AZ speelt gelijk tegen FC Groningen (1-1)

By
Updated: oktober 15, 2017

AZ heeft zondagmiddag een punt overgehouden aan het uitduel met FC Groningen, waarin Ricardo van Rhijn debuteerde. In het Noordlease Stadion werd het 1-1. Alireza Jahanbakhsh maakte vlak voor rust de Alkmaarse treffer.

AZ kreeg in de eerste helft veel kansen. Een uitbraak over rechts na vier minuten van Jahanbakhsh leidde tot een kans van Guus Til, maar zijn inzet werd door keeper Sergio Padt gered. FC Groningen werd in het eerste bedrijf slechts sporadisch gevaarlijk.

Kansen
Een tweede steekpass van Jahanbakhsh bereikte Joris van Overeem, die vrij kon aannemen maar de bal over schoot. Jonas Svensson zette niet veel later met buitenkant rechts voor op Wout Weghorst, die de bal tussen de palen kopte, maar zijn poging werd door Padt gered. Opnieuw was het Jahanbakhsh met een pass tussendoor, die Van Overeem voor de goal zette. Hij gaf de bal af op Weghorst, maar zijn harde schot werd geblokt door Etiënne Reijnen.

Jahanbakhsh: 0-1
In de eerste helft was er aan de kant van FC Groningen een hoofdrol weggelegd voor keeper Padt, die zijn mannetje onder de lat stond. Meerdere kansen van AZ wist hij te pakken. Guus Til schoot nog hard op doel, maar ook die bal kwam niet langs de doelman. Ondanks de goede reddingen van Padt was het Jahanbakhsh die bal in de extra tijd voor zijn voeten kreeg en via de paal tegen de touwen volleyde: 0-1.

Aanvallend FC Groningen
FC Groningen kwam fel uit de kleedkamer. Direct na rust was er een grote kans voor Bacuna: een vrije trap vanaf de zijkant werd door hem ingekopt bij de tweede paal, maar Marco Bizot zat er goed bij. Tien minuten na rust kreeg FC Groningen een penalty, nadat Ritsu Doan naar de grond ging. De penalty werd door Mimoun Mahi in de rechterhoek binnengeschoten, ondanks dat Bizot er nog bij zat.

FC Groningen creëerde meer kansen na rust en werd een aantal keer gevaarlijk voor het doel van AZ, maar het tweede doelpunt bleef uit. Halverwege de tweede helft kreeg AZ weer meer grip op de wedstrijd, maar ook de Alkmaarders kwamen niet meer tot scoren.

Basisdebuut Midtsjø
Midtsjø maakte voor de Alkmaarders zijn basisdebuut in de Eredivisie. De Noor viel al eerder in tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Ricardo van Rhijn viel in voor Pantelis Hatzidiakos, die daarmee zijn rentree in de Eredivisie en zijn AZ-debuut maakte. Van Rhijn gaf nog een goede voorzet op Midtsjø, die kopte in de handen van Padt.

14 Comments

 1. Jay

  15 oktober 2017 at 18:15

  Toch een gebrek aan kwaliteit dit hoor. Natuurlijk zijn er belangrijke spelers geblesseerd, maar dat kan blijkbaar niet opgevangen worden doordat niet alle posities goed dubbel bezet zijn of door tactische aanpassingen van de trainer.

 2. Gerrit Vooijs

  15 oktober 2017 at 18:49

  Eensluidend het commentaar van de analisten op tv en de andere media : SZ laat Groningen in eigen huis ontsnappen.
  AZ startte uitstekend en had net als Utrecht in Groningen deed na een kwartier op 0-3 moeten staan.

  Helaas, onze spelers missen zelfs niet te missen kansen.

  Conclusies:
  AZ voetbalde zeker de eerste helft goed.
  De TS had het team goed voorbereid.
  AZ heeft goede voetballers maar slechte afmakers

 3. Brandon

  15 oktober 2017 at 19:06

  Huiberts tevreden met 4e plaats of Europees voetbal las ik ergens hier op de site, hoe wil je dat in godsnaam halen als je van dit soort zwakke broeders in de eredivisie niet weet te winnen. In de 1e helft moet je afstand nemen en de overwinning veilig stellen, maar door een gebrek aan kwaliteit in scorend vermogen wordt dit na gelaten. Begin tweede helft wordt je hiervoor bijna afgestraft door een slappe instelling. Na de 1-1 door slecht ingrijpen van de middelste twee in de laatste lijn (alweer) kreeg Groningen kans op een niet verdiende voorsprong. Gelukkig herpakte AZ zich hierna weer en kwam van Rijn er in voor Hatzekiados wat een hele verbetering was. Jammer genoeg weinig kansen meer en gingen er twee punten verloren voor een over de gehele wedstrijd toch een teleurstellend AZ. Het laatste kwartier kon uitblinker Jahanbahksh ook niets meer bewerkstelligen.

 4. Remko

  15 oktober 2017 at 19:26

  WAARDELOOS!!!!!!

 5. Vak J

  15 oktober 2017 at 20:01

  WAARDELOOS!! 10 miljoen winst zorg dat je investeert in goede verdediging en mensen die een goaltje kunnen maken!! Gevolg is anders nog minder toeschouwers. Ruim voorstaan in de 1e helft en wedstrijd is gespeeld. Wat een kater, derde verliespartij op rij!!

 6. Keet

  15 oktober 2017 at 21:08

  Er werd goed gevoetbald. Zeker in de eerste helft. Hopelijk kunnen ze dat niveau thuis ook eens laten zien. En dan de kansen afmaken.

 7. Vincent

  16 oktober 2017 at 08:20

  Dramatisch…

 8. Jay

  16 oktober 2017 at 11:18

  Het ergste is misschien nog wel tot er totaal geen progressie in zit ten opzichte van vorig seizoen. Misschien dat sommige uitwedstrijden iets leuker zijn om naar te kijken, maar de slechte resultaten zijn hetzelfde. En de thuiswedstrijden zijn nog steeds niet aantrekkelijk genoeg om het publiek echt een leuke dag te geven.

  Stilstand is achteruitgang zeggen ze wel eens.

  • Gerrit Vooijs

   16 oktober 2017 at 14:12

   Geen progressie ben ik niet met je eens.
   AZ voetbalt nu naar voren dankzij Svensson, Overeem en Til. Daar horen Vejinovic en Stengs nog bij.
   Dus progressie is er zeker wel maar helaas onvoorziene tegenslagen ook.

   Toch is het voetbal goed verzorgd en naar voren gericht.
   Het voetbal is beter en aanvallender als vorig jaar. Er worden meer kansen gecreeerd.

   Nu het rendement ombhoog en we staan waar we horen.

 9. NHN

  16 oktober 2017 at 13:59

  Genoeg aanknopingspunten. Ook wel gede dingen gezien, zeker de 1e helft.
  En Oja , Bizot keepte eindelijk weer eens verdienstelijk.
  Maar inderdaad: afmaken blijft een probleem. En dat is zoals gezegd geen enkele vooruitgang t.o.v. vorig seizoen. Weghorst blijft de enige doelpuntenmaker. Sleurt er op los, maar loopt niet over van voetbalvernuft. Zijn stand-in, Friday, heb ik weinig vertrouwen in. En niemand die voor de rest de trekker overhaalt. De wisselvallige Jahanbaksh ,deze keer , maar dat bleef bij 1x. Al met al te weinig.
  Het seizoen is nog lang, er kan nog van alles. Geen reden tot paniek, maar ook geen reden tot optimisme. Als AZ de katers van Excelsior en F’noord hier weggespoeld had met een klinkende overwinning, zou je dat kunnen zijn.
  Maar men liet als vanouds Groningen, weer in het spel komen.
  Een ploeg met vertrouwen had hier in de 1e helft een dusdanige dreun uitgedeeld (Groningen was toen nergens), en in de 2e helft de wedstrijd plichtmatig uitgespeeld.
  Maar het blijft kwakkelen. Ik voorzie, net zo’n seizoen als vorig jaar.
  Wel naar boven kunnen kijken, maar uiteindelijk niks.
  Hoop maar dat ik het mis heb.

 10. Jeroen

  16 oktober 2017 at 15:50

  Als je zo weinig kansen afmaakt, dan loop je tegen de lamp aan. Eerste helft hadden we al 3-0 voor kunnen staan. Penalty was overigens erg makkelijk gegeven…

 11. Gerrit Vooijs

  17 oktober 2017 at 17:14

  Op de site tussendelinies.nl worden talloze statistieken bijgehouden in de vorm van een top 10.
  Bijna alle lijstjes is AZ goed vertegenwoordigd.

  Wat doet deze site ? Het vergelijkt clubs en spelers op hun prestaties en niet direct op het behaalde resultaat.

  Waarom ? Goed voetbal zal over een heel seizoen meer opleveren als als een of meer gelukkige zeges.

  Waar zou AZ moeten staan op basis van het vertoonde voetbal / gecreëerde kansen ?

  3e ………. tja er is dus progressie en er is reden tot optimisme.
  We hoeven en moeten dus zeker niet taan doemdenken.

 12. Jay

  18 oktober 2017 at 11:26

  Maar het missen van kansen is bij AZ een structureel iets. Ook vorig jaar werden die gemist.

  Kijk ook eens hoe jong AZ punten verspeeld tegen laagvliegers, net als het eerste.

  Waar ik bang voor ben is dat we een echte winnaarsmentaliteit missen. Na elke nederlaag zeggen dat we wel kansen hadden, dat we beter waren, dat het allemaal wel goedkomt. Ik denk dat die instelling niet de juiste is. Zeker als dit al het zoveelste seizoen is waarin het niet goed loopt.

  • Gerrit Vooijs

   18 oktober 2017 at 20:25

   Het verschil met vorig jaar is dat AZ nu veel meer kansen creëert. Dan mag je er wel veel missen maar je gaat er altijd meer scoren. Punt is dat AZ nu 2 heel belangrijke spelers moet missen. Andere spelers moeten dit gaan opvangen. Ik kan nu echt genieten van de positieve spelopvatting van AZ.
   Ik ben ervan overtuigd dat AZ opnieuw de Playoffs gaat halen. Dat is gewoon het maximaal haalbare voor de nr 4-5 in onze competitie.
   Laten we het verleden loslaten. Rechtstreekse plaatsing kan door de neergang an het Nederlandse voetbal alleen nog maar via Bekerwinst en dat zal een uitzondering zijn. Heeft AZ een topseizoen zullen onmiddellijk de beste spelers worden weggetrokken en moet AZ ook weer opnieuw beginnen.
   Ik hoop dat dit AZ veel meer waardering en steun gaat krijgen omdat het dat op basis van de goede spelopvatting gewoon verdiend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *