Voorbeschouwing AZ – NAC

By
Updated: augustus 10, 2018

Tussen de regenbuien door sprak John van den Brom vrijdagmiddag met de pers. Op het AFAS Trainingscomplex blikte hij vooruit op een Europees-loos seizoen, het thuisduel van zondag met NAC Breda en gaf hij aan hoe zijn ploeg er fysiek voor staat.

Van den Brom zag na de Europese uitschakeling van AZ met lede ogen toe hoe er deze week ook weinig punten werden binnengehaald door de overige Nederlandse clubs. “Zelf zat ik donderdag bij Vitesse op de tribune, omdat we binnenkort tegen ze spelen. Doodzonde dat ze van FC Basel verloren, had niet gehoeven. We balen er ook erg van dat ons Europese seizoen al klaar is, want onze jongens hadden zich daarin goed kunnen ontwikkelen. Het is ook heel erg zonde omdat we hier een jaar voor hebben gespeeld…”

Blessures
Mats Seuntjens en Teun Koopmeiners, die door blessures elk een Europees duel misten, trainen weer vol mee met de groep. Van den Brom: “Ja, die zijn weer fit. Dat geldt voor iedereen behalve de jongens die nog revalideren: Calvin Stengs, Marko Vejinovic, Stijn Wuytens en Ondrej Mihálik.”

Aanwinsten
Op de vraag of aanwinst Bjørn Johnsen zondag in de basis start, zei Van den Brom: “Dat beslis ik zaterdag. Hij heeft qua echte trainingsarbeid namelijk nog wat achterstand. Dat komt mede omdat hij na zijn interlands met Noorwegen later aan de voorbereiding is begonnen.” Over twee andere nieuwelingen zei hij: “Dorin Rotariu en Henri Weigelt oefenen vrijdagavond met Jong AZ tegen FC Volendam. Zij moeten minuten maken.”

Drive
Van den Brom over het nieuwe seizoen: “Ons doel is om minimaal onze prestatie van afgelopen jaar te evenaren. We zijn nu bezig om het gevoel en de drive terug te krijgen die we hadden. Het enige voordeel van de Europese uitschakeling is dat we daar op het trainingsveld meer tijd voor hebben.”

NAC
De eerste horde in het nieuwe Eredivisie-seizoen moet zondag worden genomen. Dan komt NAC Breda op bezoek in het AFAS Stadion. “We hebben NAC goed geanalyseerd en weten wat hun spelintenties zijn. Het is, mede door hun nieuwe huurlingen van Manchester City, echter moeilijk in te schatten met welke jongens ze op het veld staan.” Bron: AZ

24 Comments

 1. Jay

  10 augustus 2018 at 16:15

  Friday heeft nogmaals te horen gekregen dat hij op zoek kan gaan naar een andere club, waardoor ik vermoed en hoop dat Boadu in de spits zal staan. Johnsen zal dan wel op de bank beginnen.

  Verder fijn dat Seuntjens en Koopmeiners weer fit zijn. Als de rest nou ook nog snel fit wordt, dan hebben we toch best weer een aardig elftal staan, wat volgens mij niet onder hoeft te doen voor Feyenoord.

  • Gerrit Vooijs

   10 augustus 2018 at 21:38

   Afgaand op de toebedeelde rugnummers ziet het gedachte basisteam er zo uit:
   Bizot -1, Svensson-2, Weigelt-3, Vlaar-4, Ouwejan-5, Midtsjo-6, Stengs-7, Koopmeiners-8, Johnsen-9, Til-10, Idrissi-11.
   Weigelt maakt vanavond dus zijn minuten. Benieuwd wanneer we hem in de basis gaan zien. Stengs verwacht ik voor de winterstop nog niet in AZ -1. Die zal voornamelijk bij jong AZ zijn minuten langzaamaan gaan maken.

 2. woonwagenpower

  10 augustus 2018 at 19:09

  Schatz AZ verantwortlich. Das Jahreszeit keine entschuldigung mehr. Das wird nicht akzeptiert! Erforderlich dieser eine pokalwettbewerb gewinnen! Arbeiten, schuften, engagement wollen ich sehen! VOORAUS, SCHNELLER, TRIUMPHIERT ! Europäisch fubball abhollen! VORWÄRTS MARS!

 3. Gerrit Vooijs

  10 augustus 2018 at 19:26

  Nadeel: zonder Europees voetbal zullen Til, Idrissi , Koopmeiners en Ouwejan zich minder ontwikkelen. Ook nu is gebleken dat juist deze spelers serieuze tegenstand niet aankunnen..
  Til moet daarom geen aanvoerder zijn. Midtsjo is stabieler en daarom veter geschikt als Guus die nog nat achter zijn oren is. Pas als Til ook in de topwedstrijden presteert komt hij in aanmerking wat mij betreft. Ik had gehoopt dat hij verder was, maar helaas.

  Voordeel AZ kan meer trainingsarbeid verrichten en zo weer snel ingespeeld raken.

  Zondag moet gewonnen worden, goed of slecht. Goede resultaten helpen in het proces. Benieuwd naar de bijdrage van Johnsen aan het spel van AZ.

 4. Vincent

  11 augustus 2018 at 05:16

  Nou gewoon oprollen anders is het de laatste X dat ik door de regen naar AZ ga dit seizoen.

 5. az woman

  11 augustus 2018 at 08:38

  Nou AZ, laat maar in positieve zin zien waar jullie toe in staat zijn. Help om de nare nasmaak van het Europese avontuurtje weg te spoelen. AZ succes!

 6. Kaazie1987

  11 augustus 2018 at 15:14

  Goed verhaal in de vi deze week over de begrotingen en de toekomst van de clubs in Nederland, waarbij wij moeten oppassen dat we niet ingehaald gaan door tv utrecht en Vitesse. Frans van stuwmeren heeft deze transferperiode ruim 5 miljoen in de club gepompt, waarbij 6 basiswaardige spelers mee zijn gehaald, ook neemt Frans met niets minder genoegen dan de 4e Plek, en in Utrecht denken ze dat dat ook realistisch is met deze groep. Ook Vitesse is lekker bezig, de Russen hebben de begroting late oplopen naar 27 miljoen dat is 3 miljoen meer dan az, maar ook zijn ze van plan om de komende jaren 100 miljoen in de club te pompen, waarbij met name de academies van Vitesse die heel goed is nog beter te laten maken, ook krijgt Vitesse straks spelers die net niet genoeg zijn voor cska tot zijn beschikking

 7. Gerrit Vooijs

  11 augustus 2018 at 17:05

  Vitesse en Utrecht doen ideeën aanval op de positie van AZ.
  Door een goed financieel beleid kan AZ die race de komende jaren volhouden. Anders dan deze clubs moet AZ de miljoenen zelf binnenharken om te voorkomen dat het net als Heerenveen af gaat glijden.

  Ik hoop dat Max een ander geluid laat horen wat meer op de realiteit gestoeld is.
  Feyenoord in de nieuwe Kuip en PSV hebben straks een begroting van 80 miljoen en ajaxgaatnaar de 100.

  Daar kan AZ nooit mee wedijveren, Moneyball ten spijt.
  Elk jaar gaan voor de play-offs voor Europees voetbal lijkt op dit moment het hoogst haalbare voor AZ met de huidige achterban / stsdioncapaciteit / financiële steun.

  • Vincent

   11 augustus 2018 at 17:29

   Is toch niet erg?

 8. woonwagenpower

  11 augustus 2018 at 17:35

  Het nadeel van clubs als Utrecht en Vitesse is dat ze onderhevig zijn aan de grillen van één persoon en in geval van Vitesse van een paar Russen. Frans is een echte Utrecht supporter en inmiddels 68 jaar, blijft hij nog 10 jaar geld in Utrecht pompen? Is Utrecht bestand tegen het weg vallen van Frans van Seumeren? ik vraag het me af. Over Vitesse kun je nu zeggen dat daar de zon schijnt, maar als de Russen de Eredivisie niet meer aantrekkelijk vinden, voor hun hobby, dan valt het hele kaartenhuis in elkaar in Arnhem. We weten als AZ zijnde wat het is als er één met goede bedoelingen Nederlandse Suikeroom geld in de club pompt, wanneer nodig, om doelen te bereiken. Maar wanneer dat om welke reden dan ook weg valt, hangt de boel aan een zijde draadje. AZ heeft gelukkig een basis gelegd, dat we niet meer afhankelijk zijn van één of een paar personen. Dan maar wat kleiner en gezonder. Frans wil succes kopen, als je 6 basis waardige spelers haalt, de Russen willen hun hobby uitoefenen en AZ wil innoveren, gezond verstand gebruiken en over 50 jaar nog betaald voetbal op het hoogste niveau in Alkmaar spelen. Ik ben er wel voor om meer competitie weerstand te creëren een BeNeLux competitie op te zetten, met een eerlijke verdeling voor Europese tickets (ten opzichte van grotere landen bijvoorbeeld Engeland, Duitsland, Spanje enz). Het nadeel daarvan is dat de clubs en supporters soms grotere afstanden moeten overbruggen, maar als ik dan Frankrijk of Spanje bekijk, zijn die nog groter qua oppervlakte als Nederland, België en Luxemburg bij elkaar en het is dichterbij als Kazachstan.

 9. woonwagenpower

  11 augustus 2018 at 17:50

  Maar of een FC Groningen, Heracles ADO Den Haag een BeNeLux zien zitten? Spelen ze dan nog op het hoogste niveau? Ik denk het niet, maar ik hoop wel dat de KNVB, KBVB en FLF het serieus gaan overwegen.

 10. 1AZ1

  11 augustus 2018 at 18:04

  We zitten midden in de vakantie dus zal niet vol zitten morgen. Uitvak NAC wel uitverkocht. Sfeervakken w, X1 nagenoeg uitverkocht alhoewel er veel supporters nog op vakantie zullen zijn.

  Supportersbeweging Victoria Alkmaar meldt dat er 9000 seizoenskaarten zijn verkocht dat zijn er al 800-+ meer dan het jaar daarvoor ..nog steeds erg teleurstellend dat mogen er wel 4000 meer worden.

  Kom op supporters!

  • Gerrit Vooijs

   11 augustus 2018 at 19:13

   9000 verkochte seizoenskaarten na een van de beste seizoenen in de laatste 10 jaar…..
   Dat geeft toch te denken.

   • az woman

    12 augustus 2018 at 08:14

    Misschien hebben mensen, met de wetenschap dat Alireza en Wout verkocht werden, eerst gewacht, wat AZ op de transfermarkt ging/gaat doen, of hebben mensen gewacht tot ze AZ aan het werk hebben gezien in Europa en zoals we allemaal weten heeft AZ in die 2 wedstrijden geen goed visitekaartje afgegeven voor het product voetbal in Alkmaar. En als mensen dan toch een paar honderd euro willen uitgeven, kan dat ook aan ander vermaak. Daarbij komt ook kijken dat Fox Sport steeds meer aan terrein wint.

    • Gerrit Vooijs

     12 augustus 2018 at 11:41

     Kern van het verhaal is dus dat AZ een formidabel seizoen kan hebben maar daar bouwt het geen seizoenkaarten mee op.
     Nieuw seizoen is start van af 9000 trouwe supporters. De overige zijn voetbalfans.
     Dat valt mij niet mee. Daar kun je als club niet op groeien.
     Dus als AZ directie zijnde een kwestie van zeer bedachtzaam omgaan met het aanwezige geld. Dan kun je een slecht jaar tenminste overleven samen met ca 10.000 getrouwen.

     • Brandon

      12 augustus 2018 at 15:40

      Je kan het ook omdraaien Gerrit. Mensen kopen een seizoenskaart wanneer er aantrekkelijk voetbal wordt gespeeld. Jahanbahksh was een publiekstrekker en daar is niets voor teruggehaald. Rotariu was wisselspeler, Johnsson is ook geen wonder qua technische standjes en op Vlaar en Hatzediakos is iedereen al een tijdje uitgekeken. AZ is hier al mee met de neus op de feiten gedrukt en dan komt er een verhaal van de TECHNISCH directeur wat kan t noch wal raakt. Ga jij dan een seizoenskaart kopen voor je dure geld als je je twijfels hebt? Nee, AZ is gewoon verkeerd begonnen er dat kan in een paar wedstrijden weer verandering in komen door te winnen en dan zullen de toeschouwers wel weer terugkomen. Denk dat er heel weinig verkocht zijn na Kairat.

    • 1AZ1

     12 augustus 2018 at 12:07

     @az woman

     De achterban van Twente heeft een mooi spandoek Fox Off.

     Mijn motivatie om een seizoenskaart te nemen is: Ik zie AZ elk jaar sprongen maken en beter en stabieler worden , ik geloof er serieus in dat we aankomende jaren de top aan kunnen vallen daarbij vind ik het ook gewoon heel gezellig om in het stadion ons AZlive te zien spelen. Ooit worden we weer kampioen!!

   • 1AZ1

    12 augustus 2018 at 11:44

    Helemaal als echte volksclubs als de Graafschap en NAC Breda hun stadions altijd vol krijgen. Dat is echt prachtig om te zien die eenheid en mentaliteit! Fox lekker uit en naar het stadion komen, Zonder supporters straalt een voetbalclub niks uit..
    Misschien moet AZ meer oproep doen aan de achterban en meer promo filmpjes..

   • 1AZ1

    12 augustus 2018 at 11:59

    We kunnen een voorbeeld nemen aan clubs als de graafschap en NAC. De basis is al gezet door w en x1 sfeervakken te laten worden van mij mogen er ook meer blijvende spandoeken hangen op de molenaar tribune en alkmaarderhout tribune. Zodat je de sfeer meer verspreid over de overige tribunes.

 11. az woman

  12 augustus 2018 at 08:36

  Vroeger was het heel normaal bij ons dat vaders op Zondag of Zaterdag naar het voetbal ging, maar als ik nu om me heen kijk, is dat niet meer zo gewoon. Het aanbod van activiteiten en vermaak is vele malen groter als vroeger, zeker voor de jeugd met allerlei festivals en dergelijke. Het voetbal en in ons geval AZ, zal dus een aantrekkelijk schouwspel moeten zijn, met daarom heen allerlei faciliteiten. Ik denk bijvoorbeeld aan een indoor speeltuin, een pannenkoeken huis(je) erbij, een ruimte met een voetbal, race, vlieg simulator enz. Iets bieden voor het hele gezin, want het is niet meer zo vanzelf sprekend dat Papa en misschien andere leden van het gezin naar het voetbal gaan.

 12. Kaazie1987

  12 augustus 2018 at 19:30

  De reden dat het stadion niet vol zit heeft te maken met de sfeer in het stadion, wij worden door supporters van andere clubs uitgemaakt voor kappertjes publiek, dat zegt een hele hoop denk ik. Dat het bij NAC de graafschap en twente wel vol zit heeft te maken met dat dat soort clubs wel sfeer in hun stadion hebben. Nou moet ik zeggen dat het steeds beter wordt maar het blijft evengoed droevig wat sfeer in het stadion betreft bij ons

 13. Gerrit Vooijs

  12 augustus 2018 at 19:32

  Ok !! Weer 1000 seizoenkaarten extra 🙂

 14. Kaazie1987

  12 augustus 2018 at 19:36

  Dat er mensen beweren dat het stadion leegloopt door het aan en verkoop beleid van az, die mensen mogen mij vertellen waarom het bij NAC en Twente wel altijd vol zit ook al draait hun clubs niet goed. Deze regio heeft een hogere bevolkingsgraad dan twente, en az heeft ongeveer net zoveel supporters in deze regio dan twente

  • Brandon

   12 augustus 2018 at 22:11

   Al heel lang bekend de nuchtere noordhollanders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *