AZ raakt in de chaos van de Kuip verlamd door angst, knieval coach Van den Brom pakt slecht uit

By
Updated: april 23, 2018

Bekerfinale AZ – Feyenoord: 0-3

‘Wat boeit het systeem’, fulmineert Guus Til zondagavond. De jonge AZ-middenvelder krijgt in de mixed zone na de door AZ verloren bekerfinale wat vuur in zijn ogen. Het dooft onmiddellijk weer. Wat heeft het voor zin, lijkt hij te denken. ‘Dit staat los van het systeem, zij waren veel beter.’

at viel op zich mee, zeker in het begin. Maar toen Feyenoord zich vermande, verkrampte AZ met 0-3-verlies tot gevolg.

Een repeterend verhaal. Van de drie traditionele topclubs hebben de Alkmaarders sinds begin 2016 niet meer gewonnen. Een jaar geleden verloren ze de bekerfinale ook al, toen van het lager aangeschreven Vitesse.

Maar destijds had AZ niet de flow die het dit seizoen had. Toen was er niet die genadeloos kloppende mix van ervaring en jeugd, van fysieke kracht en techniek, van loopvermogen en gogme, van opofferingsgezindheid en doelgerichtheid.

Swingen

AZ kan onvoorstelbaar swingen, doen terugdenken aan vroeger tijden zelfs, toen de eredivisie nog niet als smakelijke ruif voor grotere competities diende. De halve finale tegen FC Twente (4-0) in ­februari op een vrieskoude avond was als een masterclass van wat het Nederlandse voetbal nog vermag, een blauwdruk voor hoe er gevoetbald moet worden in dit kaalgevreten voetballand: met lef, overtuiging en dynamiek.

Maar in de overvloedige zon, de chaos van de Kuip en met een beker van goud op het spel, sloop de angst in het spel. Te vaak ging de bal terug, te weinig werd er zonder bal gelopen, te snel werd er geschoten.

En dus waren de ogen, los van een vurige oprisping, vooral dof en teneergeslagen. Uit die van spits Weghorst kwam vocht. Op zijn knieën schudde de spits na het laatste fluitsignaal het hoofd, waardoor zijn kuif als een ruitenwisser leek te fungeren.

Geen sprankeling

De 25-jarige Weghorst zal wellicht nog een kans krijgen op een prijs, voor zijn ervaren ploegmaat Ron Vlaar (33) dringt de tijd al een hele poos.

De AZ-aanvoerder had eerder al drie bekerfinales verloren en één gewonnen (in 2008 met Feyenoord), maar toen ontbrak hij het hele seizoen door een blessure.

De verdediger was juist weer fit en in vorm. ‘Het lag aan onszelf’, sprak hij zondagavond. ‘Het tempo lag te laag. Er was geen diepgang en dynamiek, geen sprankeling. We hebben een geweldig seizoen gehad met een derde plek, dan wil je jezelf belonen. Er moet iets veranderen om de volgende stap te zetten.’

Wat? Vlaar wist het niet. Aan de voorbereiding was juist expres niet gemorreld. In tegenstelling tot Feyenoord, dat een mini-trainingskamp in Marbella belegde en ook de avond voor de finale in een hotel sliep, lagen die van AZ immer onder hun eigen nachtlampje. Er waren geen motivatiefilmpjes of -speeches. Gelukkig maar, vond Til. ‘Ik geloof daar niet in. Je kunt een schaatser ook honderd filmpjes laten zien. Maar als hij het niveau niet heeft, zal hij niet winnen.’

Knakken

AZ maakte dus wel een aanpassing in de speelwijze. Er stonden drie man (Van Rhijn, Vlaar en Wuytens) centraal achterin, waar dat er normaal twee zijn. Veel ruimte kreeg Feyenoord niet, maar toch twee keer net genoeg om binnen een uur het moraal van AZ te knakken.

De systeemwijziging maakte dat het aanvalsspel nooit echt op gang kwam. Til: ‘Je kunt de bal achterin rondspelen en lekker veel balbezit hebben, maar daar heb je geen reet aan.’

AZ speelde twee weken geleden ook in dit systeem tegen PSV, in een poging de vloek tegen traditionele topclubs te verdrijven. Ook die wedstrijd ging verloren (2-3) door individuele fouten, hoewel AZ toen dominanter en dynamischer oogde dan gisteren. Coach Van den Brom maakte destijds na afloop flink stampij over de arbitrage, met enig recht.

Knieval

De AZ-coach kon gisteravond slechts zichzelf het verwijt maken dat hij al voor de aftrap een knieval maakte voor het dit seizoen pas de laatste weken enigszins imponerende Feyenoord. Van een verrassingseffect was bovendien geen sprake. Feyenoorder Van der Heijden: ‘We wisten dat ze zo gingen spelen.’

Pas met 2-0 achter kwam handenbinder Idrissi, uitblinker nota bene in de genoemde halve finale tegen FC Twente, erin en plooide AZ terug in het vertrouwde 4-3-3. Plots werd AZ gevaarlijker.

Er kwam nog een flinke kans toen spits Weghorst terugkopte, maar invaller Seuntjes op de doellijn verzuimde de bal binnen te frommelen. Weghorst kon zijn frustratie daarover amper de baas. Hij was hyperactief, de spits, maar te weinig in het strafschopgebied. Hij had er ook weinig te zoeken, omdat vaste aangever Jahanbakhsh telkens tegenover twee, drie Feyenoorders stond. Daarmee was het grootste Noord-Hollandse gevaar bezworen.

Moet AZ zich er simpelweg bij neerleggen dat het budget, dat momenteel nog minder is dan dat van hekkensluiter FC Twente, een serieuze prijzenjacht niet toelaat? De ambitieuze directie wil er niet aan, die vraagt hardop om structureel Europees voetbal en eens in de vijf jaar een prijs. Daar loopt het nu op achter, de laatste trofee was de beker in 2013. Bron: Volkskrant

10 Comments

 1. woonwagenpower

  23 april 2018 at 10:01

  Het had de kroon op een mooi seizoen geweest. een finale kan je verliezen, zeker tegen Feyenoord in de eigen Kuip, daar weet zelfs de huidige landskampioen PSV over mee te praten. die werd eerder dit beker tournooi door Feyenoord aan de kant geschoven. Feyenoord voelde zich sterk door de vertrouwde omgeving. Zelfs de voetbalanalisten van Foxsports waaronder ras Feyenoorder John de Wolf kwam er voor uit dat Feyenoord er toch voordeel bij heeft dat de finale in de eigen Kuip wordt gespeeld. Het klinkt als Calimero , maar ik blijf erbij dat een finale op neutraal terrein gespeeld dient te worden. Dan zal ongetwijfeld het systeem ter sprake komen, maar dat was mijn inziens niet het grootste probleem gisteren. De spanning die deze finale met zich meebracht deed sommige AZ spelers de das om. Jongens die anders frank en vrij de bal het werk laten doen, waren krampachtig iets aan het bedenken, wat vaak niets opleverde. Ook Wout had zijn dag niet, maar niet alleen Wout. Het was een collectief gespannen verkrampt elftal. Om de volgende voorwaartse stap te zetten zal AZ op het mentale vlak zijn huiswerk moeten doen.want voetballen kunnen ze wel, hebben ze dit seizoen bewezen. Dan heeft de bond ook nog huiswerk te doen ivm thuisvoordeel. Misschien worden de AZ spelers mentaal wel sterker door deze ervaringen. Voor sommige, die vorig jaar ook de finale mochten spelen, was dit de tweede keer om als verliezers van het veld te gaan. Toch ben ik trots op AZ, we hebben Europees voetbal veilig gesteld, staan keurig derde en met het mooiste voetbal van Nederland. Directie, staf en spelers ook voor AZ geldt, zonder diepte punten, ook geen hoogte punten.

 2. i.Pjotr

  23 april 2018 at 10:22

  30 wedstrijden speel je fantastisch……
  En als het om de prijzen gaat stel je vRhijn op.
  WEG goude tandem Alireza-Jonas…………
  Feijenooit scheet in de broek, maar wij komen met een laf 5-3-2.
  Gerrit en ik hadden dan liever Seuntjes gezien…… goed balbezit en uitstekende pass.
  Maar toch…
  TROTS OP EEN FANTASTISCH SEIZOEN TORTS OP MIJN CLUB. WIJ GAAN EUROPA IN …..
  MAAR WAT IS DIT F…… G JAMMER.

  • az woman

   23 april 2018 at 11:05

   Wat je zegt, i.Pjotr. Na 35 minuten kon iedereen wel zien dat dit AZ niet verder hielp en had John Mats in kunnen brengen in plaats van v Rhijn. Dat de staf er voor koos om met vijf verdedigers te beginnen, geeft aan dat AZ bang voor Feyenoord was en als de staf al angstig is straalt dat misschien ook over op de spelers. Het functioneerde bij AZ niet op het middenveld mijn inziens omdat, dat incompleet leek, de vertrouwde patronen ontbraken teveel, waar Feyenoord gretig gebruik van maakte. In mijn beleving is daar op het middenveld ook de wedstrijd verloren. Onnodig want net als wat je zegt, had ik ook het idee dat Feyenoord voor de wedstrijd de broek vol scheet. Maar achteraf…………………………… Toch Trots op AZ!

 3. az woman

  23 april 2018 at 10:27

  Balen, natuurlijk is het balen. Het heeft er gisteren geen moment ingezeten om een goed resultaat te behalen. De wonden likken en hier weer van leren. We moeten door, door gaan met groeien. Met vallen en opstaan wordt je groot en wij worden groot in het behalen van goede resultaten en prijzen pakken, is het gezonde streven van Robert Eenhoorn en de organisatie. Complimenten krijgt AZ evengoed van mij, niet vanwege deze finale, maar voor het voetbal dit seizoen. Menig club zou in onze schoenen willen staan. In ieder geval derde, finale knvb beker gehaald, zeker van europees voetbal volgend seizoen. Een seizoen zonder tastbare prijzen weliswaar , maar met vermaak en in de competitie een goed resultaat. Trots op AZ!

 4. Ben

  23 april 2018 at 13:03

  Het team heeft een goed seizoen gedraaid, maar ja, de az-supporters gooiden vuurwerk op het veld, hadden een trommel bij zich, zongen lalala-liedjes die in elk stadion gezongen worden en hadden twee mascottes bij zich in een mal pak.

  Dus

  De supporters stonden er weer niet best op.

 5. NHN

  23 april 2018 at 14:26

  In 1e instantie leek het er helemaal niet op dat het fout zou gaan. Feyenoord oogde idd angstig.
  Maar dan : individuele klasse en een AZ wat tegen zichzelf ging voetballen.
  Ik blijf van mening dat er na die 1-0 (of 0-1) nog kansen waren geweest.
  Feyenoord speelde zeker niet groots. Ze deden het op z’n italiaans.
  Trokken zich terug,en lieten AZ het spel maken. Maar die konden geen vuist maken.
  Kwam Feyenoord eruit,dan was het meteen gevaarlijk.
  in de 2e helft had die 5-3-2 overboord gegooid moeten worden. Het werkt niet. Van Rhijn voegt weinig toe.
  AZ moet zichzelf blijven.

  Alles op een rijtje: wéér een belangrijke wedstrijd verloren.
  Maar toch derde geworden.
  Ik denk dat vele ploegen nog steeds tandeknarsend naar AZ kijken.
  Groningen/Heerenveen/Utrecht/Vitesse en zelfs Twente.
  Ploegen met een grotere achterban en werkgebied als AZ, maar die het niet echt lukt om van de middenmoot weg te komen.

  Iedereen in Ned. brult al dat die derde plaats van AZ een sporadische is. (zonder te kijken naar de historie : AZ is de meest stabiele sub-topper van Nederland). En dat ze toch nooit van de traditionele top 3 zullen winnen.
  Aan AZ de taak , om te laten zien dat dit niet zo is. Gewoon blijven aanhaken,door te blijven voetballen.
  Geen gekke dingen doen. Nuchter blijven. Capriolen als in Enschede (krampachtig proberen te top aan te klampen, door schimmige wegen te bewandelen). Gewoon doorgaan met zoals het nu gaat. De resultaten zullen echt wel een x komen.

  AZ is gezond. Er is geld om de vertrekkende spelers weer op te vangen. De jeugdopleiding loopt als een trein.
  Scouting heeft soms flinke misperen, maar dat is logisch, heeft iedere club. Er worden ook genoeg jongens aangekocht die succesvol zijn.

  Ondanks deze domper (het blijft een KUTgevoel (sorry dames)), ben ik tevreden over dit seizoen, en ben ik nog steeds trots op m’n cluppie.

  • i.Pjotr

   23 april 2018 at 14:50

   ZO IS DAT…! !

 6. Gerrit Vooijs

  24 april 2018 at 22:25

  Ziek was ik er van. Ik baalde enorm van de keuze voor.van Rhijn. Dan liever Van Eijden die als pure verdediger meer brengt.
  Na de 0-1 of uiterlijk in de rust had Seuntjes voor Van Rhijn moeten komen. Dan had AZ meer grip op het middenveld geggkregen.
  Maar goed, er resten nog 2 potjes voetbal om dit zeer goede seizoen met een goed gevoel af te sluiten.

  Tegen Ajax moet de ploeg zelf meebeslissen in welk systeem het wil gaan spelen.
  Er valt niets anders te winnen als de eer.

  Hoe dan ook hoop ik tegen PEC op een bomvol stadion om afscheid te nemen van Alireza, Wout en waarschijnlijk ook Stijn Wuytens.

 7. Jay

  25 april 2018 at 11:26

  Dat je na zoveel nederlagen tegen topclubs eens wat anders probeert, dat kan ik nog wel begrijpen. Tegen PSV bleek echter al dat het niet veel helpt en dan speelt Feyenoord ook nog eens heel anders dan PSV en was dit 5-3-2 systeem een verkeerde keuze.

  Verder is het blijkbaar ook een mentale kwestie, want ze speelden deze finale weer allemaal ver onder hun niveau.

  Nu kijken of ze zich nog op kunnen laden voor de wedstrijd tegen Ajax. Als je daar ook met 3-0 verliest, dan gaan we denk ik toch teleurgesteld de zomerstop in en dat zou zonde zijn.

 8. Ruud

  25 april 2018 at 13:33

  Wat een tegenvaller en dan moet je nog terug naar Alkmaar. Diagonaal door de as een pass geven tegen Feijenoord is het domste dat je kan doen. Hatzidiakos deed het vorige keer en dit keer was het Van Rhijn. Ik zag het aankomen want de twijfel sloeg toe bij Ricardo omdat het goed vast stond. Maak de fout maar en ja hoor de bal lag er weer in. Jammer dat AZ dat gogme ontbeert om er beter mee om te gaan. Daar bovenop het systeem en de uitslag was wel zeker. Jammer, maar PEC moet helpen om het goede gevoel vast te houden naar volgend jaar. De verdediging vraagt dan echt volle aandacht. Daarnaast natuurlijk die grote verkoop die er ieder jaar moet komen voor de begroting. Op naar volgend jaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *