individueel en dus niet efficiënt waardoor de spelers onnodig teveel vuile meters maken. Omdat AZ dit aspekt slecht uitvoert wordt het op het middenveld te snel en gevaarlijk uit elkaar gespeeld. AZ ziet er dan knullig uit.
  Emmen profiteerde niet. Kairat wel, Ajax en PSV ook
  AZ kan bij balverlies tegen de betere teams beter inzakken en de ruimtes veel kleiner maken.

  De inworp is ook zoiets. Nooit loopt een AZ aanvaller de vrije ruimte in terwijl hij niet buitenspel kan staan. Ze schijnen het niet te beseffen. AZ leidt op dit moment enorm vaak direct balverlies na een inworp.

  Ondanks de goede competitiestart zijn er dus verbeterpunten waar goed op te trainen valt.
  Overall heeft AZ nog een enorm gat te dichten voor het serieus over de titel mag gaan dromen.

  Maar 3-5, dat zit er zeker weer in. Door de slechte resultaten in de EL is het goed mogelijk dat NL weer een club minder mag inschrijven.
  Dat betekend dat alleen de nrs 1&2 en de Bekerwinnaar zich rechtstreeks plaatsen voor de voorronden van het Europese voetbal.

  Ik hoop dat AZ geleerd heeft van dit jaar anders heeft het weinig zin om een heel jaar te knokken voor Europees voetbal.

 3. Brandon

  23 augustus 2018 at 23:16

  Geen kans om bovenin mee te draaien als je bovenin plaats 1 of 2 bedoeld. Ajax en Psv hebben aan het eind van de rit minimaal 15 punten meer. De achterhoede is middelmaat. Het middenveld is goed en de voorhoede is gewoon. A.s. zondag en dat is niet lullig bedoeld wordt het geen winst. Gelijkspel ben ik tevreden van wat ik gezien heb van Vitesse maar ben bang voor afstraffing en wel vanwege de achterhoede lees middelste twee.

  • Gerrit Vooijs

   23 augustus 2018 at 23:40

   De een zijn dood……
   Vitesse heeft in het centrum ook een probleem. Vd Werf heeft een rugblessure en zijn vervanger brak vandaag zijn enkel. Vitesse kijkt nu of het een jeugdspeler gaat proberen of toch nog snel iemand haalt.

   Ach we zullen het wel zien. De sleutel ligt bij het middenveld. Spelen die sterk wint AZ.

   • AZ4Altijd

    24 augustus 2018 at 02:02

    Vitesse ligt ons AZ wel. Zelden dat we verliezen van Hollywood. Echter. Elke wedstrijd is een nieuwe wedstrijd met 90 min +.

    Maar de aanval en middenveld vam Hollywood is goed, met een paar goede aanvallers. Ze hebben scorend vermogen.

    We zullen zien zondag. Ben benieuwd. Is eerste echte krachtmetting, want Hollywood en Utrecht zijn onze directe concurrenten dit seizoen.

 4. woonwagenpower

  24 augustus 2018 at 08:00

  Lang meedoen om de derde plaats zou kunnen, maar hoeveel voorrondes AZ dan moet voetballen om Europees in de groepsfase van de Europa League mee te mogen doen, als het derde wordt? ik weet het niet zo uit mijn hoofd. In ieder geval zou er in één linie versterking moeten komen, welke linie dat is, weet een ieder wel. Ik verwacht dat Ajax en PSV gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Maar als ik Ajax tegen VVV zag en PSV ten Fortuna Sittard, hebben de twee titelkandidaten ook hun zwakheden laten zien. Hun supporters hadden het benauwd. Mochten Ajax en PSV de groepsfase halen van de CL dan wordt het gat (financieel) wel erg groot met de andere clubs. Ik hoop niet dat Ajax en PSV het Bayern en Dortmund van de Eredivisie worden. Ik heb het al eens eerder vermeld, maar de UEFA verziekt het sportieve ten gunste van het grote geld. De grote (rijke) clubs willen het huidige systeem in stand houden en misschien wel uitbreiden en die hebben hebben een behoorlijke vinger in de pap. Vroeger vond ik het Europese voetbal veel leuker en eerlijker. Mijn idee is net als voorheen een Europa cup 1, 2 en 3. 1 is voor de kampioenen van Cyprus tot Duitsland, 2 is voor Bekerwinnaars en 3 is voor de nummers 2 t/m 5 in de eindstand van iedere competitie. Daarbij geldt voor alle drie de tournooien dat vanaf het begin het knock-out systeem geldt over twee wedstrijden, uit en thuis. Maar ik moet ook toegeven dat ik het eerder zie gebeuren dat er in de toekomst een Europese competitie ontstaat, waarbij de nationale competitie’s, bijvoorbeeld de Eredivisie als gaat fungeren als nu de Keuken Kampioen Divisie bij ons in Nederland. Geld is gif, het verziekt zelfs het voetbal. Daarom KNVB, UEFA en FIFA, waarom geen overkoepelende CAO? Of houden de rijke clubs dat tegen?

  • Gerrit Vooijs

   24 augustus 2018 at 09:55

   Ajax is al het Bayern van Nederland en blijft dat tenzij……
   A’dam heeft gezien het is 1 voor 12. Dit jaar heeft het enorm uit eigen vermogen geïnvesteerd om op de CL trein te kunnen springen.
   Dat heeft een topclub broodnodig om een topclub te kunnen blijven.
   Nadeel de nationale competitie is een gelopen koers tussen 2 kandidaten.
   Voordeel de eredivisie en Oranje behouden aanzien en dat straalt ook op Feyenoord, AZ, Vitesse en Utrecht af.

 5. Brandon

  24 augustus 2018 at 12:01

  Gerrit wanneer Ajax de CL haalt door hun aankopen ontvangen ze al 40 miljoen dan zijn de twee Blind (15 miljoen teveel voor betaald) en Tadic samen 30 miljoen er alweer uit. De TD van AZ ging op zijn geld zitten en vergat een spits te kopen of de trainer vergat Boadu op te stellen, het is maar hoe je het wilt bekijken, loopt nu 9 miljoen startpremie mis. Dit zijn geen fouten maar grote blunders en dat wil ik toch nog een keer inwrijven want jij weet ook dat het dit seizoen geen seizoen 2017-2018 gaat worden.

  • Gerrit Vooijs

   24 augustus 2018 at 21:57

   Nou, we gaan het zien. Morgen Vitesse, over 2 weken Feyenoord. Stengs in goede vorm doet Jahanbakshs vergeten. Boadu en Johnsen zijn samen beter als Weghorst. Het is welk type je nodig hebt op dat moment in de wedstrijd.
   Ik denk dat AZ het seizoen van vorig jaar kan evenaren. Gudmundsson, Rotariu en Stengs kunnen AZ dat extra geven.

 6. Brandon

  24 augustus 2018 at 23:55

  AZ kan hoog eindigen ben ik het mee eens. Helaas pak je de slappe hap achterin niet aan en daar draait het nu net om. Boadu en Johnson samen beter is 2 tegen 1. Boadu gaat zeker beter worden dat ziet Jules de Corte ook nog maar Johnson zal nooit het niveau Weghorst halen. Maar meningen mogen verschillen. Als Boadu blijft scoren en zich verder gaat ontwikkelen door het spelen op dit niveau kan het lang duren voor Johnson, de 17 jarige zal waarschijnlijk op een moment het onderspit moeten delven maar zeker is dit nog niet hoor. Stengs zal nog wel even duren voor hij 90 minuten speelt maar zal een grote versterking zijn als hij zijn niveau weer haalt. Gudmundsson is een prima speler en kan ons ook verrassen. Rotariu heb ik nog geen hoge pet van op maar ook daar geldt voor laat ons maar verrassen. Edoch de achilleshiel blijft het duo Spic en Span en zolang die niet vervangen worden zal het vele punten kosten.

 7. Jeroen

  25 augustus 2018 at 19:54

  Leuk stuk!

  We moeten het nog maar zien. Eerste twee duels zagen er goed uit, maar waren tegen redelijk slappe tegenstanders. Ik denk dat onze laatste linie behoorlijk zwak is, en dat we tegen de lamp lopen tegen de grotere clubs.

 8. Vincent

  27 augustus 2018 at 10:38

  Nou weer staan niet meer bovenaan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *