Dominant AZ wint uit van Vitesse (2-1)

By
Updated: augustus 26, 2017

Een frivool AZ heeft zaterdagavond met 1-2 gewonnen van Vitesse. In GelreDome zette Wout Weghorst de Alkmaarders voor de rust op voorsprong. Nadat Tim Matavz gelijkmaakte, maakte opnieuw Weghorst de winnende.

Mats Seuntjens kreeg als rechtsbuiten voor het eerst dit seizoen een basisplaats van John van den Brom. Alireza Jahanbakhsh verhuisde daardoor naar de linkerflank.

Openingstreffer
Het duel was nog maar amper begonnen toen Weghorst de score opende. Een vrije trap van Marko Vejinovic belandde voor de voeten van de lange aanvaller, die zich losrukte en knap de 0-1 tegen de touwen schoot.

Illuster rijtje
Voor Weghorst betekende het al zijn derde goal in drie wedstrijden. Daarmee komt hij in het rijtje John Metgod, Kristen Nygaard, Kees Kist, Stijn Schaars, Mounir El Hamdaoui en Aron Jóhannsson, die ook ooit trefzeker waren in Eredivisie-speelronde 1, 2 en 3 namens AZ.

Til
De Alkmaarse ploeg bleef aanvallen en creëerde een aantal prima kansen. Met een klein halfuur op de klok lepelde Joris van Overeem de bal schitterend achter de verdediging van Vitesse, maar Guus Til had net iets te veel tijd nodig om tot scoren te komen.

Bizot
Niet veel later viel de eerste echt goede kans van Vitesse te noteren. Bryan Linssen dribbelde over de linkerkant, kwam naar binnen en krulde de bal richting de verre kruising. AZ-doelman Marco Bizot had goed zicht op de situatie en bracht redding. Een aanval verder vergaten Matavz en Linssen een lage voorzet van dichtbij binnen te werken.

Paal
De Alkmaarders leken niet geschrokken en bleven gaan. Het dichts bij een treffer was Alireza Jahanbakhsh die de bal laag achter Remko Pasveer schoot, maar de binnenkant van de paal vond. Niet veel later probeerde de Iraniër het van afstand, maar kon de Vitesse-doelman vangen.

Bruns
Na rust dook Jonas Svensson op in het strafschopgebied en gaf voor. Zijn voorzet werd door iedereen behalve Til gemist. De middenvelder leek op weg naar de 0-2, maar de mee gesprinte Thomas Bruns kon zijn inzet met een ultieme poging blokken.

Redding Pasveer
In de 52e minuut controleert Weghorst een hoge bal, draaide weg en opende op Mats Seuntjens. Die nam de bal aan en volleyde schitterend richting het Vitesse-doel. Pasveer stond echter goed en kon nog nét de bal onder de lat vandaan slaan.

Van de lijn
AZ bleef haar kansen maar missen, want na een klein uur kreeg Seuntjens de volgende mogelijkheid. Weghorst stuurde de middenvelder diep, waarna hij de bal over Pasveer stifte maar zag hoe Matt Miazga de bal voor de doellijn wegkopte.

Kruising
In de 64e vonden de Alkmaarders opnieuw het houtwerk. Ditmaal drong de opgekomen Svensson de zestien in, haalde hard uit en schoot de bal op de kruising.

Matavz
En waar AZ vergat te scoren, waren de gastheren in de tweede helft uiterst effectief. Linssen draaide een vroege voorzet op het hoofd van Matavz en de aanvaller knikte de bal via de binnenkant van de paal achter Bizot: 1-1.

Weghorst beslist
De goal gaf Vitesse een dosis vertrouwen en dat resulteerde onder meer in een vrije trap van Büttner die maar net naast ging. Toch kwam AZ opnieuw en verdiend op voorsprong. Vejinovic dribbelde lange tijd op de helft van de Arnhemmers en krulde de bal richting de tweede paal. Daar stond Weghorst, die de bal via Pasveer tegen het net kopte: 1-2. Voor Vejinovic was het al zijn derde assist in drie wedstrijden dit seizoen.

Eindstand
Een klein slotoffensief van de Arnhemmers bracht de zege uiteindelijk niet meer in gevaar.

15 Comments

 1. Jeroen

  26 augustus 2017 at 20:38

  Mooi! drie punten in de pocket. Heb het helaas niet kunnen zien ivm vakantie, maar hoorde dat AZ erg goed aan het spelen was.

 2. Brandon

  26 augustus 2017 at 20:43

  We speelden vandaag zo verschrikkelijk goed positie spel. Vitesse stond erbij en keek er naar. We hadden vandaag een record score kunnen halen. Maar het houtwerk en de vizieren stonden vanavond niet echt op scherp en het geluk zat ook niet mee want een voetje zat er ook vaak tussen en de keeper van Vitesse was ook erg goed op dreef. Wanneer we dit spel kunnen voortzetten en nog kunnen verbeteren gaan we een pracht competitie tegemoet. Beste criticasters, noem geen namen, kom er maar in, maar ik zeg, FORZA AZ, COME ON.

  • Gerrit Vooijs

   26 augustus 2017 at 22:48

   Helemaal eens, AZ speelde heel goed !

 3. Albert

  26 augustus 2017 at 21:29

  Hey Timon waar blijft je commentaar nu ? :-))
  0 uit 3 toch volgens jou ?
  Maar toch echt 6 uit 3 met enorm leuk voetbal !!

 4. Vincent

  27 augustus 2017 at 02:45

  Scheelde wel heel erg dat Serero er niet bij was, maar wat een wereld pot van az!

  • Ryan

   27 augustus 2017 at 13:21

   Bij ons scheelde dat Stengs er niet is.. zo kan je het negatieve belichten…

   • Vincent

    28 augustus 2017 at 06:54

    No Shit Sherlock

 5. woonwagenpower

  27 augustus 2017 at 07:14

  Goeie pot van AZ, dik en dik verdient gewonnen.

 6. az woman

  27 augustus 2017 at 07:22

  PSV uit hebben we gehad, Vitesse uit hebben we gehad. Ik heb hier nog wel eens gelezen dat Vitesse momenteel een veel beter elftal had als AZ, nou daar was gisteren niets van terug te zien, diegene die dat heeft neer gezet, zal zich nog wel even achter de oren krabben.
  AZ, John en je staf, mijn complimenten!

  • Gerrit Vooijs

   27 augustus 2017 at 09:57

   Klopt, Utrecht, Vitesse, en Heerenveen zouden beter zijn als AZ. Gisteravond was AZ in Arnhem de baas op het veld. 19 doelpogibgen in 94 minuten, dat is een mooi gemiddelde.

   AZ heeft tegen goede ploegen een heel goede voorbereiding gedraaid. 1 mindere wedstrijd tegen ADO weegt in mijn ogen niet op tegen veel goede wedstrijden. AZ speelt aantrekkelijk aanvallend voetbal.

   Dit wilden wij, nu krijgen wij het ook.
   Daarvoor verdienen de technische staf en de spelers een groot compliment. !

   • Brandon

    27 augustus 2017 at 21:36

    Gerrit, we hebben de pech dat we tegen Psv na 5 minuten de blessure van Calvin te verduren krijgen. De 1e 5 minuten speelden we net zoals afgelopen zaterdag in een heel hoog tempo een fantastisch positie spel waar ook Psv niet van terug had. We zullen het nooit kunnen staven, maar wanneer dit vreselijke niet gebeurd zou zijn, kon die uitslag ook wel eens in ons voordeel uitgepakt zijn en hadden wij nu misschien de trotse koploper geweest. We zijn op de goede weg. Complimenten zijn op zijn plaats en niet alleen voor AZ en de staf denk ook eens aan de opleiding want die jonge gasten die er nu staan hebben een groot aandeel in het succes en er staat er nog een te trappelen hoor Helmer is de naam.

 7. de echte supporter

  27 augustus 2017 at 20:59

  Gerrit helemaal met je eens. dir voetbal willen we zien. en als je dan eens een keer verliest is het niet erg als je maar zo blijft spelen. complimenten naar AZ

  • Gerrit Vooijs

   28 augustus 2017 at 07:45

   Kijk, een ploeg als Groningen speelde thuis met dr kont in de 16m wachtend op een foutje van Utrecht en helaas heeft het ook nog gewerkt.
   Dit soort rot wedstrijden gaat ook AZ overkomen. Ploegen gaan zich ingraven en dan mag AZ daar een antwoord op vinden.
   Dat zijn bij voorbaat geen leuke wedstrijden om naar te kijken maar ook dan moeten we onze club blijven steunen.

 8. gerard

  28 augustus 2017 at 10:19

  Gaarne stemmen op Joris of Wout:
  http://www.voetbalinside.nl/spelerweek

 9. Silver

  29 augustus 2017 at 20:56

  Waarschijnlijk weer een nieuw talent binnen gehaald door AZ, Tijani Reijnders, blijkt AZ toch een aantrekkelijke club voor jonge spelers.
  Alleen afwachten hoe dit talent zich ontwikkeld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *