Van den Brom: “Zolang we zicht hebben op plek 2, moeten we daar voor gaan”

By
Updated: maart 2, 2018

Na het midweekse bekersucces staat het vizier van AZ gericht op het uitduel van zaterdag met Excelsior. John van den Brom sprak vrijdagmiddag in het AFAS Stadion met de pers over deze wedstrijd en de positie op de ranglijst. “We zitten er dichtbij.”

Woensdagavond plaatste AZ zich op overtuigende wijze voor de Bekerfinale. FC Twente werd met 4-0 verslagen in het AFAS Stadion. “Het nagenieten duurde tot donderdagochtend. Na het winnen van een halve finale kun en moet je daar even van genieten. De spelers hebben dat op het veld en in de kleedkamer gedaan. Als staf hebben we een lekker glas wijn gedronken in de trainerskamer. Donderdagochtend ging de knop al snel weer om, want twee dagen later wacht alweer een wedstrijd.”

Gretigheid
Van den Brom: “Het genieten van het bekertoernooi moet straks weer komen, als we in april de finale gaan spelen. Maar dat duurt nog ruim zes weken. Nu wordt de finale dus even geparkeerd. We hebben namelijk twee doelen: de beker winnen én zo hoog mogelijk eindigen in de competitie. Nu is de focus dus weer op de Eredivisie. De scherpte, het plezier en de gretigheid waren weer aanwezig tijdens de training van vandaag. Dat is wat je als trainer graag ziet. En dat moet zaterdag een vervolg krijgen tegen Excelsior.”

Flow
“De uitdaging die ik bij mijn spelers heb neergelegd, is de vraag of ze drie keer in een week met goed spel kunnen winnen”, vervolgde Van den Brom. “Daar gaan we voor. Iedereen is hersteld van woensdag, we zitten in een flow. We gaan dus met een fitte ploeg naar Kralingen.”

Top-3
AZ staat stevig in de top-3 van de Eredivisie en dat leeft binnen de spelersgroep: “En zolang we zicht op de nummer twee blijven houden, moeten we daar voor gaan. Dat is ook een uitdaging. We zitten er dichtbij en er zijn nog negen wedstrijden te spelen. Er kan dus nog veel gebeuren, te beginnen tegen Excelsior”, aldus Van den Brom.

Excelsior
Eerder dit seizoen boekte Excelsior een overwinning in het AFAS Stadion, gevolgd door driepunters op bezoek bij FC Twente, Vitesse en sc Heerenveen. “Ze hebben vooral een goede reeks opgebouwd in uitduels. Thuis hebben ze wat meer moeite, want dan wordt meer van ze verwacht om het spel te maken. Excelsior heeft, zolang als ik de club ken, goed voetballende spelers. Dat zie je nu ook weer. Ze zijn rustig aan de bal en hebben aardig wat ervaring. En het is echt een team dat goed samenwerkt. Het zit goed in elkaar. Dat zegt veel over de club en het beleid dat ze daar voeren.” Bron:AZ

10 Comments

 1. Gerrit Vooijs

  2 maart 2018 at 19:26

  Mooi dat de ambitie uitgesproken wordt. Dat zegt iets over het vertrouwen wat AZ inmiddels heeft opgebouwd.
  Excelsior is thuis idd minder succesvol omdat het thuis de bus niet kan parkeren. Maar dat gaat niet op tegen de topclubs waartoe AZ op dit moment ook gerekend wordt.
  Ik verwacht daarom dat AZ het slachtoffer is van het eigen succes en dat Excelsior morgen wel degelijk de bus zal gaan parkeren en volledig op de counter gaat spelen.
  Makkelijk gaat het opnieuw niet worden maar inmiddels wel vertrouwd. Met Idrissi heeft AZ naast Jahanbaks een extra breekijzer waardoor ik opnieuw een kleine overwinning verwacht.

  • Vincent

   2 maart 2018 at 22:53

   Als Idrissi in de Zomer kwam stonden we op 2 zo’n speler misde wij tegen Roda en Vvv etc

 2. kaazie1987

  2 maart 2018 at 19:41

  het is excelsior gerrit, daar winnen we maar zelden. en buiten dat is excelsior dit seizoen een echte reuzendoder gebleken, maar we zijn in uitduels al sinds augustus ongeslagen 1-2 voor az

  • Gerritvooijs

   2 maart 2018 at 21:14

   Idrissi is een echte aanwinst. Hij heeft zich heel snel in het team aangepast. Dankzij hem krijgt Jahanbakshs ook meer ruimte.
   Daarbij komt AZ zoals je aangeeft in uitwedstrijden erg oed voor de dag.
   1-2 , Ik kan ermee leven 🙂

 3. NHN

  2 maart 2018 at 23:05

  Ik denk Eveneens dat Excelsior zich gewoon gaat ingraven. AZ heeft echter aangetoond geduldig te kunnen zijn.
  Bovendien ligt die onfortuinlijke 0-2, aan het begin v/h seizoen, nog vers in ieders geheugen. Ik denk dat onze jongens wel iets recht willen zetten.
  Niet in de val lopen, maar zakelijk uitspelen. Een kleine winst is idd voldoende.

 4. KeesK in Paraguay

  3 maart 2018 at 15:15

  Ajax verliest, PSV verliest, FC Utrecht verliest, AZ wint en de eerste plaats is gewoon ook weer in zicht!
  Wacht even…

 5. woonwagenpower

  3 maart 2018 at 15:45

  Lastig, maar te doen. Dan rustig kijken wat de andere sub(toppers) gaan doen. En ik las net dat de bij de bekerfinale in de Kuip, zoals we weten is AZ dan de thuis spelende club, maar Feyenoord houdt het recht om in eigen kleedkamer plaats te nemen. Vreemde regeling van onze bond. Ik had liever op een affiche zien staan:
  22 April, KNVB Beker Finale.
  AZ-Feyenoord
  Locatie:
  Olympisch Stadion 2
  1076 DE Amsterdam.

  Het stadion heeft momenteel een capaciteit van ruim 22000 plaatsen, het is kleiner als de Kuip, maar daarom hoeft het niet minder sfeervol te zijn en het zou dan op neutraal terrein zijn, wat toch mijn voorkeur blijft houden.

  • Gerrit Vooijs

   3 maart 2018 at 23:19

   Sorry WWP, dat gaat het niet worden.
   De KNVB gebruikt de bekerfinale om hun relaties te fêteren met een gratis kaartje.
   Ik ken niet precies de percentages maar ik dacht dat de KNVB de grootste hap uit de taart krijgt. De clubs verdelen dan keurig het resterende deel.
   Dan begrijp je het al, 22000 plaatsen is te weinig.
   De enige stadions die hiervoor geschikt zijn: De Kuip en de ArenA.

   • woonwagenpower

    4 maart 2018 at 08:15

    Hoi Gerrit, ik begrijp hoe de kaarten geschud zijn, maar vindt je het eerlijk hoe in Nederland een bekerfinale georganiseerd wordt door de KNVB? Als Feyenoord de finale haalt, mag het altijd in de eigen Kuip spelen, wat voor de meeste van hun supporters dichterbij is, als supporters van een andere club ,gezien het aantal seizoenkaarthouders van Feyenoord, uit de omgeving van Rotterdam en omstreken, (bron HP de Tijd ). Dan behoud Feyenoord het recht, als het op papier de uitspelende club is, dat het de kleedkamer gebruikt van de thuis spelende club, niet dat een andere club dat in mijn ogen als excuus kan gebruiken, maar is dat recht of krom? Is het tevens rechtvaardig van de bond dat die qua beschikbare plaatsen, zo’n grote hap uit de taart neemt, dat de deelnemende clubs misschien nee moeten verkopen aan hun trouwe supporters? dit om (nieuwe) relaties uiterst plezierig te behandelen. Er komen naar zo’n bekerfinale mensen toe, die misschien nog nooit een voetbalwedstrijd gezien hebben (ik ken er één, die niks, maar dan ook niks met voetbal heeft, maar op basis van zijn vermogen en zakelijkheid wordt uitgenodigd door banken en andere belanghebbende voor dit soort uitstapjes en die gelukkig zegt, geef mijn kaartje maar aan een echte voetbal liefhebber. Ik denk dat er nog veel voor verbetering vatbaar is, als het gaat om het organiseren van de bekerfinale. Maar als ik het mis heb, hoor ik het graag.

    • Gerrit Vooijs

     4 maart 2018 at 21:39

     Ik ben het met je eens maar alle BVO’s zijn akkoord gegaan met deze regeling.
     Ik snap ook nog wel dat de KNVB deze finale aangrijpt om de trouwe sponsors te belonen. Je moet zaaien om te kunnen oogsten.
     Uiteindelijk profiteert hier de hele tak betaald voetbal van.

     Ik denk dat er aan deze traditie niet getornd zal gaan worden. Praktisch is het ook erg moeilijk. Waar laat je de finale spelen ? In een groot stadion met de beste grasmat van Nederland. Tja, dan hou je er maar 1 over. Of de KNVB moet op de finale dag 2 stadions, de ArenA en De Kuip, reserveren. Kost wel een bak geld.
     Om en om is ook een optie maar dan zul je zien dat uitgerekend dan Ajax in de finale in het eigen stadion speelt.
     Kortom, we laten het maar zo. AZ zal het op het veld moeten laten zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *