AZ wint thuis van Sparta

By
Updated: februari 24, 2018

AZ heeft zaterdag het thuisduel met Sparta Rotterdam gewonnen: 2-1. Belangrijkste man aan Alkmaarse zijde was Oussama Idrissi. De rechtsbenige linksbuiten was verantwoordelijk voor de assist bij de gelijkmaker van Wout Weghorst en schoot zelf in de slotfase de winnende binnen.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – Sparta Rotterdam 2-1 (1-1)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Thomas Ouwejan ; Fredrik Midtsjø, Guus Til (82. Ferdy Druijf), Teun Koopmeiners (73. Mats Seuntjens); Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst, Oussama Idrissi.
Opstelling Sparta Rotterdam: Jannik Huth; Frederik Holst, Julian Chabot, Michel Breuer, Bart Vriends, Sherel Floranus; Abdou Harraoui, Deroy Duarte, Ryan Sanusi; Fred Friday (46. Ilias Alhaft), Michiel Kramer.

Scoreverloop: 19. Chabot 0-1, 45. Weghorst 1-1, 86. Idrissi 2-1.
Gele kaarten: –
Rode kaarten:
Scheidsrechter: Serdar Gözbüyük
Toeschouwers: 14.884
Leasevisie Man of the Match: Oussama Idrissi

36 Comments

 1. Joost

  24 februari 2018 at 22:12

  Wij de punten, Dickie een schaal bitterballen voor in de bus terug naar Rotterdam! Niet best, maar gelukkig wel gewonnen!

 2. Brandon

  24 februari 2018 at 22:15

  Wel gewonnen maar zwak gespeeld. Ontzettend veel balverlies met name door Jahanbahksh. Van achteruit duurt het veel te lang voordat de bal aan de zijkanten ingespeeld wordt, tikkie breed (hatzekiados). De achterlijn niet halen aan de linkerkant is een must tegen dit soort ploegen. Elke keer naar binnen draaien maakt het voor de tegenstander te gemakkelijk. Ook vanaf rechts gebeurd dit veels te veel. Tot zover het tactische gedeelte.
  De wedstrijd was een aanfluiting wat betreft het spelletje wat Soarta speelde. Naar voren rammen en dan maar zien wat er van komt. Het doelpunt kwam weer tot stand doordat onze, bijna altijd, slechtste verdediger stond te slapen en Chabot gemakkelijk in kon koppen. Gelukkig maken we uit een prachtige aanval, waar wel snel 1x raken werd gespeeld, de 1-1. Na de rust hetzelfde beeld met een elftal wat niet echt tot kansen kwam en gelukkig door een bevlieging van Idrissi in de 86e minuut tot de winst kwam 2-1. Er waren teveel spelers ver onder hun niveau waarbij vooral de rechterkant strooide in foute passes, Svensson en de vandaag falende Jahanbahksh. Koopmeiners zit in een periode waarbij hij aan rust toe is en vervangen zou moeten worden door Seuntjes, die veel te laat 73e min. in mocht vallen. Snel vergeten en woensdag Twente verslaan om europees voetbal dan al veilig te stellen.

  • Keet

   26 februari 2018 at 21:00

   Onze Griekse verdediger speelt stukken beter dan dat jij zijn naam spelt.

   • Brandon

    27 februari 2018 at 20:01

    Belangrijke informatie Keet. Verschrijving, maar vraag om vergiffenis.

    • Keet

     27 februari 2018 at 20:28

     Kan gebeuren. Maar ik ben het niet eens met je wat betreft Hatzidiakos. Ik vond hem goed spelen tegen Sparta. Ik vind hem een prima verdediger en terecht dat hij de voorkeur krijgt boven de oudjes Vlaar, Van Rijn en Van Eijden. Toegegeven een paar foutjes van hem hebben een tegendoelpunt gekost. Maar dat gebeurt iedere verdediger.

 3. Gerrit Vooijs

  24 februari 2018 at 23:16

  Drie punten zijn binnen maar weer het oude verhaal. Wat een kansen heeft AZ nodig voordat het een doelpunt maakt. Natuurlijk deels pech ( Baksie op de binnenkant paal) maar ook onkunde !(Weghorst raakt de keeper terwijl die al op de grond ligt).
  Maar uiteindelijk werd de ban van de geparkeerde bus dan toch gebroken.
  Tegen Twente kan AZ zich opnieuw opmaken voor een zelfde wedstrijd want ook Twente komt voor een resultaat en niet voor de show.
  Ik ben het met Brandon eens dat in dit soort wedstrijden het misschien slimmer is om met Seuntjes te starten. Hij komt in de kleine ruimte beter uit de voeten als Koopmeiners.
  Voor de rest een compliment voor de jongens dat ze tot de laatste minuut zijn blijven knokken ook al moet ook in hun hoofden het idee gespeeld hebben dat het weer niet ging lukken om de muur te slopen.

 4. woonwagenpower

  25 februari 2018 at 06:48

  Steeds meer tegenstanders graven zich in voor eigen doel, als ze tegen AZ spelen. dat gebeurt zeker in Alkmaar. Één van de grote nadelen daarvan is, is mede doordat AZ veel kansen nodig heeft, om tot scoren te komen, het voor het AZ publiek lang duurt voor dat er wat te vieren valt. Van AZ wordt tegenwoordig uit en thuis verwacht dat ze het initiatief nemen, ik denk zelfs dat zowel Feyenoord als PSV in huidige doen, AZ het spel laten maken. Dan is het de kunst om de wedstrijd te doseren. 90 minuten lang pressie spelen op de helft van de tegenstander, is haast onmogelijk. Maar ook de tegenstander uit de tent proberen te lokken, is een tactiek, die volgens mij nog beter kan. Om zo met iets meer ruimte wel toe te kunnen slaan. Momenteel wil AZ de tegenstander het gevoel geven (begrijpelijk) HIER VALT NIETS TE HALEN! Maar dat werkt alleen als je genoeg van je eigen gecreëerde kansen 75% benut en dat is helaas een zwak punt van het huidige AZ. Wat mijn inziens ook een verbeter punt zou zijn, is dat zowel links als rechts (alireza en Oussama) meer oog hebben voor de opkomende back. Hoe vaak gisteren Thomas Ouwejan voor Jan Doedel aan kwam stormen om in de loop de bal mee te nemen naar de achterlijn was behoorlijk, maar Oussama hield veel te lang de bal bij zich, wat de snelheid en verrassing uit de aanval haalde, om vervolgens de bal naar het overvolle midden van net buiten de zestien te plaatsen. Dat gold overigens ook voor Alireza en de rechterkant. We hebben kunnen zien dat tegen RODA JC, VVV en nu Sparta alles door het midden in die trechter willen stoppen verre van optimaal is, tegen ingegraven tegenstanders. John mag als coach gerust zijn spelers mededelen dat niemand verzekert is van een basisplaats, want als de tegenstander of de wedstrijd er om vraagt de ene keer Kareltje beter tot zijn recht komt en de andere keer Henkie, om zo SAMEN tot goede resultaten te komen in een seizoen. Zo werk je SAMEN tot het reëel gestelde doel EUROPEES VOETBAL, met misschien wel de gouden KNVB BEKER als tastbare prijs. Ik verwacht, net als wat Gerrit zei, dat Twente de poorten niet wagenwijd open zal zetten. Maar hoop dat er (nog) meer oog is voor de opkomende backs. Met Wout als oorlog maker in de zestien en de inlopende Guus voor ander gevaar zorgen, dan door het midden. Natuurlijk hoeft niet alles van de zijkant en achterlijn komen, maar zeker ook niet teveel door het midden met een woud van benen. Dan wil ik nog wel iets positief benoemen. Het geeft aan dat de meeste tegenstanders bang voor AZ zijn, dat is de verdienste van de staf en spelers. En natuurlijk ben ik blij met de overwinning, maar met nog 9 wedstrijden voor de boeg zullen meer tegenstanders AZ het voetballen en scoren onmogelijk willen maken. Wat dat aangaat heeft de staf nog huiswerk te doen.
  We staan in ieder geval voor een paar uur weer 11 punten los van Feyenoord. AZ heel veel succes komende Woensdag tegen Gert-Jan en zijn tukkers. Ook wens ik de club uit Tilburg alle succes en geluk toe die ze in de halve finale beker nodig hebben tegen Feyenoord. Op naar Woensdag, AZ VOORUIT!

 5. Ruud

  25 februari 2018 at 07:59

  Eens met de vorige schrijvers dat het naar binnentrekken in het overvolle centrum het meest geliefd is. Wat de spelers nodig hebben is wat meer gogme als het niet loopt. De tegenstander raakt ingespeeld op vaste looppatronen dus doe iets anders en verras de tegenstander. De achterlijn voor de backs is een must met Weghorst als spits. Als een hoekschop na een aantal keren halfhoog voorkomen steeds wordt weggewerkt dan moet je iets anders bedenken. Daar valt op te trainen en hoop dat dat woensdag beter gaat tegen Twente. Voor VDB de vraag hoe creativiteit in oplossingen te bieden om sneller die goals te maken.

  • AZ4Altijd

   25 februari 2018 at 18:09

   Mbt Corners is AZ zo een beetje de minst productieve ploeg. Er wordt eigenlijk NOOIT gescoord uit corners. Alles maar in de pot gooien of kort zonder verrassing.

   Zet eens 2 spelers net buiten de 16 M en vanuit corner snel op 1 van die spelen zodat die een poeien in goal kunnen geven.

 6. woonwagenpower

  25 februari 2018 at 08:32

  Voor een grote nuttige kracht.

  Er zijn voetballers die niet opvallen,
  maar ze kunnen goed voetballen.
  Het zijn stille krachten binnen een elftal,
  hele nuttige spelers, die best veel kunnen met een bal.
  Wij hebben er ook één,
  John gaat niet gauw meer om hem heen.
  Hij valt niet 1,2,3 op,
  maar zijn mentaliteit is top.
  Opgeven komt niet in zijn woordenboek voor,
  hij gaat 90 minuten 100% door.
  Na een tik of schop hoor je hem niet over pijntjes,
  hij behoort tot de grote mannen en niet tot de kleintjes.
  Ook al is hij nog best jong,
  hij was het, die een basisplaats afdwong.
  Hij is iemand die alles voor het elftal geeft,
  niet zelfzuchtig is, maar het beste nastreeft.
  Je ziet of hoort hem ook nooit klagen,
  zelfs aan de scheidsrechter heeft hij zelden vragen.
  Natuurlijk probeert hij wel eens een doelpunt te maken,
  dat zal hem ook goed smaken.
  Als het niet lukt, het zij hem vergeven,
  AZ en wij gaan nog mooie tijden aan hem beleven.
  Niet in die zin dat hij opvalt
  en de één na de ander erin knalt.
  Maar genieten van zijn mentaliteit, werklust en inzet,
  waardoor hij goed past, als hele nuttige kracht bij AZ.
  Het is een diamant zonder media glinstering
  voor zo’n speler heb ik grote bewondering.
  Hij is Nederlander en dus westers,
  zijn eerste wedstrijdjes als pupil speelde hij bij Foresters.
  Hij ging naar AZ in twee duizend zeven,
  om zijn droom na te streven.
  Bij zijn debuut in het eerste elftal mocht hij tegen Spanjaarden aantreden,
  hij heeft ze toen met heel zijn hebben en houwen bestreden.
  3 dagen later tegen Zwolle zijn debuut in de eredivisie,
  hij hield zich goed staande is de conclusie.
  Vergeleken met een andere kracht, is hij misschien kostbaarder,
  want het is ook nog een geboren Alkmaarder.
  Ik maakte dit voor Thoma Ouwejan,
  want voor mij is dit een top(sport)man.
  Thomas, je hebt bij mij heel veel krediet opgebouwd,
  dat komt door het vele werk wat je versjouwt.
  Ook zonder bal zorg je, dat je altijd aanspeelbaar bent,
  menig tegenstander moet achter jou aan, als je weer naar de achterlijn rent.
  Thomas ik zal in positieve zin op je letten,
  je bent voor mij één van de vedetten.

 7. Kaazie87

  25 februari 2018 at 08:37

  Het is een genot om elke week het middenveld van az te mogen aanschouwen, wat een klasse. Weghorst is duidelijk niet op zijn gemak als hij 3 centrale verdedigers om zich heen heeft. Hatzidiakos maakt weer een blunder, elke week heeft hij wel iets, maar doordekken en rugdekking geven doet hij wel heel goed. Al met al ben ik op dit moment een trotse az supporter.

  • Gerrit Vooijs

   25 februari 2018 at 10:36

   Bedoel je het doelpunt van Sparta als blunder ?
   De vraag is meer, van wie was die man? Kramer en Friday waren voor Hatzediakos en Wuytens tenzij dit anders afgesproken. Maar dan had Weghorst misschien bij Kramer of Friday moeten staan, hij stond er immers toch dan kun je jezelf ook nuttig maken. Hatzediakos of Wuytens moeten in dat opzicht nog beter gaan leren/ durven om hun medespelers te corrigeren.
   Maar over het algemeen doen Hatzediakos en Wuytens het goed want AZ heeft al 10x de nul gehouden waar ook Bizot natuurlijk een belangrijk aandeel in heeft. Bizot doet het uitstekend.

   • oma

    25 februari 2018 at 11:34

    een spits moet na mijn mening helemaal niet in de verdediging staan .
    maar op de middenlijn,zo dat hij scherp staat met een uitval en meteen aan gespeeld kan worden.

    tja de wedstrijd matig,veel te weinig tempo in de achterhoede het bekende brei werk,een rechte en een aven recht en hier en daar een stek laten vallen.

    eindelijk wordt het speel over de vleugel gespeeld maar het tempo ligt te laat en het is te doorzichtig.

    Weghorst een doeldunt ,ik dacht hij schiet hem over,lichaam achterover en onderkant bal nemen.
    maar het liep goed af.

    heel mooi doelpunt van Idrissi,dat kan een topper worden op links.

    nu alleen nog een goeie centrum spits die techniek en snelheid heeft en AZ heeft dan een zeer goed voorhoede.

 8. Kaazie87

  25 februari 2018 at 08:39

  Idrissi wordt wel een toppertje hoor, ik weet nog wel dat berghuis en jahankbaksh in hun eerste maanden lang niet zo bepalend waren als idrissi nu is

 9. NHN

  25 februari 2018 at 11:46

  An sich, goed dat AZ is door blijven gaan en uiteindelijk de winnende scoort.
  Maar wat duurde het lang. Zoals hierboven al aangegeven, meerdere ploegen een muur optrekken voor hun doel, omdat AZ er tot nu toe, vaak geen antwoord op heeft, of gewoon te slordig is in het afwerken van kansen.

  Hoe Verbeek z’n FC Twente gaat inzetten,is de vraag. Maar FC Twente zal ook de aanval niet kiezen. Al staat Verbeek niet bekend om het wisselen van tactiek. En het hapert daar al sinds hij is ingestapt.
  Maar AZ zal toch snel moeten scoren,en eens een keer zijn kansen moeten gaan benutten. We gaan het zien. Verwacht een zware wedstrijd.

 10. Brandon

  25 februari 2018 at 12:23

  Idrissi kan een toppertje worden maar niet op links. Hij is dan ook aangekocht om volgend jaar Jahanbahksh te gaan vervangen op rechts. Voor de linkerkant zal nog een speler gekocht worden die ook links is, daardoor worden we nog sterker en zullen de tegenstanders die zich in gaan graven ook gemakkelijker bespeeld kunnen worden.

  • Keet

   26 februari 2018 at 21:07

   Je vergeet Stengs. Die speelt volgend jaar op rechts

 11. Albert

  25 februari 2018 at 15:31

  AZ komt er aan…………..nog maar 5 punten achterstand op nummer 2………

 12. oma

  25 februari 2018 at 15:32

  mooi dit.
  Stings gaat gewoon volgend jaar op recht.
  zo als ze dit jaar al van plan waren.
  dat verhaal hoef ik je verder toch niet te vertellen?

  • Brandon

   25 februari 2018 at 16:16

   Misschien op papier wel maar de wedstrijden die hij gespeeld heeft had hij een vrije rol Oma. Maar misschien heeft U wel gelijk hoor. Maar dan blijft het een rechtsbenige buitenspeler op links is voor de sterke ploegen niet goed omdat de ruimtes te klein worden met naar binnen trekken.

   • oma

    25 februari 2018 at 17:48

    juist en daar staat hij nu om bekent.
    een linkerspits met een rechterbeen.
    ga maar zoeken je kom het overal tegen.

    wat ze nog gaan kopen is een centrumverdediger.
    dat is mislukt met de winter stop.

    • AZ4Altijd

     25 februari 2018 at 18:14

     Robben is volgens mij links en speelt rechts. Zijn kracht is naar binnen kappen om vervolgens met links te scoren. Niet geheel onverdienstelijk. 😉 .

     • Brandon

      26 februari 2018 at 21:54

      Robben is buiten categorie en dat is Idrissi nog lang niet. Maar de toekomst zal uitwijzen of een linksbenige linkerspits die de achterlijn haalt en de spits bereikt beter is dan een rechtsbenige linkerspits die naar binnen trekt. Nu scoort Idrissi en is iedereen in hosanna stemming maar ik kijk niet wie de doelpunten maakt maar hoe ze tot stand komen.

 13. i.Pjotr

  25 februari 2018 at 15:36

  Blij met de overwinning, soms moet het ff niet uitmaken HOE……. als de punten maar gepakt worden.
  Als je kijkt waar we staan is het fantastisch….. en doodzonde dat je thuis tegen Excelsior, rjc en vvv punten hebt laten liggen…..
  Teun doet het geweldig maar in dit soort wedstrijden hoort eigenlijk Seuntjes te spelen, is meer technisch begaafd voor een link steekpasje.
  Rest mij een vraag…… hoe is het eigenlijk met Boadu?….. het blijft akelig stil……
  Traint hij al met AZ1 mee?
  Forumleden die hier iets meer over weten……
  Duurt lang, had toch wel al speelminuten voor hem verwacht.

  • Vincent

   25 februari 2018 at 17:22

   Traint nog apart

 14. Vak J

  26 februari 2018 at 13:57

  Woensdag beker wedstrijd gaat mogelijk niet door i.v.m. streng verwachte kou :((

  • hatse

   26 februari 2018 at 16:16

   Klopt… niet vanwege de velden of de spelers… maar in het belang van de supporters….
   echter alleen indien de gevoelstemperatuur onder de -15 zal komen :))

   • i.Pjotr

    26 februari 2018 at 22:25

    Heren,
    Dit geldt niet voor de wedstrijd van AZ….. die spelen hartverwarmend. <3
    Wedstrijd Feijenooit gaat niet door ……..zij laten hun supporters dit jaar in de kou staan. 😉

 15. Gerrit Vooijs

  26 februari 2018 at 22:30

  Het beste nieuws wat ik vandaag hoorde was dat Stengs samen met de fysio zijn eerste minuten op het veld heeft gemaakt.
  Doel blijft volgend seizoen maar wie weet ?

  • Vincent

   27 februari 2018 at 18:48

   Miss jong az nog ff

 16. woonwagenpower

  27 februari 2018 at 06:41

  Over komende Woensdag.
  Waarom zijn de heren van de KNVB nu bezorgd om supporters? Ik krijg het idee, dat de heren zelf de halve finales willen/gaan bezoeken en een hekel aan kou hebben, of gaan ze zelf achter glas zitten als het door gaat? Watjes worden niet geboren, die worden gemaakt. De KNVB hoeft mij niet te pamperen, als ik voor mezelf praat. Tegen kou kan je, je heel goed kleden. De wegen zijn goed berijdbaar, dit in tegenstelling tot een aantal weken geleden, toen supporters in het land soms niet of nauwelijks naar het stadion toe konden komen, maar genoeg wedstrijden doorgingen. Er zijn supporters (ook van Twente) die hebben al verlof opgenomen, vanwege de rot tijd van aanvang van de wedstrijd (18.30 uur). Volgens buienradar momenteel is het morgen tijdens de wedstrijd in Alkmaar ongeveer -6, met een gevoelstemperatuur van -22 graden Celsius. Of zitten er andere belangen achter? Feyenoord meer rust gunnen, nu ze niet in uitstekende vorm verkeren? Ik moet het antwoord schuldig blijven. Als de KNVB wat met supporters op heeft en de liefde van supporters voor hun club, dan zouden ze een bekerfinale op neutraal terrein laten spelen en hoeven ze zich niet bezig te houden en te betuttelen of een supporter zich wel goed aankleed. KNVB hou je met zaken bezig die er toe doen en zorg dat finales gespeeld worden op een locatie zoals het hoort! Dan nog een tip voor alle scheidsrechters in het betaalde voetbal. Bas ga gezellig thuis zitten, nodig al je collega scheidsrechters uit, passeer de heer van Egmond, jullie baas bij de KNVB, neem koffie of wat sterkers en ga met elkaar om de tafel, zonder de richtlijnen van de heer van Egmond, bepalen jullie zelf wat wel en niet toelaatbaar is tijdens de wedstrijd en welke sancties jullie daaraan verbinden. Kom eens in de twee maanden bij elkaar en corrigeer elkaar waar nodig. Ik weet jullie doen jullie best en het blijft grotendeels mensenwerk, maar onder verantwoording van de bond en de heer van Egmond, is het voor supporters en liefhebbers wel eens moeilijk te volgen, want het toelaatbare kan in zijn huidige vorm per wedstrijd behoorlijk verschillen. daar hebben jullie de bond niet voor nodig, misschien lijkt het op muiterij, maar het is voor een goede zaak. Daar doen jullie misschien heel veel supporters veel plezier mee en de bond is toch ook zo begaan met supporters? Of is dit te cynisch?

 17. az woman

  27 februari 2018 at 06:59

  Ja ja onze bond.
  Goed dat de KNVB niet bepaald of er een elf steden tocht wordt verreden.

 18. Kaazie87

  27 februari 2018 at 19:31

  Als de gwvoelstemperatuur inderdaad -22 wordt zoals volgens sommigen wordt voorspeld gaat de wedstrijd niet door. Al jaren is de stelregel bij de knvb dat de wedstrijd niet doorgaat indien de gevoelstemperatuur minder is dan -15 graden. Geloof mij bij -22 in ons stadion met die wind wil je geen wedstrijdje bezoeken hoor…

 19. Kaazie87

  27 februari 2018 at 19:35

  Voor het eerst sinds jaren vinden zo zowel bij de studio voetbal als bij voetbal inside az de best spelende ploeg op dit moment, heerlijk gevoel geeft dat moet ik zeggen. Maar nog steeds geven ze az in die praatprogrammas heel weinig gespreksruimte wat dan wel weer zorgelijk is…

 20. Ruud

  28 februari 2018 at 09:30

  Zie artikel “Zeven manieren waarop AZ zijn doelpunten maakt” op VI.nl – https://www.vi.nl/pro/analyse/zeven-manieren-waarop-az-zijn-doelpunten-maakt

  Als VI er al mee komt, dan weet het hele trainersgilde het ook. Dat is wat ik bedoelde met het ingespeeld raken op de speelwijze van AZ. Tijd dus voor creatieve oplossingen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *